Η καινούργια κινηματογραφική εβδομάδα μας υποδέχεται με έξι νέες ταινίες να πραγματοποιούν την εμφάνιση τους στις Αίθουσες. Ξεχωρίζει το οσκαρικό φιλμ του Τομ Μακάρθι, «Spotlight» με πρωταγωνιστές τον Μαρκ Ράφαλο, τον Μάικλ Κίτον και την Ρέιτσελ Μακάνταμς. Κυκλοφορούν επίσης ο «Καυτός Ήλιος» του Ντάλιμπορ Μάτανιτς (Βραβείο Επιτροπής, Ένα Κάποιο Βλέμμα, στο 68ο Φεστιβάλ Καννών) και «Το Ξύπνημα της Άνοιξης» του Κωνσταντίνου Γιάνναρη (Βραβείο Κοινού στο 56ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης).

Ads

«Spotlight» (2015) του Τομ Μακάρθι (Η.Π.Α., Καναδάς)

image

Ο Τομ Μακάρθι (Thomas Joseph McCarthy), επιστρέφει στην καρέκλα του σκηνοθέτη με τη νέα του ταινία, «Spotlight». Έχοντας πραγματοποιήσει την παγκόσμια πρεμιέρα του τον Σεπτέμβριο στο 72ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βενετίας, το φιλμ εξερευνά την αληθινή ιστορία, σχετικά με το πώς οι δημοσιογράφοι της Boston Globe αποκάλυψαν ένα τεράστιο σκάνδαλο. Πρόκειται για την κακοποίηση παιδιών και την συγκάλυψη εντός της τοπικής Καθολικής Αρχιεπισκοπής, ένα γεγονός που ταρακούνησε το σύνολο της Καθολικής Εκκλησίας στον πυρήνα του. Η ταινία διαθέτει ένα εξαιρετικό καστ, όπου ξεχωρίζουν με τις ερμηνείες τους, ο Μαρκ Ράφαλο, ο Μάικλ Κίτον και ο συνήθης ύποπτος, Στάνλεϊ Τούτσι. Το φιλμ προβληματίζει αλλά παράλληλα συγκινεί τον θεατή, παρέχοντας και μία μικρή ακτίδα φωτός και ελπίδας.

Ads

Ο υποψήφιος για Όσκαρ σεναριογράφος του “Ψηλά στον Ουρανό” Τομ Μακάρθι, μας παρουσιάζει πως η ερευνητική ομάδα Spotlight της εφημερίδας “Boston Globe” ξεσκέπασε το σκάνδαλο κακοποίησης παιδιών από ιερείς στη Μασαχουσέτη, μια δημοσιογραφική επιτυχία που της απέφερε το βραβείο Πούλιτζερ. Μ’ ένα αξιόλογο σενάριο, βασισμένο στα πραγματικά γεγονότα και ένα πολύ καλό καστ που αποτελείται από τους: Μαρκ Ράφαλο (Οι Εκδικητές, Now You See Me), Μάικλ Κίτον (Birdman), Λεβ Σράιμπερ (Creed, Ray Donovan TV series), Ρέιτσελ Μακάνταμς (Sherlock Holmes, True Detective TV Series) και Τζον Σλέιτερι (Mad Men TV series).

«Η ιστορία δεν είναι μια κατηγορία σε βάρος της εκκλησίας. Έχει να κάνει με την ερώτηση του πώς κάτι τέτοιο συνέβη. Η εκκλησία μπορεί να διαπράξει θεσμικό κακό, όχι μόνο μέσω της κακοποίησης των παιδιών αλλά και μέσω της κάλυψης αυτής. Πώς κακοποιήθηκαν τόσα παιδιά για δεκαετίες χωρίς κάποιος να κάνει κάτι;» – Τομ Μακάρθι

Το «Spotlight» είχε αποσπάσει τρεις υποψηφιότητες στις Χρυσές Σφαίρες, στις Κατηγορίες: Καλύτερης Δραματικής Ταινίας, Σκηνοθεσίας (Τομ ΜακΚάρθι) και Καλύτερου Σεναρίου (Τομ ΜακΚάρθι και Τζος Σίνγκερ), ενώ το φιλμ αναμένεται να μας απασχολήσει και στα επερχόμενα Όσκαρ, καθώς είναι υποψήφιο σε έξι κατηγορίες: Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερης Σκηνοθεσίας, Β’ Ανδρικού Ρόλου (Mark Ruffalo), Β’ Γυναικείου Ρόλου (Rachel McAdams), Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου και Καλύτερου Μοντάζ.

Διαβάστε επίσης:
Χρυσές Σφαίρες 2016 – Οι νικητές
Όσκαρ 2016 – Οι υποψηφιότητες
Spotlight: Αποκαλύπτοντας το σκάνδαλο παιδεραστίας της καθολικής εκκλησίας

«Καυτός Ήλιος» (Zvizdan / The High Sun – 2015) του Ντάλιμπορ Μάτανιτς (Κροατία, Σερβία, Σλοβενία)

image

Τρεις διαφορετικές ιστορίες αγάπης με φόντο τρεις διαδοχικές δεκαετίες, σε δύο γειτονικά βαλκανικά χωριά όπου μαίνεται εδώ και χρόνια το διεθνοτικό μίσος. Μια ταινία για τους κινδύνους, αλλά και την παντοτινή δύναμη του απαγορευμένου έρωτα. Στην πρώτη ιστορία, που τοποθετείται το 1991, η αγάπη υπονομεύεται από την τρέλα, τη σύγχυση και τον φόβο που κυριαρχούν στην ατμόσφαιρα πριν τον πόλεμο. Στη δεύτερη ιστορία, που τοποθετείται το 2001, ο πόλεμος έχει τελειώσει αλλά δυο ερωτευμένοι αδυνατούν να κάνουν τη σχέση τους κανονική. Τα σημάδια του πολέμου είναι ακόμη φρέσκα και δεν θεραπεύονται τόσο εύκολα. Στην τρίτη ιστορία, που τοποθετείται το 2011, μια περίοδος που μια ερωτική σχέση μπορεί πια να ριζώσει, όλα βρίσκονται στα χέρια δύο ερωτευμένων νέων, αν μπορούν να απελευθερωθούν από το παρελθόν τους, χωρίς να τους κυριαρχούν η καχυποψία και το κακό που δεν έχουν εξαφανιστεί εντελώς από την ατμόσφαιρα.

Βραβείο Επιτροπής, Ένα Κάποιο Βλέμμα, πέρσι στο 68ο Φεστιβάλ Καννών. Η ταινία αποτέλεσε παράλληλα και την επίσημη υποβολή της Κροατίας για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας στα 88α Βραβεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Στην Ελλάδα είχαμε την ευκαιρία να την δούμε και πέρσι τον Νοέμβριο στο 56ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, όπου και προβλήθηκε στο τμήμα: «Ματιές στα Βαλκάνια».

«Ως σκηνοθέτης, μου έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον καιρό τώρα αυτό το διεθνοτικό μίσος στην περιοχή των Βαλκανίων, αυτές οι βαθιά ριζωμένες συγκρούσεις που προέρχονται από την πολιτική και τη θρησκεία. Με αυτή την ταινία, θέλησα να διερευνήσω τρεις διαφορετικές ιστορίες ενός Κροάτη και μιας Σέρβας, σε τρεις δεκαετίες. Οι ιστορίες λαμβάνουν χώρα στο ίδιο μέρος, στα κατεστραμμένα χωριά του πολέμου, με τους νεαρούς εραστές να είναι πάντα γύρω στα 20. Μέσα από το φακό των τριών αυτών ιστοριών, θέλω να δώσω έμφαση στη συσσωρευμένη ατμόσφαιρα του κακού που κυριαρχεί ανάμεσα στις κατεστραμμένες κοινότητες της περιοχής.» – Ντάλιμπορ Μάτανιτς

