Η νέα κινηματογραφική εβδομάδα μας υποδέχεται με επτά νέες ταινίες να πραγματοποιούν την εμφάνισή τους στις Αίθουσες. Ξεχωρίζει η αντισυμβατική βιογραφία του Πάμπλο Λαρέν, «Νερούδα» με τον Γκαέλ Γκαρσία Μπενάλ. Αξιόλογες προτάσεις αποτελούν επίσης, το «Γλυκό Φασόλι» της Ναόμι Καουάσε από την Ιαπωνία και η «Κλούβα» του Μοχάμεντ Ντιάμπ από την Αίγυπτο. Για τους λάτρεις της επιστημονικής φαντασίας, προτείνουμε το φιλμ «Το Διάστημα Ανάμεσά Μας» του Πίτερ Τσέλσομ, με πρωταγωνιστή τον Γκάρι Όλντμαν.

Ads

«Νερούδα» (Neruda – 2016) του Πάμπλο Λαρέν (Ισπανία, Γαλλία)

image

Το 1948, στη Χιλή του Ψυχρού Πολέμου, ο Γερουσιαστής Πάμπλο Νερούδα (Λουίς Νιέκο) κατηγορεί τηn κυβέρνηση ότι προδίδει το Κομμουνιστικό Κόμμα, γεγονός που προκαλεί την αντίδραση του Προέδρου Γκονζάλες Βιντέλα (Αλφρέντο Κάστρο). Ο αστυνομικός Όσκαρ Πελουτσοναου (Γκαέλ Γκαρσία Μπενάλ) έχει αναλάβει να συλλάβει τον ποιητή. Ο Νερούδα προσπαθεί να διαφύγει από τη χώρα, με την γυναίκα του, τη ζωγράφο Ντέλια Ντελ Καρίλ, αλλά αναγκάζονται τελικά να κρυφτούν. Εμπνευσμένος από τα δραματικά γεγονότα της νέας του ζωής, ως φυγάς, ο Νερούδα γράφει την επική ποιητική συλλογή του «Canto General».

Ads

Εντωμεταξύ στην Ευρώπη ο θρύλος του κυνηγημένου από την αστυνομία ποιητή μεγαλώνει και οι καλλιτέχνες με επικεφαλής τον Πάμπλο Πικάσο κραυγάζουν για την ελευθερία του Νερούδα. Ωστόσο, ο ποιητής βρίσκει τον αγώνα με την νέμεσή του, τον επιθεωρητή, ως ευκαιρία να επανεφεύρει τον εαυτό του. «Παίζει» μαζί του, αφήνοντας προσχεδιασμένα στοιχεία, κάνοντας πιο έντονο και επικίνδυνο το παιχνίδι γάτας – ποντικιού. Σε αυτή την ιστορία του διωκόμενου ποιητή και του αδιάλλακτου αντιπάλου το, ο Νερούδα αναγνωρίζει την ευκαιρία να γίνει τόσο ένα σύμβολο για την ελευθερία, όσο και θρύλος της λογοτεχνίας.

Ο Πάμπλο Λαραΐν συνεργάζεται για άλλη μια φορά με τον Μεξικανό ηθοποιό Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ, στην νέα του υπέροχη ταινία «Neruda». Η ιστορία παρακολουθεί τη ζωή του Χιλιανού τιμημένου με Νόμπελ ποιητή Πάμπλο Νερούδα, όταν στα τέλη της δεκαετίας του 1940 αναγκάζεται να κρυφτεί, καθώς κινδυνεύει με σύλληψη, λόγω των κομμουνιστικών του ιδεών και της κριτικής που κάνει στην κυβέρνηση Βιντέλα. Ο αστυνομικός επιθεωρητής Πελουσονό αναλαμβάνει να τον βρει και να τον συλλάβει. Το φιλμ παρουσιάστηκε στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών, τον Μάιο στις Κάννες. Ήταν Υποψήφιο για Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας. Μία υπέροχη, αντισυμβατική βιογραφία, συμβολική, διαχρονική, με χιούμορ και με πλούσια σουρεαλιστικά στοιχεία.

