Η καινούργια κινηματογραφική εβδομάδα μας υποδέχεται με οκτώ νέες ταινίες να πραγματοποιούν την εμφάνισή τους στις Αίθουσες. Ξεχωρίζει η ταινία επιστημονικής φαντασίας «Η Άφιξη» του Ντένις Βιλνέβ, με τους Φόρεστ Γουίτακερ, Τζέρεμι Ρένερ και την Έιμι Άνταμς που κερδίζει άξια τις εντυπώσεις. Αξιόλογες προτάσεις αποτελούν επίσης, το φιλμ «Οι Εξομολογήσεις» του Ρομπέρτο Αντό, με τον εξαιρετικό Τόνι Σερβίλο, καθώς και το «Αμερικάνικο Ειδύλλιο», που αποτελεί το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Γιούαν Μακ Γκρέγκορ, με πρωταγωνιστές τον ίδιο και την υπέροχη Τζένιφερ Κόνελι.

Ads

«Η Άφιξη» (Arrival – 2016) του Ντένις Βιλνέβ (Η.Π.Α.)

image

Δώδεκα μυστηριώδη διαστημόπλοια με εξωγήινους επιβάτες προσγειώνονται σε διάφορα σημεία του πλανήτη μας. Μία ομάδα ειδικών επιστημόνων συνιστάται για να ερευνήσει το συμβάν. Ανάμεσά τους, η Λουίζ Μπανκς, μια γλωσσολόγος που καλείται να βοηθήσει στην επικοινωνία με τους εξωγήινους ενώ ο χρόνος πιέζει και ο κόσμος απειλείται μ’ έναν παγκόσμιο πόλεμο. Η Λουίζ θα πρέπει να πάρει μία απόφαση που θα θέσει σε κίνδυνο όχι μόνο την ζωή της αλλά και ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Ads

Η ταινία βασίζεται στο διήγημα «Η Ιστορία της Ζωής σου» του Ted Chiang, που περιλαμβάνεται στη συλλογή διηγημάτων Ιστορίες της Ζωής σου και Άλλες Ιστορίες και κυκλοφορεί στα Ελληνικά από τις εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ. Πρωταγωνιστούν: Φόρεστ Γουίτακερ, Τζέρεμι Ρένερ, Έιμι Άνταμς, Μάικλ Στούλμπαργκ, Νάταλι Τιμπό, Μαρκ Ο’Μπράιεν.

Ο αξιόλογος Καναδός σκηνοθέτης, Ντενίς Βιλνέβ, που στο παρελθόν μας έχει χαρίσει ταινίες όπως το «Μέσα από τις Φλόγες» του 2010, το «Ο Άνθρωπος Αντίγραφο» του 2013, αλλά και το «Prisoners» επίσης του 2013, καθώς και το «Sicario: Ο Εκτελεστής» του 2015, επιστρέφει με τη νέα του δημιουργία: «Η Άφιξη» (Arrival – 2016). Πρόκειται για ένα αξιόλογο και προσεγμένο φιλμ επιστημονικής φαντασίας, με μία ενδιαφέρουσα πρωτότυπη προσέγγιση, αλλά και με αρκετό συμβολισμό. Ένα έργο που “παίζει” με τα όρια του χρόνου, αλλά και της επικοινωνίας. Εξαιρετική για ακόμα μία φορά η Έιμι Άνταμς – ίσως η πιο αδικημένη Αμερικανίδα ηθοποιός της εποχής μας, με πέντε υποψηφιότητες για Όσκαρ, αλλά κανένα χρυσό αγαλματίδιο στην κατοχή της…

«Οι Εξομολογήσεις» (The Confessions / Le Confessioni – 2016) του Ρομπέρτο Αντό (Ιταλία, Γαλλία)

image

Κατά τη διάρκεια μιας συνόδου των G8, λίγο πριν βάλει την υπογραφή του σε μια συμφωνία που θα κρίνει το μέλλον του κόσμου, ο πρόεδρος του ΔΝΤ βρίσκεται νεκρός στο δωμάτιό του. Ο μόνος που γνωρίζει τι ακριβώς συνέβη είναι ένας αινιγματικός μοναχός. Πυκνό μυστήριο, αστυνομική ίντριγκα και μεταφυσική χροιά από τον σκηνοθέτη της ταινίας «Ζήτω η Ελευθερία», με την υπέροχη μουσική του Νικόλα Πιοβάνι κι έναν σπουδαίο Τόνι Σερβίλο στον πρωταγωνιστικό ρόλο, να ηγείται ενός αξιόλογου ευρωπαϊκού καστ, με τους: Ντάνιελ Οτέιγ, Πιερφραντζέσκο Φαβίνο, Μόριτζ Μπλάιμπτροϊ, Κόνι Νίλσεν, Μαρί Χοσέ Κροζ, Λαμπέρ Γουίλσον. Η ταινία προβλήθηκε και τον Σεπτέμβριο στο Αφιέρωμα «Italian Film Days» που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 22ης διοργάνωσης του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας.

