Η νέα κινηματογραφική εβδομάδα μας φέρνει πέντε καινούργιες δημιουργίες στις αίθουσες. Ξεχωρίζουν τα φιλμ «99 Σπίτια» του Ραμίν Μπαχράνι και η νέα δημιουργία της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη, «Chevalier». Αξιόλογες προτάσεις αποτελούν τόσο «Η Γέφυρα των Κατασκόπων» του Στίβεν Σπίλμπεργκ, όσο και η «Άσφαλτος» του Σαμουέλ Μπενσετρίτ. Η εβδομάδα διαθέτει και blockbuster με την Τζένιφερ Λόρενς να επιστρέφει για την ολοκλήρωση της τετραλογίας των «Αγώνων Πείνας»…

Ads

«99 Σπίτια» (99 Homes – 2014) του Ραμίν Μπαχράνι (Η.Π.Α.)

image

Στην επίκαιρη νέα ταινία του Ραμίν Μπαχράνι («ChopShop», «Άντρας Σπρώχνει Καρότσι», «Αντίο Σόλο»), ο χαρισματικός και αδίστακτος επιχειρηματίας, Ρικ Κάρβερ (Μάικλ Σάνον) κερδίζει περιουσίες, επανακτώντας σπίτια και τζογάροντας στην αγορά ακινήτων και το Χρηματιστήριο. Όταν θα κάνει έξωση στον Ντένις Νας (Άντριου Γκάρφιλντ), έναν μόνο πατέρα που προσπαθεί να φροντίσει την μητέρα (Λόρα Ντερν) και τον μικρό του γιο (Νόα Λόμαξ), ο Νας είναι τόσο απεγνωσμένος να βρει μια λύση, για να παρέχει τα απαραίτητα στην οικογένεια του, που πιάνει δουλειά για τον Κάρβερ – τον άνθρωπο που τον εκδίωξε από το σπίτι του.

Ads

Ο Κάρβερ υπόσχεται στον Νας ένα τρόπο για να ξανακερδίσει το σπίτι του και να μπορέσει να παρέχει ασφάλεια στην οικογένεια του, σταδιακά όμως τον παρασύρει σε ένα lifestyle πλούτου και γκλαμ. Είναι μια συμφωνία με τον διάβολο που έρχεται με υψηλό τίμημα. Υπό τις εντολές του Κάρβερ, ο Νας υποχρεώνεται να κάνει έξωση σε οικογένειες από τα σπίτια τους. Καθώς ο Νας πέφτει όλο και βαθύτερα στον ιστό του Κάρβερ, αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι η κατάσταση γίνεται ολοένα και πιο βίαιη και επικίνδυνη από ότι μπορούσε αρχικά να φανταστεί.

Η ταινία – που προβλήθηκε πέρυσι στο 55ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, παρουσία του δημιουργού – έχει κερδίσει Εύφημο Μνεία του Βραβείου SIGNIS και το Βραβείο Επιτροπής Νέων στο Φεστιβάλ Βενετίας το 2014. Στο «99 Homes» πρωταγωνιστούν ο υποψήφιος για Όσκαρ, Μάικλ Σάνον, ο υποψήφιος για Χρυσή Σφαίρα, Άντριου Γκάρφιλντ, η υποψήφια για Όσκαρ, Λόρα Ντερν, και ο πρωτοεμφανιζόμενος, Νόα Λόμαξ. Η σκηνοθεσία είναι του Ραμίν Μπαχράνι, ο οποίος έχει κερδίσει πολυάριθμα βραβεία, μεταξύ των οποίων το βραβείο FIPRESCI καλύτερης ταινίας στη Βενετία («Αντίο Σόλο», 2009).

Τράπεζες, πλειστηριασμοί και κατασχέσεις… στην αξιόλογη και τραγικά επίκαιρη, καινούργια δημιουργία του αξιόλογου Αμερικανού σκηνοθέτη, Ραμίν Μπαχράνι. Ο Μάικλ Σάνον (My Son, My Son, What Have Ye Done – 2009, Take Shelter – 2011) είναι για ακόμη μία φορά εξαιρετικός στον ρόλο του, ενώ και ο Άντριου Γκάρφιλντ (The Amazing Spider-Man – 2012), αφήνει για λίγο στην άκρη τα blockbuster και εκμεταλλεύεται την ευκαιρία για να μας δείξει το υποκριτικό του ταλέντο. Σε δεύτερο ρόλο, έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε και την αγαπημένη Λόρα Ντερν (Wild at Heart – 1990, Inland Empire – 2006).

«Chevalier» (2015) της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη (Ελλάδα)

image

Στο «Chevalier», μία παρέα αντρών επιστρέφει από χειμερινή εκδρομή ψαρέματος σ’ ένα γιοτ. Όταν μια μηχανική βλάβη τους εγκλωβίζει στο σκάφος, κάπου στον Σαρωνικό, θα αναλώσουν την ώρα τους μ’ ένα αυτοσχέδιο παιχνίδι που ονομάζεται Chevalier.  To Chevalier είναι τόσο διασκεδαστικό, όσο και βαθιά ανταγωνιστικό. Κανείς δεν θα κατέβει από το σκάφος, αν δεν ανακηρυχτεί ο νικητής. Το «Chevalier» αργά αλλά μεθοδικά, αποκαλύπτει και αποκωδικοποιεί με χιούμορ, όσα λένε οι άντρες μεταξύ τους…

Έχοντας κερδίσει το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Φεστιβάλ του Λονδίνου, το «Chevalier» της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη κυκλοφορεί στις Κινηματογραφικές Αίθουσες της χώρας. Η ελληνική πρεμιέρα του φιλμ πραγματοποιήθηκε στο 56ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης. Στην τρίτη μεγάλου μήκους ταινία της, η σκηνοθέτης μας παρουσιάζει μία από τις καλύτερες ελληνικές ταινίες της κινηματογραφικής σεζόν. Η Ελληνίδα δημιουργός, καταφέρνει να απεικονίσει έξυπνα και με πρωτότυπο τρόπο, τον τρελό αλλά και ανταγωνιστικό κόσμο των αντρών. Όσα λένε οι άντρες μεταξύ τους… οι οποίοι αρνούνται πεισματικά να ωριμάσουν, μένοντας για πάντα παιδιά, με τις ανάλογες κάθε φορά, συνέπειες.

«Στην ουσία το «Chevalier» είναι η φυσική συνέχεια του «The Capsule», η οποία ήταν μία ταινία που έκανα αποκλειστικά με γυναικείο καστ, επίσης πάνω στο θέμα της δύναμης, της υπερίσχυσης, του ελέγχου, της πειθαρχίας, της αντιζηλίας και σκέφτηκα ότι θα ήταν ενδιαφέρον να συνεχίσω αυτό το πείραμα με αντρικό καστ. Ήταν σημαντικό να είναι αρκετά ετερόκλητο και επίσης να είναι όλοι τους πολύ ισχυρές προσωπικότητες αλλά και συμπληρωματικές μεταξύ τους. Συνήθως λειτουργώ βάσει ενστίκτου και συζητήσεων με τους ηθοποιούς, παρά με οντισιόν…» – Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη

Διαβάστε επίσης:
Συνέντευξη – Η Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη στο Tvxs αποκωδικοποιεί το «Chevalier»
Πρεμιέρα για το «Chevalier» της Αθηνάς Τσαγγάρη στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης
Στο «Chevalier» της Αθηνάς Τσαγγάρη το Βραβείο του Φεστιβάλ Λονδίνου

«Η Γέφυρα των Κατασκόπων» (Bridge of Spies – 2015) του Στίβεν Σπίλμπεργκ (Η.Π.Α.)

image

Μεταφερόμαστε στη δεκαετία του ’50, στα πρώτα στάδια του Ψυχρού Πολέμου. Οι σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Σοβιετικής Ένωσης είναι ήδη τεταμένες, αλλά η κατάσταση χειροτερεύει όταν το FBI συλλαμβάνει τον Ρούντολφ Έιμπελ (Μαρκ Ράιλανς), έναν Σοβιετικό πράκτορα που ζει στη Νέα Υόρκη. Η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να βρει έναν ανεξάρτητο δικηγόρο για την υπεράσπιση του Έιμπελ, πλησιάζει τον Τζέιμς Ντόνοβαν (Τομ Χανκς), έναν δικηγόρο από το Μπρούκλιν που ειδικεύεται στα ασφαλιστικά. Παρά την σχετική απειρία του, ο Ντόνοβαν δέχεται και επιδιώκει να εξασφαλίσει στον πελάτη του μια δίκαιη δίκη.

Η νέα συνεργασία του τρις βραβευμένου με Όσκαρ, Στίβεν Σπίλμπεργκ – «Η Διάσωση του Στρατιώτη Ράιαν» (Saving Private Ryan, 1998), «Η Λίστα του Σίντλερ» (Schindler’s List, 1993) – και του δις βραβευμένου με Όσκαρ, Τομ Χανκς – «Φόρεστ Γκαμπ» (Forrest Gump, 1994), «Φιλαδέλφεια» (Philadelphia, 1993) – με τίτλο «Η Γέφυρα των Κατασκόπων», είναι ένα γεμάτο σασπένς δράμα, με φόντο μια σειρά ιστορικών γεγονότων. Οι σεναριογράφοι Ματ Σάρμαν και Ίθαν και Τζόελ Κοέν (βραβευμένοι τέσσερις φορές με Όσκαρ), έχουν εντάξει την απίστευτη εμπειρία του Ντόνοβαν σε μια ιστορία για έναν άνδρα που ρίσκαρε τα πάντα. Την μουσική της ταινίας έγραψε ο δώδεκα φορές υποψήφιος για Όσκαρ, Τόμας Νιούμαν.

