Πέντε είναι οι καινούργιες ταινίες που κυκλοφορούν στις Αίθουσες τη νέα Κινηματογραφική Εβδομάδα, συν μία σπουδαία επανέκδοση, καθώς τα Θερινά Σινεμά πραγματοποιούν σιγά σιγά την εμφάνιση τους. Ξεχωρίζει η νέα ταινία του Μάρκο Μπελόκιο, «Όνειρα Γλυκά», με πρωταγωνίστρια την Γαλλίδα ηθοποιό, Μπερενίς Μπεζό.

Ads

Αξιόλογες προτάσεις αποτελούν επίσης, «Η Μέρα των Ηρώων» με τον Μαρκ Γουόλμπεργκ, που παρουσιάζει τα τραγικά γεγονότα της βομβιστικής επίθεσης στον Μαραθώνιο της Βοστώνης το 2013, αλλά και το Υποψήφιο για Όσκαρ, «Η Όψη της Σιωπής» του Τζόσουα Οπενχάιμερ, ένα από τα σημαντικότερα ντοκιμαντέρ του 21ου αιώνα. Σ’ επανέκδοση κυκλοφορεί το εμβληματικό φιλμ του Χάουαρντ Χοκς, «Ο Μεγάλος Ύπνος», με πρωταγωνιστές το θρυλικό ζευγάρι των Χάφρει Μπόγκαρτ και Λορίν Μπακόλ.

«Όνειρα Γλυκά» (Sweet Dreams / Fai bei sogni – 2016) του Μάρκο Μπελόκιο (Ιταλία, Γαλλία)

image

Ads

H ειδυλλιακή παιδική ηλικία του 9χρονου Μάσιμο γκρεμίζεται από τον μυστηριώδη θάνατο της μητέρας του. Το νεαρό αγόρι αρνείται να δεχθεί αυτή τη βάναυση απώλεια, ακόμη και αν ο ιερέας του λέει ότι εκείνη είναι τώρα στον Παράδεισο. Χρόνια αργότερα, στη δεκαετία του ‘90, ο ενήλικος Μάσιμο έχει γίνει ένας καταξιωμένος δημοσιογράφος. Μετά την ανταπόκρισή του από τον πόλεμο στο Σεράγεβο, αρχίζει να υποφέρει από κρίσεις πανικού. Καθώς ετοιμάζεται να πουλήσει το διαμέρισμα των γονιών του, ξαναζεί το τραυματικό παρελθόν του. Το σενάριο βασίζεται στο μυθιστόρημα του Massimo Gramellini, “Sweet Dreams, Little One”. Πρωταγωνιστεί η Γαλλίδα ηθοποιός, Μπερενίς Μπεζό.

Ο Μάρκο Μπελόκιο είναι ένας ανήσυχος σκηνοθέτης. Ανήσυχος, σαν το περισκόπιο του υποβρυχίου, που αναδύεται από τα βάθη και ερευνά τη θάλασσα γύρω του για στόχους. Η νέα του ταινία «Sweet Dreams» πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της τον Μάιο στο 69ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών. Στη χώρα μας είχαμε την ευκαιρία να την παρακολουθήσουμε στο 29ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, καθώς αποτέλεσε την Ταινία Λήξης της διοργάνωσης.

Διαβάστε επίσης:
Με το «Sweet Dreams» του Μάρκο Μπελόκιο ολοκληρώνεται το 29o Πανόραμα

«Η Μέρα των Ηρώων» (Patriots Day – 2016) του Πίτερ Μπεργκ (Η.Π.Α.)

