Πλούσια σε ποσότητα αλλά και ποιότητα η νέα κινηματογραφική εβδομάδα, καθώς μας υποδέχεται με εννέα καινούργιες ταινίες να πραγματοποιούν την εμφάνισή τους στις Αίθουσες, με πέντε τουλάχιστον εκ των οποίων να αξίζουν της προσοχής μας. Ξεχωρίζει η νέα ταινία του Ξαβιέ Ντολάν, «Ακριβώς το Τέλος του Κόσμου», με τους Μαριόν Κοτιγιάρ, Λεά Σεντού και Βενσάν Κασέλ, αλλά και η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του Γιάννη Σακαρίδη, «Πλατεία Αμερικής», με τους εξαιρετικούς Γιάννη Στάνκογλου και Μάκη Παπαδημητρίου.

Ads

Αξιόλογες προτάσεις αποτελούν επίσης, η «Υπόγεια Πόλη» του Στέφανο Σολίμα, από την Ιταλία, το «Κρύο της Τραπεζούντας» του Μουστάφα Καρά, από την Τουρκία, αλλά και η «Ευτυχία» του Χρήστου Πυθαρά, με πρωταγωνιστές τους: Ξανθή Σπανού, Δημήτρη Αλεξανδρή, Χρήστο Στέργιογλου και Θέμιδα Μπαζάκα. Αναλυτικά:

«Ακριβώς το Τέλος του Κόσμου» (It’s Only the End of the World / Juste la fin du monde – 2016) του Ξαβιέ Ντολάν (Καναδάς, Γαλλία)

image

Ads

Μετά από δώδεκα χρόνια απουσίας, ένας συγγραφέας γυρίζει στο πατρικό του με σκοπό να κάνει μια πολύ σημαντική ανακοίνωση στην οικογένεια του. Το ήσυχο απόγευμα όμως, δίνει τη θέση του σε αντιπαραθέσεις, βεντέτες, συναισθήματα υποκινούμενα από μοναξιά κι αμφιβολία, κι όλες οι απόπειρες αποτυγχάνουν από την ανικανότητα των ανθρώπων να ακούσουν και ν’ αγαπήσουν.

Το τρομερό παιδί της Έβδομης Τέχνης, μεγάλωσε και επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος. Ο λόγος για τον εξαιρετικό δημιουργό, Ξαβιέ Ντολάν και τη νέα του δημιουργία: «Ακριβώς το Τέλος του Κόσμου». Πρωταγωνιστούν: Νάταλι Μπάι, Μαριόν Κοτιγιάρ, Λεά Σεντού, Βενσάν Κασέλ και Γκασπάρ Ουλιέλ. Στα 27 του χρόνια, ο Ξαβιέ Ντολάν είναι ένας από τους πιο ταλαντούχους σύγχρονους κινηματογραφιστές. Σκηνοθέτης, εικονολήπτης, σεναριογράφος και ηθοποιός, ο Καναδός δημιουργός συνεργάζεται άψογα με τους ηθοποιούς του και μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη μια απίστευτη ενέργεια που σε παρασέρνει. Η ταινία τιμήθηκε με το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής του 69ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών. Βασισμένη στο ομώνυμο θεατρικό του Ζαν Λυκ Λαγκάρς. Βραβείο Σεζάρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας, Α’ Ανδρικού Ρόλου και Μοντάζ.

«Μετά το Mommy, σκεφτόμουν πολύ έντονα αυτό το βιβλίο που είχα αφήσει κάπου στη βιβλιοθήκη μου. Εκείνο το καλοκαίρι ξαναδιάβασα – ή μάλλον καλύτερα διάβασα – το «Ακριβώς το Τέλος του Κόσμου» κι αυτή τη φορά ήξερα ότι θα ήταν η επόμενη ταινία μου. Και η πρώτη μου ως άντρας. Μπορούσα επιτέλους να καταλάβω τις λέξεις, τα συναισθήματα, τις σιωπές, τους δισταγμούς, την ανασφάλεια, τα αληθινά ελαττώματα των χαρακτήρων του Ζαν Λυκ Λαγκάρς. Προς υπεράσπιση του έργου, πρέπει να ομολογήσω ότι δε του έδωσα πραγματική ευκαιρία παλιότερα. Προς υπεράσπιση δική μου, ακόμη κι αν είχα βάλει τα δυνατά μου, δε θα το είχα καταλάβει. Ο χρόνος έχει τον τρόπο του με τα πράγματα, και η Αν Ντορβά είχε δίκιο φυσικά.» – Ξαβιέ Ντολάν

