Η πρώτη κινηματογραφική εβδομάδα του Δεκεμβρίου μας υποδέχεται με επτά νέες ταινίες να πραγματοποιούν την εμφάνισή τους στις Αίθουσες. Ξεχωρίζει η «Δασκάλα» του Γιαν Χρέμπτζεκ και το «Lion» του Γκαρθ Ντέιβις, με τους Ντεβ Πατέλ, Ρούνεϊ Μάρα και Νικόλ Κίντμαν. Αξιόλογες προτάσεις αποτελούν επίσης και τα βραβευμένα με Όσκαρ έργα: «Επίσημη Ιστορία» του Λουίς Πουένσο, καθώς και το «Citizenfour» της Λόρα Πόιτρας, ένα σπουδαίο ντοκιμαντέρ για τον Έντουαρντ Σνόουντεν.

Ads

«Lion» (2016) του Γκαρθ Ντέιβις (Αυστραλία)

image

Στη βόρεια Ινδία, ο πεντάχρονος Σαρού μπαίνει στο λάθος τρένο και ταξιδεύει τρομοκρατημένος και μόνος χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι του, στην χαοτική Καλκούτα. Εκεί γίνεται ένα από τα ημι-άγρια παιδιά του δρόμου και σαν από θαύμα καταφέρνει να επιβιώσει από πολλούς κινδύνους, καταλήγοντας σε ένα ορφανοτροφείο. Τελικά ο Σαρού υιοθετείται από ένα ζευγάρι Αυστραλών, οι οποίοι τον μεγαλώνουν με αγάπη. Ο Σαρού, όμως, δεν μπορεί να αφήσει πίσω του το παρελθόν, και αποφασίζει να εντοπίσει το παλιό του σπίτι και μαζί του την οικογένειά του, στην όμορφη αυτή ταινία Γκαρθ Ντέιβις, με πρωταγωνιστές τους Ντεβ Πατέλ, Ρούνεϊ Μάρ και Νικόλ Κίντμαν.

Ads

Ο Αυστραλός κινηματογραφιστής Γκαρθ Ντέιβις (Το Μυστικό της Λίμνης – 2013), πραγματοποιεί το σκηνοθετικό του ντεμπούτο στην μεγάλη οθόνη, παρουσιάζοντας μία δραματική, συγκινητική ιστορία, βασιζόμενη στο αυτοβιογραφικό βιβλίο «Ο Μακρύς Δρόμος της Επιστροφής» του Σαρού Μπρίρλι. Ένα 5χρονο παιδί χάνεται στην Ινδία και παρ’ ότι θα βρεθεί υιοθετημένο στην Αυστραλία, αρχίζει να ψάχνει τους γονείς του, εκμεταλλευόμενο της νέες τεχνολογίες και συγκεκριμένα το Google Earth. Με οδηγό το βιβλίο του Σαρού Μπρίρλι, που περιγράφει την απίστευτη αλλά άκρως αληθινή και συγκινητική ιστορία του, ο σκηνοθέτης Γκαρθ Ντέιβις, παρουσιάζει μία αξιόλογη δημιουργία, κερδίζοντας τον θεατή και αποφεύγοντας παράλληλα τις εύκολες λύσεις, αλλά και τα κλισέ που καραδοκούν σε ανάλογες περιπτώσεις. Για να το επιτύχει αυτό ο Αυστραλός σκηνοθέτης, θα χρειαστεί να καθοδηγήσει σωστά τους τρεις βασικούς πρωταγωνιστές του – Νικόλ Κίντμαν, Ντεβ Πατέλ, Ρούνι Μάρα – ενώ ειδική αναφορά οφείλουμε να κάνουμε στον χαρισματικό Σάνι Παγουάρ, ο οποίος ερμηνεύει υπέροχα τον 5χρονο Σαρού.

Διαβάστε επίσης:
Νικόλ Κίντμαν και Ρούνι Μάρα στην συγκινητική ταινία «Lion»

«Η Δασκάλα» (Ucitelka / The Teacher – 2016) του Γιαν Χρέμπτζεκ (Σλοβακία, Τσεχία)

image

Με την άφιξη της νέας δασκάλας, Μαρία Ντρατζέντοβα σ’ ένα προαστιακό σχολείο της Μπρατισλάβα το 1983, έρχονται τα πάνω κάτω για μαθητές και γονείς. Η περίεργη συμπεριφορά της δασκάλας και η απόπειρα αυτοκτονίας ενός από τους μαθητές που θα μπορούσε να σχετιστεί με το θέμα αυτό, αναγκάζει την διευθύντρια του σχολείου να συγκαλέσει τους γονείς των μαθητών σε επείγουσα συνάντηση.

Μ’ ένα εξαιρετικά πρωτότυπο και καυστικό σενάριο, η «Δασκάλα» του Γιαν Χρέμπτζεκ κερδίζει τις εντυπώσεις, ενώ ξεχωρίζει με την ερμηνεία της, η Zuzana Mauréry, η οποία κέρδισε και το Βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας στο Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι. Πρωταγωνιστούν επίσης: Εύα Μπάντορ, Πέτερ Μπέμπτζακ, Μόνικα Τσερτέζνι, Ταμάρα Φίσερ, ίνα Γκογκάλοβα, Μάρτιν Χαβέλκα, Κσόνγκορ Κασάι.

«Επίσημη Ιστορία» (The Official Story / La historia oficial – 1985) του Λουίς Πουένσο (Αργεντινή)

image

Αργεντινή, 1983. Η Αλίσια, μητέρα ενός υιοθετημένου πεντάχρονου κοριτσιού, διδάσκει Ιστορία σε ένα σχολείο στο Μπουένος Άιρες. Τόσο στην επαγγελματική όσο και στην προσωπική της ζωή, είχε πάντοτε αποδεχτεί την «επίσημη εκδοχή» της Ιστορίας – μέχρι που μια μέρα το προσωπείο του καθεστώτος αρχίζει να καταρρέει γύρω της. Στις ρωγμές αυτού του τεράστιου ψέματος, η Αλίσια υποψιάζεται ότι η Γκάμπι, το κορίτσι που έχει υιοθετήσει, είναι ίσως η κόρη ενός «εξαφανισμένου», ενός από τα χιλιάδες θύματα που βασανίστηκαν και δολοφονήθηκαν από την κυβέρνηση με την κατηγορία της τρομοκρατίας, τη δεκαετία του ’70. Και τότε ξεκινά ένα επώδυνο και πεισματικό ταξίδι αναζήτησης της αλήθειας – ένα ταξίδι στο οποίο κινδυνεύει να χάσει τα πάντα.

Σαράντα χρόνια μετά την αργεντίνικη χούντα και τριάντα μετά τη βράβευση της με το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, το σπάνιο φιλμ του Λουίς Πουένσο κυκλοφορεί με αποκατεστημένες κόπιες, λίγο μετά την προβολή του στο τμήμα κλασσικών ταινιών του Φεστιβάλ Καννών, φέτος τον Μάιο.

«Citizenfour» (2014) της Λόρα Πόιτρας (Η.Π.Α., Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο)

image

Tο «Citizenfour» της Λόρα Πόιτρας, παρουσιάζει το συγκλονιστικό χρονικό των συναντήσεων του Έντουαρντ Σνόουντεν με τον δημοσιογράφο, Γκλεν Γκρίνγουολντ. Η ταινία αποτυπώνει τις γεμάτες ένταση ημέρες που πέρασε ο Σνόουντεν στο Χονγκ Κονγκ και τις εκμυστηρεύσεις του, στους δημοσιογράφους της Washington Post και του Guardian, πριν αυτοί προβούν στις γνωστές αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις που προκάλεσαν το παγκόσμιο ενδιαφέρον.

Αν κι έχουν περάσει δύο χρόνια από την επίσημη κυκλοφορία του, το «Citizenfour» της Λόρα Πόιτρας, βρίσκει επιτέλους τον δρόμο του και προς τις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες. Πρόκειται για ένα σπουδαίο ντοκιμαντέρ – ένα από τα σημαντικότερα της τελευταίας πενταετίας – που με εμπεριστατωμένο τρόπο μας παρουσιάζει τον άνθρωπο, ο οποίος θέτοντας ουσιαστικά τη ζωή του σε κίνδυνο, δε δίστασε να αποκαλύψει τα σχέδια των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, καθώς και τον παράνομο τρόπο που αυτές λειτουργούν όλα αυτά τα χρόνια, εις βάρος των ανθρώπινων δικαιωμάτων των πολιτών.

Το ντοκιμαντέρ πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα του στις αμερικανικές κινηματογραφικές αίθουσες στις 24 Οκτωβρίου του 2014, στο πλαίσιο του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Νέας Υόρκης. Ενώ φέτος τον Φλεβάρη του 2015 τιμήθηκε από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου, με το Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ.

Διαβάστε επίσης:
Citizenfour: Το βραβευμένο με Όσκαρ ντοκιμαντέρ για τον Σνόουντεν

Κυκλοφορούν επίσης:
«Εγκλωβισμένη« (Shut In – 2016) του Φάρεν Μπλάκμπερν (Καναδάς, Γαλλία)

image

Η Μαίρη ( Ναόμι Γουότς) είναι μία παιδοψυχολόγος που πολύ πρόσφατα έχασε τον άντρα της και ζει σε μία απομονωμένη εξοχική κατοικία στην Νέα Αγγλία. Εγκλωβισμένη μέσα στο σπίτι εξαιτίας μια δυνατής χειμωνιάτικης καταιγίδας, θα πρέπει να βρει έναν τρόπο να σώσει ένα μικρό αγόρι προτού αυτό εξαφανιστεί για πάντα.

Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Βρετανού σκηνοθέτη, Φάρεν Μπλάκμπερν, είναι ένα σκοτεινό θρίλερ, στο οποίο πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: Ναόμι Γουότς, Τσάρλι Χίτον, Τζέικομπ Τρέμπλι, Όλιβερ Πλατ, Ντέιβιντ Κούμπιτ.

«Underworld: Η Αιματοχυσία» (Underworld: Blood Wars – 2016) της Άνα Φέρστερ (Η.Π.Α.)

image

Το πέμπτο κεφάλαιο του blockbuster Underworld, με τίτλο «Η Αιματοχυσία» ακολουθεί την Σελίν (Κέιτ Μπέκινσεϊλ), ως έμπορο θανάτου των Βρυκολάκων που προσπαθεί να αποκρούσει τις επιθέσεις που δέχεται τόσο από την φυλή των Λυκανθρώπων, όσο και από την φατρία των Βρυκολάκων που την πρόδωσε. Έχοντας στο πλευρό της, μονάχα τον Ντέιβιντ (Τέο Τζέιμς) και τον πατέρα του Τόμας (Τσαρλς Ντανς), θα κληθεί να δώσει ένα τέλος στην αιώνια μάχη μεταξύ Λυκανθρώπων και Βρυκολάκων, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει πως θα χρειαστεί να κάνει την υπέρτατη θυσία.

«The Bachelor» (2016) του Αντώνη Σωτηρόπουλου (Ελλάδα)

image

Ένα “λάθος” της νύφης, φέρνει ξανά μαζί τέσσερις φίλους της καταστροφής και έναν εκρηκτικό πεθερό! Πέντε άντρες ανεβαίνουν στη Θεσσαλονίκη να τα γκρεμίσουν όλα. Ένας πεθερός μπαίνει σε μια νεκροφόρα με σκοπό να σκοτώσει έναν έρωτα. Μια παλιά ερωμένη χορεύει ταγκό με τις αναμνήσεις της. Ένας γάμος που ματαιώνεται και μια σχέση που ξεκινάει με το πέπλο της νύφης ν’ ανεμίζει στον αέρα της ανεξαρτησίας.

Σε σκηνοθεσία Αντώνη Σωτηρόπουλου και σενάριο της Ρένας Ρίγγα (σεναριογράφος των τηλεοπτικών επιτυχιών «Άκρως Οικογενειακόν» και «Ευτυχισμένοι Μαζί». Πρωταγωνιστούν: Γιάννης Ζουγανέλης, Γιάννης Τσιμιτσέλης, Κατερίνα Γερονικολού, Αποστόλης Τότσικας, Θανάσης Βισκαδουράκης, Νίκος Βουρλιότης, Τόνια Σωτηροπούλου, Αγορίτσα Οικονόμου, Λευτέρης Ελευθερίου.