image

Στον απόηχο μιας ανείπωτης πράξης τρομοκρατίας, ο αρχιφύλακας Tommy Saunders (Μαρκ Γουόλμπεργκ) ενώνει τις δυνάμεις του με τους θαρραλέους διασωθέντες, τα μέλη ομάδων άμεσης επέμβασης και τους ανακριτές σ’ έναν αγώνα δρόμου με αντίπαλο τον χρόνο ώστε να εντοπιστούν οι βομβιστές πριν  επιτεθούν ξανά. Ταυτόχρονα στην υπόθεση εμπλέκονται οι ιστορίες του ειδικού πράκτορα Richard Deslauriers (Κέβιν Μπέικον), του αστυνομικού διοικητή Ed Davis (Τζον Γκούντμαν), του αρχιφύλακα Jeffrey Pugliese (Τζ. Κ. Σίμονς) και της νοσοκόμας Carol Saunders (Μισέλ Μόναγκαν) υφαίνοντας ένα αγωνιώδες και τολμηρό χρονικό του πιο προηγμένου  ανθρωποκυνηγητού στην ιστορία των Αμερικανικών αστυνομικών δυνάμεων.

Σε σκηνοθεσία του Πίτερ Μπεργκ, η ταινία «Η Μέρα των Ηρώων» αποτελεί μία περιγραφή της βομβιστικής επίθεσης στον Μαραθώνιο της Βοστώνης το 2013 και των ηρώων της «διπλανής πόρτας» που αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για τον κόσμο τις ώρες που ακολούθησαν. Ένα δραματικό θρίλερ με πρωταγωνιστές τους ηθοποιούς: Μελίσα Μπενουά, Μαρκ Γουόλμπεργκ, Μισέλ Μόναγκαν, Τζ. Κ. Σίμονς, Κέβιν Μπέικον, Τζον Γκούντμαν.

«Η Όψη της Σιωπής» (The Look of Silence – 2014) του Τζόσουα Οπενχάιμερ (Δανία, Ινδονησία, Νορβηγία, Φινλανδία, Μεγ. Βρετανία)
Από την Παρασκευή 28 Απριλίου στον Κινηματογράφο Τριανόν

image

Μια οικογένεια που επέζησε από τη γενοκτονία στην Ινδονησία ανακαλύπτει πώς δολοφονήθηκε ο γιος τους και την ταυτότητα των ανδρών που τον δολοφόνησαν. Ο νεότερος αδελφός είναι αποφασισμένος να ανακαλύψει την αλήθεια, κι έτσι αντιπαρατίθεται με τους άνδρες που είναι υπεύθυνοι για το φόνο του αδελφού του – κάτι αδιανόητο για μια χώρα στην οποία οι δολοφόνοι παραμένουν στην εξουσία.

Ένα από τα καλύτερα ντοκιμαντέρ του 21ου αιώνα, με τον Τζόσουα Όπενχαϊμερ να αποδεικνύει γιατί θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους ντοκιμαντερίστες της εποχής μας. Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι στην παραγωγή συναντάμε τον μετρ των ντοκιμαντέρ και κορυφαίο κινηματογραφιστή, Βέρνερ Χέρτζογκ. Υποψήφιο για Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ.

Κυκλοφορούν επίσης:
«Η Κυνηγός με τον Αετό» (The Eagle Huntress – 2016) του Ότο Μπελ (Ηνωμένο Βασίλειο, Μογγολία, Η.Π.Α.)

image

Το ντοκιμαντέρ ακολουθεί την Αϊσολπάν, ένα 13χρονο κορίτσι νομάδα του Καζακστάν στα Όρη Αλτάι, η οποία είναι αποφασισμένη να γίνει κυνηγός με αετό, όπως ο πατέρας της. Είναι η πρώτη γυναίκα σε 12 γενιές της οικογένειάς της που θα γίνει κυνηγός με αετό και έχει απόλυτη πίστη  ότι θα το πετύχει, αφού και  ο πατέρας της πιστεύει ότι κάθε κορίτσι μπορεί, εφόσον αφοσιωθεί σε αυτό, να πετύχει ότι ακριβώς και ένα αγόρι.

Γυρισμένη στην εκπληκτική έκταση της Μογγολικής στέπας, η ταινία τεκμηρίωσης «Η Κυνηγός με τον Αετό», προκαλεί δέος, ενώ παράλληλα εμπνέει καθώς αφηγείται με επικό τρόπο την ιστορία ενός νεαρού κοριτσιού που πίστεψε στη δύναμή του, έτσι όπως διδάχθηκε από την οικογένειά της, να “πετάξει”.

