Η καινούργια κινηματογραφική εβδομάδα μας υποδέχεται με έξι νέες ταινίες, ένα ντοκιμαντέρ και μία επανέκδοση, να πραγματοποιούν την εμφάνισή τους στις Αίθουσες. Ξεχωρίζει το «Τρούμαν» του Κεσκ Γκέι, με τον Ρικάρντο Ντάριν και τον Χαβιέ Καμάρα και το αντιφασιστικό ντοκιμαντέρ της Μάρσια Τζιβάρα, «Burning from the Inside». Αξιόλογες προτάσεις αποτελούν επίσης, η ταινία «Με Απόκρυψη» του Ντάνι Ντε Λα Τόρε και το «Οιδιπόδειο αλά Γαλλικά» της Ζουλί Ντελπί. Σ’ επανέκδοση κυκλοφορεί η κλασσική ταινία του Αντρέι Βάιντα, «Η Γη της Επαγγελίας». Τέλος αξίζει να σημειώσουμε ότι σήμερα ξεκινά και η Ρετροσπεκτίβα της Weird Wave.

Ads

«Τρούμαν» (Truman – 2015) του Κεσκ Γκέι (Ισπανία, Αργεντινή)

image

Όταν ο Τζούλιαν (Ρικάρντο Ντάριν) δέχεται μια αναπάντεχη επίσκεψη από το παιδικό του φίλο Τόμας (Χαβιέ Καμάρα), η συνάντηση τους είναι γλυκόπικρη. Η επανένωση τους, η πρώτη μετά από πολλά χρόνια θα είναι και η τελευταία τους. Διεγνωσμένος με σοβαρή ασθένεια, ο Χούλιαν αποφασίζει ότι δε θέλει να κάνει άλλες θεραπείες, αλλά να ασχοληθεί με τα κληρονομικά του, την ίδια του την κηδεία, και το πιο σημαντικό απ’όλα, να βρει ένα σπίτι για τον αγαπημένο του σκύλο, τον Τρούμαν. Η τελευταία αυτή πράξη του ραγίζει την καρδιά.
Καθώς οι δύο άντρες περιφέρονται στους δρόμους της Μαδρίτης και επισκέπτονται βιβλιοπωλεία, εστιατόρια, γιατρούς και κτηνιάτρους, ένας ιδιαίτερος δεσμός αναπτύσσεται ανάμεσα τους. 

Ads

Η νέα ταινία του Σεσκ Γκάι αποτελεί το χιουμοριστικό και ταυτόχρονα ειλικρινές πορτραίτο του θάρρους και της αποδοχής του θανάτου. Ο Γκάι εστιάζει έξυπνα και μπεργκμανικά, στις μικρές λεπτομέρειες της ανθρώπινης αλληλεπίδρασης – ένα βλέμμα, μια παύση, μια χειρονομία – χαρίζοντας μας κρυφές ματιές στο νόημα που βρίσκεται κρυμμένο στην καθημερινότητα. Νοσταλγικό, γεμάτο επιθυμίες, το «Τρούμαν» μελετάει την λανθασμένη αντίληψη που έχουμε για τον θάνατο, ως κάτι που μπορούμε να κατανοήσουμε και να αντιμετωπίσουμε με πολιτισμένο τρόπο. Όσο και να προσπαθεί να έχει τον έλεγχο, ο Τζούλιαν πρέπει να αντιμετωπίσει το χάος και την αβεβαιότητα που συνοδεύει τη γνώση του επικείμενου θανάτου και την αδυναμία να φροντίσει για τα πάντα πριν φύγει. Με τη βοήθεια δύο σπουδαίων ηθοποιών, του Αργεντίνου, Ρικάρντο Ντάριν (Λευκός Ελέφαντας – 2012, Ιστορίες για Αγρίους – 2014) και του Ισπανού, Χαβιέ Καμάρα (Η Ζωή Είναι Ωραία με τα Μάτια Κλειστά – 2013), ο Γκάι φέρνει χιούμορ κι ευαισθησία σε μια προσωπική ιστορία, για μια φιλία πριν το τέλος της ζωής.

