Η καινούργια κινηματογραφική εβδομάδα μας υποδέχεται με οκτώ νέες ταινίες να πραγματοποιούν την εμφάνισή τους στις Αίθουσες. Ξεχωρίζει η νέα ταινία του του Τιμ Μπάρτον, «Η Μις Πέρεγκριν Στέγη για Ασυνήθιστα Παιδιά», με την Εύα Γκριν. Αξιόλογες προτάσεις αποτελούν επίσης, το «Deepwater Horizon» του Πίτερ Μπεργκ και το «Ma Ma» (2015) του Χούλιο Μεντέμ, με πρωταγωνίστρια την Πενέλοπε Κρουζ. Μέχρι και την Κυριακή 2 Οκτωβρίου, διεξάγεται το πιο δημοφιλές κινηματογραφικό γεγονός της πρωτεύουσας, για το οποίο μπορείτε να διαβάσετε την ανταπόκριση και τις προτάσεις μας αναλυτικά: 22ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας.

Ads

«Η Μις Πέρεγκριν Στέγη για Ασυνήθιστα Παιδιά» (Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children) του Τιμ Μπάρτον (Η.Π.Α., Βέλγιο, Ηνωμένο Βασίλειο)

image

Από τον οραματιστή σκηνοθέτη Τιμ Μπάρτον έρχεται μια ιστορία, βασισμένη στο ομώνυμο μπεστ σέλερ μυθιστόρημα. Όταν ο πολυαγαπημένος παππούς του Τζέικ τού αφήνει στοιχεία για ένα μυστήριο που διατρέχει διαφορετικούς κόσμους και εποχές, ο Τζέικ βρίσκει ένα μαγικό μέρος γνωστό ως Μις Πέρεγκριν  Στέγη για Ασυνήθιστα Παιδιά. Αλλά τα μυστήρια και οι κίνδυνοι μεγαλώνουν όταν γνωρίζει τους ενοίκους και μαθαίνει για τις ειδικές τους δυνάμεις… και τους παντοδύναμους εχθρούς τους. Τελικά, ο Τζέικ ανακαλύπτει ότι μοναχά το δικό του «ασυνήθιστο χάρισμα» μπορεί να σώσει τους νέους του φίλους.

Ads

«Όταν με προσέγγισαν αρχικά για να σκηνοθετήσω το «Μις Πέρεγκριν – Στέγη για Ασυνήθιστα Παιδιά», μου έδωσαν μια σύνοψη του μυθιστορήματος με όλες τις φωτογραφίες που είχε το βιβλίο. Με ρούφηξαν και με στοίχειωσαν αυτόματα οι μυστηριώδεις εικόνες της ιστορίας που έγραψε ο Ράνσομ Ριγκς και ήξερα από την πρώτη στιγμή πως θέλω πολύ να διηγηθώ κι εγώ την ιστορία αυτών των παιδιών. Ένα κορίτσι, πιο ελαφρύ κι από τον άνεμο, ένα αγόρι στο στομάχι του οποίου κατοικούν μέλισσες, μια γυναίκα που μεταλλάχθηκε σε πτηνό – ήταν ξεκάθαρα ένας κόσμος τον οποίο ήθελα να εξερευνήσω. Έτσι έκανα μια ταινία για όλους αυτούς.» – Τιμ Μπάρτον

Ο αγαπημένος παραμύθας του Χόλιγουντ, επιστρέφει στα αγαπημένα του μονοπάτια. Το πρώτο μέρος της ταινίας θυμίζει τις παλιές καλές δημιουργίες του σκηνοθέτη. Όμορφη ατμόσφαιρα (που ενισχύεται από τη σωστή χρήση του 3D) και χαρακτήρες που οδηγούν με ασφάλεια το έργο – ξεχωρίζει ο νεαρός πρωταγωνιστής Έισα Μπάτερφιλντ και ο βετεράνος Τέρενς Σταμπ, ενώ ο Chris O’Dowd (The IT Crowd) μένει μακριά από τον καλό του εαυτό – έστω κι αν καθυστερεί η εμφάνιση της Εύα Γκριν, που δικαίως κλέβει την παράσταση. Τα προβλήματα ξεκινούν στο δεύτερο μέρος, όταν μοιραία το σενάριο δίνει τη θέση του στην περιπέτεια και στη δράση. Αλλά ακόμα κι εκεί, έστω και την ύστατη στιγμή – ενοχλητικά μικρή η παρουσία της σπουδαίας Τζούντι Ντεντς – το φιλμ καλείται να σώσει ο πολύπειρος Σάμιουελ Λ. Τζάκσον, που με το σαρκαστικό του χιούμορ και τη φρεσκάδα του, δίνει νόημα στις κουραστικές σκηνές καταδίωξης.

