Η νέα κινηματογραφική εβδομάδα – από την Πέμπτη 18 έως και την Τετάρτη 24 Ιουνίου – μας υποδέχεται με έξι νέες ταινίες να κυκλοφορούν στις αίθουσες, με την πλειοψηφία όμως των φιλμ να μένουν στο επίπεδο της απλής διασκέδασης. Εξαίρεση αποτελεί η νέα δημιουργία του Ισπανού σκηνοθέτη Αλμπέρτο Ροντρίγκεζ, «Το Μικρό Νησί», που αποτελεί και την κινηματογραφικής μας πρόταση. Παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη το Ταινιόραμα και αυτές είναι οι προτάσεις μας, για την 6η εβδομάδα προβολών του, ενώ έως και την Παρασκευή 26 Ιουνίου το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης διοργανώνει το 6ο Φεστιβάλ Βωβού Κινηματογράφου, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Ads

«Το Μικρό Νησί» (La Isla Minima / Marshland – 2014) του Αλμπέρτο Ροντρίγκεζ (Ισπανία)

image

Ισπανικός Νότος, 1980. Η χώρα πασχίζει ακόμα να επουλώσει τις πληγές της από τις αγριότητες της περιόδου της δικτατορίας του Φράνκο. Μια σειρά από βάναυσες δολοφονίες έφηβων κοριτσιών σε μια απομονωμένη πόλη φέρνει κοντά δύο παντελώς ανόμοιους χαρακτήρες. Πρόκειται για δύο ντετέκτιβ του τμήματος ανθρωποκτονιών που στέλνονται από τη Μαδρίτη για να εξιχνιάσουν την υπόθεση. Στοιχειωμένοι και οι ίδιοι από το παρελθόν τους στη σκιά του απολυταρχικού καθεστώτος, ο Χουάν και ο Πέδρο θα πρέπει να παραμερίσουν τις προσωπικές τους διαφωνίες και τις βαθιές ιδεολογικές διαφορές τους, προκειμένου να καταφέρουν να εντοπίσουν τον αδίστακτο δολοφόνο, ο οποίος για χρόνια τρομοκρατεί την τοπική κοινωνία της περιοχής. Η έρευνά τους θα τους οδηγήσει σε επικίνδυνα μονοπάτια, καθώς ανασύρει στην επιφάνεια τα σκοτεινά μυστικά της μικρής αυτής κοινότητας.

Ads

Το «Μικρό Νησί» – εξελίσσεται με φόντο τους δυσοίωνους βάλτους του Γουαδαλκιβίρ – και αποτελεί την έκτη μεγάλου μήκους δημιουργία του Αλμπέρτο Ροντρίγκεζ. Ο Ισπανός σκηνοθέτης, μας χαρίζει απλόχερα την πιο αξιόλογη ταινία της νέας κινηματογραφικής εβδομάδας, μ’ ένα προσεγμένο και αισθητικά τέλειο, αστυνομικό θρίλερ. Ένα θρίλερ, που παρά τη σχετικά προβλέψιμη εξέλιξη του σεναρίου, καταφέρνει με τη δεξιοτεχνία του σκηνοθέτη, με την πανέμορφη φωτογραφία, τα πανοραμικά πλάνα αλλά και τις αξιόλογες ερμηνείες των δύο βασικών πρωταγωνιστών του (Χαβιέ Γκουτιέρεζ, Ραούλ Αρεβάλο), να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον και την αγωνία του θεατή, μέχρι να πέσει η αυλαία…

Η ταινία απέσπασε δέκα (10) Βραβεία Γκόγια της Ισπανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, μεταξύ των οποίων Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερης Σκηνοθεσίας, Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου και Καλύτερης Φωτογραφίας. Ενώ παράλληλα με την καλλιτεχνική αξία του φιλμ, αξιόλογη ήταν και η εμπορική του επιτυχία, ειδικά στην Ισπανία. Ο σκηνοθέτης Αλμπέρτο Ροντρίγκεζ αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Για μερικούς μήνες κατά τη διάρκεια του 2009, ο Ραφαέλ Κόμπος κι εγώ φλερτάραμε με την πιθανότητα να γράψουμε μια «νουάρ» ιστορία, έχοντας ως έμπνευση το μυθιστόρημα «2666» του Μπολάνιο και ταινίες όπως «Το Δόλωμα» του Βάιντα, και άλλες όπως η «Chinatown», το «Bad Day at Black Rock», κ.α. Ως πηγή έμπνευσης είχαμε επίσης οτιδήποτε ξυπνούσαν μέσα μας οι βαλτότοποι, ένα μαγικό και μυστηριώδες μέρος όπου ο πλούτος και η εξουσία βάδιζαν χέρι χέρι με τον πόνο και τη μιζέρια χαρακτήρων που αποτελούσαν προϊόν των κοινωνικών και πολιτικών συνθηκών του παρελθόντος. Με όλες αυτές τις πληροφορίες ξεκινήσαμε να γράφουμε μια ιστορία. Αποφασίσαμε να την τοποθετήσουμε χρονικά στο 1980, μια χρονιά μεγάλης πολιτικής έντασης στην Ισπανία, μια ένταση που έπρεπε να γίνεται αντιληπτή στο φόντο, όπως κανείς αντιλαμβάνεται το τρίξιμο των δοντιών.».

