Το tvxs.gr σας προτείνει κάθε μέρα ταινίες, ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικές σειρές που αξίζει να δείτε κατά τη διάρκεια της καραντίνας. 

Ads

Ισπανόφωνος κινηματογράφος και βραβευμένες ελληνικές ταινίες μικρού μήκους για το σαββατόβραδο στο σπίτι.

Το βιολί (Βουλή Τηλεόραση, 23.00)

Δραματική ταινία, παραγωγής 2005, η ποιητική, κινηματογραφημένη σε ασπρόμαυρο φιλμ και βραβευμένη σε πολλά φεστιβάλ και πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του μεξικανού σκηνοθέτη Φρανσίσκο Βάργκας.

Ads

Η ταινία μιλάει για τον ενεργό ρόλο που έπαιξε μια οικογένεια μουσικών στην εξέγερση των χωρικών ενάντια στον αυταρχισμό της εξουσίας και τη βίαιη καταστολή βοηθώντας με τον τρόπο της τον ένοπλο αγώνα.

Πρωταγωνιστεί ο εξαιρετικός 81χρονος τότε Ντον Ανχέλ Ταβίρα, ερασιτέχνης ηθοποιός, συνθέτης και μουσικός με το χέρι με τα κομμένα δάχτυλα που απέσπασε το βραβείο Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας στο τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα στις Κάννες το 2006.

Ο Δον Πλουτάρκο, πλανόδιος βιολιστής στο Μεξικό του ’70, ο γιος του Γκενάρο και ο εγγονός του Λούτσιο είναι μια ταπεινή οικογένεια επιδέξιων μουσικών της υπαίθρου και παράλληλα υποστηρίζουν το ένοπλο κίνημα των ανταρτών αγροτών ενάντια στην απολυταρχική κυβέρνηση. Όταν οι στρατιωτικές δυνάμεις καταλαμβάνουν το χωριό τους, οι κάτοικοι εξαναγκάζονται να το εγκαταλείψουν ενώ οι επαναστάτες καταφέρνουν να δραπετεύσουν στα γύρω βουνά αφήνοντας πίσω τους όπλα και πυρομαχικά θαμμένα στη γη. Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας για αντεπίθεση, ο Δον Πλουτάρκο αναλαμβάνει την αποστολή να μεταφέρει κρυφά με το μουλάρι του προμήθειες και όπλα στους αντάρτες ενώ χρησιμοποιεί το βιολί του ως καμουφλάζ για να αποσπάσει την προσοχή του αρχηγού του στρατεύματος, ο οποίος γοητεύεται από τις έξοχες μελωδίες του και τον διατάζει να πηγαίνει καθημερινά στο χωριό.
;
Ο Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο όταν κυκλοφόρησε η ταινία είχε γράψει σε κριτική του στη Liberation: «Είναι ένα καταπληκτικό και γενναίο ντεμπούτο, μοναδικό στα πρόσφατα χρονικά του Μεξικάνικου Κινηματογράφου. Σας εκλιπαρώ δείτε αυτή τη ταινία. Με την ιδιότητα του σινεφίλ, επί χρόνια θαύμαζα την δουλειά του Φρανσίσκο Βάργκας. Πιστεύω πως η προσέγγισή του είναι εξαιρετική, γνήσια και άγνωστη για τον περισσότερο κόσμο. Αυτή η αγνότητα αξίζει να διατηρηθεί».
 
Ο σκηνοθέτης Φρανσίσκο Βάργκας είχε πει για την ταινία του: «Πάντοτε ήθελα να γράψω ένα σενάριο για την κρυφή πραγματικότητα του Μεξικό, όπως έκανε το 1950 και ο Λουί Μπουνιουέλ με το “Los Olvidados”. Ακόμη και σήμερα, αυτές οι καταπιεσμένες φωνές στρέφονται προς τον ένοπλο αγώνα για να ακουστούν. Πέρα από τον Μπουνιουέλ, βασικές επιρροές για την συγγραφή του σεναρίου, ήταν η μελέτη που έκανα πάνω στην ιστορία του αντάρτικου κινήματος στην Λατινική Αμερική, όπως και στο έργο του μεγάλου βιολονίστα Κάρλος Πριέτο. Η πηγαία δύναμη αυτού του μουσικού που πήγαινε κάθε μέρα στο στρατόπεδο του εχθρού να παίξει με το βιολί του, χαράχτηκε για πάντα στη μνήμη μου. Με έκανε να καταλάβω όλη τη φιλολογία στην οποία μουσική και πόλεμος διαπλέκονται σ’ ένα επικίνδυνο παιχνίδι».