Διαβάστε επίσης:
Ο Τιμ Μπάρτον και η «Μις Πέρεγκριν Στέγη για Ασυνήθιστα Παιδιά»

«Deepwater Horizon» (2016) του Πίτερ Μπεργκ (Η.Π.Α.)

image

Η ακόρεστη ζήτηση του πλανήτη για περισσότερο πετρέλαιο έχει οδηγήσει τις πετρελαιοβιομηχανίες σ’ ένα ατελείωτο κυνήγι κέρδους, το οποίο βασίζεται σε ολοένα και πιο άφταστους στόχους για τα πληρώματά τους που μοχθούν πάνω στις πλατφόρμες άντλησης, βάζοντας σε κίνδυνο την ασφάλειά τους αλλά και εκείνη του οικολογικού συστήματος της περιοχής. Οι κίνδυνοι των πρακτικών αυτών έγιναν κάτι παραπάνω από σαφείς στις 20 Απριλίου  του 2010. Τη μέρα εκείνη, το Deepwater Horizon, μία προηγμένης τεχνολογίας πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου, που ανήκε στην ελβετική εταιρεία Transocean και είχε μισθωθεί από την British Petroleum, έκανε γεώτρηση στο πηγάδι Macondo, όταν συνάντησαν θύλακες μεθανίου που προκάλεσαν τεράστια πίεση στους σωλήνες και, τελικά, πολλαπλές εκρήξεις. Όλα τα συστήματα ασφαλείας και αποτροπής ατυχημάτων απέτυχαν να περιορίσουν την έκρηξη, η οποία σκότωσε 11 εργάτες και τραυμάτισε δεκάδες άλλους, ορισμένους πολύ σοβαρά.

Σε σκηνοθεσία του Πίτερ Μπεργκ («Lone Survivor»), η ιστορία τιμά τους άνδρες και τις γυναίκες, ο ηρωισμός των οποίων έμελλε να σώσει πολλά μέλη του πληρώματος – και ν’ αλλάξει τις ζωές όλων, για πάντα. Πρωταγωνιστούν: Μαρκ Γουόλμπεργκ, Κέιτ Χάντσον, Ντίλαν Ο’ Μπράιεν, Κερτ Ράσελ, Τζίνα Ροντρίγκεζ, Τζον Μάλκοβιτς. Μία τυπική περιπέτεια από την απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, που όμως μα δίνει την ευκαιρία να θυμηθούμε μία από τις πιο καταστροφικές περιπτώσεις της απληστίας του ανθρώπου και των πολυεθνικών, απέναντι στη φύση…

«Ma Ma» (2015) του Χούλιο Μεντέμ (Ισπανία, Γαλλία)

image

Με την καρδιά της ήδη πληγωμένη από την απόφαση του συζύγου της να την αφήσει, η Μάγδα ανακαλύπτει ότι έχει καρκίνο του μαστού. Ο γιατρός της τρέφει ελπίδες, αλλά θα πρέπει να υποστεί επίπονες θεραπείες. Την ίδια ημέρα της διάγνωσης, η Μάγδα γνωρίζει τον Αρτούρο, που δείχνει να περνάει το προσωπικό του δράμα. Δύο τραγικά συμβάντα γεννούν έναν ιδιαίτερο δεσμό ανάμεσα στους δυο τους, έναν δεσμό που θα αντέξει στον χρόνο και τις ανατροπές στις ζωές τους.

