Η καινούργια κινηματογραφική εβδομάδα μας υποδέχεται με έξι νέες ταινίες να πραγματοποιούν την εμφάνιση τους στις Αίθουσες. Ξεχωρίζει το φιλμ «Στην Αγκαλιά του Φιδιού» του Σίρο Γκέρα – Υποψήφιο για Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας. Επίσης αξιόλογες επιλογές αποτελούν, «Η Κιβωτός των Ανθρώπων» (Francofonia – 2015) του σπουδαίου Ρώσου σκηνοθέτη, Αλεξάντερ Σοκούροφ, το «Μάθημα» – υποψίο για το Βραβείο LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – και το ανατρεπτικό «Suntan» του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου.

Ads

«Η Κιβωτός των Ανθρώπων» (Francofonia – 2015) του Αλεξάντερ Σοκούροφ (Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία)

image

Όταν οι Γερμανοί καταλαμβάνουν το Παρίσι κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, «πέφτει» στα χέρια τους και το Μουσείο του Λούβρου. Με αφορμή τη συνεργασία μεταξύ του Γερμανού αξιωματικού Κόμη Βολφ Μέττερνιχ και του Γάλλου Διευθυντή του Λούβρου, Ζακ Ζογιάρ για τη διάσωση αυτής της ζωντανής Κιβωτού του ανθρώπινου πολιτισμού, ο Αλεξάντερ Σοκούροφ, δημιουργεί μια πολυεπίπεδη ταινία για την τέχνη, τον πολιτισμό, τον πόλεμο και το τι ακριβώς είναι αυτό που μας κάνει ανθρώπους.

Ads

Ο Ρώσος σκηνοθέτης καταφέρνει να πλάσει ένα φιλοσοφικό σύμπαν όπου κινηματογραφικές εικόνες απαράμιλλης ομορφιάς προσθέτουν την αλληγορική τους διάσταση στον διάλογο ανάμεσα στα φυσικά, θνητά μας όρια και το αχαλίνωτο μας πνεύμα. Με την «Κιβωτό των Ανθρώπων» εξερευνά ένα ιστορικό κεφάλαιο με φόντο τα έργα τέχνης του Μουσείου του Λούβρου. Παράλληλα όμως εφαρμόζει και το μοναδικό προσωπικό του όραμα σε σκηνοθετημένες αναπαραστάσεις και πλάνα αρχείων, ενώ εστιάζει στα συναρπαστικά πορτρέτα δυο χαρακτήρων που υπήρξαν στην πραγματικότητα, του Ζακ Ζογιάρ και του Κόμη Βολφ Μέττερνιχ, καθώς και στην υποχρεωτική συνεργασία τους κατά την διάρκεια της Ναζιστικής Κατοχής στο Μουσείο του Λούβρου.

Διαβάστε επίσης:
Αλεξάντερ Σοκούροφ: Βαδίζοντας στα ίχνη του Αντρέι Ταρκόφσκι

«Suntan» (2016) του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου (Ελλάδα)

image

Ο Κωστής (Μάκης Παπαδημητρίου) δεν είναι ένας συνηθισμένος σαραντάρης. Εσωστρεφής και μοναχικός, χωρίς οικογενειακές υποχρεώσεις και ενήλικες δεσμεύσεις, βρίσκεται λίγο μετά τα 40 του στην Αντίπαρο για να αναλάβει, ως γιατρός, την τοπική κλινική. Ο χειμώνας στο νησί περνά ήσυχα, δίχως πολλές εκπλήξεις και ανατρεπτικές συγκινήσεις, όμως πολύ σύντομα έρχεται το καλοκαίρι και όλα αλλάζουν. Η χειμωνιάτικη ρουτίνα δίνει τη θέση της σ’ ένα μωσαϊκό χρωμάτων και αισθήσεων, και η οργασμική κυκλαδίτικη ατμόσφαιρα δημιουργεί Διονυσιακές ψευδαισθήσεις. Η καθημερινότητα του Κωστή δεν θ’ αργήσει να ανατραπεί βίαια, από τη στιγμή που μια ξέφρενη, διεθνής ομάδα νεαρών και όμορφων τουριστών θα εισβάλει απροσδόκητα στην μέχρι πρότινος συνηθισμένη του ζωή. Ανάμεσά τους ο Κωστής θα ξεχωρίσει και θα ερωτευτεί παράφορα την 19χρονη Άννα (Έλλη Τρίγγου), όμως από εκείνη τη στιγμή και μετά, το ηδονιστικό καλοκαίρι στο νησί θα μετατραπεί σε μια σκοτεινή δίνη, που παρασέρνει την ανυποψίαστη παρέα σε ένα μονοπάτι γεμάτο σοκαριστικές εκπλήξεις και επικίνδυνες ακρότητες.