«Αμερικάνικο Ειδύλλιο» (American Pastoral – 2016) του Γιούαν Μακ Γκρέγκορ (Η.Π.Α., Χονγκ Κονγκ)

image

Βασισμένο στο βραβευμένο με Πούλιτζερ βιβλίο του Φίλιπ Ροθ – Το βιβλίο κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Πόλις – το «Αμερικάνικο Ειδύλλιο» παρακολουθεί μια οικογένεια που η φαινομενικά ειδυλλιακή ζωή της γκρεμίζεται από την κοινωνική και πολιτική αναταραχή της δεκαετίας του ’60. Ο Γιούαν Μακ Γκρέγκορ («August: Osage County», «Salmon Fishing in the Yemen») πραγματοποιεί το σκηνοθετικό του ντεμπούτο και πρωταγωνιστεί ως ο Σίμουρ «Σουηδός» Λιβόβ, ένας κάποτε θρυλικός αθλητής του Λυκείου που είναι σήμερα επιτυχημένος επιχειρηματίας, παντρεμένος με την Ντόουν, μια πρώην βασίλισσα ομορφιάς.

Αλλά το χάος σιγοβράζει κάτω από το αψεγάδιαστο προσωπείο της ζωής των Λιβόβ. Όταν η αγαπημένη του έφηβη κόρη, η Μέρι, εξαφανίζεται, αφότου κατηγορηθεί για την διάπραξη μιας βίαιης πράξης, ο Σουηδός αφιερώνει τη ζωή του στο να την βρει και να επανενώσει ξανά την οικογένεια του. Αυτό που θα ανακαλύψει θα τον ταρακουνήσει συθέμελα, εξαναγκάζοντας τον να δει κάτω από την επιφάνεια και να αντιμετωπίσει το χάος που δίνει σχήμα στον κόσμο γύρω του.

Στην ταινία «Αμερικάνικο Ειδύλλιο» πρωταγωνιστούν, επίσης η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός Τζένιφερ Κόνελι («A Beautiful Mind») ως η Ντόουν, η Ντακότα Φάνινγκ («Charlotte’s Web», «War of the Worlds») ως η Μέρι, η βραβευμένη με Έμμυ, Ούζο Αντούμπα («Orange Is the New Black») και ο υποψήφιος για Όσκαρ Ντέιβιντ Στράθερν («Lincoln», «Good Night, and Good Luck»).

Κυκλοφορούν επίσης:
«90 χρόνια ΠΑΟΚ – Νοσταλγώντας το Μέλλον» (2016) του Νίκου Τριανταφυλλίδη (Ελλάδα)
(Η ταινία θα προβληθεί μόνο στη Βόρεια Ελλάδα)

image

Το πάθος και η αυθεντικότητα του Νίκου Τριανταφυλλίδη βρίσκονται στην καρδιά της ταινίας, την οποία ολοκλήρωσε η σύντροφός του, επίσης σκηνοθέτις, Μαρίνα Δανέζη, μετά τον θάνατό του τον περασμένο Ιούνιο. Οι μεγάλοι σταθμοί της ομάδας, η χαμένη πατρίδα και ο ξεριζωμός, το ιστορικό και κοινωνικό φόντο, ξετυλίγονται στον φακό σαν ένα ζωντανό κινηματογραφικό ημερολόγιο, μέσα από τις εξομολογήσεις παλαίμαχων και νέων ποδοσφαιριστών, προπονητών, παραγόντων και πιστών φίλων του ΠΑΟΚ, όπως οι Νότης Τσίντογλου, Γιώργος Κούδας, Κλάους, Ιβάν Σαββίδης, Ευκλείδης Τσακαλώτος κ.α. Από το γήπεδο της Τούμπας στο Σύνδεσμο Φίλων ΠΑΟΚ του Ντίσελντορφ, από την Κωνσταντινούπολη στην Λισαβόνα, η κάμερα αποτυπώνει την ιστορία μίας ομάδας που γράφεται αδιάλειπτα στις κερκίδες, στο γήπεδο, στους δρόμους των ταξιδιών της και στις αναμετρήσεις με τους μεγάλους της αντιπάλους, αλλά πρωτίστως με τον εαυτό της.

