Η καινούργια κινηματογραφική εβδομάδα μας υποδέχεται με έξι νέες ταινίες να πραγματοποιούν την εμφάνισή τους στις Αίθουσες. Ξεχωρίζει «Το Άγνωστο Κορίτσι» και «Το Φως Ανάμεσα στους Ωκεανούς», με πρωταγωνιστές τον Μάικλ Φασμπέντερ και την Αλίσια Βικάντερ. Αξιόλογες προτάσεις αποτελούν επίσης, το φιλμ «Καρδιά Βουνό» του Νταγκούρ Κάρι και ο «Θάνατος στο Σαράγιεβο» του Ντάνις Τάνοβιτς.

Ads

Η εβδομάδα διαθέτει και blockbuster με τον Τομ Κρουζ στο «Jack Reacher: Ποτέ μη Γυρίζεις Πίσω», αλλά και τη νέα σκηνοθετική προσπάθεια του βραβευμένου με Όσκαρ, Μελ Γκίμπσον: «Αντιρρησίας Συνείδησης». Παράλληλα το 57ο Φ.Κ.Θ. μας κρατάει όμορφη σινεφίλ παρέα μέχρι και την Κυριακή 13 Νοεμβρίου και στο Tvxs.gr έχουμε καθημερινή ανταπόκριση: 57ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

«Καρδιά Βουνό» (Virgin Mountain / Fúsi – 2015) του Νταγκούρ Κάρι

image

Ads

Το φιλμ «Καρδιά Βουνό» αφηγείται την ιστορία του Φούζι, ενός 43χρονου υπέρβαρου, που μένει ακόμη μαζί με τη μάνα του. Η καθημερινότητά του είναι μια ρουτίνα. Έχει τη δουλειά του, που έχει να κάνει με τη μεταφορά αποσκευών στο αεροδρόμιο, ενώ τα βράδια παίζει με τον μοναδικό του φίλο με τις μινιατούρες του. Μια μέρα, όλα αυτά διαλύονται, από την εμφάνιση της ξανθιάς Σεφν στη ζωή του. Η ταινία έχει γραφτεί για τον πρωταγωνιστή της, Γκούναρ Τζόνσον, ο οποίος δίνει μια αξιόλογη και συγκινητική ερμηνεία. Πέρα από μια ιστορία αγάπης, το «Virgin Mountain» εξετάζει με κατανόηση και συμπάθεια το θέμα της μοναξιάς. Είναι μια ιστορία που εμπνέει, καθώς μιλά για τις στιγμές που αλλάζουν τη ζωή μας.

Μια γλυκόπικρη κομεντί για έναν τρυφερό, ντροπαλό άνθρωπο με μεγάλη καρδιά που αποφασίζει επιτέλους να συναντηθεί με τις επιθυμίες του. Η νέα ταινία του Ισλανδού Νταγκούρ Κάρι, έκανε την πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ Βερολίνου (Berlinale Special Gala) ενώ στη συνέχεια διακρίθηκε στο Φεστιβάλ της Tribeca με τα Bραβεία Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας και Καλύτερου Σεναρίου. Αναδείχθηκε ως η Καλύτερη Σκανδιναβική Ταινία της χρονιάς για το Nordic Film Council, ενώ προβλήθηκε ανάμεσα σε άλλα και στα φεστιβάλ Λονδίνου, Κάρλοβι Βάρι, CPH PIX (Βραβείο Κοινού), Καΐρου (Βραβεία Καλύτερης Ταινίας & Καλύτερης Σκηνοθεσίας).

«Θάνατος στο Σαράγιεβο» (Smrt u Sarajevu / Death in Sarajevo – 2016) του Ντάνις Τάνοβιτς (Γαλλία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη)

image

Στην 100η επέτειο από την κήρυξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, μια αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης φτάνει στο Σεράγεβο με αφορμή αυτή διαμένοντας στο Hotel Europa. Εκεί έρχεται αντιμέτωπη με τους δυστυχισμένους και απλήρωτους υπαλλήλους του, ανασύροντας στην επιφάνεια τα τραγικά αποτελέσματα του πρόσφατου πολέμου στη χώρα. Πρωταγωνιστούν: Ζακ Βεμπέρ, Σνεζάνα Βίντοβιτς, Ιζουντίν Μπάζροβιτς, Βεντράνα Σεκσάν, Μουχάμεντ Χάντζοβιτς.

Ο Ντάνις Τάνοβιτς, του οποίου το φιλμ «An Episode in the Life of an Iron Picker» προβλήθηκε στο διαγωνιστικό τμήμα της Μπερλινάλε το 2013, προσφέρει μια σατιρική παραβολή για τα πολιτικά όνειρα και εφιάλτες. Από τους διαδρόμους στο κελάρι μέχρι την ηλιόλουστη βεράντα της οροφής του, το Ξενοδοχείο Europa, γίνεται η αρένα της ελπίδας, της βίας και του θανάτου. Το φιλμ τιμήθηκε με το Βραβείο FIPRESCI, καθώς και με το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ Βερολίνου 2016 (Αργυρή Άρκτος).

