Η νέα κινηματογραφική εβδομάδα μας υποδέχεται με πέντε νέες ταινίες να πραγματοποιούν την εμφάνισή τους στις Αίθουσες. Ξεχωρίζει το σπουδαίο φιλμ «Moonlight» του Μπάρι Τζέκινς (Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ταινίας / Δράμα) και η «Τζάκι» του Πάμπλο Λαρέν, με την εξαιρετική Νάταλι Πόρτμαν. Αξιόλογη προτάση αποτελεί επίσης και το ψυχολογικό θρίλερ «Διχασμένος» του Μ. Νάιτ Σιάμαλαν, με τον Τζέιμς Μακ Αβόι.

Ads

«Moonlight» (2016) του Μπάρι Τζέκινς (Η.Π.Α.)

image

Μια διαχρονική ιστορία ανθρώπινης επαφής κι αυτογνωσίας, το «Moonlight» εξιστορεί τη ζωή ενός άντρα από την παιδική του ηλικία έως και την ενηλικίωση, καθώς παλεύει να βρει τη θέση του στον κόσμο. Ένα ζωτικό πορτρέτο, σε τρία κεφάλαια, της σύγχρονης ζωής ενός αφροαμερικανού κι ένας ποιητικός διαλογισμός επάνω στην ταυτότητα, την οικογένεια, τη φιλία, την αγάπη, πλημμυρισμένος με βαθιά συμπόνοια και καθολικές αλήθειες.

Ads

Το συγκλονιστικό όραμα του Μπάρι Τζένκινς συγκινεί με την απεικόνιση των στιγμών, των ανθρώπων και των αγνώστων δυνάμεων που πλάθουν τη ζωή μας και μας καθορίζουν. Ο σκηνοθέτης αναφέρει σχετικά: «Το είδα σαν ευκαιρία να δώσω ζωή σε κάποιες από τις δικές μου παιδικές αναμνήσεις, μέσα από την υπέροχη φωνή του Ταρέλ. Οι ρίζες των εμπειριών του ήταν οι ρίζες των εμπειριών μου- ήταν ο τέλειος γάμος.»

Πρωταγωνιστούν: Τρεβάντε Ρόοντς, Ναόμι Χάρις, Αντρέ Χόλαντ, Μαχερσάλα Άλι, Τζανέλε Μονάε. Η ταινία απέσπασε έξι (6) Υποψηφιότητες για Χρυσή Σφαίρα, στις Κατηγορίες: Καλύτερης Ταινίας / Δράμα, Σκηνοθεσίας, Σεναρίου, Β’ Ανδρικού και Β’ Γυναικείου Ρόλου, καθώς και Μουσικής Επένδυσης. Τιμήθηκε με την Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ταινίας / Δράμα.

«Τζάκι» (Jackie – 2016) του Πάμπλο Λαρέν (Χιλή, Γαλλία, Η.Π.Α.)

image

Στις 22 Νοεμβρίου του 1963, κατά τη διάρκεια μιας περιοδείας στο Ντάλας, ο John F. Kennedy δολοφονείται και το ροζ ταγέρ της Jackie (Νάταλι Πόρτμαν) ποτίζεται από το αίμα του συζύγου της. Ο κόσμος της και η πίστη της θρυμματίζονται. Παρά το τραύμα της, μια εβδομάδα μετά καλείται να αντιμετωπίσει την σκληρή πραγματικότητα. Πρέπει να παρηγορήσει τα δυο της μικρά παιδιά, να αδειάσει το σπίτι που ανακαίνισε με πολύ κόπο και να οργανώσει την κηδεία του άντρα της. Η Jackie συνειδητοποιεί γρήγορα ότι οι επόμενες εφτά μέρες θα καθορίσουν πώς η ιστορία θα καταχωρίσει την κληρονομία του συζύγου της, αλλά και το πώς θα μείνει η ίδια στην ιστορία. Πρωταγωνιστούν: Νάταλι Πόρτμαν, Πίτερ Σάρσγκαρντ, Γκρέτα Γκέργουικ, Μπίλι Γκρούντουπ, Τζον Χαρτ, Μαξ Κασέλα.

Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο χιλιανός δημιουργός των «No», «Η Μυστική Λέσχη», «Neruda», Πάμπλο Λαραΐν – η πρώτη αγγλόφωνη παραγωγή του σκηνοθέτη. Η Πόρτμαν ερμηνεύει την Τζάκι Κένεντι, τις ημέρες που ακολούθησαν τη δολοφονία του Τζον Κένεντι, το 1963 και το πώς προσπαθεί να διαχειριστεί την θλίψη αλλά και την τραγωδία που βίωσε. Η ταινία κέρδισε στο 73ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας 2016 το Βραβείο Σεναρίου, το οποίο υπογράφει ο Νόα Όπενχαϊμ. Ο Ντάρεν Αρονόφσκι βρίσκεται στη θέση του παραγωγού, ενώ τον ρόλο του Ρόμπερτ Κένεντι ερμηνεύει ο Πίτερ Σάρσγκααρντ. Πρόκειται για μία τεχνικά άψογη βιογραφία από έναν σπουδαίο σκηνοθέτη, με την Νάταλι Πόρτμαν σε μία αξιόλογη ερμηνεία. Ωστόσο το ερώτημα που αναδύεται επίμονα μέσα από το φιλμ είναι γιατί ο δημιουργός επέλεξε την υποκειμενική οπτική γωνία της Τζάκι Κένεντι, για να διηγηθεί μία ιστορία που σημάδεψε για πάντα την σύγχρονη αμερικανική ιστορία και κοινωνία.

«Ήταν μια πολύ επικίνδυνη αποστολή, γιατί όλοι γνωρίζουν πώς ήταν, πώς μιλούσε, τις κινήσεις της. Όλοι κάτι ξέρουν γι’ αυτήν. Δεν είχα καταπιαστεί στο παρελθόν με έναν αντίστοιχο ρόλο. Ήθελα να βγάλω κάτι, που θα πρόσεχε ο κόσμος και θα πίστευε ότι αυτή είναι η Τζάκι.» – Νάταλι Πόρτμαν

«Διχασμένος» (Split – 2017) του Μ. Νάιτ Σιάμαλαν (Η.Π.Α.)

image

Ο ήρωας της ταινίας πάσχει από Διασχιστική Διαταραχή Προσωπικότητας (Διαταραχή Πολλαπλής Προσωπικότητας). Το βασικό χαρακτηριστικό της είναι η ύπαρξη μέσα στο ίδιο άτομο δύο ή περισσότερων ξεχωριστών προσωπικοτήτων (ταυτοτήτων ) ή καταστάσεων προσωπικότητας. Κάθε μία από αυτές τις προσωπικότητες έχει τον δικό της ιδιαίτερο τρόπο αντίληψης, συμπεριφοράς, σχέσεων με το περιβάλλον, τύπο αναμνήσεων, φυσικές αντοχές κτλ. Επίσης κάθε μια κυριαρχεί και ελέγχει τη συμπεριφορά του ατόμου σε διαφορετικές περιόδους. Η μετάβαση από τη μια προσωπικότητα στην άλλη συχνά είναι ξαφνική και απότομη και συχνά συνδέεται με κάποιο ψυχοκοινωνικό στρες. Οι προσωπικότητες συνήθως είναι ξεχωριστές η μία από την άλλη και εκφράζουν διαφορετικές μη συντεθειμένες πλευρές της ταυτότητας (αλλά και της μνήμης και της συνείδησης) του ατόμου.

Οι προσωπικότητες δίνουν διαφορετικά ονόματα στον εαυτό τους και μπορεί να αναφέρουν διαφορετικές ηλικίες, διαφορετικό φύλο κτλ. Η κάθε μια προσωπικότητα μπορεί να μη γνωρίζει την ύπαρξη των άλλων προσωπικοτήτων, μπορεί όμως και να γνωρίζει στοιχεία ή λεπτομέρειες των άλλων προσωπικοτήτων, να ακούει ή να βλέπει τι κάνουν και να έρχεται σε σύγκρουση μ’ αυτές. Άτομα με τη διαταραχή αυτή βιώνουν συχνά κενά της μνήμης που αντιστοιχούν στην κατάληψη του εαυτού από κάποια άλλη προσωπικότητα. Ένα άλλο σύμπτωμα της διαταραχής είναι η σοβαρή αμνησία, η οποία δεν μπορεί να ερμηνευτεί ως κοινή αφηρημάδα.

