«Είθε η δύναμη να είναι μαζί σας…» καθώς η τελευταία κινηματογραφική εβδομάδα του 2015 μας υποδέχεται με τέσσερις καινούργιες ταινίες στις αίθουσες, εκ των οποίων βέβαια ξεχωρίζει το υπέροχο «Star Wars: Η Δύναμη Ξυπνάει» του Τζέι Τζέι Έιμπραμς, που μας ταξιδεύει «Σ’ έναν γαλαξία πολύ, πολύ μακρινό…». Ωστόσο αξιόλογες προτάσεις αποτελούν τόσο το φιλμ «Η Μητέρα Μου» του Νάνι Μορέτι, όσο και το «Joy» του Ντέιβιντ Ο’Ράσελ, με την εντυπωσιακή Τζένιφερ Λόρενς.

Ads

«Star Wars: Η Δύναμη Ξυπνάει» (Star Wars: The Force Awakens – Episode VII – 2015) του Τζέι Τζέι Έιμπραμς (Η.Π.Α.)

image

Δέκα (10) χρόνια μετά την τελευταία επαφή με το σύμπαν του Τζορτζ Λούκας, το «Star Wars» επιστρέφει με τον Τζέι Τζέι Έιμπραμς να κάθεται πλέον στην καρέκλα του σκηνοθέτη, για το καινούργιο, έβδομο κατά σειρά επεισόδιο του Πολέμου των Άστρων. Η δράση της ταινίας «Star Wars: Η Δύναμη Ξυπνάει» (Star Wars: The Force Awakens – Episode VII), τοποθετείται χρονικά τριάντα (30) χρόνια μετά τα γεγονότα που είδαμε στην «Επιστροφή των Τζεντάι» (Star Wars: Episode VI – Return of the Jedi – 1983). Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: Χάρισον Φορντ, Ντόμναλ Γκλίσον, Άντι Σέρκις, Μαρκ Χάμιλ, Όσκαρ Άιζακ, Κάρι Φίσερ, Ντέιζι Ρίντλεϊ, Τζον Μπογιέγκα, Λουπίτα Νιόνγκ’ο, Ντόμναλ Γκλίσον, Άντονι Ντάνιελς, Πίτερ Μέιχιου.

Ads

O Τζέι Τζέι Έιμπραμς (J.J. Abrams) – που στο παρελθόν έχει παρουσιάσει δημιουργίες όπως: Lost (Tv Series: 2004 – 2010), Mission: Impossible III (2006), Star Trek (2009), Super 8 (2011) – εισέρχεται στον γοητευτικά σκοτεινό κόσμο του Star Wars και το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό. Κρατώντας έξυπνα το μέτρο μεταξύ διαλόγων και δράσης, δίνοντας τον χώρο στους χαρακτήρες να αναπτυχθούν και με το ιδιαίτερο χιούμορ της σειράς – ιδιαίτερα της πρώτης τριλογίας – ο Αμερικανός σκηνοθέτης καταφέρνει να ενώσει δύο φαινομενικά πολύ διαφορετικές τριλογίες και να συγκινήσει τους θεατές τους. Φέρνοντας κοντά δύο ξεχωριστές γενιές θεατών, το «Star Wars: Η Δύναμη Ξυπνάει», περνάει πλέον δικαιωματικά στην ιστορία, όχι μόνο ως μία από τις καλύτερες ταινίες του συγκεκριμένου franchise‎, αλλά κι ως ένα από τα πιο επικά φιλμ του κινηματογραφικού είδους, δημιουργώντας παράλληλα την απαραίτητη προσμονή για τα δύο επερχόμενα φιλμ της νέας τριλογίας που εγκαινιάζει επιτυχώς.

«Η σειρά Star Wars δημιούργησε μια κουλτούρα, υπάρχει μια ολόκληρη κουλτούρα γύρω από τις ταινίες, κάτι που είναι μάλλον ασυνήθιστο. Είναι μια κουλτούρα που ξεπερνά όλα όσα χωρίζουν τους ανθρώπους.» – Όσκαρ Άιζακ

Διαβάστε επίσης:
Αφιέρωμα – Η επιστροφή του Star Wars καθώς η «Δύναμη Ξυπνάει»
Κερδίστε το βιβλίο: «Ένας ιππότης Τζεντάι: Οι περιπέτειες του Λουκ Σκαϊγουόκερ»

«Joy» (2015) του Ντέιβιντ Ο’Ράσελ (Η.Π.Α.)

