Ο Sir Daniel Day Lewis βρέθηκε την Πέμπτη στην Αθήνα, καλεσμένος για την πρεμιέρα της «Αόρατης Κλωστής» (”Phantom Thread”) από την Εταιρία Σπαστικών και την εταιρία διανομής, UIP. Η πρεμιέρα πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στο Κέντρο Πολιτισμού «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» και το Tvxs.gr ήταν εκεί για το κινηματογραφικό «αντίο» σε έναν από τους σπουδαιότερους ηθοποιούς της γενιάς του. 
 
Η πρεμιέρα, παρουσία του πρωταγωνιστή της ταινίας, είχε φιλανθρωπικό σκοπό, καθώς τα έσοδα των εισιτηρίων θα διατεθούν στην Εταιρία Σπαστικών και συγκεκριμένα στο Πρότυπο Κέντρο «ΠΟΡΤΑ ΑΝΟΙΧΤΗ». Δεν είναι η πρώτη φορά που ο βραβευμένος με τρία Όσκαρ ηθοποιός επισκέπτεται την Αθήνα για την πρεμιέρα κάποιας ταινίας του, οι επισκέψεις του ωστόσο γίνονται πάντα στα πλαίσια της αλληλεγγύης, μέσα από τη σχέση του με την Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών. Η σχέση αυτή προέκυψε από τότε που ο Daniel Day Lewis ήταν συμφοιτητής με το Γιώργο Οικονόμου, γιο της Δάφνης Οικονόμου, Προέδρου του ΔΣ της Εταιρίας.

image
 
Μια σχέση ζωής
 
Η πρώτη επίσκεψή του ήταν το 1989, για την πρεμιέρα της βραβευμένης ταινίας ”My Left Foot” και από τότε θα ακολουθούσαν αρκετές ακόμη, πάντα σε συνδυασμό με την ενίσχυση της Εταιρείας. Εκείνη τη χρονιά, όπως ανέφερε η Δάφνη Οικονόμου κατά την παρουσίαση της χθεσινής εκδήλωσης αλλά και πολλές ακόμα φορές στο παρελθόν, ο Day Lewis, φέροντας στην τσέπη του ένα φυλαχτό -δώρο των παιδιών της Εταιρίας Σπαστικών- θα βρισκόταν στην απονομή για το πρώτο του Όσκαρ Α’ Ανδρικού ρόλου. Την επόμενη μέρα θα τηλεφωνούσε στην εταιρία αφήνοντας το μήνυμα: «Πείτε στα παιδιά ότι κερδίσαμε!».
 
Δηλώσεις του Daniel Day Lewis
 

Η φετινή επίσκεψη του Daniel Day Lewis στη χώρα μας κρίνεται σημαντική και για έναν επιπλέον λόγο. Το ”Phantom Thread” αποτελεί το κύκνειο άσμα του ηθοποιού, καθώς όπως ανακοίνωσε ο ίδιος, πρόκειται να αποσυρθεί από το χώρο της ηθοποιίας. Σε ερώτηση που τέθηκε πάνω στην απόφασή του αυτή στη συνέντευξη τύπου που διεξήχθη στο ξενοδοχείο “King George” ανέφερε:

Ads

“Είμαι σίγουρος ότι το μέλλον θα είναι δύσκολο. Δεν ξέρω γιατί αποφάσισα να σταματήσω. Δεν ξέρω γιατί αμέσως ένιωσα μια θλίψη με την απόφασή μου. Και να ήξερα τις απαντήσεις και πάλι δε θα σας τις έδινα – είναι κάτι τόσο προσωπικό. Δε θα ήθελα να το συζητήσω άλλο. Ήδη, έχω μιλήσει πάρα πολύ για όλο αυτό. Δεν το καταλαβαίνω κι εγώ ο ίδιος. Το ένιωσα, το έκανα, το αποδέχτηκα. Και είμαι σίγουρος ότι θα μου είναι πολύ δύσκολο να αποχωριστώ το σινεμά. Γιατί, όταν ήμουν ακόμα παιδί, μου έσωσε τη ζωή. Ήταν το καταφύγιό μου. Εκεί έβρισκα ασφάλεια, αλλά και πρόκληση. Υπήρξε για μένα μία μορφή λατρείας. Και θα είναι δύσκολο να απομακρυνθώ από αυτό τον κόσμο. Έχω υπέροχες σχέσεις με ανθρώπους αυτού του κόσμου: ηθοποιούς, σκηνοθέτες, διευθυντές φωτογραφίας. Απλά τώρα, νομίζω ότι ήρθε η ώρα να εξερευνήσω τη ζωή με διαφορετικό τρόπο. Για αυτό λοιπόν, πριν ξεκινήσουμε, επιτρέψτε μου να σας γλιτώσω χρόνο: δε θα απαντήσω καμία ερώτηση που να αφορά αυτό το θέμα”.