«Με Απόκρυψη» (El desconocido – 2015) του Ντάνι Ντε Λα Τόρε (Ισπανία)

image

Ο Κάρλος, στέλεχος τράπεζας και οικογενειάρχης ξεκινά την ημέρα του πηγαίνοντας τα παιδιά του στο σχολείο. Καθώς οδηγεί, δέχεται μια ανώνυμη κλήση από ένα κινητό τηλέφωνο που βρίσκει μέσα στο αυτοκίνητό. Μια άγνωστη φωνή τον πληροφορεί ότι υπάρχει βόμβα κάτω από το κάθισμά του και ότι έχει λίγες ώρες να συγκεντρώσει ένα μεγάλο χρηματικό ποσό. Διαφορετικά, το αυτοκίνητό του θα ανατιναχθεί. Πρωταγωνιστούν: Λουίς Τοσάρ, Ελβίρα Μινγκέζ, Φερνάντο Κάγιο, Χαβιέ Γκουτιέρεζ, Γκόγια Τολέδο.

Οκτώ Υποψηφιότητες στα Ισπανικά Βραβεία Goya (Καλύτερου Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη, Καλύτερου Σεναρίου, Α’ Ανδρικού Ρόλου, Καλύτερου Μοντάζ, Καλύτερου Ήχου, Παραγωγής, Ειδικά εφέ, Β’ Γυναικείου Ρόλου), για την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Ντάνι Ντε Λα Τόρε. Ένα σύγχρονο, γεμάτο ένταση θρίλερ, το οποίο έκανε πρεμιέρα στο τμήμα Venice Days, του Φεστιβάλ Βενετίας το 2015. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο, του διεφθαρμένου τραπεζίτη, ο Ισπανός ηθοποιός Λουίς Τοσάρ (Ο Θυρωρός – 2011) και μαζί του ο Χαβιέ Γκουτιέρεζ (Το Μικρό Νησί – 2014).

«Οιδιπόδειο αλά Γαλλικά» (Lolo – 2016) της Ζουλί Ντελπί (Γαλλία)

image

Η κομψή και εκλεπτυσμένη Παριζιάνα Violette (Ζουλί Ντελπί) κάνει τις διακοπές της στον ειδυλλιακό γαλλικό νότο, όπου συναντά τον γλυκύτατο Jean-René (Ντάνι Μπουν). Αν και εντελώς διαφορετικοί χαρακτήρες, η χημεία μεταξύ τους είναι τόσο καλή που βρίσκονται ξανά στο Παρίσι. Όμως, ένα τρίτο πρόσωπο εμφανίζεται ξαφνικά και θέτει σε κίνδυνο το μέλλον του ζευγαριού. Ο Lolo (Βενσάν Λακόστ), ο 19χρονος κτητικός γιος της Violette, είναι αποφασισμένος να ξεφορτωθεί τον επίδοξο εραστή, με κάθε τρόπο.

Η διάσημη Γαλλίδα ηθοποιός Ζουλί Ντελπί (Πριν τα Μεσάνυχτα – 2013) επιστρέφει στην καρέκλα του σκηνοθέτη (Two Days in New York – 2012) με μια ρομαντική κωμωδία, με απτούς χαρακτήρες και αστείους διαλόγους που σχολιάζουν μέσα από ευτράπελα αλλά και αρκετά κλισέ, τις σύγχρονες σχέσεις. Στην ταινία πρωταγωνιστεί η Ντελπί στο πλευρό του Γάλλου κωμικού Ντάνι Μπουν (Γάμος σε Δόσεις – 2012), του ανερχόμενου νεαρού Βενσάν Λακόστ στον ρόλο του Lolo (The French Kissers – 2009) και της πάντα υπέροχης Καρίν Βιάρ (Delicatessen – 1991, Polisse Polisse – 2011). Μια ταινία γεμάτη παρατηρήσεις, σχετικά με την αγάπη, τη μητρότητα και τις σχέσεις. Μια δυνατή γυναικεία φιλία στο επίκεντρο, εμπλουτισμένη με στοιχεία φαρσοκωμωδίας και βέβαια η κλασσική παριζιάνικη ατμόσφαιρα που σε σαγηνεύει και βοηθά να ξεπεραστούν οι σκόπελοι ενός προβλέψιμου σεναρίου. Στην ταινία εμφανίζονται σε μικρούς ρόλους έκπληξη, ο Γιώργος Χωραφάς, αλλά και ο Karl Lagerfeld, μια και η πρωταγωνίστρια της Ντελπί εργάζεται στον στυλιζαρισμένο κόσμο της παριζιάνικης μόδας.