Ο Δον Άνχελ Ταβίρα γεννήθηκε στο Κοραλφάλσο της επαρχίας Γκερέρο το 1924 και έφυγε από τη ζωή το 2008. Ανήκε σε μια πολυμελή οικογένεια παραδοσιακών μουσικών με μεγάλη ιστορία από τα μέσα του 19ου αιώνα. Άρχισε να παίζει βιολί σε ηλικία 6 χρόνων. Στα 13 του η ζωή του άλλαξε δραστικά όταν σε ένα ατύχημα έχασε το δεξί του χέρι. Όμως βρήκε τον τρόπο και συνέχισε να κάνει αυτό που αγαπούσε περισσότερο, να παίζει βιολί. Εκτός από μουσικός έχει υπάρξει αγρότης και δάσκαλος και είχε αφιερώσει τη ζωή του στην εκπαίδευση νέων μουσικών με απώτερο σκοπό την διάσωση της παραδοσιακής μουσικής. Διηύθυνε το συγκρότημα “Hermanos Tavira Band” και ταξίδευε σε όλη τη χώρα διαδίδοντας τις ρίζες των μεξικανικών ρυθμών. Η πρώτη του κινηματογραφική εμπειρία ήταν η συμμετοχή του στην προηγούμενη μικρού μήκους ταινία του Φρανσίσκο Βάργκας, «Tierra Caliente».

image

Μια γάτα, ένας κινέζος και ο πατέρας μου (ΕΡΤ3, 23.00)

Δραματική ταινία, συμπαραγωγής Ισπανίας – Πορτογαλίας, 2019.

Η Τζορτζ είναι αγοραφοβική και δεν μπορεί να απομακρυνθεί περισσότερο από 522 βήματα από το σπίτι της. Μια μέρα, η γάτα της την αναγκάζει να ξεκινήσει ένα ταξίδι από την Ισπανία στην πατρίδα της, την Πορτογαλία.

Η ιστορία σε αυτό το road movie από τη Νότια Ισπανία στην Πορτογαλία ξεκινάει από τον απομονωμένο και χαοτικό κόσμο της κρεβατοκάμαρας της ηρωίδας, ενός γεμάτου και ακατάστατου κλουβιού από το οποίο θα μπορέσει να δραπετεύσει μόνο πολεμώντας τον ίδιο της τον εαυτό, ενώ στην πορεία ολόκληρος ο κόσμος της θα αρχίζει να μεγαλώνει.

Όταν σε ένα τροχαίο ατύχημα χάνει το αγαπημένο της κατοικίδιο, η Τζόρτζ αποφασίζει να διασκορπίσει τις στάχτες του σε ένα ιδιαίτερο μέρος. Για να επιτύχει τον στόχο της θα ζητήσει τη βοήθεια ενός Κινέζου γείτονά της και μαζί θα ξεκινήσουν το ταξίδι ακολουθώντας το βιβλίο-οδηγό που έγραψε ο πατέρας της, τον οποίο έχει να συναντήσει εδώ και πολύ καιρό.
;
Από το αστικό περιβάλλον η δράση περνά στο εσωτερικό ενός φορτηγού όπου η αγοραφοβική γυναίκα θα δημιουργήσει και πάλι το κουκούλι της πριν επιτέλους βρει την σκληρά κερδισμένη ελευθερία της με τη βοήθεια του ήλιου, του ανέμου και της θάλασσας της πατρίδας της.
Η σκηνοθεσία είναι του Paco R. Baños. Παίζουν: Natalia de Molina, Alberto Jo Lee, Miguel Borges.

image

«Γραμμές» (ΕΡΤ2, 23.30)

Πολυβραβευμένη δραματική ταινία, ελληνικής παραγωγής 2016, σε σκηνοθεσία, σενάριο και παραγωγή του Βασίλη Μαζωμένου.

Ελλάδα σήμερα. Μια κοινωνία σε κατάρρευση. Επτά διαφορετικοί άνθρωποι που φτάνουν στα όριά τους, καταρρέουν μαζί της. Αν και υπάρχουν ανάμεσά τους εμφανείς συγγενικές, φιλικές αλλά και τυχαίες συνδέσεις, πιο πολύ όλους τους ενώνει η ίδια πράξη: ένα τηλεφώνημα σε ένα κέντρο ψυχολογικής υποστήριξης, στη «Γραμμή ζωής».Εκεί ψάχνουν το όριο της ζωής και του θανάτου, το όριο της επικοινωνίας, το όριο της ελπίδας.

Τη διεύθυνση φωτογραφίας υπογράφει ο Γιώργος Παπανδρικόπουλος, το μοντάζ ο Θάνος Κουτσανδρέας, τη μουσική οι DNA (Μιχάλης Νιβολιανίτης, Αλέξανδρος Χριστάρας), τα σκηνικά ο Μιχάλης Σαμιώτης, τα κοστούμια η Νατάσσα Σαρρή. Πρωταγωνιστούν οι Λεωνίδας Κακούρης, Θέμης Πάνου, Τάσος Νούσιας, Άννα Καλαϊτζίδου, Κώστας Μπερικόπουλος, Θανάσης Χαλκιάς, Θόδωρος Κατσαφάδος, Βασίλης Γεωργοσόπουλος, Κώστας Ξυκομηνός, Νίκος Παντελίδης, Θέκλα Γαίτη, Κώστας Νταλιάνης, Adrian Frieling, Εβιτα Παπασπύρου, Γιώργος Καλημέρης, Ρέα Μαζωμένου, Μαρία Κολοκυθά.

