Εννέα καινούργιες ταινίες κυκλοφορούν και πάλι στις Αίθουσες τη νέα Κινηματογραφική Εβδομάδα. Δυστυχώς όμως η ποσότητα δεν συνεπάγεται και ποιότητα. Ταινία της εβδομάδας αποτελεί το νέο ντοκιμαντέρ του Στέλιου Κούλογλου, «Πεθαίνοντας στο Γέλιο», που παρουσιάζει μέσα από τέσσερις παράλληλες ιστορίες, τη σημασία της πολιτικής σάτιρας.

Ads

Αξιόλογες προτάσεις αποτελούν επίσης, οι «Δύο Καρδιές» της Κατέλ Κιγιεβερέ, μ’ ένα εξαιρετικό σύνολο ηθοποιών (Ταχάρ Ραχίμ, Εμανουέλ Σενιέ, Αν Ντορβάλ), η «Μυστική Γραφή» του Τζιμ Σέρινταν, με τις Βανέσα Ρεντγκρέιβ και Ρούνι Μάρα, το φιλμ «Η Καλύτερη Στιγμή Τους», από την καταξιωμένη σκηνοθέτιδα των ταινιών «Μία Κάποια Εκπαίδευση» και «Μια Μέρα», Λόνε Σέρφιγκ, καθώς και η πρώτη μεγάλου μήκους μήκους δημιουργία του Σάιμον Στόουν, «Η Κόρη», με τους: Τζέφρι Ρας, Σαμ Νιλ και Μιράντα Ότο.

«Πεθαίνοντας στο Γέλιο» (2016) του Στέλιου Κούλογλου (Ελλάδα, Γαλλία, Βέλγιο, Γερμανία)

image

Ads

Τέσσερις παράλληλες ιστορίες με θέμα το χιούμορ σαν όπλο για πολιτική δράση. Oι διάσημοι Yesmen οργανώνουν την πρώτη μεγάλη φάρσα μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο. O Μάρτιν Σόνεμπορν, κωμικός και ευρωβουλευτής, πρωτοτυπεί για να σώσει την Ελλάδα. Οι Flashmob διακόπτουν εκδηλώσεις με το χαμόγελο στα χείλη. Και κάποιοι πεθαίνουν κυριολεκτικά από το γέλιο. Στην τελευταία συνέντευξη πριν τη δολοφονία του, ο διευθυντής του Charlie Hebdo προβλέπει ότι μόνο η βία των ισλαμιστών μπορεί να σκοτώσει το χιούμορ. Μια τραγωδία ανάμεσα σε τρεις κωμωδίες.

Τι κοινό μπορεί να έχουν η ομάδα των Αμερικανών ακτιβιστών, The Yes Men, με το γαλλικό περιοδικό Charlie Hebdo και τον αγώνα των ακτιβιστών κατά των συμφωνιών TTIP και CETA; Ο Στέλιος Κούλογλου, στο νέο του ντοκιμαντέρ «Πεθαίνοντας στο Γέλιο», αποδεικνύει καρέ καρέ, πως το χιούμορ και η πολιτική σάτιρα μπορούν να αναδειχθούν σε πολύτιμες επιλογές στη φαρέτρα των επιχειρημάτων μας, απέναντι στα σημαντικότερα προβλήματα της εποχής μας. Από τη μάχη κατά της τρομοκρατίας και της ελευθερίας του λόγου, μέχρι τον άκρατο καπιταλισμό.

Διαβάστε επίσης:
Η σημασία της πολιτικής σάτιρας: «Πεθαίνοντας στο Γέλιο» του Στέλιου Κούλογλου

«Δύο Καρδιές» (Réparer les vivants / Heal the living – (2016) της Κατέλ Κιγιεβερέ (Γαλλία, Βέλγιο)

image

Όλα ξεκινούν την αυγή. Τρεις νεαροί σέρφερ δαμάζουν τα θηριώδη κύματα. Μερικές ώρες μετά, στην επιστροφή τους, συμβαίνει ένα ατύχημα. Πλέον συνδεδεμένος στα μηχανήματα ενός νοσοκομείου, η ύπαρξη του Σιμόν μοιάζει περισσότερο με παραίσθηση. Στο μεταξύ στο Παρίσι, μια γυναίκα αναμένει μια μεταμόσχευση που θα της δώσει μια νέα ευκαιρία στη ζωή.