«Burning from the Inside» (2014 της Μάρσια Τζιβάρα (Ελλάδα, Γερμανία)

image
 
Ένα αντιφασιστικό ντοκιμαντέρ που διαδραματίζεται στο Βερολίνο και στην Αθήνα. Χρησιμοποιώντας ως άξονα την άνοδο της Χρυσής Αυγής, παρουσιάζει τον εκφασισμό και την αποσύνθεση της ελληνικής κοινωνίας όπως την βιώνουν οι Έλληνες μετανάστες στη Γερμανία, που αγωνίζονται από μακριά. Με αφετηρία τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και τον αντίκτυπό της σε Ελλάδα και Γερμανία, η ταινία αμφισβητεί τη λειτουργία των πολιτικών και κοινωνικών δομών, καθώς και τη λειτουργικότητα του καπιταλισμού και της δημοκρατίας. Αντιπαραθέτoντας τις εξελίξεις στην Ελλάδα με τον αντίκτυπό τους στη Γερμανία, δίνει παγκόσμια διάσταση στο πρόβλημα του ναζισμού, θέτει ερωτήματα για τη θέση της Γερμανίας στην Ευρώπη, παρουσιάζει τη δύναμη του λαού όταν αυτός είναι ενωμένος και αναδεικνύει τους λόγους που έκαναν την Ελλάδα μια χώρα «φλεγόμενη εκ των έσω». Το «Burning from the Inside», είχε προβληθεί τον Μάρτιο του 2015 στο 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, στο τμήμα Ελληνικό Πανόραμα.
 
«Το «Burning from the inside» εμπνεύστηκε τον τίτλο του από μία πολύ αγαπημένη μου μουσική μπάντα τους Bauhaus και τον τίτλο ενός δίσκου τους. Ο λόγος που διάλεξα αυτόν τον τίτλο είναι γιατί πολύ απλά έβλεπα την Ελλάδα σαν μία χώρα που καιγότανε από τον πυρήνα της. Καιγότανε από μεσα, η φωτιά πήγαινε προς τα έξω και περίμενα να δω πότε θα έρθει η στιγμή που αυτό το πράγμα θα ανατιναχτεί. Νομίζω ότι τελικά ανατινάχθηκε με την δολοφονία του Παύλου Φύσσα.» – Μάρσια Τζιβάρα
 
 

 

Κυκλοφορούν επίσης:
«Η Συμμορία των Μάγων 2» (Now You See Me 2 – 2016) του Τζον Μ. Τσου (Η.Π.Α.)

image

Έναν χρόνο αφότου κατάφεραν να ξεγελάσουν το FBI, κερδίζοντας την αγάπη του κοινού με τα μαγικά τους κόλπα, οι Τέσσερις Καβαλάρηδες βρίσκονται και πάλι στο προσκήνιο για ένα θέαμα που ελπίζουν ότι θα ξεσκεπάσει τις ανήθικες πρακτικές ενός μεγιστάνα της τεχνολογίας. Όμως, το σχέδιό τους αποτυγχάνει όταν ένας άνθρωπος – κλειδί αποκαλύπτει επί σκηνής κάποια ευαίσθητα μυστικά της ομάδας των Μάγων. Τότε, αναγκάζονται να αναλάβουν μια αποστολή για τον εκκεντρικό και μυστηριώδη πλούσιο επιχειρηματία και παιδί – θαύμα του τεχνολογικού κόσμου Ουόλτερ Μέιμπρι, ο οποίος αποσκοπεί επίσης στην καταστροφή του ραδιούργου πρώην συνεργάτη του, του πολυσυζητημένου μεγιστάνα της τεχνολογίας Όουεν Κέις. Αυτή η αποστολή επρόκειτο να αποτελέσει την πιο απίθανη ληστεία τους μέχρι σήμερα, όμως πολύ σύντομα θα βρεθούν και πάλι στον δρόμο δυο παλιών γνώριμων, οι οποίοι τους επιφυλάσσουν μια τεράστια έκπληξη. Πρωταγωνιστούν: Ντάνιελ Ράντκλιφ, Λίζι Καπλάν, Τζέσι Άιζενμπεργκ, Μαρκ Ράφαλο, Ντέιβ Φράνκο, Γούντι Χάρελσον, Μάικλ Κέιν. Παρά το καλό καστ, η ταινία ακολουθεί μοιραία τη συνταγή της πρώτης ταινίας, δίνοντας περισσότερο βάση στη δράση παρά στο σενάριο και στους χαρακτήρες. Φωτεινές εξαιρέσεις ο Μαρκ Ράφαλο, ο Τζέσι Άιζενμπεργκ και Μόργκαν Φρίμαν, οι οποίοι προσπαθούν έστω και μάταια, να δώσουν κάποιο νόημα σε όλο αυτό τον καταιγιστικό ρυθμό των ανατροπών και των εκπλήξεων.