image

Στο «Joy», τέσσερις γενιές μιας οικογένειας ζωντανεύουν σε μια έντονη ιστορία με επίκεντρο την Τζόι (Τζένιφερ Λόρενς), ένα κορίτσι το οποίο μεταμορφώνεται στην γυναίκα που ιδρύει μια εταιρεία – δυναστεία και εξελίσσεται σε πανίσχυρη ηγέτιδα μητριάρχη. Προδοσία, δόλος, απώλεια της αθωότητας, αλλά και πληγές που αφήνει πίσω της η αγάπη, συνθέτουν το σκηνικό αυτής της έντονα συναισθηματικής και βαθιά ανθρώπινης κωμωδίας που εξερευνά τη διαδικασία ανέλιξης προς την κορυφή της οικογενειακής αλλά και της επαγγελματικής ιεραρχίας, μέσα σε συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού. Οι σύμμαχοι γίνονται εχθροί και οι εχθροί σύμμαχοι, τόσο εντός όσο και εκτός οικογενειακού περιβάλλοντος, ενώ ο ψυχισμός και η έντονη φαντασία της Τζόι την βοηθούν να βγει από την καταιγίδα που καλείται να αντιμετωπίσει.

Μετά τον οσκαρικό «Οδηγό Αισιοδοξίας» και τον βραβευμένο με τρεις Χρυσές Σφαίρες «Οδηγό Διαπλοκής», ο Ντέιβιντ Ο’Ράσελ επιστρέφει δυναμικά στις κινηματογραφικές αίθουσες με τη νέα του εντυπωσιακή δημιουργία. Το φιλμ «Joy», είναι μία συναρπαστική και βαθιά ανθρώπινη κωμωδία, η οποία είναι ήδη υποψήφια για δύο Χρυσές Σφαίρες. Εμπνευσμένο από την ζωή και την ραγδαία εξέλιξη της εφευρέτη και επιχειρηματία, Τζόι Μαγκάνο, το έργο ακολουθεί την εκκεντρική πορεία μιας σκληρά εργαζόμενης αλλά μισο-διαλυμένης οικογένειας και του νεαρού κοριτσιού που με την αξία της, μετατρέπεται σταδιακά στην λαμπερή ηγέτης τους: «Φτάσαμε ως εδώ με σκληρή δουλειά, υπομονή και ταπεινότητα. Θέλω να σου πω, μη σκεφτείς ποτέ πως ο κόσμος σού χρωστάει. Γιατί δεν σου χρωστάει.»

Η Τζένιφερ Λόρενς είναι για ακόμα μία φορά εξαιρετική και πρωταγωνιστεί μαζί με τους “συνήθεις ύποπτους”, Ρόμπερτ Ντε Νίρο και Μπράντλεϊ Κούπερ, ενώ το αξιόλογο καστ συμπληρώνουν οι ηθοποιοί: Έντγκαρ Ραμίρεζ, Ιζαμπέλα Ροσελίνι, Ντάιαν Λαντ και η Βιρτζίνια Μάντσεν. Όπως και οι προηγούμενες ταινίες του Ντέιβιντ Ο’ Ράσελ, το «Joy» αψηφά οποιαδήποτε κατηγοριοποίηση προκειμένου να περιγράψει με τον πιο ξεχωριστό τρόπο μια ιστορία οικογενειακή, για την αφοσίωση και την αγάπη.

Διαβάστε επίσης:
Το «Carol» οδηγεί την κούρσα υποψηφιοτήτων στις Χρυσές Σφαίρες

«Η Μητέρα Μου» (Mia Madre – 2015) του Νάνι Μορέτι (Ιταλία, Γαλλία)

image

Η Margherita (Μαργκερίτα Μπάι) σκηνοθετεί μία ταινία με πρωταγωνιστή έναν διάσημο Αμερικανό ηθοποιό, τον Barry Huggins (Τζον Τουρτούρο), που μόνο προβλήματα προκαλεί. Εκτός γυρισμάτων, η Margherita προσπαθεί να τα βγάλει πέρα με την απαιτητική της καθημερινότητα, καθώς η μητέρα της είναι άρρωστη και η κόρη της διανύει την εφηβεία.

Ο βραβευμένος σκηνοθέτης από την Ιταλία, Νάνι Μορέτι – Χρυσός Φοίνικας για το φιλμ: Το Δωμάτιο του Γιου μου – επιστρέφει με μία ακόμα προσωπική ταινία που διεκδίκησε για πέμπτη φορά τον Χρυσό Φοίνικα στο 68o Φεστιβάλ των Καννών. Η μοναδική αφήγηση του Μορέτι (Αγαπημένο μου Ημερολόγιο) κινείται ανάμεσα στο δράμα και την κομεντί, ανάμεσα στο όνειρο και την πραγματικότητα, ανάμεσα στα απαιτητικά γυρίσματα μιας ταινίας και τις δυσλειτουργικές οικογενειακές σχέσεις. Η πρωταγωνίστρια – το υποκριτικό alter ego του δημιουργού – υποκύπτει σε μία προσωπική κρίση, καθώς αναμετράται με το πέρασμα του χρόνου, την ίδια της την ύπαρξη και την ιδιαίτερα απαιτητική συνεργασία της μ’ έναν Αμερικανό σταρ, τον οποίο υποδύεται απολαυστικά ο Τζον Τουρτούρο (Ω, Αδελφέ, Πού Είσαι;). Ο Ιταλός σκηνοθέτης, καταφέρνει για μία ακόμα φορά να ξεδιπλώσει μια ανθρώπινη ιστορία με χιούμορ, συγκίνηση, αλλά και συμπάθεια για τους ήρωες του.

