Η νέα κινηματογραφική εβδομάδα μας φέρνει πέντε καινούργιες δημιουργίες στις αίθουσες. Ξεχωρίζει το φιλμ «Dheepan: Ο Άνθρωπος Χωρίς Πατρίδα» του Ζακ Οντιάρ, βραβευμένο με τον Χρυσό Φοίνικα του Φεστιβάλ Καννών. Αξιόλογες προτάσεις αποτελούν τόσο «Το Παραμύθι των Παραμυθιών» του Ματέο Γκαρόνε, όσο και το «Σύμπτωμα» του Άγγελου Φραντζή.

Ads

«Dheepan: Ο Άνθρωπος Χωρίς Πατρίδα» (Dheepan – 2015) του Ζακ Οντιάρ (Γαλλία)

image

Ο Ντιπάν (Γιεσουθασάν Αντονιθασάν), πρώην αντικαθεστωτικός στη Σρι Λάνκα, συμφωνεί με μια γυναίκα κι ένα ανήλικο κορίτσι να παραστήσουν την οικογένεια και να περάσουν στην Ευρώπη με πλαστά διαβατήρια. Καταφέρνουν να φτάσουν στη Γαλλία, ενώ βρίσκουν κατάλυμα και δουλειά σε προάστιο του Παρισιού. Αλλά καθώς ο Ντιπάν αρχίζει να ελπίζει σ’ ένα νέο ξεκίνημα, έρχεται αντιμέτωπος με τη βία των τοπικών συμμοριών και των εμπόρων ναρκωτικών.

Ads

Το φιλμ πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα του τον Μάιο, στο 68ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Καννών, όπου και τιμήθηκε με τον Χρυσό Φοίνικα, ενώ τον Σεπτέμβριο είχαμε την ευκαιρία να το παρακολουθήσουμε στην ελληνική του πρεμιέρα, καθώς αποτέλεσε την Ταινία Λήξης του 21ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας.

Ο Γάλλος σκηνοθέτης Ζακ Οντιάρ, που στο παρελθόν μας έχει χαρίσει ταινίες όπως το «A Prophet» του 2009 (Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου και Μεγάλο Βραβείο της Κριτικής Επιτροπή του Φεστιβάλ Καννών) και το «Rust and Bone»  του 2012, επιστρέφει με την έβδομη μεγάλου μήκους δημιουργία του. Πρόκειται για ένα σπουδαίο και τραγικά επίκαιρο φιλμ με πολιτικοκοινωνικές προεκτάσεις, που προσθέτει μία διαφορετική ματιά στο πρόβλημα της μετανάστευσης, αλλά και του κοινωνικού ρατσισμού.

Διαβάστε επίσης:
Στο «Dheepan» του Ζακ Οντιάρ ο Χρυσός Φοίνικας
Με τον Χρυσό Φοίνικα των Καννών ολοκληρώνονται οι Νύχτες Πρεμιέρας

«Σύμπτωμα» (2015) του Άγγελου Φραντζή (Ελλάδα)

image

Η ιστορία της ταινίας «Σύμπτωμα», διαδραματίζεται έναν χειμώνα σ’ ένα απομονωμένο νησί όπου κάνει την εμφάνιση του ένα μοναχικό πλάσμα με δερμάτινο μπουφάν και μάτια που λαμπυρίζουν στο σκοτάδι. Όποιος έρχεται σε επαφή μαζί του χάνει τα λογικά του. Οι κάτοικοι ζητούν την βοήθεια μιας παράξενης κοπέλας που μοιάζει να είναι η μόνη που μπορεί να τα βάλει μαζί του. Προκειμένου να δυναμώσει την πίστη της, εκείνη οδηγείται σε πράξεις όλο και πιο ακραίες που μοιάζουν να κρύβουν μια μυστική σχέση μαζί του.

Πέντε χρόνια μετά την ταινία «Μέσα στο Δάσος» (In The Woods), ο Άγγελος Φραντζής, επιστρέφει με τη νέα του δημιουργία, το «Σύμπτωμα». Πιστός στο φιλμικό του σύμπαν που όλα αυτά τα χρόνια υπηρετεί με συνέπεια, ο Έλληνας σκηνοθέτης μας προσφέρει μία αξιόλογη ταινία, που ταξιδεύει τον θεατή προσφέροντας όχι εύκολες απαντήσεις, αλλά δημιουργώντας ενδιαφέρουσες ερωτήσεις.