«Πλατεία Αμερικής» (Amerika Square – 2016) του Γιάννη Σακαρίδη (Ελλάδα)

image

Με φόντο την πολύβουη Πλατεία Αμερικής, τέσσερις διαφορετικοί άνθρωποι συναντιούνται και οι ζωές τους θα αλλάξουν καθοριστικά. Ο Μπίλι (Γιάννης Στάνκογλου) και ο Νάκος (Μάκης Παπαδημητρίου) είναι φίλοι από παιδιά, όμως έχουν εξελιχθεί σε δύο διαμετρικά αντίθετους χαρακτήρες. Ο Νάκος, ζει ακόμα με τους γονείς του (Θέμις Μπαζάκα, Ερρίκος Λίτσης), μισεί τους ξένους που έχουν κατακλύσει το μόνο πράγμα που του δίνει ταυτότητα, τη γειτονιά του.

Ο Μπίλι, ένας rock n’ roll σαραντάρης με το δικό του μπαρ και το παράνομο tattoo studio στο πατάρι, παρατηρεί τις αλλαγές στο τοπίο μέχρι που μια αναπάντεχη ερωτική ιστορία βομβαρδίζει τον μικρόκοσμο του. Η Τερέζα (Ξένια Ντάνια), μια μπλεγμένη στα δίχτυα της μαφίας Αφρικανή τραγουδίστρια, θέλει να καλύψει ένα παλιό tattoo και η χημεία μεταξύ τους είναι ακαριαία. Παράλληλα, ο Τάρεκ (Βασίλης Κουκαλάνι), ένας απελπισμένος πρόσφυγας από τη Συρία με τη 10χρονη κόρη του, απευθύνεται όπου μπορεί για να φύγει από τη χώρα. Όσο ο Νάκος καταστρώνει σχέδιο εξολόθρευσης μεταναστών, η τύχη υφαίνει τη δική της πλοκή και φέρνει τις μοίρες των ανθρώπων κοντά, όσο μακριά κι αν γεννήθηκαν.

Ένα σκληρό και ταυτόχρονα τρυφερό ρεαλιστικό κοινωνικό δράμα που τοποθετείται στα σπλάχνα μιας πόλης που βράζει χτυπημένη από την ξενοφοβία, τη μισαλλοδοξία και την αποξένωση. Οι ήρωες ωστόσο θα δώσουν τα πάντα για να ξεφύγουν από όλα αυτά. Η ταινία προβλήθηκε τον Νοέμβριο του 2016, στο Διαγωνιστικό Τμήμα του 57ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, όπου και απέσπασε τρία Βραβεία: Ειδική Μνεία στον ηθοποιό Βασίλη Κουκαλάνι, Βραβεία FIPRESCI (The International Federation of Film Critics) για Ελληνική Ταινία, καθώς και το Ειδικό Βραβείο Επιτροπής. Bασισμένο στο βιβλίο «Η Βικτώρια δεν υπάρχει» του Γιαννη Τσιρμπα από τις εκδόσεις Νεφέλη.

Διαβάστε επίσης:
Το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Γιάννη Σακαρίδη: «Wild Duck» με τον Αλέξανδρο Λογοθέτη και την Θέμιδα Μπαζάκα

«Υπόγεια Πόλη» (Suburra – 2015) του Στέφανο Σολίμα (Ιταλία, Γαλλία)

image

Ένας γκάνγκστερ, γνωστός με το ψευδώνυμο «Σαμουράι» θέλει να μετατρέψει μια μικρή πόλη κοντά στη Ρώμη σε Λας Βέγκας.  Ένας διεφθαρμένος πολιτικός, ο οποίος έχει αδυναμία σε νεαρές πόρνες και στην κοκαΐνη, τον προστατεύει, με τη βοήθεια ενός ισχυρού καρδιναλίου. Όλα τα τοπικά αφεντικά της μαφίας έχουν συμφωνήσει να συνεργαστούν για να πετύχουν το κοινό στόχο. Αλλά η ειρήνη δεν πρόκειται να διαρκέσει πολύ, και ένας άγριος πόλεμος μεταξύ των συμμοριών είναι έτοιμος να καταστρέψει το όνειρο του Σαμουράι.

Κρυμμένη στις σκιές του Κολοσσαίου, η περιοχή Suburra ήταν η κρυφή πλευρά του υποκόσμου της Αρχαίας Ρώμης, το μέρος που κατοικούσαν τα πιο σκοτεινά μυστικά της. Στη σύγχρονη εποχή, το έγκλημα και η διαφθορά έχει εξαπλωθεί βαθιά μέσα στην πόλη, όπου τα πάντα μπορούν να αγοραστούν για μια τιμή. Από τον σκηνοθέτη της επιτυχημένης σειράς “Gomorrah – The Series”, Στέφανο Σολίμα, βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο των Κάρλο Μπονίνι και Τζιανκάριο ντε Κατάλντο. Πρωταγωνιστούν: Πιερφραντζέσκο Φαβίνο, Γκρέτα Σκαράνο, Ζαν Χιούζες Ανγλέιντ, Έλιο Τζερμάνο, Τζούλια Γκοριέτι, Κλαούντια Αμέντολα.

