Η καινούργια κινηματογραφική εβδομάδα μας υποδέχεται με έξι νέες ταινίες να πραγματοποιούν την εμφάνιση τους στις Αίθουσες. Ξεχωρίζει το νέο φιλμ των αδερφών Κοέν, «Χαίρε, Καίσαρ!» που μας ταξιδεύει στην Χρυσή Εποχή του Χόλιγουντ. Επίσης αξιόλογες προτάσεις αποτελούν, τόσο οι «Σουφραζέτες» της Σάρα Γκαβρόν, όσο και το υπέροχο stop-motion animation «Anomalisa», το οποίο υπογράφουν ο Τσάρλι Κάουφμαν και ο Ντιουκ Τζόνσον. Ενώ το πρώτο blockbuster του 2016, ακούει στο όνομα, «Deadpool».

Ads

«Χαίρε, Καίσαρ!» (Hail, Caesar! – 2016) των Ίθαν Κοέν και Τζόελ Κοέν (Ηνωμένο Βασίλειο, Η.Π.Α.)

image

Στην ταινία, παρακολουθούμε τη ζωή και το έργο του Έντι Μάνιξ (Τζος Μπρόλιν). Ενός ιδιαίτερου και περίπλοκου χαρακτήρα, ο οποίος μεσουρανούσε τη δεκαετία του ’50 στο Χόλιγουντ. Ο Μάνιξ, εργαζόταν ως «fixer», δηλαδή ως ο άνθρωπος που «καθάριζε» τα σκάνδαλα των σταρς, φροντίζοντας να μένουν τα άπλυτά τους μακριά από τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Το σημαντικότερο πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει ο ήρωας μας, είναι η μυστηριώδης απαγωγή του διάσημου ηθοποιού, Baird Whitlock (Τζορτζ Κλούνεϊ), από τα γυρίσματά της νέα του ταινίας. Πρόκειται για τον πρωταγωνιστή της ρωμαϊκής περιπέτειας εποχής «Hail, Caesar!». Η ιδιομορφία της όλης κατάστασης, θα αναγκάσει τον Έντι να ζοριστεί για να βρει την άκρη του νήματος της υπόθεσης, την ίδια στιγμή που θα πρέπει να αποφασίσει και για το δικό του επαγγελματικό μέλλον.

Ads

Τρία χρόνια μετά την υποψήφια για Όσκαρ ταινίας τους «Inside Llewyn Davis» (2013), ο Ίθαν και ο Τζόελ Κοέν, επιστρέφουν με τη νέα τους δημιουργία: «Χαίρε, Καίσαρ!» (Hail, Caesar! – 2016). Οι σπουδαίοι Αμερικανοί σκηνοθέτες, παρουσιάζουν μία αξιόλογη κωμική σάτιρα, στηλιτεύοντας παράλληλα τα κακώς κείμενα της Χρυσής Εποχής του Χόλιγουντ. Στο καστ τους συναντάμε ένα εξαιρετικό σύνολο δημοφιλών ηθοποιών, εκ των οποίων ξεχωρίζει δικαίως ο πρωταγωνιστής Τζος Μπρόλιν και ο απολαυστικός Τζορτζ Κλούνεϊ.

«Σε κάθε ταινίες τους παίζω τον βλάκα. Ναι, ναι ξέρω πόσο αφελής φαίνομαι. Έχω γυρίσει τέσσερις ταινίες μαζί τους. Και πάντα παίζω τον χαζό. Κάθε φορά που μου στέλνουν ένα σενάριο, ο χαρακτήρας μου είναι πιο ηλίθιος από τον προηγούμενο. Μάλιστα φροντίζουν να το κάνουν χειρότερο, στέλνοντας και σχόλια, όπως στο «Καυτό Απόρρητο», λέγοντας “το γράψαμε έχοντας εσένα στο μυαλό μας”. Σοβαρά τώρα; Ποιο είναι το πρόβλημά σας επιτέλους μαζί μου; Πάντα διασκεδάζω με τον τρόπο που με δουλεύουν…» – Τζορτζ Κλούνεϊ

Διαβάστε επίσης:
Με την ταινία των αδελφών Κοέν σηκώνει αυλαία η 66η Μπερλινάλε

«Anomalisa» (2015) των Τσάρλι Κάουφμαν και Ντιουκ Τζόνσον (Η.Π.Α.)

image

Ο Μάικλ Στόουν, σύζυγος, πατέρας και δημοφιλής συγγραφέας του βιβλίου «How May I Help You Help Them?», είναι ένας άνδρας εγκλωβισμένος στην πεζή καθημερινότητά του. Ταξιδεύοντας στο Σινσινάτι, όπου θα μιλήσει σ’ ένα συνέδριο για επαγγελματίες στην εξυπηρέτηση πελατών, ο Μάικλ φτάνει στο ξενοδοχείο Fregoli και συναντά τη Λίσα, μία ντροπαλή αντιπρόσωπο πωλήσεων που ίσως είναι η αγάπη της ζωής του.