«Το Ξύπνημα της Άνοιξης» (2015) του Κωνσταντίνου Γιάνναρη (Ελλάδα)

image

Πέντε έφηβοι οδηγούνται στο δωμάτιο ανάκρισης της Αστυνομίας και αφηγούνται την ίδια ιστορία, το πώς δηλαδή οδηγήθηκαν στο έγκλημα. Είναι όμως η ίδια ιστορία; Καθώς παρακολουθούμε τις διαφορετικές (και ενίοτε αντικρουόμενες) εκδοχές των γεγονότων, βλέπουμε να ξετυλίγεται ένα γεμάτο σασπένς, μωσαϊκό εφηβικού έρωτα, παρόρμησης και δίψας για ελευθερία, που οδήγησε τους πέντε ήρωες στην δημιουργία μιας συμμορίας. Με τη συμμορία αυτή, τα παιδιά παίρνουν μια πρώτη γεύση της ενήλικης ζωής, μεθούν από τα όσα έχει να προσφέρει χωρίς να υπολογίζουν την καταστροφή που σπέρνουν γύρω τους και τελικά ξεπερνούν τα όρια, παρασυρμένοι από τη δίνη των εξελίξεων. Όμως, τι έχει συμβεί στην πραγματικότητα;

Ο Κωνσταντίνος Γιάνναρης, επιστρέφει με τη νέα του δημιουργία, που εξελίσσεται στην Αθήνα του σήμερα. Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: Δάφνη Ιωακειμίδου Πατακιά, Κώστας Νικούλι, Κωνσταντίνος Ελματζίογλου, Μούτσο Φαμπρίτσιο, Άγγελος Τζέγια, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Γιούλη Τσαγκαράκη, Ράνια Σχίζα, Λεφέβρ Ζουλί, Γιάννης Τσορτέκης, Αρμάνδος Νταούτι, Μαρλέν Καμίνσκι, Άντριαν Φρήλινγκ. Ενδιαφέρουσα κινηματογράφηση και οπτική ματιά, στα θετικά της ταινίας που παραθέτει μία ιστορία πέντε εφήβων που στήνουν μια ένοπλη συμμορία: ένα μωσαϊκό έρωτα, χαμένων σχέσεων, προδοσίας και μηδενισμού, που διαδραματίζεται σε μια φθίνουσα πόλη, όπου τα πάντα καταρρέουν μέσα στην οικονομική και κοινωνική κρίση. Ξεχωρίζει η ερμηνεία της Δάφνης Ιωακειμίδου Πατακιά. Βραβείο Κοινού στο 56ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης.

«Ο τίτλος «Το Ξύπνημα της Άνοιξης» εμπεριέχει την έκρηξη της νιότης και της εφηβείας. Ένα βιολογικό και φαντασιακό ξέσπασμα – απόλυτο και συνάμα χωρίς επίγνωση του μέτρου και του συμβιβασμού. Άνευ ορίων. Ταυτόχρονα, ο τίτλος είναι μια ειρωνική αναφορά στο ομώνυμο θεατρικό έργο, γραμμένο από τον Γερμανό Frank Wedekind το 1896, ένα κλασικό έργο του ευρωπαϊκού μοντερνισμού. Το βασικό εγχείρημα του Wedekind: η νεανική σεξουαλική καταπίεση οδηγεί σε ψυχοπαθητικές αναταραχές και συμπεριφορές βίαιες και αντι-κοινωνικές. Είναι ένας από τους μύθους και εμμονές του μοντερνισμού που τώρα κοιτάμε πίσω με μια συμπάθεια, αν όχι συγκατάβαση. Οι νεαροί πρωταγωνιστές της ταινίας είναι ό,τι άλλο εκτός από καταπιεσμένοι ερωτικά. Όμως η παραβατικότητα, η αναταραχή, η βία είναι διάχυτες στη ζωή τους. Μια εθιστική ουσία, μεταξύ πολλών άλλων.» – Κωνσταντίνος Γιάνναρης

Κυκλοφορούν επίσης:
«Το Δάσος» (The Forest – 2016) του Τζέισον Ζάντα (Η.Π.Α.)

image

Η ταινία «Το Δάσος» είναι ένα μεταφυσικό θρίλερ που διαδραματίζεται στο θρυλικό Δάσος Αοκιγκαχάρα, στους πρόποδες του Όρους Φούτζι, στην Ιαπωνία. Μια νεαρή Αμερικανίδα, η Σάρα (Νάταλι Ντόρμερ των «Game of Thrones» και «The Hunger Games») αναζητεί την δίδυμη αδερφή της, που έχει εξαφανιστεί μυστηριωδώς. Παρά τις προειδοποιήσεις όλων να «παραμείνει στο μονοπάτι», η Σάρα θα μπει στο δάσος αποφασισμένη να ανακαλύψει την αλήθεια για την τύχη της αδερφή της. Εκεί θα έρθει αντιμέτωπη με τις θυμωμένες και βασανισμένες ψυχές των νεκρών που κυνηγούν όποιον περιπλανιέται μέσα στο δάσος.