Η Κατέλ Κιγιεβερέ (Suzanne, Un Poison Violent), υπογράφει την τρίτη και πιο ώριμη ταινία της, με τον τίτλο «Δύο Καρδιές», μεταφέροντας το μυθιστόρημα της Μαϊλίς ντε Κερανγκάλ στην μεγάλη οθόνη. Η ιστορία πλέκει τρεις φαινομενικά ασύνδετες ιστορίες για να μιλήσει για εκείνες τις στιγμές στη ζωή όπου η τραγωδία συναντά την ελπίδα και ο θάνατος μεταμορφώνεται σε ζωή. Πρόκειται για μία ευαίσθητη και συγκινητική δημιουργία, με εξαιρετικό καστ ηθοποιών στη διάθεσή της. Πρωταγωνιστούν: Ταχάρ Ραχίμ, Εμανουέλ Σενιέ, Αν Ντορβάλ, Μπουλί Λανέρ, Φίνεγκαν Όλντφιλντ.

«Η Μυστική Γραφή» (The Secret Scripture – 2016) του Τζιμ Σέρινταν (Ιρλανδία)

image

Η Λαίδη Ρόουζ (Βανέσα Ρεντγκρέιβ – Ρούνι Μάρα) είναι μια ηλικιωμένη γυναίκα που ζει σε ψυχιατρική κλινική για πάνω από 50 χρόνια. Ωστόσο, στο βάθος των ματιών της υπάρχει ένα φως, που δεν λέει να σβήσει. Η περίπτωσή της τραβά το ενδιαφέρον του Δρ. Στέφεν Γκριν (Έρικ Μπάνα), που τη βοηθά να ξαναθυμηθεί το παρελθόν της και να κερδίσει την ελευθερία της. Μέσα από τη μυστική γραφή της Ρόουζ αναδύεται μία συγκλονιστική ζωή γεμάτη έρωτα, αδικία, ενώ αποκαλύπτεται η προσωπικότητα μίας αξιόλογης και θαρραλέας νέας γυναίκας, της οποίας το μόνο έγκλημα ήταν ότι άφησε τον  έρωτας να κυριαρχήσει στη ζωή της.

Ο έξι φορές υποψήφιος για Όσκαρ, σκηνοθέτης και σεναριογράφος, Τζιμ Σέρινταν επιστρέφει με τη νέα του ταινία. Η «Μυστική Γραφή» είναι βασισμένη στο ομώνυμο βραβευμένο με Booker μυθιστόρημα του Σεμπάστιαν Μπάρυ, The Secret Scripture (στα ελληνικά κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Καστανιώτη). Πρόκειται για μία συγκινητική ιστορία αγάπης και εξιλέωσης, με φόντο την ίδρυση του Ιρλανδικού κράτους, στο οποίο η γυναικεία σεξουαλικότητα και ανεξαρτησία έρχονται αντιμέτωπα τόσο με την Εκκλησία, όσο και με την εθνική πολιτική της εποχής. Πρωταγωνιστούν: Τέο Τζέιμς, Έινταν Τέρνερ, Ρούνι Μάρα, Έρικ Μπάνα, Βανέσα Ρεντγκρέιβ

«Η Καλύτερη Στιγμή Τους» (Their Finest – 2016) της Λόνε Σέρφιγκ (Ηνωμένο Βασίλειο)

image

1940, Λονδίνο, Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος. Με το ηθικό της χώρας να βρίσκεται στα πρόθυρα του εκμηδενισμού, η Κάτριν (Τζέμα Άρτερτον), μία άπειρη σεναριογράφος,  μαζί με ένα επίσης άπειρο κινηματογραφικό συνεργείο, δουλεύουν κάτω από τα πυρά του πολέμου προκειμένου να φτιάξουν μία ταινία που θα ανυψώσει το πεσμένο ηθικό του λαού, αλλά και θα εμπνεύσει την Αμερική να προσφέρει τη βοήθειά της.

Μία πνευματώδης, ρομαντική και συγκινητική ιστορία μίας νεαρής γυναίκας που καταφέρνει να βρει τον δρόμο και τη φωνή της κατά τη διάρκεια ενός φρικτού πολέμου. Από την καταξιωμένη σκηνοθέτιδα των «Μία Κάποια Εκπαίδευση» και «Μια Μέρα», Λόνε Σέρφιγκ, έρχεται «Η Καλύτερη Στιγμή Τους», με τους Τζέμα Άρτερτον, Σαμ Κλάφλιν και Μπιλ Νάϊ στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

«Η Κόρη» (The Daughter – 2015) του Σάιμον Στόουν (Αυστραλία)

image

Ένας άντρας επιστρέφει στο πατρικό σπίτι του στην Αυστραλία για να παραστεί στον γάμο του πατέρα του με την κατά πολύ νεότερη οικονόμο του. Όμως η αποκάλυψη ενός καλά κρυμμένου οικογενειακού μυστικού θα ανατρέψει τις όποιες ισορροπίες στις ζωές των ανθρώπων που κάποτε είχε αφήσει πίσω του.