Ο σεναριογράφος, σκηνοθέτης και παραγωγός Μ. Νάιτ Σιάμαλαν επιστρέφει στον παλιό, καλό του εαυτό (Η Έκτη Αίσθηση, Άφθαρτος) μ’ ένα κλειστοφοβικό, ψυχολογικό θρίλερ για γερά νεύρα. Ο Τζέιμς Μακ Αβόι, σε μία από τις καλύτερες ερμηνείες της καριέρας του, είναι συγκλονιστικός στον ρόλο του Κέβιν, ενός νεαρού που πάσχει από διασχιστική διαταραχή προσωπικότητας με αποτέλεσμα να έχει 23 διαφορετικές και τελείως διακριτές μεταξύ τους προσωπικότητες. Όταν μια από τις 23 προσωπικότητές του κυριαρχεί, απάγει και φυλακίζει σ’ ένα σκοτεινό, υπόγειο δωμάτιο, τρία νεαρά κορίτσια, τότε μια 24η κρυμμένη προσωπικότητα, όμοια με τέρας, ετοιμάζεται να ξεπροβάλλει και να κλείσει τον κύκλο της απόλυτης παράνοιας. Πρωταγωνιστούν επίσης η Άνια Τέιλορ-Τζόι και η Μπέτι Μπάκλεϊ.

Κυκλοφορούν επίσης:
«Resident Evil: To Τελευταίο Κεφάλαιο» (Resident Evil: The Final Chapter – 2017) του Πολ Γ. Σ. Άντερσον (Γερμανία, Αυστραλία, Καναδάς, Γαλλία)

image

Το «Resident Evil: To Τελευταίο Κεφάλαιο», είναι η έκτη και τελευταία ταινία της επιτυχημένης μεταφοράς του διάσημου video game στην μεγάλη οθόνη. Η ιστορία συνεχίζεται από το σημείο που την είχαμε αφήσει στο τέλος του «Resident Evil: Η Τιμωρία». Η ανθρωπότητα πνέει πλέον τα λοίσθια, αφού η Alice (Μίλα Γιόβοβιτς)  προδόθηκε από τον Wesker (Shawn Roberts) στην Ουάσιγκτον και οι ορδές των ζόμπι αφάνισαν τα πάντα στο πέρασμά τους. Η ηρωίδα μας καλείται να επιστρέψει στο Raccoon City, όπου η σατανική Umbrella Corporation συγκεντρώνει τις δυνάμεις της για το τελικό χτύπημα. Σε μια μάχη με τον χρόνο, η Alice θα ενώσει τις δυνάμεις της σε αυτή την τελευταία της αποστολή με παλιούς γνώριμους και θα προετοιμάσει το έδαφος για νέες συμμαχίες, ώστε να αποτραπούν τα σχέδια της Umbrella Corporation που θέλει να εξαλείψει το ανθρώπινο είδος από προσώπου γης.

«Ο Καλύτερός μου Φίλος» (A Dog’s Purpose – 2017) του Λάσε Χάλστρομ (Γερμανία, Αυστραλία, Καναδάς, Γαλλία)

image

Βασισμένο στο ομώνυμο μπεστ-σέλερ του Γ. Μπρους Κάμερον από το 2010, το «A Dog’s Purpose», σε σκηνοθεσία Λάσε Χάλστρομ («Chocolat», «The Hundred-Foot Journey»), επικεντρώνεται σε έναν αφοσιωμένο σκύλο, που βρίσκει νόημα στην δική του ύπαρξη μέσα από τις ζωές των ανθρώπων που αγαπά. Η ταινία ακολουθεί τη συγκινητική κι εκπληκτική ιστορία ενός αφοσιωμένου σκύλου (φωνή: Τζος Γκαντ). Τους μαθαίνει να γελάνε και να αγαπάνε, και αυτοί τον μαθαίνουν πώς είναι να έχεις μια οικογένεια που θα κάνει τα πάντα για σένα. Πρωταγωνιστούν: Ντένις Κουέιντ, Πέγκι Λίπτον, Μπριτ Ρόμπερτσον.