Στην παραγωγή της ταινίας συναντούμε τον Ντέιβιντ Σ. Γκόγιερ, σεναριογράφο των «Batman Begins», «Man of Steel» αλλά και του επερχόμενου «Superman v Batman: Dawn of Justice». Στην καρέκλα του σκηνοθέτη κάθεται ο Τζέισον Ζάντα (Take This Lollipop), ενώ πρωταγωνιστεί η Νάταλι Ντόρμερ, την οποία γνωρίζουμε κυρίως ως Μάργκαιρυ Ταιρέλ, μέσα από την τηλεοπτική σειρά, «Game of Thrones».

«Πρακτοράτζα» (Grimsby – 2016) του Λουίς Λετεριέρ (Ηνωμένο Βασίλειο)

image

Ένας Βρετανός πράκτορας (Μαρκ Στρονγκ) ετοιμάζεται για την επόμενη αποστολή που του έχουν αναθέσει. Για κακή του τύχη, όμως, είναι αναγκασμένος να πάρει μαζί τον, εδώ και πολλά χρόνια, χαμένο αδερφό του (Σάσα Μπαρόν Κοέν), ο οποίος είναι φανατικός χουλιγκάνος και το δείχνει σε κάθε ευκαιρία εντός και εκτός των βρετανικών γηπέδων. Θα φέρει τελικά εις πέρας την αποστολή του ή το παρασιτικό και παραβατικό στοιχείο που τον συνοδεύει θα τα καταστρέψει όλα;

Πρόκειται για τη νέα ταινία του υποψήφιου για Όσκαρ, Σάσα Μπαρόν Κοέν (Borat, Bruno). Την σκηνοθεσία της ταινίας έχει αναλάβει ο Louis Leterrier (Now You See Me, The Incredible Hulk, The Transporter), ενώ το σενάριο έχει επιμεληθεί ο ίδιος ο Κοέν. Συμπρωταγωνιστές του είναι ο Μαρκ Στρονγκ (Sherlock Holmes), οι γοητευτικές Άναμπελ Γουόλις (X-Men: First Class), Ίσλα Φίσερ (Now You See Me) και η Πενέλοπε Κρουζ.

«Θεοί της Αιγύπτου» (Gods of Egypt – 2016) του Άλεξ Πρόγιας (Η.Π.Α., Αυστραλία)

image

Η επιβίωση του ανθρώπινου είδους κρέμεται από μία κλωστή, καθώς ο θνητός ήρωας Μπεκ (Μπρέντον Θουέιτες) ξεκινά ένα συναρπαστικό ταξίδι για να σώσει τον κόσμο και την πραγματική του αγάπη. Για να τα καταφέρει, θα χρειαστεί τη βοήθεια του παντοδύναμου θεού Χόρους (Νικολάι Κόστερ-Ουαλντάου) σε μια αναπάντεχη συμμαχία ενάντια στον Σετ (Τζέραρντ Μπάτλερ), τον αμείλικτο θεό του σκότους που έχει υφαρπάξει τον θρόνο της Αιγύπτου, βουτώντας την κάποτε ειρηνική και εύπορη αυτοκρατορία στο χάος και τις διαμάχες. Καθώς η αγωνιώδης μάχη τους εναντίον του Σετ και των πολεμιστών του τούς φέρνει στην μετά θάνατον ζωή και τα ουράνια, ο θεός και ο θνητός πρέπει να περάσουν δοκιμασίες κουράγιου και αυτοθυσίας αν θέλουν να ελπίζουν σε επικράτηση στην επική τελική σύγκρουση  και απελευθέρωση του κόσμου από τον αδίστακτο δυνάστη τους.

Σκηνοθεσία: Άλεξ Πρόγιας («Το Κοράκι», «I, Robot», «Dark City»). Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: Τζέραρντ Μπάλτερ, Νικολάι Κόστερ-Ουαλντάου, Μπρέντον Θουέιτς, Τσάντγουικ Μπόουζμαν, Τζέφρι Ρας.