Ο Σεπτέμβριος μας υποδέχεται κινηματογραφικά με πέντε νέες ταινίες να πραγματοποιούν την εμφάνισή τους στις Αίθουσες. Ξεχωρίζει «Ο Δρόμος για το Λα Παζ» του Φραντσίσκο Βαρόνε, από την Αργεντινή, ενώ για τους λάτρεις τις περιπέτειας προτείνουμε τον «Τζέισον Μπορν» του Πολ Γκρίνγκρας, με τον Ματ Ντέιμον. Στους Κινηματογράφους και η νέα ταινία της Αντέλ Εξαρχόπουλος, «Παράφορα».

Ads

«Ο Δρόμος για το Λα Παζ» (Camino a La Paz / Road to La Paz – 2015) του Φραντσίσκο Βαρόνε (Αργεντινή)

image

Οι καλύτερες ταινίες δρόμου (road movie), είναι αυτές στις οποίες, εκτός από τους ήρωες, οι θεατές κάνουν παράλληλα ένα δικό τους ταξίδι. O «Δρόμος για το Λα Παζ» ανήκει σε αυτή την όμορφη κατηγορία, καθώς αφηγείται το ταξίδι ενός ηλικιωμένου μουσουλμάνου που ζητά από έναν «ερασιτέχνη ταξιτζή» να τον οδηγήσει με το παλιό του Πεζό 505, από το Μπουένος Άιρες μέχρι τη Λα Πας, απ’ όπου φιλοδοξεί να ταξιδέψει ως την Μέκκα. Το φιλμ διανύει χιλιάδες μίλια στην οθόνη και περίπου άλλα τόσα γράφει το συναισθηματικό κοντέρ, καθώς βιώνουμε καρέ καρέ αυτή την τρυφερή και βαθιά ανθρώπινη ιστορία.

Ads

Μία από τις καλύτερες ταινίες που είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε πέρσι τον Νοέμβριο στο 56ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Αργεντινού δημιουργού, Φραντσίσκο Βαρόνε, συμμετείχε στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα της διοργάνωσης, όπου και τιμήθηκε με το Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής – Χάλκινος Αλέξανδρος. Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: Ροντρίγκο ντε λα Σέρνα, Ερνέστο Σουάρεζ, Ελίζα Καρικάτζο.

Διαβάστε επίσης:
Στο «Δεσμοί Αίματος» ο Χρυσός Αλέξανδρος του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

«Τζέισον Μπορν» (Jason Bourne – 2016) του Πολ Γκρίνγκρας (Ηνωμένο Βασίλειο, Κίνα, Η.Π.Α.)

image

Εννέα χρόνια μετά την ανάκτηση της μνήμης του και την εξαφάνισή του, ο πρώην ειδικός πράκτορας Τζέισον Μπορν, καλείται ξαφνικά να επιστρέψει στο προσκήνιο, σε μια εποχή που ο κόσμος είναι πιο ασταθής από ποτέ. Σκοπός του είναι να αποκαλύψει την κρυμμένη αλήθεια για το παρελθόν του και τη δολοφονία του πατέρα του. Την ίδια στιγμή, ένα νέο πρόγραμμα έχει δημιουργηθεί με σκοπό να ελέγχει κάθε διαθέσιμο δίκτυο επικοινωνίας, το οποίο παράλληλα προσπαθεί να τον εντοπίσει και να τον εξουδετερώσει.

O Ματ Ντέιμον επιστρέφει στον ρόλο του «Τζέισον Μπορν», στην πέμπτη συνέχεια της σειράς, με σκηνοθέτη τον Πολ Γκρίνγκρας. Πρωταγωνιστούν επίσης οι ηθοποιοί: Αλίσια Βικάντερ, Τζούλια Στάιλς, Τόμι Λι Τζόουνς, Βενσάν Κασέλ, Ριζ Αχμέντ.

«Παράφορα» (Éperdument – 2016) του Πιέρ Γκοντό (Γαλλία, Βέλγιο)

image

Η Anna Amari (Αντέλ Εξαρχόπουλος) φυλακίζεται περιμένοντας να γίνει η δίκη για πράξεις που έκανε όσο ήταν ακόμη ανήλικη. Ο Jean Firmino (Γκιγιόμ Γκαγέν), ο διευθυντής της φυλακής, αναστατώνεται αμέσως από την παρουσία της κοπέλας. Της προτείνει να ασχοληθεί με τη μηχανοργάνωση ενός προγράμματος έτσι ώστε να περνάει περισσότερο χρόνο μαζί της. Η αμοιβαία έλξη δεν θα αργήσει να έρθει.