image

Καυτή Σάρκα, (Cosmote TV, 23.50)

Δραματική ταινία, συμπαραγωγής Ισπανίας – Γαλλίας 1997, με την υπογραφή του Πέδρο Αλμοδόβαρ και πρωταγωνιστές τους Χαβιέρ Μπαρδέμ, Φραντσέσκα Νέρι, Λιμπέρτο Ραμπάλ, Άνχελα Μολίνα, Χοσέ Σάντσο, Πενέλοπε Κρουθ.

Η συνάντηση ενός ερωτευμένου νέου με το αντικείμενο του πόθου του βγαίνει εκτός ελέγχου, ένα όπλο εκπυρσοκροτεί και τους ενώνει για πάντα μια ιστορία πάθους και εκδίκησης.

Στη Μαδρίτη του 1970 μια πόρνη φέρνει στον κόσμο τον γιο της, Βίκτορ, μέσα σ’ ένα λεωφορείο. Είκοσι χρόνια αργότερα, ο Βίκτορ επισκέπτεται την Έλενα, ηρωϊνομανή κόρη ενός διπλωμάτη, θέλοντας να δώσει συνέχεια στη γνωριμία τους. Εκείνη περιμένει τον ντίλερ της και γίνεται έξαλλη στη θέα του Βίκτορ. Δυο αστυνόμοι που βρίσκονταν έξω απ’ το διαμέρισμα της Έλενα επεμβαίνουν και πάνω στη συμπλοκή τραυματίζεται σοβαρά ο ένας αστυνόμος, ο οποίος μένει παράλυτος. Ο Βίκτορ συλλαμβάνεται και εκτίει την ποινή του. Στη φυλακή μαθαίνει ότι ο αστυνομικός παντρεύτηκε την Έλενα, η οποία αποτοξινώθηκε και διευθύνει ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα, ενώ εκείνος παίζει μπάσκετ στην ομάδα των παραπληγικών της Βαρκελώνης.

Η πρεμιέρα της ταινίας έγινε στις 12 Οκτωβρίου του 1997 με τους κριτικούς να την επαινούν. Το 1998 ο Χαβιέρ Μπαρδέμ και η Φραντσέσκα Νέρι ήταν υποψήφιοι για τα βραβεία Α’ Ανδρικού Ρόλου και Α’ Γυναικείου στα Βραβεία Goya ωστόσο βραβεύθηκε ο Χοσέ Σάντσο με το βραβείο Β’ Ανδρικού Ρόλου.

image

Μικροκύματα από το Φεστιβάλ Δράμας (Βουλή Τηλεόραση, 01.00)

Συνεχίζεται στο Τηλεοπτικό Σταθμό της Βουλής των Ελλήνων η ζώνη που εγκαινιάστηκε στις αρχές Οκτωβρίου, δίνει βήμα στη μικρού μήκους ταινία και καλύπτει ένα έλλειμμα στην προώθηση και προβολή της, παρουσιάζοντας το αφιέρωμα σε βραβευμένες ελληνικές ταινίες του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δρά¬μας το οποίο θα ολοκληρωθεί σε δέκα ωριαία προγράμματα. Το πρώτο εξ αυτών ήταν αφιερωμένο στη μνήμη του Αντώνη Παπαδόπουλου, επί σειρά ετών καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Δράμας, του οποίου όραμα ήταν η μικρού μήκους ταινία να βρει τη θέση που της αξίζει στην αγορά και στη διανομή.

Τα «Μικροκύματα», μια πρωτοβουλία από κοινού του Φεστιβάλ Δράμας και του τηλεοπτικού σταθμού, δίνουν ραντεβού με τους φίλους της μικρού μήκους ταινίας κάθε Παρασκευή τα μεσάνυχτα και σε επανάλη¬ψη κάθε Σάββατο στη 01:00 μετά τα μεσάνυχτα. Η διανομή των ταινιών έγινε από την t-short.

Σήμερα θα προβληθούν οι ταινίες: «Βερίκοκα» του Σπύρου Σιάκα (2015), «Η Αυγή στα Μάτια σου» του Άκη Ψάιλα (1997), «Περίπατος» του Στράτου Στασινού (1979), «Safe Place» του Άγγελου Ροδιτάκη (2014), «The Guillable Kiss of Mr Patokos» του Αλέξανδρου Αποστολάκη (2014), «My Stuffed Granny (Η Γιαγιά μου είναι Πάντα Γεμάτη)» της Έφης Παππά (2014), «Dinner For Few» του Νάσου Βακάλη (2014), «Mrs. Metro» του Άγγελου Παπαντωνίου (2016) και «Heatwave» του Φωκίωνα Ξένου (2019).