Ένα αξιοπρόσεκτο ψυχροπολεμικό δράμα με την υπογραφή του σπουδαίου Στίβεν Σπίλμπεργκ. Ο καταξιωμένος Αμερικανός σκηνοθέτης, έχοντας στα χέρια του ένα προσεγμένο σενάριο – είναι εμφανής η επιρροή των αδερφών Κοέν – που βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα, καταφέρνει να παρουσιάσει μία προσεκτικά δομημένη ταινία, που κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή και που ευτυχώς αποφεύγει να υποπέσει στα κλισέ που ελλοχεύουν σε δημιουργίες του συγκεκριμένου κινηματογραφικού είδους. Ο Τομ Χανκς είναι καλός στον πρωταγωνιστικό ρόλο, ο αξιόλογος Γερμανός ηθοποιός Σεμπάστιαν Κοχ (The Lives of Others – 2006), εμφανίζεται δυστυχώς σε μικρό ρόλο, ενώ τις εντυπώσεις κερδίζει ο Βρετανός ηθοποιός Μαρκ Ράιλανς (Intimacy  – 2001, The Government Inspector – 2005).

Διαβάστε επίσης:
Αποκλειστικό κλιπ από τη νέα ταινία του Σπίλμπεργκ με τον Τομ Χανκς

«Άσφαλτος» (Asphalte – 2015) του Σαμουέλ Μπενσετρίτ (Γαλλία)

image

Μια εργατική πολυκατοικία στο Παρίσι. Ένας ανελκυστήρας εκτός λειτουργίας. Τρεις τυχαίες συναντήσεις. Έξι αλλόκοτοι χαρακτήρες. Θα μπορέσει ο Στέρνκοβιτς να αφήσει το αναπηρικό του καροτσάκι και να βρει τον έρωτα στο πρόσωπο της νυχτερινής νοσοκόμας; Θα καταφέρει ο μοναχικός έφηβος Τσάρλι να βοηθήσει τη διάσημη ηθοποιό των ’80s, Ζαν Μεγιέρ, να βρει ρόλο σε μια ταινία; Και τι θα απογίνει τελικά με τον Τζον ΜακΚένζι, τον αστροναύτη που έπεσε από τον ουρανό και βρέθηκε υπό την προστασία της κυρίας Χαμιντά;

Έχοντας πραγματοποιήσει την παγκόσμια πρεμιέρα της, τον Μάιο στο 68 Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών, η ταινία του Σαμουέλ Μπενσετρίτ, είναι ένα αισιόδοξο και τρυφερό φιλμ για τη μοναξιά, την αιώνια ανάγκη για επικοινωνία, αλλά και τον χρόνο που περνά. Το φιλμ διαθέτει ένα αξιοζήλευτο καστ ηθοποιών, με τους: Ιζαμπέλ Ιπέρ, Βαλέρια Μπρούνι-Τεντέσκι, Μάικλ Πιτ. Ο Μπενσετρίτ κινείται δεξιοτεχνικά ανάμεσα στον σουρεαλισμό και την τρυφερότητα, αφηγείται με χιούμορ ένα σύγχρονο αστικό παραμύθι που ενώνει τρία απρόσμενα ζευγάρια και μας δείχνει ότι οι άνθρωποι χρειάζεται απλώς να πλησιάσουν ο ένας τον άλλο για να μετατρέψουν την αδιαφορία σε καλοσύνη, την αποξένωση σε αλληλεγγύη και την απογοήτευση σε δίψα για ζωή.

Κυκλοφορούν επίσης:
«The Hunger Games: Η Επανάσταση – Μέρος 2» (The Hunger Games: Mockingjay – Part 2 / 2015) του Φράνσις Λόρενς (Η.Π.Α.)

image

Με το έθνος του Πάνεμ να βρίσκεται σε ολοκληρωτικό πόλεμο, η Κατνίς ετοιμάζεται για την τελική αναμέτρηση με τον πρόεδρο Σνόου. Κοντά στους πιστότερους φίλους της, ξεκινάει την αποστολή με την Επαρχία 13 για ένα παράτολμο σχέδιο δολοφονίας του προέδρου της Κάπιταλ, ο οποίος έχει πλέον παθιαστεί με τον αφανισμό της. Πρωταγωνιστούν: Τζένιφερ Λόρενς, Τζος Χάτσερσον, Λίαμ Χέμσγουορθ, Γούντι Χάρελσον, Ελίζαμπεθ Μπανκς, Τζούλιαν Μουρ, Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν, Τζέφρι Ράιτ, Στάνλεϊ Τούτσι, Ντόναλντ Σάδερλαντ, Τόμπι Τζόουνς, Γουίλοου Σιλντς, Σαμ Κλάφλιν, Τζένα Μαλόουν.

Πρόκειται για το δεύτερο μέρος της Επανάστασης και το τελευταίο της τετραλογίας των Αγώνων Πείνας, βασισμένη στα μπεστ σέλερ μυθιστορήματα της Σούζαν Κόλινς. Αξίζει τέλος να σημειώσουμε ότι στη δημοσιογραφική προβολή είχαμε την ευκαιρία να δούμε το φιλμ με την τεχνολογία Dolby Atmos, αφήνοντας θετικές εντυπώσεις.