Η δεύτερη μεγάλου μήκους δημιουργία του Πιέρ Γκοντό (Pierre Godeau), με τον τίτλο «Παράφορα» (Down by Love / Éperdument – 2016), εμπνέεται από το μυθιστόρημα των Florent Gonçalves και Catherine Siguret, το οποίο βασίζεται σε αληθινή ιστορία. Η ταινία μιλά για τον απαγορευμένο έρωτα ενός διευθυντή φυλακών με μία από τις κρατούμενες του. Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: Αντέλ Εξαρχόπουλος, Γκιγιόμ Γκαγέν, Στεφανί Κλο, Αλιενόρ Πουασόν.

«Η ιστορία με είχε συναρπάσει πολύ πριν την κυκλοφορία του μυθιστορήματος. Από τον Ιανουάριο του 2011 που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά η είδηση της σχέσης ενός διευθυντή φυλακών με μια από τις φυλακισμένες του, θεώρησα ότι ήταν σπουδαίο υλικό για να γίνει ταινία. Τότε φυσικά δεν είχα ιδέα ότι θα γινόμουν σκηνοθέτης ή ότι εγώ ήμουν αυτός που θα τη γύριζε. Πρόκειται για μια ιστορία που λαμβάνει χώρα σε φυλακή, αλλά δεν είναι μια ταινία για τις φυλακές. Ωστόσο, για να δώσουμε και στην ερωτική σχέση περισσότερη φόρα, έπρεπε να κάνουμε αισθητή την καταπίεση, την έλλειψη ελευθερίας, τη βία. Έπρεπε να δώσουμε όμως και μια ελπίδα, ένα όνειρο για αυτούς τους δύο πίσω από το ψυχρό τσιμέντο. Το όνειρο και των δύο είναι η απόδραση, αλλά σημαίνει κάτι πολύ διαφορετικό για τον καθένα.» – Πιέρ Γκοντό

Διαβάστε επίσης:
Η Αντέλ Εξαρχόπουλος ερωτεύεται «Παράφορα»

Κυκλοφορούν επίσης:
«Sing Street» (2016) του Τζον Κάρνεϊ (Ιρλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Η.Π.Α.)

image

Το «Sing Street», αποτελεί τη νέα δημιουργία του Ιρλανδού σκηνοθέτη, Τζον Κάρνεϊ (On the Edge  – 2001, Μια Φορά – 2007, Begin Again – 2013). Ένα 14χρονο αγόρι που μεγαλώνει στο Δουβλίνο τη δεκαετία του ’80 φτιάχνει μία μουσική μπάντα με μοναδικό σκοπό να εντυπωσιάσει ένα κορίτσι. Στο τόλμημα του έχει την στήριξη του cool αδερφού του ο οποίος τον μυεί στα μουσικά ακούσματα της εποχής. Ο μικρός θα κατορθώσει σιγά σιγά να ξεφύγει από τα στενά όρια της πόλης του και να αναζητήσει την τύχη του στο Λονδίνο. Πρωταγωνιστούν: Άινταν Γκίλεν, Μαρία Ντόιλ Κένεντι, Τζακ Ρέινορ, Λούσι Μπόιντον, Κέλι Θόρντον.

«Ψάχνοντας την Ντόρι» (Finding Dory – 2016) του Μισέλ Λεκλέρκ (Η.Π.Α.) των Άντριου Στάντον και Άνγκους Μακλέιν

image

Δεκατρία χρόνια μετά την πρώτη μας μαγική βουτιά στον πολύχρωμο και φαντασμαγορικό βυθό της Pixar, η αναμονή τελείωσε. Οι αστείοι και αξέχαστοι χαρακτήρες του «Ψάχνοντας τον Νέμο» (Finding Nemo – 2003), συνεχίζουν τα θαλάσσια κατορθώματά τους και πρωταγωνίστρια αυτή τη φορά είναι το ξεχασιάρικο ψάρι που λέγεται Ντόρι, η οποία… απρόβλεπτα θυμάται την χαμένη της οικογένεια και ξεκινά έτσι μια νέα, απίθανη περιπέτεια.

Ένα όμορφο animation για μικρά και μεγάλα παιδιά, με τις φωνές των ηθοποιών: Έλεν Ντε Τζενέρις, Άλμπερτ Μπρουκς, Νταϊάν Κίτον, Ντομινίκ Γουέστ, Ίντρις Έλμπα, Τάι Μπάρελ. Μεταγλωττισμένο στα ελληνικά, με τους Δήμητρα Παπαδοπούλου και Θοδωρή Αθερίδη στους δύο βασικούς ρόλους και μαζί τους οι: Ακίνδυνος Γκίκας, Στεφανία Φιλιάδη, Γιώργος Ρεντούμης, Χρήστος Θάνος, Χίλντα Ηλιοπούλου, Έλλη Θάνου, Μανώλης Γιούργος, Τάσος Κωστής, Βίνα Παπαδοπούλου, Χάρης Γρηγορόπουλος, Μαρία Πλακίδη. Κυκλοφορεί και σε 3D.