Η νέα κινηματογραφική εβδομάδα μας υποδέχεται με μόλις τρεις νέες ταινίες μυθοπλασίας, συν ένα ντοκιμαντέρ. Ξεχωρίζει «Ο Εμποράκος» του Ασγκάρ Φαραντί, εμπνευσμένος από τον «Θάνατο του Εμποράκου» του Άρθουρ Μίλερ. Ενώ μετά το βραβευμένο με Όσκαρ φιλμ, «Επιχείρηση: Argo», ο Μπεν Άφλεκ επιστρέφει στην καρέκλα του σκηνοθέτη, με τη νέα του δημιουργία: «Ο Νόμος της Νύχτας». Αξιόλογη πρόταση αποτελεί το ντοκιμαντέρ της Αλεξάνδρας Άνθονυ, «Lost in the Bewilderness».

Ads

«Ο Εμποράκος» (The Salesman – 2016) του Ασγκάρ Φαραντί (Ιράν, Γαλλία)

image

Ο Εμάντ (Σαχάμπ Χοσεϊνί) και η Ράνα (Ταράνεχ Αλιντούστι), αναγκάζονται να αφήσουν το ετοιμόρροπο διαμέρισμα τους και να μεταφερθούν σ’ ένα διαμέρισμα στην Τεχεράνη. Η σχέση τους αρχίζει να αλλάζει, ενώ η παράσταση που ανεβάζουν, «Ο Θάνατος του Εμποράκου», συνεχίζεται. Η ταινία, αποτελεί μια τραγική ιστορία εκδίκησης εμπνευσμένη από τον «Θάνατο του Εμποράκου» του Άρθουρ Μίλερ. Μια ηθοποιός που ανεβάζει το έργο του Μίλερ στην Τεχεράνη δέχεται την επίθεση ενός αγνώστου μέσα στο σπίτι της και ο σύζυγός της αναλαμβάνει να βρει μόνος του τον ένοχο, βιώνοντας έναν αναπάντεχο παραλληλισμό για τον οποίο βέβαια δεν είναι έτοιμος.

Ads

Η νέα ταινία του Ασγκάρ Φαραντί, πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του 69ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών, όπου και τιμήθηκε με το Βραβείο Ά Ανδρικού Ρόλου (για την ερμηνεία του Σαχάμπ Χοσεϊνί / Shahab Hosseini), αλλά και με το Βραβείο Σεναρίου, που απονεμήθηκε στον Ασγκάρ Φαραντί (Asghar Farhadi ). Στη χώρα μας, είχαμε την ευκαιρία να την δούμε τον Νοέμβριο, στο 57ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.

Διαβάστε επίσης:
Η νέα ταινία του Ιρανού σκηνοθέτη Ασγκάρ Φαραντί: «Ο Εμποράκος»
Το ανθρωποκεντρικό σινεμά του Ιρανού σκηνοθέτη Aσγκάρ Φαραντί

«Ο Νόμος της Νύχτας» (Live by Night – 2016) του Μπεν Άφλεκ (Η.Π.Α.)

image

Η ποτοαπαγόρευση έχει ως αποτέλεσμα την άνθιση ενός ολόκληρου δικτύου παράνομων αποστακτηρίων, υπόγειων μπαρ, γκάνγκστερ και διεφθαρμένων αστυνομικών. Ο Τζο Κάφλιν (Μπεν Άφλεκ), ο μικρότερος γιος ενός διακεκριμένου Αστυνόμου της Βοστόνης, έχει επιλέξει έναν τρόπο ζωής που διαφέρει από την αυστηρή και καθώς πρέπει ανατροφή του. Έχοντας στον ενεργητικό του πλειάδα μικροκλοπών, πλέον εργάζεται για έναν από τους πιο διαβόητους μαφιόζους της περιοχής. Ο Τζο απολαμβάνει τη χλιδή, την ένταση και την κακή φήμη του παρανόμου. Όμως, η ζωή στη σκοτεινή πλευρά έχει το τίμημά της.

Ο «Νόμος της Νύχτας είναι μια ιστορία, στην εξέλιξη της οποίας παρελαύνουν πιστοί φίλοι και ανάλγητοι εχθροί, σκληροί έμποροι αλκοόλ και σαγηνευτικές μοιραίες γυναίκες, θρησκόληπτοι ευαγγελιστές και αδυσώπητοι συμμορίτες που όλοι μάχονται για να κατακτήσουν το Αμερικάνικο όνειρο. Πρωταγωνιστούν: Μπεν Άφλεκ, Σκοτ Ίστγουντ, Ζόι Σαλντάνα, Ελ Φάνινγκ, Κρις Σάλιβαν, Σιένα Μίλερ, Άντονι Μάικλ Χολ, Μπρένταν Γκλίσον, Κρις Κούπερ.