Μ’ ένα υπέροχο καστ νεαρών ηθοποιών, αλλά και αρκετές μικρές εμφανίσεις καταξιωμένων ηθοποιών και σκηνοθετών, ο αναγνωρισμένος Έλληνας δημιουργός («Bank Bang», «Wasted Youth»), επιστρέφει αποφασισμένος να μας παρασύρει σ’ ένα ηδονικό και αδυσώπητο ταξίδι προς το άγνωστο. Μία νεανική, αξιόλογη ελληνική ταινία, που σε παρασέρνει με την ειλικρινεία και την αυθεντικότητα της, αλλά και με την σπουδαία ερμηνεία του Μάκη Παπαδημητρίου και της Έλλης Τρίγγου, στην πρώτη της κινηματογραφική εμφάνιση. Πρωταγωνιστούν επίσης: Μιλού Φαν Χρούσεν, Ντίμι Χαρτ, Χαρά Κότσαλη, Μάρκους Κόλεν, Γιάννης Τσορτέκης, Σύλλας Τζουμέρκας, Γιάννης Οικονομίδης, Μαρία Καλλιμάνη, Νίκος Τριανταφυλλίδης.

«Στην Αγκαλιά του Φιδιού» (El abrazo de la serpiente / Embrace of the Serpent – 2015) του Σίρο Γκέρα (Κολομβία, Βενεζουέλα, Αργεντινή)

image

Με απόσταση δεκαετιών, δύο επιστήμονες αναζητούν στον Αμαζόνιο ένα ιερό φυτό με θαυματουργές θεραπευτικές ιδιότητες. Η περιπλάνηση θα οδηγήσει και τους δύο στον ίδιο Σαμάνο, τελευταίο επιζώντα της φυλής του. Η σχέση και των δύο μαζί του αφού περάσει από τα στάδια της γνωριμίας και της φιλίας, θα πάρει μία απρόβλεπτη τροπή… Μια περιπετειώδης περιπλάνηση που εστιάζει στις ανεπούλωτες ακόμα πληγές της αποικιοκρατίας. Η σχέση ανάμεσα στους δύο επιστήμονες και τον ιθαγενή Σαμάνο αποτυπώνει, μέσα από την ποιητική ορμή της ασπρόμαυρης φωτογραφίας, μια εθνογραφικού χαρακτήρα σπουδή πάνω στο εκρηκτικό αντάμωμα δυο κόσμων.

Στην τρίτη μεγάλου μήκους ταινία του, ο Σίρο Γκέρα μας προσφέρει ένα κινηματογραφικό αριστούργημα, σε ασπρόμαυρο φόντο. Εμπνευσμένος από τα ημερολόγια του Ολλανδού εξερευνητή Θίοντορ Κοχ Γκράμπεργκ και του Αμερικανού Ρίτσαρντ Έβανς, ο 35χρονος Κολομβιανός σκηνοθέτης Σίρο Γκέρα υφαίνει ένα μαγικό πέπλο γύρω από τον Αμαζόνιο της Κολομβίας. Μακριά από ηθικολογίες και διδακτισμούς, το φιλμ μιλά για την αθόρυβη καταπάτηση των ηθών και την βίαιη εξαφάνιση των πολιτισμών του Αμαζονίου. Αφήνει τους ιθαγενείς να μιλήσουν τη γλώσσα τους, για να ακουστεί η ίδια η φωνή του Αμαζονίου. Ανάμεσα σε μια επαναστατική κραυγή και ένα μακρινό νανούρισμα, ένα πρωτόγονο ουρλιαχτό και έναν ομηρικό θρήνο, η φωνή της ζούγκλας είναι αμείλικτη. Το φιλμ ήταν Υποψήφιο για Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, ενώ βραβεύτηκε και στο περσινό Φεστιβάλ Καννών (C.I.C.A.E. Award), όπου και πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα του.