«Δεν χρησιμοποιούμε το είδος του χιούμορ που προκύπτει από την κωμωδία, με ατάκες που προκαλούν γέλιο. Είναι οι συγκυρίες, το παράδοξο που γίνεται παράλογο σε κάποιες στιγμές, που δημιουργούν μια κωμική ατμόσφαιρα. Γιατί το χιούμορ είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να πεις πράγματα, που αλλιώς θα ακούγονταν διδακτικά.» – Πάμπλο Λαραΐν

«Γλυκό Φασόλι» (Sweet Bean / An – 2015) της Ναόμι Καουάσε (Ιαπωνία, Γαλλία, Γερμανία)

image

Ο Σεντάρο έχει ένα μικρό αρτοποιείο που σερβίρει ντοραγιάκι (γλυκά γεμιστά με μια πάστα κόκκινου φασολιού, που λέγεται «αν»). Όταν μια γηραιά κυρία, η Τοκούε, προσφέρεται να τον βοηθήσει στην κουζίνα, δέχεται διστακτικά. Αλλά, όπως φαίνεται, τα χέρια της Τοκούε γίνονται μαγικά όταν κάνει «αν». Χάρη στη μυστική της συνταγή, η μικρή επιχείριση ανθίζει. Και με τον καιρό, ο Σαντάρο και η Τοκούε θα ανοίξουν την καρδιά τους για να αποκαλύψουν παλιές πληγές.

Από το Φεστιβάλ Καννών του 2015 – εναρκτήρια ταινία του τμήματος Ένα Κάποιο Βλέμμα / Un Certain Regard το 2015 – έρχεται η ιαπωνική ταινία «Γλυκό Φασόλι» της Ναόμι Καουάσε, βασισμένη στο βιβλίο “An” του Durian Sukegawa. Μία γλυκιά και τρυφερή ιστορία, που εξελίσσεται αρμονικά μέσα από την πρωτότυπη και ταυτόχρονα ανθρώπινη ματιά της. Το φιλμ είχε προβληθεί και στο 56ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης.

«Η Κλούβα» (Eshtebak / Clash – 2016) του Μοχάμεντ Ντιάμπ (Αίγυπτος, Γαλλία)

image

Η «Κλούβα» είναι ένα πολιτικό, κλειστοφοβικό και συνάμα συναρπαστικό φιλμ, παλλόμενο από ένταση, το οποίο μας μεταφέρει στο Κάιρο, το καλοκαίρι του 2013, δύο χρόνια μετά την Αιγυπτιακή Επανάσταση. Στην αρχή της σειράς των γεγονότων που οδήγησαν στην ανατροπή του προέδρου Μόρσι, μια κλούβα της Αστυνομίας, μέσα στην οποία κρατούνται διαδηλωτές με εντελώς διαφορετικές πολιτικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις, διασχίζει τις βίαιες διαδηλώσεις. Θα μπορέσουν οι κρατούμενοι να ξεπεράσουν τις διαφορές τους προκειμένου να επιβιώσουν;

Η ταινία του Μοχάμεντ Ντιάμπ, αποτέλεσε την Ταινία Έναρξης στο τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα του Φεστιβάλ Καννών, τον Μάιο του 2016, ενώ παράλληλα αποτέλεσε και την πρόταση της Αιγύπτου για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας 2017.

«Η προηγούμενη ταινία μου, Κάιρο 678, κυκλοφόρησε στην Αίγυπτο μερικές εβδομάδες πριν την επανάσταση του 2011. Μόλις ξεκίνησε η επανάσταση, πήρα μέρος στο κίνημα και σύντομα ήθελα να κάνω μία ταινία για αυτά που συνέβαιναν. Αλλά τα τελευταία πέντε χρόνια άλλαξαν τόσα πολλά που οποιαδήποτε ιδέα για ταινία ήταν απαγορευτική. Μετά τα γεγονότα του 2013, ο αδελφός μου Χάλεντ και εγώ αρχίσαμε να συζητάμε την ιδέα της Κλούβας, ως τον καλύτερο τρόπο για να μιλήσουμε για αυτά που συμβαίνουν στην Αίγυπτο.» – Μοχάμεντ Ντιάμπ

Κυκλοφορούν επίσης:
«Το Διάστημα Ανάμεσά Μας» (The Space Between Us – 2017) του Πίτερ Τσέλσομ (Η.Π.Α.)

image

Έχοντας γεννηθεί στον Άρη, αποτέλεσμα μιας αναπάντεχης εγκυμοσύνης πριν την απογείωση του διαστημόπλοιου που έφερε την μητέρα του στον Κόκκινο Πλανήτη, ο 16χρονος Γκάρντνερ ταξιδεύει για πρώτη φορά στη Γη. Λαχταρά να γνωρίσει όλα τα θαύματα του πλανήτη, όμως οι γιατροί του τον αποτρέπουν από τις εξερευνήσεις του, καθώς τα όργανά του δεν αντιδρούν καλά στην γήινη ατμόσφαιρα. Επιθυμώντας διακαώς να βρει τον πατέρα του, ο Γκάρντνερ θα αποδράσει για να αποκαλύψει το μυστήριο της γέννησής του και για να βρει το πού ανήκει στο σύμπαν.

