Η καινούργια κινηματογραφική εβδομάδα μας υποδέχεται με πέντε νέες ταινίες συν δύο επανεκδόσεις, να πραγματοποιούν την εμφάνισή τους στις Αίθουσες. Ξεχωρίζει η νέα ταινία του Αρνό Ντεπλεσάν, «Τα Χρυσά Μας Χρόνια» με τον Ματιέ Αμαλρίκ και το «Σάλι» του Κλιντ Ίστγουντ, με πρωταγωνιστή τον Τομ Χανκς. Σε επανέκδοση κυκλοφορούν τα φιλμ, «Ο Κλέψας του Κλέψαντος» τ​​ου Μάριο Μονιτσέλι, με τον Βιτόριο Γκάσμαν, τον Μαρτσέλο Μαστρογιάνι και την Κλαούντια Καρντινάλε, καθώς και «Το Πένθος Ταιριάζει στην Ηλέκτρα» του Ντάντλεϊ Νίκολς, με την Κατίνα Παξινού.

Ads

«Τα Χρυσά Μας Χρόνια» (Trois souvenirs de ma jeunesse: Nos Arcadies / My Golden Years – 2015) του Αρνό Ντεπλεσάν (Γαλλία)

image

Ο Πολ (Ματιέ Αμαλρίκ / Κεντέν Ντολμέρ) θυμάται την παιδκή του ηλικία. Τα ξεσπάσματα της μητέρας του, τον απαρηγόρητο πατέρα του, αλλά και τον ισχυρό δεσμό που είχε με τον αδερφό του Ιβάν (Raphaël Cohen), ένα βίαιο παιδί. Εκείνο το ταξίδι στη Ρωσία. Θυμάται όταν ήταν δεκαεννιά, την αδελφή του (Lily Taieb), τα ξαδέρφια του, τους φίλους που τον πρόδωσαν. Τις σπουδές στο Παρίσι. Μα πάνω απ’ όλα ο Πολ θυμάται την Έστερ (Λου Ρόι-Λεκολινέ). Ήταν το κέντρο του κόσμου του.

Ads

Ο Αρνό Ντεπλεσέν (Arnaud Desplechin), είναι ένας αξιόλογος και οραματιστής δημιουργός, πιστός σ’ ένα προσωπικό σινεμά, με χαρακτήρες, σύμβολα και έννοιες που επιστρέφουν στις ταινίες του σ’ έναν αέναο κύκλο καλλιτεχνικής εξέλιξης. Στο πλαίσιο αυτό κινείται και η νέα του δημιουργία: «Τα Χρυσά Μας Χρόνια» (Trois souvenirs de ma jeunesse: Nos Arcadies / My Golden Years – 2015), με πρωταγωνιστή – το υποκριτικό alter ego του Γάλλου σκηνοθέτη, τον υπέροχο Ματιέ Αμαλρίκ, κι ένα πλήθος νέων ηθοποιών, εκ των οποίων ξεχωρίζουν ο Κεντίν Ντολμέρ και η Λου Ρόι-Λεκολινέ. Μία ελεγεία για τη νεότητα, που απέσπασε το βραβείο SACD στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών τον Μάιο στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών. Το φιλμ «Τα Χρυσά Μας Χρόνια», αποτέλεσε παράλληλα και την Ταινία Λήξης του 56ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, παρουσία του δημιουργού.

«Σάλι» (Sully – 2016) του Κλιντ Ίστγουντ (Η.Π.Α.)

image

Μετά την ταινία «Ελεύθερος Σκοπευτής», ο Αμερικάνος ηθοποιός και σκηνοθέτης, Κλιντ Ίστγουντ παρουσιάζει το νέο του κινηματογραφικό project, που για μια ακόμη φορά βασίζεται στα ηρωικά κατορθώματα ενός γενναίου ανδρός. Η ταινία παρουσιάζει την δραματική ιστορία της ζωής του Καπετάνιου Τσέσλι ‘Σάλι’ Σάλενμπέργκερ, που έγινε ήρωας για όλη τη χώρα, όταν προσγείωσε το ακινητοποιημένο τζετ στον Ποταμό Χάντσον, σώζοντας τις ζωές όλων των επιβατών.

Ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης, Κλιντ Ίστγουντ και ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός, Τομ Χανκς, συμπράττουν κινηματογραφικά σε μία από τις πιο συζητημένες ταινίες της νέας σεζόν. Το σενάριο της ταινίας είναι του Τοντ Κομαρνίκι και είναι βασισμένο στο βιβλίο, «Highest Duty: My Search for What Really Matters», των Σάλενμπέργκερ και Τζέφρι Ζόσλοου.

Η ταινία δεν μένει μόνο στο σχεδόν απίθανο κατόρθωμα της ασφαλούς προσγείωσης του αεροσκάφους στο νερό, το οποίο άφησε με κομμένη την ανάσα τους θεατές σε όλο τον κόσμο, αλλά παράλληλα μας διηγείται τις δραματικές στιγμές που εκτυλίσσονταν στο παρασκήνιο και που θα μπορούσαν να στοιχήσουν τη φήμη και τη δουλειά του πιλότου.

Στον πρωταγωνιστικό ρόλο του πιλότου ο βραβευμένος με Όσκαρ, Τομ Χανκς («Philadelphia», «Forrest Gump»). Δίπλα του η τρεις φορές υποψήφια για Όσκαρ, Λόρα Λίνεϊ («Savages», «Kinsey», «You Can Count on Me»), η δις βραβευμένη με Έμμυ Β’ Γυναικείου Ρόλου για Δραματική Σειρά, Άννα Γκαν («Breaking Bad») και ο Άαρον Έκχαρτ («Thank You for Smoking», «The Dark Knight»).

«Μαζί ως την Κορυφή» (Hands of Stone – 2016) του Τζόναθαν Γιακούμποβιτζ (Παναμάς, Η.Π.Α.)

image

Στο «Hands of Stone», ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο υποδύεται τον θρυλικό Ρέι Αρσέλ, που απογείωσε την καριέρα του Ρομπέρτο Ντουράν, του πυγμάχου από τον Παναμά που κέρδισε τέσσερα παγκόσμια πρωταθλήματα και θεωρείται ένας από τους καλύτερους όλων των εποχών. Ο Ντουράν, γνωστός και ως «Χέρια από Πέτρα» για την δριμύτητα των χτυπημάτων του και για την αντιπαλότητά του με τον επίσης θρυλικό Σούγκαρ Ρέι Λέοναρντ, απέδρασε από την φτωχική του ζωή και αγωνίστηκε για πέντε δεκαετίες, κερδίζοντας 103 από τους 119 αγώνες του, αλλά έμεινε στην ιστορία για τον σοκαριστικό τρόπο που έληξε ο πιο κρίσιμος αγώνας της καριέρας του. Σε όλους τους αγώνες, παρά τα χτυπήματα και τις δυσκολίες, ο Ντουράν και ο Αρσέλ έμειναν ενωμένοι και τελικά, άλλαξαν ο ένας την ζωή του άλλου.

Ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο επιστρέφει στο ρινγκ, αυτή τη φορά ως ο προπονητής του θρυλικού μποξέρ Ρομπέρτο Ντουράν στο «Hands of Stone», μία δραματική ταινία πυγμαχίας, η οποία πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της τον Μάιο στο 69ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών. Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: Άνα ντε Άρμας, Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Έντγκαρ Ραμίρεζ, Έλεν Μπάρκιν, Τζον Τορτούρο.

Κυκλοφορούν επίσης:
«Μπεν-Χουρ» (Ben-Hur – 2016) του Τιμούρ Μπεκμαμπέντοφ (Η.Π.Α.)

image

Η ταινία «Μπεν-Χουρ» αποτελεί την επική ιστορία του Ιούδα Μπεν-Χουρ (Τζακ Χιούστον), ενός πρίγκιπα που, αδίκως, κατηγορείται για προδοσία από τον υιοθετημένο του αδερφό Μεσάλα (Τόμπι Κεμπέλ), αξιωματικό του Ρωμαϊκού στρατού. Έχοντας χάσει τον τίτλο του, την οικογένειά του και τη γυναίκα που αγαπά (Ναζανίν Μπονιάντι) ο Ιούδας καταλήγει σκλάβος. Έπειτα από χρόνια στη θάλασσα, ο Ιούδας επιστρέφει στην πατρίδα του για να πάρει εκδίκηση, αλλά βρίσκει τη λύτρωση.