Από τον Τσάρλι Κάουφμαν – σεναριογράφο των «Being John Malkovich», «Adaptation», «Eternal Sunshine of the Spotless Mind» και σκηνοθέτη του «Synecdoche, New York» – και τον Ντιουκ Τζόνσον, έρχεται ένα μελαγχολικό, σουρεαλιστικό, αστείο stop-motion ταξίδι. Βρισκόμαστε στο μυαλό ενός άνδρα, που περνά μία σκοτεινή νύχτα και ψάχνει το είναι του και την ψυχή του, πριν αυτή εξελιχθεί σ’ έναν καφκικό εφιάλτη. Ένα συγκλονιστικό animation δια χειρός του ιδιοφυούς, Τσάρλι Κάουφμαν, που συγκινεί ενώ παράλληλα αποτελεί τροφή για σκέψη προς τον θεατή, γεννώντας προβληματισμό, αλλά και αποτελώντας αφορμή για συζήτηση. Τη φωνή τους δανείζουν υπέροχα οι ηθοποιοί: Ντέιβιντ Θιούλις, Τζένιφερ Τζέισον Λι και Τομ Νούναν.

«Μερικές από τις βασικές ιδέες της ιστορίας γράφτηκαν με τέτοιο τρόπο ώστε να αφεθούν στην φαντασία του θεατή. Το να βρούμε έναν τρόπο να τις μεταφράσουμε για το σινεμά πήρε πολύ χρόνο και αποδείχθηκε πολύπλοκο. Ήταν συναρπαστική η στιγμή που καταλάβαμε ότι είχαμε καταφέρει να το κάνουμε ταινία, ότι δεν φαινόταν πια σαν ένα θεατρικό έργο. Τώρα, μου είναι δύσκολο να σκεφτώ το «Anomalisa» όπως ήταν πριν, έχει γίνει πια μια ταινία.» – Τσάρλι Κάουφμαν

Διαβάστε επίσης:
Η επιστροφή του ιδιοφυούς Τσάρλι Κάουφμαν: «Anomalisa»

«Σουφραζέτες» (Suffragette – 2015) της Σάρα Γκαβρόν (Ηνωμένο Βασίλειο)

image

Η ιστορία του κινήματος υπέρ του δικαιώματος ψήφου στις γυναίκες. Οι Σουφραζέτες δεν προέρχονταν από αριστοκρατικές τάξεις, ήταν εργαζόμενες γυναίκες που συνειδητοποίησαν ότι η ειρηνική διαμαρτυρία δεν έφερνε αποτελέσματα. Στραμμένες στη βία ως τη μόνη διέξοδο, ήταν έτοιμες να χάσουν τα πάντα στον αγώνα τους για ισότητα. Η Μοντ είναι μία από αυτές. Ο αγώνας της για αξιοπρέπεια μοιάζει με θρίλερ, αλλά είναι ταυτόχρονα συγκινητικός και θα εμπνεύσει πολλές γενιές γυναικών στην πορεία του.

Η ταινία έναρξης του 59ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λονδίνου (London Film Festival), είναι η δεύτερη μεγάλου μήκους δημιουργία της Σάρα Γκάβρον – Brick Lane (2007) – με πρωταγωνιστές τους: Κάρεϊ Μάλιγκαν, Έλενα Μπόναμ Κάρτερ, Αν Μαρί Νταφ, Μπρένταν Γκλίσον, Μπεν Γουίσο και Μέριλ Στριπ. Αξιόλογη προσπάθεια, με καλή αναπαράσταση της εποχής και δύο προσεγμένες ερμηνείες, από την Κάρεϊ Μάλιγκαν και την Έλενα Μπόναμ Κάρτερ. Μία ταινία με πανανθρώπινα μηνύματα, συμβολική αλλά ταυτόχρονα και διαχρονική.