«Η Suburra είναι μια ταινία για έναν πολύ πραγματικό κόσμο. Μια ταινία που κινείται με ελευθερία μεταξύ απόψεων διαφορετικών χαρακτήρων, ισχυρών και αβοήθητων, εξερευνώντας τις πράξεις  και την ψυχολογία, μέσω  προσεκτικής έρευνας. Ένας ακριβής και λεπτομερής απολογισμός του κόσμου γύρω μας, ο οποίος δίνει ζωή σε μια εικόνα ζωγραφισμένη με επιμέλεια, της πραγματικότητας του σήμερα και του τρομερού κινδύνου της… Ο σκηνοθέτης έχει τη δυνατότητα να δημιουργεί κόσμους  και να ταξιδεύει τον θεατή  και αυτή την φορά με το Suburra, το ταξίδι με πήγε πίσω στη Ρώμη. Τη δική μου Ρώμη.» – Στέφανο Σολίμα

«Το Κρύο της Τραπεζούντας» (Kalandar Sogugu / Cold of Kalandar – 2015) του Μουστάφα Καρά (Τουρκία, Ουγγαρία)

image

Η ζωή του Μεχμέτ ξύνει τον πάτο της κοινωνικής πυραμίδας. Ζει σε ένα εξαθλιωμένο ορεινό χαμόσπιτο στην Τραπεζούντα, συντροφιά με την γριά μάνα του, την εξουθενωμένη και απελπισμένη σύζυγό του και τα δυο παιδιά του. Τα λιγοστά ζωντανά που εκτρέφουν για αναπαραγωγή, δεν τους παρέχουν παρά ελάχιστα. Το λογικό θα ήταν να έβρισκε κάποια δουλειά στο κοντινό ορυχείο όπως τον πιέζει η οικογένεια του για να πληρώσουν τα αμέτρητα χρέη τους, αλλά ο Μεχμέτ γυρνάει τα βουνά μόνος του αναζητώντας με μανία, εκείνη την χρυσοφόρο φλέβα που θα τους λύσει τα προβλήματα μια για πάντα.

Γυρισμένο σε τέσσερις εποχές, «Το Κρύο της Τραπεζούντας» του Μουστάφα Καρά, απεικονίζει μια ιστορία ενός απλού ανθρώπου που βρίσκεται αντιμέτωπος με μια ζωή επιβίωσης, γεμάτη δυσκολίες, αλλά αλληλένδετα συνδεδεμένη με την απρόσμενη φύση. Μια στοχαστική ταινία, υπέροχα κινηματογραφημένη, με εξαιρετικές ερμηνείες των πρωταγωνιστών: Χεϊντάρ Σισμάν, Νουραϊ Γιεσιλαράζ, Χανίφε Καρά. Η επίσημη Τούρκικη υποψηφιότητα για τα φετινά Όσκαρ στην κατηγορία Ξενόγλωσσης Ταινίας.

«Ευτυχία» (Bliss – 2016) του Χρήστου Πυθαρά (Ελλάδα)

image

Τα post-it που βρίσκει η Αννα κολλημένα στην πόρτα της, θα πυροδοτήσουν μια σειρά από γεγονότα που θα κλονίσουν την ψυχική της υγεία. Οταν ένας άντρας αρχίσει να την παρενοχλεί, η σύγκρουση με όλο της το περιβάλλον θα είναι αναπόφευκτη. Το ίδιο αναπόφευκτη θα είναι και η συνάντηση τους. Μια κωμικοτραγική ματιά στην αλλοιωμένη αντίληψη της πραγματικότητας, με τους Ξανθή Σπανού, Δημήτρη Αλεξανδρή, Χρήστο Στέργιογλου, Θέμιδα Μπαζάκα.

Η ταινία παρουσιάστηκε ως work in progress τον Σεπτέμβριο του 2016 στο 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, ενώ τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς είχαμε την ευκαιρία να την παρακολουθήσουμε στο 57ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης.