Τέσσερα χρόνια με το φιλμ «Έχουμε Πάπα!», ο σπουδαίος Ιταλός σκηνοθέτης Νάνι Μορέτι («Αγαπημένο μου Ημερολόγιο» – 1993, «Το Δωμάτιο του Γιου μου» – 2001), επιστρέφει με την νέα του δημιουργία. Στο φιλμ «Η Μητέρα Μου» (Mia Madre – 2015), ο Μορέτι κρατά έναν μικρό ρόλο για τον εαυτό του και δίνει απλόχερα την ευκαιρία στην αξιόλογη Ιταλίδα ηθοποιό Μαργκερίτα Μπάι (His Secret Life – 2001, Ο Αλιγάτορας – 2006), να μας χαρίσει μία σπουδαία ερμηνεία, σ’ έναν απόλυτα ολοκληρωμένο χαρακτήρα, ατελή αλλά αυθεντικό. Δίπλα της ο υπέροχος Τζον Τουρτούρο δίνει μία διαφορετική, κάπως πιο εύθυμη χροιά στο φιλμ, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί μία ακόμα δύσκολη δοκιμασία στην καθημερινότητα της ηρωίδας μας.

Κυκλοφορούν επίσης:
«Point Break» (2015) του Έρικσον Κορ (Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ουγγαρία, Βέλγιο)

image

Μια σειρά από ληστείες που διεξάγονται με ιδιαίτερα περίεργους, ριψοκίνδυνους και εντυπωσιακούς τρόπους, προβληματίζουν έντονα την ηγεσία του FBI, η οποία αποφασίζει να στείλει έναν πράκτορά της να τις διερευνήσει περαιτέρω. Έτσι, ο Τζονι Γιούτα (Λουκ Μπρέισι), ένας νεαρός και πολλά υποσχόμενος πράκτορας, εισχωρεί σε μια δυναμική ομάδα αθλητών, οι οποίοι ζουν υπό την ηγεσία του χαρισματικού Μπρόντι (Έντγκαρ Ραμίρεζ), κυνηγώντας διαρκώς την περιπέτεια και την αδρεναλίνη. Ζώντας και ο ίδιος πλέον υπό διαρκή κίνδυνο ως μυστικός πράκτορας ανάμεσά τους, ο Γιούτα θα προσπαθήσει να αποδείξει ότι η συγκεκριμένη ομάδα κρύβεται πίσω από τις εντυπωσιακές μεν, παρανομίες δε. Πόσο εύκολο θα είναι όμως αυτό;

Η ταινία «Point Break» είναι βασισμένη στην ομώνυμη κινηματογραφική επιτυχία του 1991 με τον Πάτρικ Σουέιζι και τον Κιάνου Ριβς, σε σκηνοθεσία της βραβευμένης με Όσκαρ, Κάθριν Μπίγκελοου (The Hurt Locker – 2008). Ο ο σκηνοθέτης του ριμέικ, Έρικσον Κορ, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Θέλαμε να τιμήσουμε την ιστορία και τις θεματικές της, φτάνοντας την δράση στα όρια… και μετά να τα ξεπεράσουμε, φτιάχνοντας κάτι που δεν θα ήταν δυνατό να γίνει πριν από 25 χρόνια».

Ο Αυστραλός Λουκ Μπρέισι αντικαθιστά τον Κιάνου Ριβς στον ρόλο του Τζόνι Γιούτα, που εισχωρεί στην συμμορία του Μπρόντι για να την εξαρθρώσει, όμως εν τέλει γοητεύεται από τον τρόπο ζωής τους. Ενώ ο αξιόλογος ηθοποιός Έντγκαρ Ραμίρεζ, υποδύεται τον Μπόντι, αντικαθιστώντας τον Πάτρικ Σουέιζι. Τη νέα αυτή ταινία, υπογράφει στο σενάριο ο Κουρτ Βίμερ, γνωστός για τα σενάρια πολλών ταινιών δράσης όπως το αγαπημένο «Equilibrium», το «Ultraviolet», το «Salt», αλλά και το remake της ταινίας «Ολική επαναφορά». Στη σκηνοθετική καρέκλα κάθεται ο Έριξον Κορ, στη δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του (Invincible  – 2006), γνωστότερος κυρίως ως διευθυντής φωτογραφίας σε φιλμ όπως: «The Fast and the Furious» (2001) και «Daredevil» (2003).