«Το Μάθημα» (The Lesson / Urok – 2014) των Κριστίνα Γκρόζεβα και Πέταρ Βαλτσάνοφ (Βουλγαρία, Ελλάδα)

image

Το μάθημα συγχώρεσης που προσπαθεί να διδάξει μια νέα δασκάλα στα παιδιά μετατρέπεται απροσδόκητα σ’ ένα μάθημα ζωής για την ίδια. Η καθημερινότητα είναι αμείλικτη για τη Νάντε και τα οικονομικά προβλήματα θα την οδηγήσουν σε ακραίες καταστάσεις. Οι δύο σκηνοθέτες πειραματίζονται με την έννοια του «μαθήματος» σε πολλαπλά επίπεδα, δημιουργώντας μια ταινία στο ύφος του σινεμά βεριτέ. Χτίζουν μια ιστορία απλή, βασισμένη σε μια γυναίκα με ιδανικά, στην οποία στη συνέχεια θέτουν διλήμματα, αναγκάζοντάς την να υπερσκελίσει τους ηθικούς της φραγμούς. Χωρίς ίχνος διδακτισμού, η ταινία παραδίδει ένα μάθημα θάρρους και αποφασιστικότητας απέναντι σ’ ένα εχθρικό περιβάλλον που καπηλεύεται τον φόβο και την ανάγκη για επιβίωση.

Η ταινία προβλήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τον Νοέμβριο του 2014, στο 55ο Διεθνές Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, όπου και απέσπασε το Ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής για πρωτοτυπία και καινοτομία – Χάλκινος Αλέξανδρος, καθώς και το Βραβείο Σεναρίου. Το «Μάθημα», προβλήθηκε και πέρσι στο 56ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, όντας μία από τις τρεις ταινίες – φιναλίστ που διαγωνίστηκαν για το Βραβείο LUX, το οποίο απονέμει κάθε χρόνο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Κυκλοφορούν επίσης:
«Έντι ο Αετός» (Eddie the Eagle – 2016) του Ντέξτερ Φλέτσερ (Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Η.Π.Α.)

image

Η ταινία αφηγείται την πορεία του «Αετού Έντι», κατά κόσμο Μάικλ Έντουαρντς, του πιο διάσημου άλτη του σκι στην ιστορία της Βρετανίας. Η ακούραστη επιμονή του Έντουαρντς να μην εγκαταλείπει ποτέ την προσπάθεια, αποτελεί μια ωδή στο ανθρώπινο πνεύμα και την αντοχή, όταν αντιμετωπίζει εξαιρετικές δυσκολίες και προκλήσεις. Ο Τάρον Έτζερτον, που έκανε το κινηματογραφικό του ντεμπούτο στον πρωταγωνιστικό ρόλο του «Kingsman: Η Μυστική Υπηρεσία», ενσαρκώνει τον Έντι τον Αετό και ο Χιου Τζάκμαν υποδύεται έναν ειδικό στο άλμα του σκι που βοηθά τον Έντι στην προπόνησή του για τους Ολυμπιακούς του Κάλγκαρι. Το καστ συμπληρώνει ο καταξιώμενος ηθοποιός, Κρίστοφερ Γουόκεν.

«10 Cloverfield Lane» (2016) του Νταν Τράχτενμπεργκ

image

Ξυπνώντας από ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα, μια νεαρή κοπέλα βρίσκεται στο υπόγειο ενός ανθρώπου που λέει ότι έσωσε τη ζωή της από μια χημική επίθεση που έκανε ένα τέρας. Τα τέρατα παίρνουν πολλές μορφές στο νέο θρίλερ σε παραγωγή του Τζέι Τζέι Έιμπρααμς. Πρόκειται για το σίκουελ του «Cloverfield» (2008). Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: Μέρι Ελίζαμπεθ Γουίνστεντ, Τζον Γκούντμαν, Τζον Γκάλαχερ Τζούνιορ.