Η ταινία «Η Κόρη / The Daughter», αποτελεί την πρώτη μεγάλου μήκους μήκους δημιουργία του Σάιμον Στόουν. Ο Αυστραλός σκηνοθέτης, σεναριογράφος, αλλά και ηθοποιός (Φόνος εξ αμελείας / Jindabyne – 2006, Στο Μάτι του Κυκλώνα / The Eye of the Storm – 2011), μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη το θεατρικό έργο του Ερρίκου Ίψεν, «Η Αγριόπαπια». Το εξαιρετικό καστ της ταινίας απαρτίζουν, ο βραβευμένος με Όσκαρ Αυστραλός ηθοποιός Τζέφρι Ρας (Shine – 1996), ο υποψήφιος για τρεις Χρυσές Σφαίρες ηθοποιός από τη Νέα Ζηλανδία, Σαμ Νιλ (Reilly: Ace of Spies – 1983, One Against the Wind – 1991, Merlin – 1998) και η ταλαντούχα Μιράντα Ότο – επίσης γεννημένη στην Αυστραλία – γνωστή κυρίως από τη συμμετοχή της στην τριλογία του Πίτερ Τζάκσον, «Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών».

Το φιλμ πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα του στο Φεστιβάλ του Σίδνεϊ, ενώ στη συνέχεια ταξίδεψε στα σημαντικότερα Διεθνή Κινηματογραφικά Φεστιβάλ, από το Τορόντο και τη Βενετία, μέχρι το Λονδίνο, όπου συμμετείχε και στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα της διοργάνωσης. Η ελληνική της πρεμιέρα έγινε τον Φεβρουάριο, στο πλαίσιο του 1ου Adaptation Film Festival, στο οποίο το Tvxs.gr ήταν χορηγός επικοινωνίας.

Διαβάστε επίσης:
«Η Κόρη» του Σάιμον Στόουν με τους Τζέφρι Ρας και Σαμ Νιλ

Κυκλοφορούν επίσης:
«Colossal» (2016) του Νάτσο Βιγκαλόντο (Καναδάς, Ισπανία)

image

Η Γκλόρια (Αν Χάθαγουεϊ) χάνει ξαφνικά τη δουλειά και τον φίλο της, τον Τιμ (Νταν Στίβενς). Απελπισμένη, επιστρέφει στην μικρή κωμόπολη που γεννήθηκε και επανασυνδέεται με τον παιδικό της φίλο, τον Όσκαρ (Τζέισον Σουντέικις), έναν καλοπροαίρετο ιδιοκτήτη μπαρ, ο οποίος μαζί με τους φίλους του (Τιμ Μπλέικ Νέλσον, Όστιν Στόουνγελ), την παρασύρουν στο ποτό. Τα πράγματα αρχίζουν να παίρνουν μία περίεργη τροπή, όταν η Γκλόρια ανακαλύπτει με τρόμο ότι ένα αδηφάγο τέρας, που βρίσκεται στη Σεούλ, μιμείται κάθε της κίνηση σε καταστροφικό βαθμό. Μέτρια κωμωδία καταστάσεων, που παραδόξως καταλήγει σ’ ένα απρόσμενα καλό φινάλε.

«Η ταινία δεν ανήκει σε ξεκάθαρο είδος και το κοινό εμπιστεύτηκε αυτό το γεγονός και κατάλαβε πως μπορεί να γελάσει με την καρδιά του, αλλά και να εξερευνήσει ένα πιο συναισθηματικό, δυνατό τοπίο. Το ένα δεν αναιρεί το άλλο.» – Αν Χάθαγουεϊ

«Η Πόλη της Σιωπής» (Interlude City of a Dead Woman – 2016) της Άντζελα Ισμαήλος (Ελλάδα, Γαλλία, Η.Π.Α.)