Στην ταινία επιστημονικής φαντασίας του Πίτερ Χέλσομ, πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: Έισα Μπάτερφιλντ, Γκάρι Όλντμαν, Μπριτ Ρόμπερτσον, Κάρλα Κουτζίνο.

«Imperium» (2016) του Ντάνιελ Ραγκούσις (Η.Π.Α.)

image

Ένας πράκτορας του FBI καλύπτεται με άκρα μυστικότητα προκειμένου να σταματήσει την προσπάθεια μιας τοπικής τρομοκρατικής ομάδας να φτιάξει βόμβα. Βασισμένο σε μια αληθινή ιστορία. Πρωταγωνιστούν: Ντάνιελ Ράντκλιφ, Τόνι Κολέτ, Μπερν Γκόρμαν.

«Πενήντα πιο Σκοτεινές Αποχρώσεις του Γκρι» (Fifty Shades Darker – 2017) του Τζέιμς Φόλεϊ (Η.Π.Α.)

image

Αποκαρδιωμένη από τα σκοτεινά μυστικά του βασανισμένου νεαρού επιχειρηματία Κρίστιαν Γκρέυ, η Άνα έχει διακόψει τη σχέση τους κι έχει ξεκινήσει καινούρια καριέρα σε εκδοτικό οίκο. Όμως ο πόθος για τον Γκρέυ κυριαρχεί ακόμα σε κάθε σκέψη της και, όταν εκείνος της προτείνει μια νέα συμφωνία, δεν μπορεί ν’ αντισταθεί. Γρήγορα αρχίζει να μαθαίνει για το οδυνηρό παρελθόν των προβληματικών, δυναμικών και απαιτητικών «Πενήντα Αποχρώσεών» της περισσότερα απ’ όσα νόμιζε ποτέ ότι ήταν δυνατόν να μάθει. Στην κινηματογραφική εκδοχή του δεύτερου βιβλίου της τριλογίας της E L James, πρωταγωνιστούν: Τζέιμι Ντόρναν, Ντακότα Τζόνσον, Κιμ Μπέισινγκερ, Χιου Ντάνσι, Μαξ Μαρτίνι, Τάιλερ Χέχλιν,  Ρίτα Όρα, Μάρσα Γκέι Χάρντεν.

Διαβάστε επίσης:
Οι «Πενήντα πιο Σκοτεινές Αποχρώσεις του Γκρι» μετά τα βιβλιοπωλεία και στον κινηματογράφο

«H Ταινία LEGO Batman» (The Lego Batman Movie – 2017) του Κρις ΜακΚέι (Η.Π.Α., Δανία)

image

Συνεχίζοντας στο “ασεβές” πνεύμα και τολμηρό χιούμορ που έκαναν την «Ταινία LEGO» παγκόσμιο φαινόμενο, ο αυτό-αποκαλούμενος και πρωταγωνιστής εκείνης της ταινίας – LEGO Batman – πρωταγωνιστεί στην ολόδική του κινηματογραφική περιπέτεια. Στο Γκόθαμ ζυμώνονται μεγάλες αλλαγές κι αν ο Μπάτμαν θέλει να σώσει την πόλη από την εχθρική κατάληψη του Τζόκερ, ίσως πρέπει να αφήσει πίσω το μοτίβο του μοναχικού εκδικητή, να μάθει να συνεργάζεται με άλλους, και ίσως…. ίσως έτσι… να καταφέρει να χαλαρώσει.

Η σκηνοθεσία της ταινίας είναι του Κρις ΜακΚέι («Robot Chicken»), σε παραγωγή των Νταν Λιν, Ρόι Λι, Φιλ Λορντ και Κρίστοφερ Μίλερ που συνεργάστηκαν μαζί στην «Ταινία LEGO». Το σενάριο είναι των Σεθ Γκράχαμ-Σμιθ, Κρις Μακένα, Έρικ Σόμερς, Τζάρεντ Στερν και Τζον Γουίτινγκτον, βασισμένο σe Παιχνίδια της LEGO και σε χαρακτήρες της DC Entertainment.

Φωνές (στα Αγγλικά): Γουίλ Αρνέτ, Μάικλ Σέρα, Ροζάριο Ντόσον, Ρέιφ Φάινς, Ζακ Γαλιφιανάκης
Φωνές (στα Ελληνικά): Χριστόφορος Παπακαλιάτης, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Φάνης Μουρατίδης, Ιωάννα Πηλιχού, Χρήστος Σιμαρδάνης