«Η προέλευση αυτής της ταινίας είναι το θεατρικό έργο του Μπερνάρ Ανρί Λεβί του “Hotel Europe”, που έκανε πρεμιέρα στο Εθνικό Θέατρο του Σαράγιεβο, τον Ιούνιο του 2014. Το έργο είναι ο μονόλογος ενός άνδρα στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του στο Σαράγιεβο, όπου κάνει πρόβες για την ομιλία του με θέμα την 100η επέτειο από τη δολοφονία του Αρχιδούκα Franz Ferdinand. Εγώ προσέγγισα το έργο κινηματογραφώντας καταρχήν τον μονόλογο, και στη συνέχεια κάναμε μερικές πρόβες. Εμπνεύστηκα να γυρίσω μια ολόκληρη ταινία γύρω από αυτή την ιστορία, που να περιλαμβάνει το πνεύμα και το ξεδίπλωμα των ιδεών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο γαλλικός διάλογος του VIP ομιλητή πάρθηκε απευθείας από το πρωτότυπο έργο του Λεβί. Τον βλέπουμε να φτάνει στο ξενοδοχείο, να κάνει πρόβες στο δωμάτιο του, ενώ στο τέλος της ταινίας θα δείτε πραγματικές σκηνές από την πρεμιέρα του έργο στο Σαράγιεβο. Ό,τι άλλο συμβαίνει έξω από το δωμάτιο του ξενοδοχείου είναι δική μου «κατασκευή». Είναι μια βοσνιακή, σύγχρονη σκοπιά για τον πιο αιματηρό αιώνα στην Ιστορία μας. Αποτυπώνει, περίπου, την ανικανότητά μας να προχωρήσουμε πέρα ​​από αυτή την τραγωδία και να δημιουργήσουμε
νέα μοντέλα, νέους ήρωες, νέα Ιστορία. Στο Σαράγιεβο, σχεδόν κανείς δεν μιλάει ποτέ για το μέλλον.» – Ντάνις Τάνοβιτς

«Το Φως Ανάμεσα στους Ωκεανούς» (The Light Between Oceans – 2016) του Ντέρεκ Σιανφράνς (Ηνωμένο Βασίλειο, Νέα Ζηλανδία, Η.Π.Α.)

image

Λίγα χρόνια μετά τον πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Τομ (Μάικλ Φασμπέντερ) και η Ιζαμπέλ (Αλίσια Βικάντερ) ζουν ήσυχα σε ένα μικρό νησάκι κοντά σε μια απομακρυσμένη περιοχή της Αυστραλίας, όπου ο Τομ είναι φαροφύλακας. Ενώ προσπαθούν να ξεπεράσουν το τραύμα της τρίτης κατά σειρά αποτυχημένης κύησης της Ίζαμπελ, βρίσκουν ένα φαινομενικά εγκαταλελειμμένο μωρό σε μια βάρκα που ξεβράζεται στο νησάκι. Μέσα στο πένθος τους, αποφασίζουν να το παρουσιάσουν σαν δικό τους μωρό και περνούν ευτυχισμένοι τα χρόνια που έρχονται. Όμως, η συντετριμμένη μητέρα του παιδιού (Ρέιτσελ Βάις) μπαίνει ξαφνικά στη ζωή τους…

Ζευγάρι στη ζωή, ο Μάικλ Φασμπέντερ και η Αλίσια Βικάντερ συναντιούνται ως ζευγάρι και στην μεγάλη οθόνη, με αφορμή την καινούργια ταινία του Ντέρεκ Σιανφράνς («Blue Valentine», «The Place Beyond The Pines») που τους σκηνοθετεί μαζί με την  Ρέιτσελ Βάις στην κινηματογραφική μεταφορά του συγκλονιστικού ομώνυμου μπεστ-σέλερ μυθιστορήματος «The Light Between Oceans» του Μ.Λ.Στέντμαν. Η ταινία συμμετείχε στο διαγωνιστικό πρόγραμμα του φετινού 73ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας.

«Υπάρχουν τόσα στοιχεία στο φιλμ και είναι κάτι που το βλέπουμε σήμερα στο ζήτημα της μετανάστευσης. Αυτό που συμβαίνει στον Φραντς είναι κάτι που μπορούμε να δούμε και σήμερα, να το κατανοήσουμε. Μπαίνει σε μια βάρκα και πεθαίνει στη θάλασσα. Βλέπουμε τόσους πολλούς μετανάστες να πεθαίνουν στη θάλασσα, στις μέρες μας.» – Μάικλ Φασμπέντερ

Κυκλοφορούν επίσης:

«Jack Reacher: Ποτέ μη Γυρίζεις Πίσω» (Jack Reacher: Never Go Back – 2016) του Έντουαρντ Ζούικ  (Κίνα, Η.Π.Α.)