Η ταινία είναι βασισμένη στο διαχρονικό μυθιστόρημα του Λιού Ουάλας, «Μπεν-Χουρ: Μια Ιστορία για τον Χριστό», το οποίο διασκεύασαν οι Κιθ Κλαρκ (The Way Back) και Τζον Ρίντλεϊ (12 Χρόνια Σκλάβος). Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Ρώσος δημιουργός, Τιμούρ Μπεκμαμπέντοφ (Wanted) και πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: Τζακ Χιούστον, Ναζανίν Μπονιάντι,  Τόμπι Κέμπελ, Άγελετ Ζούρερ, Μόργκαν Φρίμαν, Ροντρίγκο Σαντόρο, Γιώργος Καραμίχος.

«Όλα Όσα Μάθαμε Μαζί» (The Violin Teacher / Tudo Que Aprendemos Juntos – 2015) του Σέρτζιο Μασάντο (Βραζιλία)

image

Η ταινία αφηγείται την αληθινή ιστορία του Λαέρτη, ενός ταλαντούχου βιολιστή ο οποίος μετά την αποτυχία να εισχωρήσει στη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Σάο Πάολο, αναγκάζεται να παραδίδει μαθήματα  μουσικής σε εφήβους ενός δημόσιου σχολείου. Η πορεία του είναι γεμάτη δυσκολίες, όμως η μεταμορφωτική δύναμη της μουσικής και η φιλία που προκύπτει ανάμεσα σε καθηγητή και μαθητές, ανοίγουν τις πόρτες σ’ έναν νέο κόσμο. Αυτά έρχεται να συμπληρώσει ένα προσεγμένο αναζωογονητικό σάουντρακ βραζιλιάνικης μουσικής. Εμπνευσμένο από το “Acorda, Brasil” του Antonio Ermírio de Moraes. Βραβείο Κοινού στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σάο Πάολο και Ταινία Λήξης στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο.

Σ’ επανέκδοση:
«Ο Κλέψας του Κλέψαντος» (Big Deal on Madonna Street / I soliti ignoti – 1958)​ τ​​ου Μάριο Μονιτσέλι (Ιταλία)

image

Μια συμμορία μικροαπατεώνων, που περιφέρεται στα λαϊκά περίχωρα της Ρώμης, προετοιμάζεται για ένα μεγάλο κόλπο, τη ληστεία ενός ενεχυροδανειστηρίου. Είναι, όμως, τόσο γκαφατζήδες που φεύγουν με μοναδική λεία μια κατσαρόλα με μακαρονάδα.

Χαρακτηριστική γλυκόπικρη κωμωδία της μεγάλης ιταλικής κινηματογραφικής σχολής, ένα μείγμα Commedia dellΆrte και νεορεαλισμού που «γέννησε» μια ολόκληρη σειρά ταινιών, οι οποίες «γέμισαν» τις αίθουσες όλης της Ευρώπης με δεκάδες παραγωγές για περισσότερα από είκοσι χρόνια.

Η ταινία του Μονιτσέλι, που τον επόμενο χρόνο (1959) έφερε μία συνέχεια με τον ίδιο να μη συμμετέχει στην παραγωγή, ήταν υποψήφια για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας. Πρωταγωνιστούν: Βιτόριο Γκάσμαν, Ρενάτο Σαλβατόρι, Ροζάνι Ρόρι, Κλαούντια Καρντινάλε και Μαρτσέλο Μαστρογιάνι.