«Διπλή Εκδίκηση» (The Assignment – 2016) του Γουόλτερ Χιλ (Γαλλία, Καναδάς, Η.Π.Α.)

image

Ένας δεξιοτέχνης εκτελεστής ο οποίος βρίσκεται σε διασταυρωμένα πυρά ανάμεσα σε δυο συμμορίες κακοποιών πέφτει στα χέρια του “Doctor”, ενός αδίστακτου χειρουργού γνωστού για τις εγχειρήσεις αλλαγής φύλου. Ο εκτελεστής (Μισέλ Ροντρίγκεζ) ξυπνά μετά την εγχείρηση και αφού συνειδητοποιεί τι του έχει συμβεί, σαν γυναίκα πλέον θα αναζητήσει τον υπεύθυνο για την αλλαγή του φύλου “Γιατρό” (Σιγκούρνι Γουίβερ) και να πάρει την εκδίκησή του, με τη βοήθεια του Johnnie, ενός νοσοκόμου που έχει επίσης κάποια μυστικά. Πρωταγωνιστούν: Μισέλ Ροντρίγκεζ, Σιγκούρνι Γουίβερ, Τόνι Σαλούμπ, Κέιτλιν Γκέραρντ, Τέρι Τσεν, Άντονι Λαπάγκλια, Πολ Λάζενμπαϊ.

Σ’ επανέκδοση:
«Ο Μεγάλος Ύπνος» (The Big Sleep – 1946) του Χάουαρντ Χοκς (Η.Π.Α.)

image

Ο Μάρλοου, προσλαμβάνεται από τον στρατηγό Στέρνγουντ για να διαλευκάνει την υπόθεση εκβιασμού της άτακτης κόρης του Κάρμεν (Μάρθα Βίκερς), ενός επιπόλαιου και υπερσεξουαλικού κοριτσιού. Στην αναζήτηση της αλήθεια, ο Μάρλοου (Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ) θα γνωρίσει την διαφθορά και την παρακμή της τάξης των αργόσχολων πλούσιων του Λος Άντζελες. Ο ήρωας μας θα προσπαθήσει να ξεδιαλύνει έναν κυκεώνα δολοφονιών, δωροδοκιών, εξαφανίσεων, αλλά και θα γνωρίσει την πανέμορφη και μυστηριώδης Βίβιαν Στέρνγουντ (Λορίν Μπακόλ). Η Βίβιαν είναι η μεγάλη αδελφή της Κάρμεν και μαζί με τον Μάρλοου θα φτάσουν σταδιακά στην πιο σκοτεινή άκρη του μυστηρίου, αλλά θα βιώσουν κι έναν σκληρό όσο και παθιασμένο έρωτα.

Ο «Μεγάλος Ύπνος», αποτελεί το εμβληματικό μυθιστόρημα του Ρέυμοντ Τσάντλερ, το οποίο και μεταφέρθηκε στην μεγάλη οθόνη σε σενάριο του Ουίλιαμ Φώκνερ (Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας), ενώ την υποβλητική μουσική, υπογράφει ο σπουδαίος Μαξ Στάινερ (κάτοχος τριών Βραβείων Όσκαρ). Στην καρέκλα του σκηνοθέτη συναντάμε τον θρυλικό δημιουργό, Χάουαρντ Χοκς. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το φιλμ σηματοδοτεί την πρώτη εμφάνιση του ιδιωτικού ντετέκτιβ Φίλιπ Μάρλοου, σίγουρα του πιο αντιπροσωπευτικού ήρωα της hard boiled λογοτεχνίας, όπως αυτή σχηματοποιήθηκε από τον Ντάσιελ Χάμετ και τον Ρέυμοντ Τσάντλερ.

Διαβάστε επίσης: Λορίν Μπακόλ και Χάφρει Μπόγκαρτ στον «Μεγάλο Ύπνο» του Χάουαρντ Χοκς