image

Ο κεντρικός ήρωας, είναι ο πρώην ταγματάρχης Τζακ Ρίτσερ (Τομ Κρουζ). Ο εμπειροπόλεμος, τολμηρός, ευφυής και λιγόλογος γοητευτικός “σκληρός” της σύγχρονης αστυνομικής λογοτεχνίας αυτή τη φορά καλείται να επιστρέψει στην παλιά του στρατιωτική βάση προκειμένου αποκαλύψει την αλήθεια σχετικά με το τι κρύβεται πίσω από τη δολοφονία δύο στρατιωτών και να αποκαταστήσει την τιμή της ταγματάρχη Τέρνερ (Κόμπι Σμόλντερς), η οποία άδικα, κατηγορείται για κατασκοπεία. Η άφιξη του Τζακ Ρίτσερ στη βάση πυροδοτεί μια σειρά από εκρηκτικές εξελίξεις, κι αυτό που αρχικά φαινόταν σαν μια εύκολη υπόθεση, μοιάζει τώρα να παίρνει τρομακτικές διαστάσεις…

«Αντιρρησίας Συνείδησης» (Hacksaw Ridge – 2016) του Μελ Γκίμπσον (Αυστραλία, Η.Π.Α.)

image

Ο Ντος κατά την διάρκεια της μάχης Οκινάουα, μίας από τις πιο αιματηρές του Β’ παγκοσμίου πολέμου, έσωσε πάνω από 75 άντρες χωρίς να ανοίξει πυρ ή έστω να φέρει όπλο. Ήταν ο μόνος γιατρός του Αμερικανικού Στρατού στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο που βρέθηκε στην πρώτη γραμμή των μαχών και πρόσφερε τα μέγιστα χωρίς να φέρει οπλικό εξοπλισμό αφού είχε την πεποίθηση ότι ακόμα και ο πόλεμος δεν δικαιολογεί τους σκοτωμούς. Πρόσφερε ιατρικές υπηρεσίες στον στρατό μεταφέροντας τους τραυματισμένους από τις γραμμές του εχθρού ενώ βρέθηκε πολλές φορές αντιμέτωπος με πυρά και τραυματίστηκε σοβαρά από χειροβομβίδα.

Ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός και σκηνοθέτης, Μελ Γκίμπσον (Braveheart – 1995), περνά για πέμπτη φορά πίσω από την κάμερα και μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη, μία συγκλονιστική ιστορία, βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα. Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: Τερέζα Πάλμερ, Άντριου Γκάρφιλντ, Σαμ Γουόρθινγκτον, Λιουκ Μπρέισι, Βινς Βον, Χιούγκο Γουίβινγκ. Mία ταινία για τον ήρωα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, Ντέσμοντ Τ. Ντος (Desmond Τ. Doss), ο οποίος υπηρέτησε στη Μάχη της Οκινάουα, αρνήθηκε να σκοτώσει ανθρώπους και έγινε ο πρώτος αντιρρησίας συνείδησης στην αμερικανική ιστορία που του απονεμήθηκε το Μετάλλιο Τιμής του Κογκρέσου.

«Sieranevada» (2016) του Κρίστι Πούιου (Ρουμανία, Γαλλία)

image

Τρεις ημέρες μετά την τρομοκρατική επίθεση στα γραφεία του παρισινού εβδομαδιαίου περιοδικού Charlie Hebdo και σαράντα μέρες μετά το θάνατο του πατέρα του, ο Lary, ένας σαραντάρης γιατρός, ετοιμάζεται για την οικογενειακή συγκέντρωση του Σαββάτου όπου θα τελεστεί το Μνημόσυνο. Όμως τα πράγματα δε θα εξελιχθούν σύμφωνα με τις προσδοκίες του. Αναγκασμένος να αντιμετωπίσει τους φόβους του και το παρελθόν του, να επανεξετάσει τη θέση που κατέχει μέσα στην οικογένεια, ο Lary εξαναγκάζεται να πει την δική του εκδοχή για την αλήθεια. Πρωταγωνιστούν: Μίμι Μπρανέσκου, Ντάνα Ντογκάρου, Σόριν Μεντελένι, Άνα Κιοντέα, Μπογκντάν Ντουμιτρέσκου.

Ο αξιόλογος Ρουμάνος σκηνοθέτης Κρίστι Πούιου, (Η Οδύσσεια του κυρίου Λαζαρέσκου – 2005), εισβάλλει στο σπίτι μιας μεσοαστικής οικογένειας και χορογραφεί ανάμεσα στους διαδρόμους και τα κλειστά δωμάτια. Όλοι έχουν συγκεντρωθεί για να τιμήσουν τη μνήμη ενός αγαπημένου προσώπου που χάθηκε. Η υποψηφιότητα της Ρουμανίας για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας. Η παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας πραγματοποιήθηκε τον Μάιο στο επίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα του 69ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών, ενώ η ελληνική πρεμιέρα της ταινίας, έγινε στο πλαίσιο του 57ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης στο Τμήμα «Ματιές στα Βαλκάνια».

Διαβάστε επίσης: