Η καινούργια κινηματογραφική εβδομάδα μας υποδέχεται με έξι νέες ταινίες να πραγματοποιούν την εμφάνιση τους στις Αίθουσες. Ξεχωρίζει το «Κορίτσι Από Τη Δανία» του Τομ Χούπερ, με τους υπέροχους Έντι Ρεντμέιν και Αλίσια Βικάντερ, αλλά και το επίκαιρο «Mediterranea» του Τζόνας Καρπινιάνο, για την μεταναστευτική κρίση. Από το Βέλγιο μας έρχεται η απολαυστική, σουρεαλιστική κωμωδία «Η Ολοκαίνουργια… Καινή Διαθήκη!», με την Κατρίν Ντενέβ, ενώ κυκλοφορεί και η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Γιώργου Ζώη, το «Interruption».

Ads

«Το Κορίτσι Από Τη Δανία» (The Danish Girl – 2015) του Τομ Χούπερ (Ηνωμένο Βασίλειο, Βέλγιο, Η.Π.Α.)

image

Πρόκειται για την κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου βιβλίου του Ντέιβιντ Έμπερσχοφ, που αφηγείται μια εκδοχή της ιστορίας του Άιναρ Βέγκενερ (γνωστού ως Λίλι Έλμπε) την περίοδο που αποφάσισε να κάνει εγχείρηση επαναπροσδιορισμού φύλου, σοκάροντας τους ανθρώπους της εποχής του. Ως Άιναρ (Έντι Ρεντμέιν), ήταν παντρεμένος με τη ζωγράφο Γκέρντα Βέγκενερ (Αλίσια Βικάντερ) που στα έργα της τον συμπεριλάμβανε, αρχικά, ως μυστήρια, μελαχρινή κοπέλα με όμορφα πόδια. Έτσι ανακάλυψε τα θέματα σεξουαλικής ταυτότητας που είχε, αποφασίζοντας να προχωρήσει σε εγχείρηση αλλαγής φύλου και να αυτοπραγματωθεί.

Ads

Δύο από τους πιο ταλαντούχους νέους ηθοποιούς της εποχής μας, ο βραβευμένος με Όσκαρ Βρετανός, Έντι Ρέντμεϊν (The Theory of Everything – Η Θεωρία των Πάντων) και η εκπληκτική για ακόμα μία φορά Σουηδέζα ηθοποιός, Αλίσια Βικάντερ«Από Μηχανής» (Ex Machina), «Κωδικό Όνομα U.N.C.L.E» (The Man From U.N.C.L.E – 2015) – δίνουν ζωή και νόημα στη νέα ταινία, που υπογράφει ο «ζωγράφος» της μεγάλης οθόνης ,Τομ Χούπερ (Les Miserables – Οι Άθλιοι, King’s Speech – Ο Λόγος του Βασιλιά). Η ταινία έχει αποσπάσει τέσσερις υποψηφιότητες για Όσκαρ, μεταξύ των οποίων και στις κατηγορίες του Ά Ανδρικού Ρόλου και ‘Β Γυναικείου Ρόλου, για τους δύο υπέροχους πρωταγωνιστές του.

«Η Ολοκαίνουργια… Καινή Διαθήκη!» (The Brand New Testament – 2015) του Ζακό Βαν Ντορμέλ (Βέλγιο, Γαλλία, Λουξεμβούργο)

image

Σε αυτή την υπέροχη σουρεαλιστική κωμωδία, ο Θεός είναι ένα υπαρκτό, καθημερινό πρόσωπο σαν όλα τα άλλα και ζει στο Βέλγιο. Στη γη ωστόσο ο Θεός δεν είναι τίποτα άλλο από ένας μικρόψυχος δειλός, αντιπαθής ακόμα και στην ίδια του την οικογένεια. Από την άλλη, η κόρη του Εά πλήττει αφόρητα και «πνίγεται» που είναι κλειδωμένη σ’ ένα μικρό διαμέρισμα, στις Βρυξέλλες. Μέχρι που μια μέρα η Εά επαναστατεί ενάντια στον πατέρα της, χακεύει τον υπολογιστή του και διαρρέει σε όλον τον κόσμο την ημερομηνία που πρόκειται ο καθένας να πεθάνει. Σύντομα όλοι θα πρέπει να σκεφτούν τι θα κάνουν με τις ημέρες, μήνες, χρόνια που τους έχουν απομείνει.

Ο πολυβραβευμένος Βέλγος δημιουργός Ζακό Βαν Ντορμέλ – Toto the Hero (1991), The Eighth Day (1996), Mr. Nobody (2009) – επιστρέφει στην πατρίδα του για αυτή τη σουρεαλιστική, μαύρη κωμωδία. Στο σύμπαν του αιρετικού σκηνοθέτη, όπου ο Θεός είναι υπαρκτό πρόσωπο και πατέρας μιας δεκάχρονης κόρης, η παιδικότητα και η ουσιαστική αγάπη βρίσκονται στο επίκεντρο. Η ταινία διαθέτει ένα πρωτότυπο και έξυπνο σενάριο, καθώς κι ένα εντυπωσιακό καστ ηθοποιών, όπου πρωταγωνιστούν οι: Μπενουά Πελβούρντ, Κατρίν Ντενέβ, Φρανσουά Ντεμιέν, Γιολάντ Μορό, Πίλι Γκρουν. Επίσημη Συμμετοχή στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών, στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών τον Μάιο του 2015. Επίσημη Υποψηφιότητα του Βελγίου για Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας το 2016. Βραβείο Ευρωπαϊκού Καλλιτεχνικού Διευθυντή (Σιλβί Ολιβέ), στα Ευρωπαϊκά Βραβεία του 2015 και Υποψήφια Καλύτερη Ξενόγλωσση Ταινία, στις Χρυσές Σφαίρες 2016. Η ελληνική πρεμιέρα, πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο στην Ημέρα Γαλλοφωνίας – TV5 Monde, για το 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας.

«Mediterranea» (2015) του Τζόνας Καρπινιάνο (Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, Κατάρ, Η.Π.Α.)

image

Ο Αγίβα άφησε πρόσφατα το σπίτι του στην Μπουρκίνα Φάσο, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή κι έναν τρόπο να συντηρήσει την αδελφή του και την κόρη του. Προκειμένου να το καταφέρει, θα εκμεταλλευτεί τη συμμετοχή του σε μια παράνομη επιχείρηση εισαγωγής μεταναστών και θα κατορθώσει να φύγει από την Αφρική, μαζί με τον καλύτερό του φίλο, Αμπάς. Ο Αγίβα προσαρμόζεται στη ζωή στην Ιταλία, αλλά όταν εντάσεις αναπτύσσονται στην τοπική κοινότητα, τα πράγματα γίνονται σταδιακά εξαιρετικά επικίνδυνα. Αποφασισμένος να διατηρήσει τη νέα του ζωή, θα επιχειρήσει να ξεπεράσει τις δυσκολίες, όχι όμως χωρίς προσωπικό κόστος.

Ένα τραγικά επίκαιρο φιλμ, με αξιόλογη και ρεαλιστική κινηματογράφηση. Εμπνευσμένος από αληθινά γεγονότα και αποσπώντας εκπληκτικές ερμηνείες από ένα καστ ως επί το πλείστον μη επαγγελματιών ηθοποιών, ο Καρπινιάνο σκηνοθετεί εντυπωσιακά το επικίνδυνο, επικών διαστάσεων ταξίδι των δύο φίλων που διασχίζουν τη Σαχάρα και τη Μεσόγειο, με προορισμό την Ιταλία, ενώ ταυτόχρονα πλάθει ένα απόλυτα ειλικρινές και πειστικό πορτρέτο, μιας Ευρώπης ως απατηλής Γης της Επαγγελίας.

Βραβευμένος στις Κάννες και στη Βενετία για τις μικρού μήκους ταινίες του, ο Τζόνας Καρπινιάνο πραγματοποιεί το μεγάλου μήκους ντεμπούτο του μ’ ένα εξαιρετικά επίκαιρο φιλμ που αποτυπώνει και αναδεικνύει με καθηλωτικό τρόπο ένα από τα φλέγοντα κοινωνικά ζητήματα της εποχής μας. Η ταινία προβλήθηκε στην Εβδομάδα Κριτικής του Φεστιβάλ Καννών, στο Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι και του Λονδίνου. Στην χώρα μας είχαμε την ευκαιρία να την απολαύσουμε και τον Νοέμβριο στο 56ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, όντας μία από τις τρεις ταινίες – φιναλίστ, για το Βραβείο Lux του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Interruption» (2015) του Γιώργου Ζώη (Ελλάδα)

image

Οι τελευταίοι θεατές παίρνουν τις θέσεις τους. Η παράσταση της «Ορέστειας» ξεκινάει. Ξαφνικά, τα φώτα σβήνουν και η σκηνή βυθίζεται στο σκοτάδι. Μια ομάδα αγοριών και κοριτσιών, με όπλα στα χέρια, ανεβαίνουν στη σκηνή. Ζητάνε συγνώμη για τη διακοπή και προσκαλούν όσους θεατές επιθυμούν να ανέβουν στη σκηνή μαζί τους. Η παράσταση συνεχίζεται κανονικά με μια μόνο διαφορά: η ζωή μιμείται την τέχνη και όχι το αντίστροφο.

Έχοντας πραγματοποιήσει την παγκόσμια της πρεμιέρας της στο Φεστιβάλ Βενετίας, η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Γιώργου Ζώη, διαθέτει ένα εξαιρετικό καστ ηθοποιών. Από τους καταξιωμένους, Χρήστο Στέργιογλου (Κυνόδοντας, Η Αιώνια Επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά) και Μαρία Καλλιμάνη (Στο Σπίτι, Νοτιάς), μέχρι τους νεότερους και ταλαντούχους ηθοποιούς, όπως η Σοφία Κόκκαλη (Μικρά Αγγλία, Electra) και η Δάφνη Ιωκακειμίδου Πατακιά (Το Ξύπνημα της Άνοιξης). Μοιραία κάποια έχουν δυσανάλογα μικρό ρόλο, αλλά ο σκηνοθέτης καταφέρνει να συναρμολογήσει το ψηφιδωτό των χαρακτήρων στο ιδιαίτερο αυτό ψυχόδραμα, όπου ο χώρος και ο χρόνος είναι έννοιες σχετικές.

«Το «Interruption» είναι μια ιστορία που εκτυλίσσεται μέσα σε ένα θέατρο. Το θέατρο προέρχεται από τη λέξη “θέατρον” που σημαίνει το μέρος όπου πάμε για να δούμε. Το «Interruption» είναι μια ταινία για την ίδια την θέαση. Στις 23 Οκτώβρη 2002, πενήντα οπλισμένοι Τσετσένοι εισβάλλουν σε κεντρικό θέατρο της Μόσχας. Στα πρώτα λεπτά της εισβολής, το κοινό γοητευμένο από την απρόσμενη εξέλιξη, δεν καταλαβαίνει αν όλο αυτό είναι μέρος της παράστασης ή όχι. Σε αυτά τα κρίσιμα λεπτά, μυθοπλασία και πραγματικότητα, αλήθεια και ψέμα, λογική και παράλογο ταυτίστηκαν. Η ταινία είναι η διαστολή αυτών των πρώτων λεπτών αμφισημίας.» – Γιώργος Ζώης

Κυκλοφορούν επίσης:
«Κριντ: Η Γέννηση Ενός Θρύλου» (Creed – 2015) του Ράιαν Κούγκλερ (Η.Π.Α.)

image

Ο Άδωνης Τζονσον (Μάικλ Μπ.  Τζόρνταν) δε γνώρισε ποτέ τον διάσημο πατέρα του, τον παγκόσμιο πρωταθλητή Βαρέων Βαρών, Απόλο Κριντ, ο οποίος και απεβίωσε πριν τη γέννηση του. Παρόλα αυτά, δεν υπάρχει αμφιβολία πως το μποξ τρέχει στις φλέβες του. Έτσι ο Άδωνις αποφασίζει να πάει στη Φιλαδέλφεια, τόπο του θρυλικού αγώνα του Απόλο Κριντ με τον σκληρό, πρωτοεμφανιζόμενο μποξέρ, Ρόκι Μπαλμπόα. Με το που φτάνει στην Πόλη της Αδελφικής Αγάπης, ο Άδωνης εντοπίζει τον Ρόκι (Σιλβέστερ Σταλόνε) και του ζητά να γίνει ο προπονητής του. Παρά την επιμονή του δευτέρου πως έχει αποσυρθεί από τον χώρο, ο Ρόκι θα δει στον Άδωνη τη δύναμη και την αποφασιστικότητα που είχε γνωρίσει στον Απόλο – τον σημαντικότερο αντίπαλο του – ο οποίος κατέληξε να γίνει ο στενότερος φίλος του. Συμφωνεί να τον αναλάβει και να τον προπονεί, έχοντας ο ίδιος να αντιμετωπίσει έναν αντίπαλο, πιο θανάσιμο από οποιονδήποτε αντιμετώπισε στο ρινγκ. Με τον Ρόκι στο πλευρό του, πολύ σύντομα ο Άδωνης θα έχει τη δική του ευκαιρία στην κατάκτηση του τίτλου. Μπορεί όμως να αποκτήσει όχι μόνο τη δύναμη, αλλά και την καρδιά ενός αληθινού μαχητή, την ώρα του μεγάλου αγώνα;

Υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Ράιαν Κούγκλερ («Μια Στάση Πριν το Τέλος»), η ταινία «Κριντ: Η Γέννηση ενός Θρύλου» εξερευνά ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία του «Rocky», με πρωταγωνιστή τον υποψήφιο για Όσκαρ, Σιλβέστερ Σταλόνε, στον θρυλικό ομώνυμο ρόλο. Η ταινία ξανασμίγει στη μεγάλη οθόνη τον Κούγκλερ με τον πρωταγωνιστή του, στο «Fruitvale Station», Μάικλ Μπ. Τζόρνταν, ο οποίος υποδύεται τον γιο του Απόλο Κριντ. Στην ταινία πρωταγωνιστεί επίσης η Τέσα Τόμσον («Selma», «Dear White People»), ως η Μπιάνκα, μια νεαρή τραγουδίστρια, με την οποία βγαίνει ο Άδωνις, η Φιλίσια Ρασάντ («Steel Magnolias», «The Cosby Show») ως η Μέρι Αν Κριντ, η χήρα του Απόλο και ο Άγγλος επαγγελματίας μποξέρ, πρωταθλητής Βαρέων Βαρών, Άντονι Μπελιού, ως ο πρωταθλητής μποξέρ «Pretty» Ρίκι Κόνλαν. Μία ταινία που απευθύνεται αποκλειστικά στους λάτρεις του συγκεκριμένου κινηματογραφικού είδους, με τον Σταλόνε να κερδίζει με την “ερμηνεία” του, τη Χρυσή Σφαίρα Β’ Ανδρικού Ρόλου, ενώ είναι υποψήφιος και Όσκαρ, γεγονός υπερβολικό αν όχι προσβλητικό για τους υπόλοιπους συνυποψηφίους του: Κρίστιαν Μπέιλ (The Big Short), Μαρκ Ράφαλο (Spotlight), Μαρκ Ράιλανς (Η Γέφυρα των Κατασκόπων), Τομ Χάρντι (Η Επιστροφή)…

«The Boy» (2016) του Γουίλιαμ Μπρεντ Μπελ (Η.Π.Α.)

image

Θέλοντας να ξεφύγει από το σκοτεινό παρελθόν της, η νεαρή Σάρα βρίσκει δουλειά ως νταντά σ’ ένα μικρό απομακρυσμένο αγγλικό χωριό. Όταν φτάνει για να αναλάβει τα καθήκοντά της, ανακαλύπτει σοκαρισμένη ότι το οκτάχρονο αγόρι που θα πρέπει να φροντίσει είναι στην πραγματικότητα μια μεγάλη πορσελάνινη κούκλα. Ωστόσο οι γονείς του φέρονται σαν να είναι πραγματικό παιδί, στην προσπάθειά τους να ξεπεράσουν τον χαμό του γιου τους. Το ηλικιωμένο ζευγάρι της δίνει μία λίστα κανόνων που πρέπει να ακολουθεί αυστηρά και αναχωρεί για σύντομες διακοπές. Έχοντας μείνει εντελώς μόνη στο σπίτι, η Γκρέτα παρατηρεί ότι κάθε φορά που δεν τηρεί κάποιον κανόνα, κάτι περίεργο συμβαίνει στο σπίτι και η κούκλα αλλάζει θέση και στάση. Θέλοντας να αποκαλύψει το μυστήριο γύρω από τον Μπραμς, η Γκρέτα αναζητά την βοήθεια ενός ντόπιου, ο οποίος της μιλάει για το ανατριχιαστικό παρελθόν της οικογένειας. Ξέροντας πια τι έχει συμβεί, η Γκρέτα μπλέκει ολοένα περισσότερο σ’ ένα τρομακτικό μυστήριο και αρχίζει να αναρωτιέται αν η κούκλα είναι όντως ζωντανή. Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: Λόρεν Κόαν, Τζιμ Νόρτον, Νταϊάνα Χαρντκάστλ, Μπεν Ρόμπσον.