Η πρεμιέρα της ταινίας «Σύμπτωμα» του Άγγελου Φραντζή, πραγματοποιήθηκε των Σεπτέμβριο στο πλαίσιο του 21ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, ενώ πριν λίγες ημέρες είχαμε τη δυνατότητα να το ξαναδούμε και στο 56ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε επίσης:
Πρεμιέρα για τη νέα ταινία του Άγγελου Φραντζή: «Σύμπτωμα»
Στο φιλμικό σύμπαν του Άγγελου Φραντζή: «Σύμπτωμα»
Οι 21 ελληνικές ταινίες του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

«Το Παραμύθι των Παραμυθιών» (Tale of Tales / Il racconto dei racconti – 2015) του Ματέο Γκαρόνε (Ιταλία, Γαλλία, Μ. Βρετανία)

image

Μια φορά κι έναν καιρό, υπήρχαν τρία σπουδαία βασίλεια. Σε κάθε ένα από αυτά, οι βασιλείς κινούσαν τα νήματα, παλεύοντας ταυτόχρονα με τους ανομολόγητους πόθους τους. Η Βασίλισσα του Longtrellis (Σάλμα Χάγεκ) θέλει, πάνω και πέρα από κάθε τι, ένα δικό της παιδί. Μαθαίνοντας ότι ο μόνος τρόπος να μείνει επιτέλους έγκυος είναι να φάει την καρδιά ενός θαλάσσιου τέρατος, παροτρύνει τον Βασιλιά της (Τζον Σ. Ράιλι) να το σκοτώσει για χάρη της. Η επιθυμία της θα γίνει πραγματικότητα, όχι όμως χωρίς το αντίστοιχο τίμημα.

Ο Βασιλιάς του Strongcliff (Βενσάν Κασέλ) από ένα γειτονικό βασίλειο κυβερνάται από την ηδυπάθειά του, παραδομένος στις ανεξέλεγκτες ορμές του. Μία μυστηριώδης φωνή που έρχεται μέσα από ένα σπίτι, θα του τραβήξει την προσοχή, όμως όσο εκείνος ερωτεύεται την γυναίκα που κρύβεται στην άλλη μεριά του τοίχου, τόσο εκείνη διστάζει να του αποκαλυφθεί. Συμφωνεί μόνο να τον επισκεφθεί ένα βράδυ στο παλάτι. Μόνος της όρος; Όλα τα κεριά να παραμείνουν σβηστά και οι δυο τους να βρεθούν στο απόλυτο σκοτάδι. Τέλος, ο Βασιλιάς του Highhills (Τόμπι Τζόουνς) αναπτύσσει μια αφύσικη εμμονή μ’ έναν ψύλλο, ο οποίος σιγά-σιγά γιγαντώνεται. Όταν έρθει η στιγμή της επιλογής συζύγου για την όμορφη νεαρή κόρη του, ο Βασιλιάς αποφασίζει να την παντρέψει με όποιον απαντήσει σ’ ένα ιδιόμορφο γρίφο. Εκείνος, όμως, που απαντά σωστά, σοκάρει με την εμφάνισή του.

Περαστικές μάγισσες και μοιραίες νεράιδες, τρομακτικά τέρατα και δράκοι, ακροβάτες και πόρνες, συνθέτουν το απρόβλεπτο, φαντασμαγορικό, αναγεννησιακό παραμύθι του Ιταλού δημιουργού Ματέο Γκαρόνε, ζωντανεύοντας τις περίφημες πολυδιαβασμένες ιστορίες του Τζιανμπατίστα Μπαζίλε, που ενέπνευσαν τους αδελφούς Γκριμ. Έχοντας πραγματοποιήσει την παγκόσμια πρεμιέρα της στο φετινό διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ Καννών, το αναγεννησιακό παραμύθι του Ιταλού δημιουργού  –  υπεύθυνου μεταξύ άλλων για τις μεγάλες κινηματογραφικές επιτυχίες των «Γόμορρα» και «Reality» – έχει ως πρωταγωνιστές, την Σάλμα Χάγεκ, τον Βενσάν Κασέλ, τον Τόμπι Τζόουνς, την Σίρλει Χέντελσον και τον Τζον Σ. Ράιλι.

Κυκλοφορούν επίσης:
«Τέλος Διαδρομής» (The End of the Tour – 2015) του Τζέιμς Πόνσολντ (Η.Π.Α.)

image

Το χειμώνα του 1996, δύο φιλόδοξοι νέοι άνδρες, άγνωστοι μεταξύ τους, ξεκινούν ένα πενθήμερο road trip, κατά τη διάρκεια του οποίου ο καθένας προσπαθεί, άλλοτε με τρόπο νευρικό και άλλοτε με προκλητικό, ν’ ανακαλύψει τον εαυτό του. Ο ένας είναι ο Ντέιβιντ Λίπσκι (Τζέσι Άιζενμπεργκ), «άγουρος» ακόμα δημοσιογράφος του περιοδικού Rolling Stone. Ο άλλος είναι ο 34χρονος Ντέιβιντ Φόστερ Γουάλας (Τζέισον Σίγκελ), ένας ροκ σταρ της λογοτεχνίας, που ξαφνικά αναδείχτηκε ως ο πιο λαμπρός συγγραφέας και κοινωνικός παρατηρητής της γενιάς του. Καθώς οι μέρες περνούν, μια περίεργη και έντονη σχέση αρχίζει να δημιουργείται ανάμεσα στον δημοσιογράφο και τον συγγραφέα. Οι δύο άνδρες ανταλλάσσουν πειράγματα, γελούν και αποκαλύπτουν κρυφές πτυχές του εαυτού τους – χωρίς ποτέ να προδίδουν κατά πόσο είναι ειλικρινείς μεταξύ τους. Κατά έναν ειρωνικό τρόπο, η συνέντευξη δεν δημοσιεύτηκε ποτέ και οι κασέτες με τις μαγνητοφωνημένες συζητήσεις τους, παρέμειναν για πάντα στο ντουλάπι του Λίπσκι. Οι δύο άνδρες δεν συναντήθηκαν ποτέ ξανά.

Η ταινία βασίζεται στο αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα του Λίπσκι, με αφορμή την αξέχαστη αυτή συνάντηση, που συνέγραψε μετά την αυτοκτονία του Γουάλας, το 2008. Σε σκηνοθεσία Τζέιμς Πόνσολντ και σε σενάριο του βραβευμένου με Pulitzer, Ντόναλτ Μάργκουλις. Στην ταινία «Τέλος Διαδρομής» («The End of the Tour»), πρωταγωνιστούν οι Τζέισον Σίγκελ (How I Met Your Mother, Tv Series 2005 – 2014) και Τζέσι Άιζενμπεργκ (The Social Network – 2010, To Rome with Love – 2012, The Double – 2013). Στα ελληνικά έχουν μεταφραστεί τρία βιβλία του Ντέιβιντ Φόστερ Γουάλας: «Αμερικάνικη Λήθη» (Εκδόσεις Κέδρος), «Κορίτσι με Παράξενα Μαλλιά» (Εκδόσεις Τραυλός) και «Αυτό Εδώ Είναι Νερό» (Εκδόσεις Κριτική). Το φιλμ προβλήθηκε τον Σεπτέμβριο και στο 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας.

«The Republic» (2015) του Δημήτρη Τζέτζα (Ελλάδα)

image

Κάπου ανάμεσα σε πολιτικούς που επιθυμούν να «αξιοποιήσουν» τον ορυκτό πλούτο της χώρας έναντι αμοιβής, θύματα σωματεμπορίας που καταλήγουν στα πορνεία της χώρας και αστυνομικούς που εκμεταλλεύονται μετανάστες, ξεκινά μια ιστορία εκδίκησης που θα τα ανατρέψει όλα. Ο Αχιλλέας μισθώνεται από τον διαπλεκόμενο μεγαλοδημοσιογράφο Μάριο Σφήκα να κάνει παράνομες παρακολουθήσεις. Όταν όμως ο φακός του καταγράφει ένα σκηνικό που ξεπερνά την ηθική του, παραιτείται. Όσα ακολουθούν μυρίζουν βενζίνη, φόβο και αίμα. Διεφθαρμένοι πολιτικοί, αστυνομικοί, επιχειρηματίες ανταγωνίζονται σ’ ένα παιχνίδι εξουσίας και τα θύματα είναι πολλά, αλλά σχεδόν ποτέ ανυπεράσπιστα. Οταν όλα γύρω καταρρέουν, η οργή είναι το μόνο κίνητρο που μπορεί να κρατήσει κάποιον ζωντανό.

Το «The Republic» είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη Δημήτρη Τζέτζα. Προβλήθηκε και στο 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας. Με τους: Προμηθέα Αλειφερόπουλο, Αλέξανδρο Λογοθέτη, Γιάννη Στάνκογλου, Τάκη Σπυριδάκη, Ερρίκο Λίτση, Αλεξάνδρα Χασάνη, Βίκυ Παπαδοπούλου, Ζωή Λάσκαρη.