Διαβάστε επίσης:
«90 χρόνια ΠΑΟΚ – Νοσταλγώντας το Μέλλον» του Νίκου Τριανταφυλλίδη

«Η Οδύσσεια» (The Odyssey / L’odyssée – 2016) του Ζερόμ Σαλ (Γαλλία)

image

Η οδύσσεια του μεγαλύτερου θαλασσοπόρου του 20ου αιώνα από τη Μεσόγειο και τη Νότιο Αφρική μέχρι την Ανταρκτική, με το θρυλικό σκάφος “Καλυψώ” και όλες οι συγκρούσεις και τα πάθη εντός και εκτός ταξιδιού, περιγράφονται σε μια συγκινητική, βιογραφική ταινία για τον σπουδαίο Γάλλο τυχοδιώκτη και σκηνοθέτη, Ζακ Ιβ Κουστό. Πρωταγωνιστούν: Λαμπέρ Γουίλσον, Οντρέ Τοτού, Πιέρ Νινέ, Μάικλ Μπάντρεντ, Κλόε Χίρσμαν.

«Creepy» (Kurîpî: Itsuwari no rinjin – (2016) του Κιγιόσι Κουροσάουα (Ιαπωνία)

image

Ο Takakura πρώην ντετέκτιβ, είναι σήμερα καθηγητής στο τμήμα Ποινικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου. Ένας πρώην συνάδελφός του, ο Nogami, του ζητά βοήθεια σε μια ανεξιχνίαστη υπόθεση εξαφάνισης μιας οικογένειας που συνέβη πριν από έξι χρόνια. Ο Takakura ακολουθεί την μνήμη της Saki. Είναι το μόνο επιζών μέλος της οικογένειας που αγνοείται σε αυτή την υπόθεση. Στο μεταξύ, ο Takakura και η σύζυγός του Yasuko πρόσφατα μετακόμισαν σ’ ένα νέο σπίτι. Ο γείτονάς τους, Nishino, έχει μια άρρωστη γυναίκα και μια έφηβη κόρη. Μια μέρα, η κόρη τους η Mio, του λέει ότι αυτός ο άνθρωπος δεν είναι ο πατέρας της και δεν τον γνωρίζει καθόλου.

Η ταινία πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της τον Φεβρουάριο στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Βερολίνου, ενώ στην Ελλάδα είχαμε την ευκαιρία να την παρακολουθήσουμε και στο 29ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου. Πρωταγωνιστούν: Γιούκο Τακεούτσι, Χιντετόσι Νισιτζίμα.

«Office Christmas Party» (2016) των Τζος Γκόρντον και Γουίλ Σπεκ (Η.Π.Α.)

image

Η Διευθύνων Σύμβουλος μιας επιτυχημένης εταιρίας (Τζένιφερ Άνιστον) θέλει να κλείσει το παράρτημα που δουλεύει ο άσωτος αδελφός της (Τ. Τζ. Μίλερ). Εκείνος, όμως, μαζί με τον Διευθυντή του Τεχνικού Τμήματος (Τζέισον Μπέιτμαν) θα προσπαθήσουν να εντυπωσιάσουν έναν μεγάλο πελάτη, οργανώνοντας ένα επικό χριστουγεννιάτικο πάρτι, προκειμένου να σώσουν την εταιρία τους. Ο Γουίλ Σπεκ και ο Τζος Γκόρντον («Blades of Glory») σκηνοθετούν το «Office Christmas Party», η Τζένιφερ Άνιστον όμως θα πει την τελευταία λέξη.

«Αγάπη, Αγάπη, Αγάπη» (Love, Love, Love – 2016) του Κώστα Ζάπα (Ελλάδα)

image

Ο σκηνοθέτης επιστρέφει με μια ακραία ερωτική ιστορία, «ηλεκτρισμένη» όπως οι ήρωές της – τέσσερις άνθρωποι που διψούν για αγάπη με κάθε κόστος. Πρωταγωνιστούν οι Άγγελος Βαλέρας, Αγγελική Παπαθεμελή, Νικολίτσα Ντρίζη και ο Αντώνης Παπαδόπουλος που έφυγε πρόσφατα από κοντά μας. Η ταινία πραγματοποίησε την πρεμιέρα της τον Νοέμβριο στο 57ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.