«Το Πένθος Ταιριάζει στην Ηλέκτρα» (Mourning Becomes Electra – 1947) του Ντάντλεϊ Νίκολς (Η.Π.Α.)

image

Κατά τη λήξη του Αμερικανικού εμφυλίου, ενώ ο αρχηγός της οικογένειας Μάνον, Έζρα (Ρέιμοντ Μάσεϊ) πρόκειται να επιστρέψει στο σπίτι του μαζί με τον γιο του Όριν (Μάικλ Ρεντγκρέιβ), η κόρη του Λαβίνια (Ρόζαλιντ Ράσελ) ανακαλύπτει ότι η μητέρα της Κριστίν (Κατίνα Παξινού) διατηρεί εξωσυζυγικές σχέσεις με τον πλοίαρχο Μπραντ (Λίο Γκεν), τον οποίο η ίδια είχε ερωτευτεί. Κυριευμένη από την αίσθηση της απόρριψης και της προδοσίας, η Λαβίνια αντιμετωπίζει τη μητέρα της λέγοντάς της όλα όσα γνωρίζει, απειλώντας την να αποκαλύψει τα πάντα στον πατέρα της σε περίπτωση που δεν απομακρυνθεί από τον εραστή της. Λίγο αργότερα η Κριστίν και ο πλοίαρχος σχεδιάζουν να σκοτώσουν τον καρδιοπαθή Έζρα προσθέτοντας δηλητήριο στα φάρμακά του. Όταν ο Έζρα επιστρέφει λογομαχεί με τη σύζυγό του, η οποία του αποκαλύπτει ότι προτίθεται να τον αφήσει, συγχύζεται κι υπόκειται καρδιακό επεισόδιο.

Η Κριστίν τότε του δίνει το δηλητηριασμένο φάρμακο και τον σκοτώνει. Η Λαβίνια ακούει τις φωνές από το δωμάτιο του πατέρα της και τρέχει να βρει τι συνέβη και τον βρίσκει ετοιμοθάνατο να της υποδεικνύει την Κριστίν ως δολοφόνο του. Την ημέρα της κηδείας του επιστρέφει στο σπίτι των Μάνον, ο Όριν που τρέφει παθολογική αγάπη για την Κριστίν. Όταν η Λαβίνια του αποκαλύπτει την εξωσυζυγική σχέση της μητέρας τους με τον πλοίαρχο, ο Όριν θολώνει κι αποφασίζει να βοηθήσει τη Λαβίνια να πάρει εκδίκηση. Σκοτώνει λοιπόν τον πλοίαρχο Μπραντ και ωθεί τη μητέρα του στην αυτοκτονία. Έπειτα τα αδέλφια Μάνον φεύγουν για ταξίδι με σκοπό να ξεχάσουν τα εγκλήματά τους. Όταν όμως επιστρέφουν στον τόπο του εγκλήματος διαπιστώνουν ότι η ζωή τους έχει πλέον καταστραφεί κι ότι οι τύψεις τους θα παρεμβάλλονται σε κάθε τους προσπάθεια για ευτυχία. Η Λαβίνια δεν πρόκειται να βρει την ευτυχία πλάι στον αγαπημένο της Πίτερ (Κερκ Ντάγκλας) κι ο Όριν δεν πρόκειται να παντρευτεί την καλή του Χέιζελ (Νάνσι Κόουλμαν), αδελφή του Πίτερ.

Δραματική ταινία του 1947, βασισμένη στο ομώνυμο θεατρικό έργο του Ευγένιου Ο’Νηλ του 1931, σε διασκευή σεναρίου και σκηνοθεσία από τον Ντάντλεϊ Νίκολς, γνωστότερος για το έργο του ως σεναριογράφος. Στον ρόλο της άπιστης μητέρας εμφανίζεται η Κατίνα Παξινού, στη δεύτερη ίσως πιο αξιομνημόνευτη χολιγουντιανή της εμφάνιση μετά το «Για Ποιον Χτυπά η Καμπάνα» (For Whom the Bell Tolls – 1943) του Σαμ Γουντ, για την οποία είχε κερδίσει Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου. Ο θρύλος του Βρετανικού θεάτρου Μάικλ Ρεντγκρέιβ ανέλαβε τον ρόλο του ευαίσθητου γιου που στοιχειώνεται από τις Ερινύες, ενώ στην ταινία εμφανίζεται και ο Κερκ Ντάγκλας σ’ έναν από τους πρώτους του κινηματογραφικούς ρόλους. Οι δυο πρωταγωνιστές έλαβαν υποψηφιότητες για Όσκαρ για τις ερμηνείες τους: Μάικλ Ρεντγκρέιβ – Α’ Ανδρικού Ρόλου και Ρόζαλιντ Ράσελ (Α’ Γυναικείου Ρόλου).