«Το Κάλεσμα 2» (The Conjuring 2: The Enfield Poltergeist – 2016) του Τζέιμς Γουάν (Η.Π.Α.)

image

Οι διεθνούς φήμης ερευνητές μεταφυσικών γεγονότων, Εντ και Λορέιν Γουόρεν επιστρέφουν στην μεγάλη οθόνη µε μια νέα τρομακτική υπόθεση. Αφού κατάφεραν να βοηθήσουν μια οικογένεια να καταπολεμήσει μια πανίσχυρη δαιμονική παρουσία που στοίχειωνε την οικία τους ετοιμάζονται να λύσουν το μυστήριο ενός τρομακτικού πνεύματος. Οι υποψήφιοι για Όσκαρ ηθοποιοί, Βέρα Φαρμίγκα (Up In the Air) και Πάτρικ Γουίλσον (Insidious), επιστρέφουν στους ρόλους των δαιμονολόγων Λορέιν και Εντ Γουόρεν, καθώς μεταβαίνουν στο βόρειο Λονδίνο, αναλαμβάνοντας την πιο τρομακτική ίσως υπόθεση της καριέρας τους: να βοηθήσουν μία ανύπανδρη μητέρα που μεγαλώνει μόνη της τα τέσσερα παιδιά της, προσπαθώντας να απαλλαχθεί από τα κακά πνεύματα που στοιχειώνουν το σπίτι της.

Ο σκηνοθέτης Τζέιµς Γουάν και οι σεναριογράφοι Κάρεϊ και Τσαντ Χέις, επιστρέφουν µε τη συνέχεια μιας από τις μεγαλύτερες horror εμπορικές επιτυχίες των τελευταίων χρόνων – που παραμένει δεύτερη σε εισπράξεις μετά το θρυλικό “The Exorcist”. Το καστ συμπληρώνουν η Φράνσις Ο’ Κόνορ (The Missing) στον ρόλο της ανύπανδρης μητέρας, ενώ η Μάντισον Γουλφ (Zoo) και οι πρωτοεμφανιζόμενοι Λόρεν Εσπόζιτο, Πάτρικ Μακ Όλεϊ και Μπέντζαμιν Χάιγκ, ενσαρκώνουν τα παιδιά της. Η Μαρία Ντόιλ Κένεντι (Orphan Black), ο Σάιμον Ντιλέινι (Roy), η Φράνκα Ποτέντε (Run Lola Run, The Bridge) και ο Σάιμον Μακ Μπέρνι (Mission Impossible: Rogue Nation) συμπληρώνουν το καστ. Ο Γουάν εκτός από την σκηνοθεσία, συνυπογράφει και το σενάριο μαζί με τους Κάρεϊ & Τσαν Χέις και Ντέιβιντ Λέσλι Τζόνσον.