Μετά το βραβευμένο με Όσκαρ φιλμ, «Επιχείρηση: Argo», ο Μπεν Άφλεκ επιστρέφει στην καρέκλα του σκηνοθέτη με το ατμοσφαιρικό μυθιστόρημα εποχής του Ντένις Λεχέιν, συγγραφέα των μετέπειτα μεγάλων κινηματογραφικών επιτυχιών «Το Μυστικό Ποτάμι», «Gone Baby Gone» και «Το Νησί των Καταραμένων». Η ταινία μας μεταφέρει στην Βοστόνη, τη δεκαετία του ’20, με πρωταγωνιστή έναν άνδρα που θέλει να αφήσει το δικό του στίγμα στον κόσμο. Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Πατάκη. Μία περιπέτεια εποχής, με αρκετές αναφορές στις ταινίες του συγκεκριμένου είδους, με εξαιρετικό καστ, όπου παρά το συχνά πυκνά υπερβολικό σενάριο, ο Μπεν Άφλεκ τα καταφέρνει εξίσου καλά, τόσο μπροστά, όσο και πίσω από την κάμερα. Μελανό σημείο παραμένει το φινάλε, με τον σκηνοθέτη και πρωταγωνιστή να μοιάζει ότι δεν έχει αποφασίσει που θέλει να δώσει το τέλος στο μοντάζ…

«Lost in the Bewilderness» (2014) της Αλεξάνδρας Άνθονυ (Ελλάδα, Η.Π.Α.)

image

Το ντοκιμαντέρ «Lost in the Bewilderness» είναι μία ιστορία για τον ξάδελφο της σκηνοθέτιδας, τον Λουκά, ο οποίος απήχθη σε ηλικία 5 ετών από την Ελλάδα και εντοπίστηκε λίγο πριν από τα 16α γενέθλιά του στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πρόκειται για την εξιστόρηση μιας απαγωγής παιδιού από γονέα η οποία πήρε διεθνείς διαστάσεις. Γυρισμένη κατά τη διάρκεια είκοσι χρόνων, η ταινία καταγράφει την πορεία του Λουκά προς την ενηλικίωση και την αυτογνωσία, με αποκορύφωμα τη στιγμή που γίνεται ο ίδιος πατέρας. Το ντοκιμαντέρ δεν είναι μόνο μια αστυνομική ιστορία, αλλά και ένας λυρικός στοχασμός πάνω στην παιδική ηλικία – αυτήν που χάνουμε κι αυτήν που βρίσκουμε – καθώς και μια επιβεβαίωση πως η θεματολογία της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας και τραγωδίας, που τοποθετούν την οικογένεια στο επίκεντρο, είναι πάντα επίκαιρη στον σύγχρονο κόσμο.

Ένα έργο για την εφηβεία, τη μνήμη και τη σημασία της επιστροφής  στο «σπίτι»,  χρησιμοποιώντας αρχαίες και σύγχρονες μυθολογίες της Ελλάδας ως πηγή έμπνευσης. Μια απροσδόκητη συστροφή της μοίρας που εισάγει η σκηνοθέτης, με πλάνα που γυρίστηκαν πολλά χρόνια πριν την αφετηρία ενός συναρπαστικού ταξιδιού που κανείς δεν ήξερε πώς θα καταλήξει.​ Η παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίες, πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2014, στο 16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

«Ο τίτλος προέρχεται από λάθος στα αγγλικά της Ελληνίδας μητέρας μου​. Συνδυάζει δύο φράσεις για να βγει μια καινούργια, που όμως δεν υπάρχει στην αγγλική γλώσσα. Τη λέξη αυτή, όμως, από παιδί τη βρήκα αστεία και αργότερα ποιητική και σχετική με την ταινία. Χαλαρά μεταφρασμένο το “Lost in the Bewilderness”  είναι: “Χαμένοι στο πουθενἀ”.» – Αλεξάνδρα  Άνθονυ

Κυκλοφορούν επίσης:
«The Bye Bye Man» (2017) του Στέισι Τάιτλ (Η.Π.Α.)

image

Τρεις φοιτητές μετακομίζουν σ’ ένα παλιό σπίτι, όπου συνειδητοποιούν ότι έχουν γίνει στόχος της υπερφυσικής οντότητας «The Bye Bye Man». Προσπαθώντας να τον απωθήσουν, οι τρεις νεαροί θα πρέπει να βρουν έναν τρόπο να σωθούν, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να κρατήσουν μυστική την μάχη τους για επιβίωση – όποιος μάθει την ύπαρξη της οντότητας, θα είναι και το επόμενό της θύμα. Κινηματογραφική προσαρμογή του διηγήματος με τίτλο «The Bridge to Body Island» από τον Robert Damon Schneck. Πρωταγωνιστούν: Νταγκ Τζόουνς, Ντάγκλας Σμιθ, Φέι Ντάναγουεϊ, Κάρι-Αν Μος, Λουσιέν Λάβισκαουντ, Κρεσίνατ Μπόνας, Μάικλ Τράκο.