Κυκλοφορούν επίσης:
«Φοβού τον Πεθερό» (All Nighter – 2017) του Γκάβιν Γουίσεν (Η.Π.Α.)

image

Ένας εργασιομανής πατέρας που ταξιδεύει διαρκώς (Τζ. Κ. Σίμονς) αποφασίζει να επισκεφθεί την κόρη του κατά τη διάρκεια μιας σύντομης, απρογραμμάτιστης στάσης του στο Λος Άντζελες. Θα ανακαλύψει όμως ότι έχει εξαφανιστεί και προκειμένου να την εντοπίσει, θα αναγκάσει τον ιδιόρρυθμο και αγχώδη πρώην φίλο της (Εμίλ Χιρς), που ακόμα προσπαθεί να ξεπεράσει τον χωρισμό τους, να τον βοηθήσει, κατά την διάρκεια μιας νύχτας που θα αλλάξει τη ζωή και των δυο. Στην ταινία πρωταγωνιστούν ο πρόσφατα βραβευμένος με Όσκαρ, Τζ, Κ. Σίμονς («Whiplash», «Ένας Άλλος Κόσμος») και ο Εμίλ Χιρς («Into the Wild», «Milk»). Η σκηνοθεσία είναι του Γκάβιν Γουίσεν («The Art of Getting By»).

«Κάποια να με Προσέχει» (The Carer – 2016) του Γιάνος Εντελένι (Ηνωμένο Βασίλειο)

image

Η Dorottya είναι μια φιλόδοξη νεαρή ηθοποιός που προς έκπληξη όλων αναλαμβάνει να φροντίζει τον άλλοτε διάσημο ηθοποιό Michael Gifford. Αυτός είναι πεισματάρης και δύσκολος άνθρωπος αλλά η νεαρή κοπέλα είναι αποφασισμένη να τον φέρει στα μέτρα της ώστε να της μάθει όλα όσα γνωρίζει για την υποκριτική. Έρχονται σε σύγκρουση αλλά η αγάπη και των για τον Σαίξπηρ τους βοηθά να βρουν έναν κοινό κώδικα επικοινωνίας. Μια ταινία που προσεγγίσει τις ανθρώπινες σχέσεις με ευαισθησία και χιούμορ. Πρωταγωνιστούν: Μπράιαν Κοξ, Άνα Κάνσελορ, Εμίλια Φοξ, Κόκο Κόνιγκ, Καρλ Τζόνσον, Σελίνα Καντέλ, Άντριου Χαβίλ, Ρότζερ Μουρ, Ρίτσαρντ Ράιντινγκς, Άντορ Λούκατς.

«Θάρρος ή Αλήθεια» (Nerve – 2016) των Χένρι Τζουστ και Άριελ Σούλμαν (Η.Π.Α., Χονγκ Κονγκ)

image

Η Venus είναι μια απλή επιμελής μαθήτρια Λυκείου που ζει στο περιθώριο. Όλα αυτά μέχρι την ημέρα που θα ανακαλύψει το διαδικτυακό reality παιχνίδι Nerve. Το παιχνίδι την ρωτάει: είσαι παίχτης ή θεατής; Εκείνη αποφασίζει να γίνει Παίχτης κάτι που αρχικά μοιάζει πολύ διασκεδαστικό και αβλαβές. Η αδρεναλίνη εκτοξεύεται στα ύψη και το παιχνίδι όσο προχωράει γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο μέχρι που αρχίζει να παίρνει άσχημη τροπή. Η Venus και ο συμπαίκτης της Ian έχουν έναν και μοναδικό τρόπο να ξεφύγουν: να κερδίσουν. Πρωταγωνιστούν: Ντέιβ Φράνκο, Έμα Ρόμπερτς, Τζούλιετ Λιούις, Έμι Μιντ.

«Power Rangers» (2017) του Ντιν Ισραλάιτ (Καναδάς, Η.Π.Α.)

image

Πέντε γυμνασιόπαιδα ανακαλύπτουν τυχαία ότι η μικρή πόλη που μένουν, η Έιντζελ Γκρόουβ, πρόκειται να καταστραφεί από μία επικείμενη επίθεση εξωγήινων. Οι ήρωές μας σύντομα αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να αποκτήσουν υπερδυνάμεις προκειμένου να σώσουν, όχι μόνο την πόλη τους, αλλά και ολόκληρο τον πλανήτη. Προκειμένου όμως να πετύχουν τον σκοπό τους, πρέπει πρώτα να υπερνικήσουν τα καθημερινά προβλήματά τους και να δημιουργήσουν τους Power Rangers, πριν να είναι πολύ αργά. Πρωταγωνιστούν: Ναόμι Σκότ, Ντακρ Μοντγκόμερι, Λούντι Λιν, Ρ.ΤΖ. Σάιλερ, Μπέκι Τζι, Ελίζαμπεθ Μπανκς, Μπράιαν Κράνστον, Μπιλ Χέιντερ.