«Warcraft: Η Σύγκρουση Δύο Κόσμων» (Warcraft: The Beginning – 2016) του Ντάνκαν Τζόουνς (Η.Π.Α.)

image

Μια επική περιπέτεια φαντασίας που βασίζεται στη δημοφιλή σειρά video game. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Ντάνκαν Τζόουνς (γιος του Ντέιβιντ Μπόουι), ο οποίος το 2009 μας χάρισε το υπέροχο φιλμ επιστημονικής φαντασίας «Moon» (είχαμε την ευκαιρία να το δούμε παρουσία του στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας) και το 2011 ολοκλήρωσε το επίσης ενδιαφέρον φιλμ επιστημονικής φαντασίας, «Source Code», με πρωταγωνιστή τον Τζέικ Τζίλενχαλ. Το «Warcraft» αποτελεί την τρίτη μεγάλου μήκους ταινία του. Πρωταγωνιστούν: Τράβις Φάιμελ, Μπεν Φόστερ, Πόλα Πάτον, Τόμπι Κέμπελ, Ντομινίκ Κούπερ, Κλάνσι Μπράουν, Ράιαν Ρόμπινς, Ρόμπερτ Καζίνσκι.

Απογοητευτική δυστυχώς η νέα δημιουργία του Ντάνκαν Τζόουνς. Ο αποδεδειγμένα καλός σκηνοθέτης, παίζει με τα όρια του CGI, δοκιμαζόντας τις αντοχές της κινηματογραφικής τέχνης και παράλληλα του θεατή. Το «Warcraft: Η Σύγκρουση Δύο Κόσμων» μοιάζει περισσότερο μ’ ένα καλοφτιαγμένο βίντεο προώθησης του ομώνυμου παιχνιδιού της Blizzard, παρά με ταινία που αξίζει να την δεις στην μεγάλη οθόνη και απευθύνεται αποκλειστικά στους λάτρεις του παιχνιδιού – οι οποίοι πιθανότατα θα την απολαύσουν – με το φινάλε του έργου να αφήνει εφιαλτικές υποσχέσεις και για συνέχιση του franchise…

Σε επανέκδοση:
«Η Γη της Επαγγελίας» (The Promised Land / Ziemia obiecana – 1975) του Αντρέι Βάιντα (Πολωνία)

image

Η «Γη της Επαγγελίας» διαδραματίζεται στην πόλη του Λοτζ, ένα από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά κέντρα υφαντουργίας του 19ου αιώνα, που βρίσκεται σε ραγδαία ανάπτυξη. Η απόσταση μεταξύ εργοστασιαρχών, συνήθως Γερμανών, Εβραίων, Πολωνών, και εργατικής τάξης, ολοένα και μεγαλώνει. Τρεις νέοι φίλοι, ένας Πολωνός, ένας Εβραίος κι ένας Γερμανός, βάζουν τα χρήματά τους για να χτίσουν ένα εργοστάσιο. Μέσα από τη ζωή τους, ο Βάιντα, αντικατοπτρίζει την μετάβαση της Πολωνίας του 19ου αιώνα, από τον φεουδαλισμό στον καπιταλισμό. Η ταινία συνδυάζει τον σκληρό κοινωνικό ρεαλισμό στην απεικόνιση της «πόλης του κίτρινου διαβόλου».

Καθώς βυθιζόμαστε στην ατμόσφαιρα της ταινίας, η «Γη της Επαγγελίας» παρουσιάζει την ανεξέλεγκτη βιομηχανική ανάπτυξη στην πόλη Λοτζ της Πολωνίας του 19ου αιώνα. Πρόκειται για μία από τις τέσσερις ταινίες του Αντρέι Βάιντα, που προτάθηκαν για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας και αποτελεί επική μεταφορά στην μεγάλη οθόνη, του μυθιστορήματος του βραβευμένου με Νόμπελ Πολωνού λογοτέχνη, Βλαντίσλαφ Σ. Ρέιμοντ. Το φιλμ κυκλοφορεί σε επανέκδοση δίνοντας μας τη δυνατότητα να θυμηθούμε και τη Συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο Tvxs.gr ο βραβευμένος με τιμητικό Όσκαρ σκηνοθέτης.

Διαβάστε επίσης:
Συνέντευξη – Αντρέι Βάιντα: Η Ελλάδα είναι η μητέρα μας
Αφιέρωμα – Αντρέι Βάιντα: Οι ταινίες που φτιάχνω είναι ένα κομμάτι από τη ζωή μου