Η βραβευμένη με Όσκαρ, Πενέλοπε Κρουζ πρωταγωνιστεί στη νέα του ταινία του Χούλιο Μεντέμ (Το Σεξ και η Λουσία, Οι Εραστές του Αρκτικού Κύκλου), ένα δράμα για τη ζωή, τον θάνατο, το ρομαντισμό και τη μητρότητα, αλλά και το μεγαλείο μιας γυναίκας να αντιμετωπίζει με το ίδιο σθένος τις τραγωδίες και τα θαύματα. Πρωταγωνιστούν: Πενέλοπε Κρουζ, Λούις Τοσάρ, Άλεξ Μπρέντεμυλ.

Κυκλοφορούν επίσης:
«Σονάτα σε Κλειστό Δωμάτιο» (Ilegitim – 2016) του Άντριαν Σιτάρου (Ρουμανία, Πολωνία, Γαλλία)

image

Κατά τη διάρκεια ενός οικογενειακού δείπνου με τα τέσσερα, ενήλικα πλέον, παιδιά του και τους συντρόφους τους, ο Βίκτορ απολαμβάνει τον ρόλο του ως αρχηγός της οικογένειας. Η συζήτηση κυλάει ομαλά μέχρι τη στιγμή που ο γιος του, ο  Κόσμα , αναφέρει ότι το όνομα του εμφανίστηκε σε ιστορικά έγγραφα που αποδεικνύουν ότι κατέδιδε γυναίκες που ήθελαν να κάνουν έκτρωση, παρά την απαγόρευση που ίσχυε μέχρι το 1989. Η ατμόσφαιρα απότομα αλλάζει. Ο Βίκτορ προσπαθεί να υπερασπιστεί τη θέση του υποστηρίζοντας πως και τα δίδυμα παιδιά του, η Σάσα και ο Ρόμι, χρωστούν τη ζωή τους στις πεποιθήσεις του. Λίγο καιρό αργότερα η Σάσα ανακοινώνει πως είναι έγκυος, και τα πιστεύω του Βίκτορ θα δοκιμαστούν σε άλλη κλίμακα.

Δύο αδέλφια και μια παράνομη αγάπη. Ένας πατέρας, ο οποίος είναι γιατρός, αλλά με πολλές κατηγορίες. Μια οικογένεια στην οποία κανείς δεν ξεπέρασε ποτέ τα όρια μεταξύ του τι είναι ηθικό και τι είναι νόμιμο. Ακόμη κι όταν πρόκειται για την άμβλωση. Πρωταγωνιστούν: Άντριαν Τιτιένι, Αλίνα Γκριγκόρε, Ρόμπι Ουρς, Μπογκντάν Αλμπουλέσκου, Κριστίνα Ολτεάνου. Βραβείο C.I.C.A.E. στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου του 2016.

«Πάρτι με… Λουκάνικα» (Sausage Party – 2016) των Γκρεγκ Τίρναν και Κόνραντ Βέρνον (Η.Π.Α.)

image

Το «Sausage Party» είναι μια ταινία κινουμένων σχεδίων με κεντρικό ήρωα ένα λουκάνικο, στο οποίο γεννώνται κάποιες υπαρξιακές αγωνίες και ερωτήματα σχετικά με τον προορισμό του στον μάταιο τούτο κόσμο. Ποια είναι η ημερομηνία λήξης του; Είναι το άλλο του μισό ένα αφράτο ψωμάκι; Για ποιο λόγο τού κολλάνε η κέτσαπ και η μουστάρδα; Ξεκινώντας, λοιπόν, το ξεψάχνισμα συμπαρασύρει και άλλα τρόφιμα μαζί του, ώστε από κοινού θα αναζητήσουν τι ακριβώς συμβαίνει, όταν εγκαταλείπουν τον γνώριμο και οικείο κόσμο του σούπερ μάρκετ και καταλήγουν στο περιβόητο καλάθι της νοικοκυράς. Ηθοποιοί (φωνές): Κρίστεν Γουίγκ, Τζέιμς Φράνκο, Τζόνα Χιλ, Πολ Ρουντ, Σάλμα Χάγιεκ, Έντουαρντ Νόρτον, Σεθ Ρόγκεν, Μάικλ Σέρα, Μπιλ Χέιντερ, Ντέιβιντ Κρούμχολτζ, Ντάνι Μακμπράιντ, Κρεγκ Ρόμπινσον, Νικ Κρολ.