image
 
Επιπλέον, τοποθετήθηκε ως προς το ότι παρέμεινε πιστός ηθοποιός Μεθόδου μέχρι το τέλος της καριέρας του: “Όταν πρωτοξεκίνησα να μελετώ την τέχνη της ηθοποιίας, ο Στανισλάφσκι ήταν η μόνη μέθοδος που μου ταίριαζε. Που φαινόταν ότι είχε νόημα. Ο Στανισλάφσκι υπήρξε ένας φιλόσοφος του θεάτρου (δούλευε με τον Τσέχωφ πολύ πιο πριν) και του σινεμά. Η Μέθοδος ήταν απόγονος της θεατρικής τεχνικής του. Η Βρετανική παράδοση δεν μου έλεγε ποτέ τίποτα: το να ξεκινήσεις τη μεταμόρφωση από το εξωτερικό του ρόλου. Για μένα οφείλεις, δεν υπάρχει άλλη επιλογή, από το να ξεκινήσεις από το εσωτερικό του ήρωά σου: το συναίσθημα και τη σκέψη του. Φυσικά και η εξωτερική μεταμόρφωση έχει σημασία. Κοιτάξτε τις δουλειές του Μοντκγόμερι Κλιφτ, του Μάρλον Μπράντο, του Ρόμπερτ Ντε Νίρο: είναι όλες εξαιρετικά σωματικές. Οι περισσότεροι θεατές λοιπόν πιστεύουν ότι η Μέθοδος είναι αυτό. Όμως η μεταμόρφωση έχει ξεκινήσει από «μέσα» και γι’ αυτό και το «έξω» είναι τόσο δυνατό. Αλλιώς θα κολλούσαμε όλοι ένα ψεύτικο μουστάκι και θα βγαίναμε να πούμε τις ατάκες μας. Ταυτόχρονα όμως να σας πω κάτι: πάρα πολλοί συνάδελφοι έχουν άλλο τρόπο προσέγγισης και φτάνουν στο ίδιο ακριβώς σημείο, δίνοντας μια εξαιρετική ερμηνεία. Τι να πω, ίσως εγώ να μην ήμουν ποτέ τόσο έξυπνος!”.
 
Η συζήτηση με το κοινό
 
Μετά την προβολή της ταινίας, ο ηθοποιός απάντησε σε ερωτήσεις του κοινού, τόσο σχετικά με την ταινία και τη συνεργασία του με τον Πολ Τόμας Άντερσον, όσο και για τον εαυτό του, την επιλογή του να γίνει ηθοποιός και την έννοια της φιλανθρωπίας και της προσφοράς βοήθειας σε όσους την έχουν ανάγκη. Η Δάφνη Οικονόμου έκανε λόγο για «την ιστορία μιας σπουδαίας φιλίας» και για έναν άνθρωπο «που πραγματικά νοιάζεται». Δεν έλειψαν μάλιστα και τα πιο αστεία στιγμιότυπα από τη βραδιά, με πολλά άτομα από το κοινό να παίρνουν το λόγο μόνο για να εκφράσουν την αγάπη τους στον ηθόποιο ή για να του δώσουν ένα γράμμα.
 
Μεταξύ άλλων, ο Day Lewis προέτρεψε τους νέους ηθοποιούς να γνωρίσουν τον εαυτό τους, να είναι αληθινοί προς αυτόν (όπως είχε πει κάποτε ο Shakespeare), να μάθουν τι πραγματικά τους ταιριάζει, να μάθουν να λένε «όχι», ή αλλιώς θα μπορούσαν να πιάσουν δουλειά σε ένα σούπερ μάρκετ (sic). Ανέφερε επίσης πως οι ηθοποιοί της ταινίας επέλεξαν οι ίδιοι τα ονόματα των χαρακτήρων τους και πως ο ίδιος ταλαιπωρήθηκε για μεγάλο διάστημα, καθώς μια από τις συμπρωταγωνίστριές του έφερε ένα όνομα ρόλου που είχε σημαδέψει αρνητικά τη ζωή του.
 
Στην πρεμιέρα παρεβρέθηκαν άνθρωποι της τέχνης και του πολιτισμού, δημοσιογράφοι και πλήθος κόσμου που θέλησε να στηρίξει το έργο της Εταιρίας Σπαστικών, ενώ η βραδιά έσβησε με ένα ποτήρι κρασί στον πέμπτο όροφο του Κέντρου Πολιτισμού.
 
Λίγα λόγια για την ταινία

Στην «Αόρατη Κλωστή», ο Day Lewis συναντά εκ νέου τον Paul Thomas Anderson, μετά τη συνεργασία τους στην ταινία «Θα Χυθεί Αίμα» του 2008. Πρόκειται για ένα ερωτικό δράμα βασισμένο στη διαστροφική σχέση που αναπτύσσει ένας διάσημος μόδιστρος (Daniel Day Lewis) και μια γυναίκα ταπεινής καταγωγής (Vicky Krieps), στο Λονδίνο της δεκαετίας του 1950. Η ιστορία βασίζεται αμυδρά σε αυτή του Ισπανού ιστορικού μόδιστρου, Cristobal Balenciaga, ενώ την αδερφή του πρωταγωνιστή, που παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτή, υποδύεται η εξαιρετική Lesley Manville.  
 
Το σενάριο της ταινίας γράφτηκε επί της ουσίας σε συνεργασία με τους πρωταγνωνιστές της, ενώ το soundtrack υπογράφει ο John Greenwood των Radiohead. Η ταινία είναι υποψήφια για 6 Όσκαρ (Καλύτερης Ταινίας, Α’ Ανδρικού Ρόλου, Β’ Γυναικείου, Καλύτερης Σκηνοθεσίας, Καλύτερης Πρωτότυπης Μουσικής και Καλύτερης Ενδυματολογίας), ενώ απέσπασε πληθώρα υποψηφιοτήτων στις Χρυσές Σφαίρες και στα βραβεία BAFTA.
 
Η ταινία «Αόρατη κλωστή» προβάλλεται στις αίθουσες από την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου σε διανομή της UIP. Μάθετε περισσότερα για τις δράσεις του Πρότυπου Κέντρου ΠΟΡΤΑ ΑΝΟΙΧΤΗ εδώ

Ads

image