«Ο όρος σουφραζέτες χρησιμοποιήθηκε χλευαστικά από το Βρετανικό τύπο, για να περιγράψει τις ακτιβίστριες που αγωνίζονταν για το δικαίωμα ψήφου (suffrage). Ο όρος άλλαξε φύση εξαιτίας του ίδιου του κινήματος. Οι σουφραζέτες δημιουργούσαν προβλήματα στις επικοινωνίες, έκοβαν τηλεγραφικά καλώδια, έσπαγαν ταχυδρομικά κουτιά, πήγαιναν φυλακή, έκαναν απεργία πείνας, όλα για να κερδίσουν την προσοχή του κόσμου για το κίνημα τους. Με άφηνε έκπληκτη το γεγονός ότι αυτή η ιστορία δεν είχε ειπωθεί ποτέ. Ήμασταν μια ομάδα γυναικών και φυσικά μας γοήτευε το υλικό.» – Σάρα Γκάβρον

Κυκλοφορούν επίσης:
«Deadpool» (2016) του Τιμ Μίλερ (Καναδάς, Η.Π.Α.)

image

Ο Ουέιντ Ουίλσον (Ράιαν Ρέινολντς) είναι ένας πρώην πράκτορας των Ειδικών Δυνάμεων και νυν μισθοφόρος, ο οποίος όταν μαθαίνει ότι πάσχει από ανίατη ασθένεια ετοιμάζεται να ξεκινήσει μια νέα ζωή μαζί με την κοπέλα του, τη Βανέσα (Μορίνα Μπακαρίν). Μην έχοντας άλλες επιλογές, αποφασίζει να δοκιμάσει ένα μη-εγκεκριμένο πείραμα για να θεραπευθεί, όμως τα πράγματα δεν πάνε όπως περίμενε και το πείραμα τον αφήνει παραμορφωμένο, φυλακισμένο, αλλά με την ικανότητα να θεραπεύεται πολύ γρήγορα. Παρ’ όλο που καταφέρνει να αποδράσει από το εργαστήριο-φυλακή όπου έγινε το πείραμα, ο Ουέιντ δεν τολμά να προσεγγίσει και πάλι τη Βανέσα και απομένει χωρίς ίχνος της παλιάς του ζωής. Οπλισμένος με νέες ικανότητες και μία σκοτεινή, διεστραμμένη αίσθηση του χιούμορ, υιοθετεί το alter ego Deadpool και αποφασίζει να κυνηγήσει τον άνδρα που κατέστρεψε τη ζωή του (Εντ Σκριν).

Το πρώτο blockbuster του 2016 πραγματοποιεί αυτήν την εβδομάδα την εμφάνιση του στις κινηματογραφικές αίθουσες και είναι βασισμένο στον πιο αντισυμβατικό αντι-ήρωα των Marvel Comics. Το «Deadpool» διαθέτει δράση, εντυπωσιακά εφέ, πολεμικές τέχνες και καυστικό χιούμορ, συστατικά τα οποία αναμειγνύονται σε σωστές ποσότητες και δημιουργούν ένα συμπαθητικό αποτέλεσμα, με τον Ράιαν Ρέινολντς να είναι παραδόξως καλώς στον πρωταγωνιστικό ρόλο του. Ωστόσο το φιλμ δεν παύει να απευθύνεται κυρίως στους λάτρεις του είδους, που είναι σίγουρο ότι θα το απολαύσουν. Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: Ράιαν Ρέινολντς, Μορένα Μπακάριν, Εντ Σκριν, Τζίνα Καράνο, Τ.Τζ. Μίλερ και Μπριάνα Χίλντεμπραντ.

«Ο Ράιαν γεννήθηκε για να παίξει αυτόν τον ρόλο. Όπως ο Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ γεννήθηκε για τον ρόλο του Iron Man, έτσι και ο Ράιαν – απλώς δεν μπορείς να φανταστείς άλλον ηθοποιό στον ρόλο.» – Σταν Λι

«Μια Αγκαλιά στην Άκρη του Κόσμου» (Un plus une – Un & Une – 2015) του Κλοντ Λελούς (Γαλλία)

image

Ο βραβευμένος με Όσκαρ, Ζαν Ντιζαρντέν συνεργάζεται με τον εμβληματικό σκηνοθέτη του «Ένας Άνδρας και Μία Γυναίκα», Κλοντ Λελούς και ταξιδεύει στην εξωτική Ινδία για να διηγηθεί την ιστορία ενός άνδρα που δε νοιάζεται για τίποτα άλλο, πέρα από τη δουλειά του. Μέχρι που γνωρίζει μια γυναίκα (Έλσα Ζιλμπερστάιν). Ο Αντουάν θυμίζει τους ήρωες των ταινιών, για τις οποίες γράφει μουσική. Είναι χαριτωμένος, είναι επιτυχημένος και περνά τη ζωή του με χιούμορ και ανάλαφρη διάθεση. Όταν φεύγει για την Ινδία για να δουλέψει σε μια πολύ πρωτότυπη εκδοχή του «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», συναντά την Άννα, μία γυναίκα που δεν του μοιάζει σε τίποτα, αλλά τον ελκύει περισσότερο από όλες τις άλλες γυναίκες που έχει γνωρίσει – παράλληλα όμως είναι και η σύζυγος του Γάλλου πρέσβη (Κριστόφ Λαμπέρ). Μαζί, θα ζήσουν μία περιπέτεια. Μία ρομαντική κωμωδία, με καλό καστ και όμορφη φωτογραφία, αλλά δυστυχώς γεμάτη κλισέ των ταινιών του είδους κι ένα σενάριο χωρίς εξέλιξη.