«Πρόκειται πραγματικά για ένα πολύ παράξενο ταξίδι που καλείται να κάνει ο πρωταγωνιστής μας για να βρει τις απαντήσεις που ψάχνει. Αυτή είναι η βασική κεντρική ιδέα και από εκεί και πέρα συμβαίνουν και κάποια επιπλέον τρελά πράγματα.» – Σεθ Ρόγκεν

«Μη Σβήσεις το Φως» (Lights Out – 2016) Ντέιβιντ Σάντμπεργκ (Η.Π.Α.)

image

Όταν η Ρεμπέκα έφυγε από το πατρικό της, πίστεψε ότι άφησε πίσω της τους φόβους που στοίχειωναν τα παιδικά της χρόνια. Μεγαλώνοντας, δεν ήταν ποτέ σίγουρη τι ήταν αληθινό και τι όχι, αφότου έσβηναν τα φώτα… Τώρα, ο μικρός της αδερφός, ο Μάρτιν, βιώνει τα ίδια ανεξήγητα και τρομακτικά γεγονότα που κάποτε δοκίμασαν την πνευματική της υγεία και απείλησαν την ασφάλειά της. Μια τρομακτική οντότητα, που συνδέεται μυστηριωδώς με τη μητέρα τους, Σόφι, επανέρχεται στο προσκήνιο. Αυτή τη φορά όμως, η Ρεμπέκα θα πλησιάσει την αλήθεια, καθώς η ζωή όλων τους κινδυνεύει… όταν σβήνουν τα φώτα.

Από τον παραγωγό του «The Conjuring», Τζέιμς Γουάν μια ιστορία τρόμου που ελλοχεύει στο σκοτάδι. Το σενάριο της ταινίας είναι βασισμένο στην ταινία μικρού μήκους του Ντέιβιντ Φ. Σάντμπεργκ. Ηθοποιοί: Μαρία Μπέλο, Τερέζα Πάλμερ, Μπίλι Μπερκ, Αλίσια Βέλα Μπέιλι, Γκάμπριελ Μπέιτμαν, Αλεξάντερ ΝτιΠέρσια.

«Ηρωικοί Πιονέροι» (Pioneer Heroes – 2015) της Νατάλια Κουντριάσοβα (Ρωσία)

image

1987. Τρία παιδιά, η Όλγκα, η Κάτια και ο Αντρέι, μπαίνουν στην οργάνωση των Νεαρών Πιονέρων του Βλαντίμιρ Ιλίτς Λένιν, και με οδηγό τους τη σοβιετική ιδεολογία ονειρεύονται να γίνουν ήρωες. Ο Αντρέι ονειρεύεται να δημιουργήσει ένα χάπι που θα σώσει την ανθρωπότητα από το θάνατο και την αρρώστια. Η Όλγκα καταδιώκει μυθικούς πράκτορες που κυνηγούν τα παιδιά των σοβιετικών. Και η Κάτια ονειρεύεται να γίνει μια Πιονέρα, αλλά έχει εφιάλτες όταν ανακαλύπτει ότι ο παππούς της είναι λαθρέμπορος. Τα παιδιά της Σοβιετικής Ένωσης πιστεύουν σε κατασκόπους και φοβούνται τον πόλεμο. Περιμένουν το “λαμπρό μέλλον” και ονειρεύονται να κάνουν ηρωικά κατορθώματα. 25 χρόνια αργότερα, οι τρεις τριαντάρηδες ήρωες ζουν συμβιβασμένοι στη σύγχρονη Μόσχα, έχοντας καταφέρει να καθιερωθούν επαγγελματικά αλλά αντιμετωπίζοντας μια άλλη πραγματικότητα, όπου δεν υπάρχει πλέον χώρος για ηρωικές πράξεις, μεγάλες ιδέες και δυνατά συναισθήματα. Τα σοβιετικά ιδεώδη χάθηκαν για πάντα, μεταλλαγμένα από νέα ιδανικά απόκτησης και συσσώρευσης πλούτου. Μέσα στους πρωταγωνιστές όμως υπάρχει ακόμα η έντονη επιθυμία για κάτι μεγαλύτερο…