image

Η Δάφνη (Άντζελα Ισμαήλος), είναι μια μυστηριώδης γυναίκα, η οποία έχει επιλέξει να ζει απομονωμένη, ως προσωπική κάθαρση και αυτοτιμωρία, στο ιερό νησί της Πάτμου. Δύο εντελώς διαφορετικοί μεταξύ τους άντρες, ο Θεόντορικ και ο Εστέμπαν, θα βρεθούν στο νησί αναζητώντας τις δικές τους απαντήσεις στα θέματα που τους απασχολούν: Ο ένας είναι ιερέας (Σον Μπένσον) και αναζητά σπάνια χειρόγραφα στο μοναστήρι του νησιού. Ο άλλος (Έριχ Γουάιλντπρετ) οδηγείται εκεί αναζητώντας καλά κρυμμένα οικογενειακά μυστικά. Όταν τα μονοπάτια των δύο αντρών διασταυρώνονται τυχαία με της Δάφνης, ξυπνούν πρωτόγνωρα και ανεξέλεγκτα συναισθήματα, οδηγώντας σε ακόμα μεγαλύτερες αλήθειες από εκείνες που προσδοκούσαν να βρουν.

Μετά το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ «Μεγάλοι Σκηνοθέτες» (Great Directors – 2009), η Άντζελα Ισμαήλος επιστρέφει με την «Πόλη της Σιωπής» και αφηγείται, μέσα από το μάτια μιας γυναίκας, τη διαδρομή ενός εσωτερικού ταξιδιού αναζήτησης τριών ανθρώπων, μέσω της δύναμης της πίστης, της αγάπης, της αφοσίωσης και του έρωτα, στο νησί της Πάτμου. Η ελληνική πρεμιέρα της ταινίας πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2016 στο 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, ενώ στη συνέχεια είχαμε την ευκαιρία να την παρακολουθήσουμε και στο 57ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Πρωταγωνιστούν: Άντζελα Ισμαήλος, Σον Μπένσον, Σάρα Μάιλς, Έριχ Γουάιλντπρετ, Μπέρναρντ Χιλ, Ρούλα Πατεράκη, Δημήτρης Λιγνάδης.

«Αδίστακτοι» (Braqueurs / The Crew – 2015) του Ζουλιέν Λεκλέρκ (Γαλλία)

image

Ο Γιανί, ο Ερίκ, ο Νασέρ και ο Φρανκ είναι η πιο αποτελεσματική ομάδα ληστών σε ολόκληρη την περιφέρεια του Παρισιού. Ανάμεσα σε κάθε χτύπημα, ο καθένας από αυτούς προσπαθεί να διαχειριστεί την οικογενειακή του ζωή, ακροβατώντας μεταξύ παράνοιας, απομόνωσης και ανησυχίας των συγγενών τους. Όλα αυτά, μέχρι τη στιγμή που ο αδερφός του Γιανί, ο Αμίν, θα κάνει ένα μεγάλο λάθος, που θα αναγκάσει την ομάδα να βρεθεί υπό την δούλεψη των «βαρόνων» ναρκωτικών της πόλης.

Πλέον, η ομάδα δεν έχει να φέρει εις πέρας τις ληστείες τεθωρακισμένων στις οποίες πρωτοστατούσε στο παρελθόν, αλλά την αστραπιαία μεταφορά τόνων ηρωίνης. Σύντομα, ληστές και έμποροι ναρκωτικών θα βρεθούν αντιμέτωποι. Μία καταιγιστική περιπέτεια στα άδυτα της παρανομίας, εκεί όπου μία ομάδα επίλεκτων ληστών συναντά τον αδίστακτο κόσμο της μαφίας των ναρκωτικών. Πρωταγωνιστούν: Σαμί Μπουαζιλά, Γκιγιόμ Γκουί, Γιουσέφ Χατζντί, Καάρις.

«Αρχηγός από Κούνια» (The Boss Baby – 2017) του Τομ Μακ Γκραθ (Η.Π.Α.)

image

Δεν τίθεται ερώτημα για το ποιος είναι το αφεντικό σε αυτήν την οικογένεια. Από τη μέρα που κατέφτασε ο μικρός του αδερφός, ο επτάχρονος Τιμ ήξερε ότι αυτό το μωρό θα ήταν μπελάς. Όμως, καθώς ο Τιμ ξεκινά μια αποστολή να κάνει την αγάπη των γονιών και πάλι δική του και μόνο δική του, ανακαλύπτει μια μυστική συνομωσία που απειλεί να καταστρέψει την ισορροπία της αγάπης στον κόσμο – και αυτό το τολμηρό μωρό, που υποτίθεται ότι είναι αδελφός του, είναι στο κέντρο της συνομωσίας αυτής. Τώρα πρέπει να συνεργαστούν για να σταματήσουν το σατανικό αυτό σχέδιο, να σώσουν τους γονείς τους, να αποκαταστήσουν την τάξη στον κόσμο και να αποδείξουν ότι η αγάπη είναι μια άπειρη δύναμη.