«Ο Ζαν Ντιζαρντέν και η Έλσα Ζιλμπερστάιν ήταν η κινητήριος δύναμη του πρότζεκτ, είχαν την δυνατότητα να είναι το ιδανικό ζευγάρι – είναι, εξάλλου τόσο διαφορετικοί! Με τον τρόπο τους αυτοί οι δύο εκπροσωπούν νέες τάσεις στο σύγχρονο σινεμά και κατηύθυναν την διαδικασία του σεναρίου. […] Τίποτα δεν είναι τόσο καλό όσο μια ιστορία αγάπης και ταυτόχρονα τίποτα δεν σε κάνει να νιώθεις χειρότερα! Πιστεύω ότι στο χάος της αγάπης υπάρχει φοβερή γονιμότητα. Στην αγάπη δεν υπάρχουν όρια, είναι ένας εθισμός που δεν μπορείς να νικήσεις.» – Κλοντ Λελούς

«Illusion» (2015) του Σάββα Καρύδα (Ελλάδα)

image

O Σωτήρης, οικονομικός συντάκτης σε μια μικρή εφημερίδα, βλέπει τη ζωή του να κυλά αδιάφορα και μίζερα, χωρίς τίποτα να τον γεμίζει αληθινά. Σε μια χριστουγεννιάτικη γιορτή Ρώσων ομογενών, αντικρίζει μια πανέμορφη Ρωσίδα, την Όλγα, που τον γοητεύει από την πρώτη στιγμή. Στην προσπάθεια του να τη συναντήσει θα γίνει μάρτυρας μιας απροσδόκητης σκηνής:  Η Όλγα πυροβολεί έναν άγνωστο άνδρα τον οποίο και σκοτώνει. Ο Σωτήρης της προσφέρει καταφύγιο στο διαμέρισμά του και καθώς προσπαθούν να σχεδιάσουν τα επόμενα βήματά τους, ο Σωτήρης ανακαλύπτει ότι ο νεκρός είναι ο μικρός αδερφός ενός από τους πιο επικίνδυνους νονούς της νύχτας. Η αναζήτησή του και το πάθος του για την Όλγα τον φέρνει αντιμέτωπο με τον μεγαλονονό. Καθώς βυθίζεται σ’ έναν κόσμο ψευδαισθήσεων πρέπει να ξεκαθαρίσει τι είναι αλήθεια και τι ψέμα, να παίξει το παιχνίδι έξυπνα και μέχρι τέλους, αν θέλει να μείνει ζωντανός και ακόμα περισσότερο, να είναι για πρώτη του φορά ο κερδισμένος.

Η ταινία είναι μια σύγχρονη αλληγορία για την Ελλάδα του σήμερα. Ένα φιλμ νουάρ που διαδραματίζεται στην Αθήνα, φέρνοντας τους ήρωες αντιμέτωπους με τη σκληρή πραγματικότητα της εποχής μας. Οι έννοιες έρωτας, φιλία, εμπιστοσύνη, δοκιμάζονται από ένα στημένο παιχνίδι, ενώ η αναπάντεχη πραγματικότητα ανατρέπει κάθε φορά και το πιο καλά οργανωμένο σχέδιο. Το «Illusion» προβλήθηκε στο 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας το 2013 και στο 56ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 2015. Πρωταγωνιστούν: Σήφης Πολυζωίδης, Ζένια Καπλάν, Γιάννης Στάνκογλου, Δημήτρης Ήμελλος, Χάρης Εμμανουήλ, Βασίλη Κουκαλάνι, Μαίη Σεβαστοπούλου, κ.α. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Σάββας Καρύδας, την παραγωγή έχει κάνει ο Μιχάλης Παναγιωτόπουλος, με συμπαραγωγούς το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, την ΕΡΤ και την Alatas Films, τη διεύθυνση φωτογραφίας ο Ηλίας Κωνσταντακόπουλος, τα σκηνικά – κοστούμια o Δημήτρης Καντάς και τη μουσική ο Μάριος Στρόφαλης.