Η πρωτοεμφανιζόμενη σκηνοθέτιδα (και ηθοποιός) Νατάλια Κουντριάσοβα ζωντανεύει το παρελθόν και το παρόν της Ρωσίας σ’ ένα ντεμπούτο για τους παροπλισμένους ήρωες και τα όνειρα που δεν έγιναν ποτέ πραγματικότητα. Αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Το κόκκινο είναι το χρώμα του αίματος και του κινδύνου, των ηρωικών πράξεων, της σημαίας, της γραβάτας των πιονέρων. Μάθαμε να αγαπάμε το κόκκινο χρώμα από τότε που γεννηθήκαμε. Μας δίδαξαν να παραμείνουμε πιστοί στην ηρωική ιδεολογία: ο ήρωας είναι αυτός που κατορθώνει τη νίκη. Τα ηρωικά κατορθώματα είναι η μόνη δικαιολογία για κάθε ριψοκίνδυνη πράξη. Ηρωικά κατορθώματα στο όνομα των συντρόφων σου, στο όνομα της Μητέρας Πατρίδας. Τι θα μπορούσε να σαγηνεύσει τις νεανικές καρδιές περισσότερο από τον κίνδυνο! Οι πιονέροι θεωρούνταν ένα ιπποτικό τάγμα, όπου γραβάτες και τύμπανα αντικαθιστούσαν πανοπλία και σπαθί. Το μότο μας ήταν «Πάντα έτοιμοι!». Ήμασταν Οκτωβριανιστές μέχρι την τρίτη τάξη του σχολείου. Η εισαγωγή στις βαθμίδες των Πιονέρων σηματοδοτούσε ένα βήμα προς την ωριμότητα και συνοδευόταν από μια πομπώδη ατμόσφαιρα. Ορκιζόμασταν στη ζωή μας να αγαπάμε και να φροντίζουμε τη Μητέρα Πατρίδα μας. Χωριζόμασταν από μια αυστηρά ιεραρχία από την παιδική μας ηλικία και το επόμενο βήμα προς την ωριμότητα και την ιεραρχία ήταν η ένταξη στην Κομσομόλ (κομμουνιστική οργάνωση νέων στη Σοβιετική Ένωση).»

«Αναμνήσεις» (Memories / Les Souvenirs – 2014) του Ζαν Πολ Ρουβέ (Γαλλία)

image

Ο Romain θέλει να γίνει συγγραφέας, αλλά, προς το παρόν, είναι νυχτερινός θυρωρός σε ένα ξενοδοχείο. Ο πατέρας του, συνταξιοδοτείται και φέρεται σαν να μην τον νοιάζει. Ο συγκάτοικός του έχει μόνο ένα πράγμα στο μυαλό του: να γοητεύει μια κοπέλα. Η γιαγιά του βρίσκεται σε οίκο ευγηρίας και αναρωτιέται τι γυρεύει εκεί με όλους τους γέρους. Μια μέρα, ο πατέρας του καταφθάνει έντρομος. Η γιαγιά εξαφανίστηκε. Ο Romain αρχίζει να την αναζητά, κάπου μέσα στις αναμνήσεις του…

Μια ταινία για την τρυφερή σχέση ενός εγγονού και της γιαγιάς του, που εξαφανίζεται λίγες μέρες μετά την εγκατάσταση της από τους αγαπημένους της γιούς ​​σ’ ένα “οίκο ευγηρίας”. Ο εγγονός, αναζητώντας την, θα την εντοπίσει εκεί που την έφεραν οι γλυκές της αναμνήσεις και η επιθυμία της να συνεχίσει να ζει “ελεύθερα”. Πρωταγωνιστούν: Μισέλ Μπλανκ, Ανί Κορντί, Ματιέ Σπινοζί, Σαντάλ Λομπί, Γουίλιαμ Λέμπγκιλ, Φλόρε Μποναβεντούρα, Οντρέ Λαμί, Ζαν Πολ Ρουβέ.