Κυκλοφορούν επίσης:
«Spy» (2015) του Πολ Φέιγκ (Η.Π.Α.), με πρωταγωνιστές τους: Τζέισον Στέιθαμ, Μελίσα Μακάρθι, Τζουντ Λο, Άλις Τζάνεϊ, Ρόουζ Μπερν, Μπόμπι Καναβάλε, 50 Σεντ και Μορένα Μπακαρέν.

image

Η Σούζαν Κούπερ (Μελίσα ΜακΚάρθι) είναι μία φιλήσυχη αναλύτρια της CIA, που κάνει κυρίως δουλειά γραφείου, αλλά ταυτόχρονα είναι και ο αφανής ήρωας πίσω από τις πιο επικίνδυνες αποστολές. Όταν όμως ο συνεργάτης της (Τζουντ Λο) εξαφανίζεται, ενώ ένας ακόμη κορυφαίος πράκτορας (Τζέισον Στέιθαμ) βρίσκεται επίσης σε κίνδυνο, η Σούζαν δηλώνει εθελοντικά συμμετοχή σε μια κρίσιμη μυστική αποστολή. Ως μυστική πράκτορας πλέον, η Σούζαν θα χρειαστεί να εισχωρήσει στον κόσμο μίας θανάσιμης εμπόρου όπλων (Ρόουζ Μπερν) έτσι ώστε να αποτρέψει μια επικείμενη παγκόσμια καταστροφή…

Στην τρίτη του συνεργασία με τη Μελίσα ΜακΚάρθι – μετά τις εμπορικές επιτυχίες «Bridesmaids» και «The Heat» – ο σεναριογράφος και σκηνοθέτης Πολ Φιγκ, παρουσιάζει μία χαλαρή κωμωδία, με στοιχεία περιπέτειας, χωρίς ιδιαίτερες αξιώσεις, πέρα από την αξιοπρεπής εμφάνιση της Μελίσα ΜακΚάρθι, η οποία για μία ακόμη φορά δεν διστάζει να αυτοσαρκαστεί.

«Κουστωδία» (Entourage – 2015) του Νταγκ Έλιν (Η.Π.Α.), με πρωταγωνιστές τους: Κέβιν Κόνολι, Έιντριαν Γκρένιερ, Κέβιν Ντίλον, Τζέρι Φεράρα, Τζέρεμι Πίβεν, Μπίλι Μπομπ Θόρτον, Χέιλι Τζόελ Όσμεντ. Εμανουέλ Σρικί, Πέρι Ριβς και Ρόντα Ρούσεϊ.

image

Ο αστέρας του κινηματογράφου Βίνσεντ Τσέιζ (Έιντριαν Γκρένιερ) μαζί με την παρέα του: τον Έρικ/I (Κέβιν Κόνολι), τον Τέρτλ (Τζέρι Φεράρα) και τον Τζόνι/Ντράμα (Κέβιν Ντίλον), επιστρέφουν, έχοντας πάντα στο πλάι τους τον ατζέντη του Βινς, Άρι Γκολντ (Τζέρεμι Πίβεν). Με την πάροδο του χρόνου, οι φιλοδοξίες και οι στόχοι έχουν εν μέρει αλλάξει, αλλά ο δεσμός που τους συνδέει παραμένει ισχυρός, καθώς κινούνται μέσα στον ιδιαίτερο και αδυσώπητο κόσμο του Χόλιγουντ.

Πρόκειται για μεταφορά της ομώνυμης δημοφιλούς τηλεοπτικής σειράς «Entourage» (2004–2011) στην μεγάλη οθόνη. Εξάλλου στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το φιλμ, το οποίο μπορεί κάλλιστα να ιδωθεί κι ως ένα μεγάλο επεισόδιο, καθώς όλοι οι βασικοί πρωταγωνιστές δίνουν το παρών. Όπως στη σειρά, έτσι και στην ταινία, αυτός που ξεχωρίζει είναι ο αναγεννημένος Τζέρεμι Πίβεν (Mr Selfridge – 2013), που για την ερμηνεία του ως ιδιότροπος μάνατζερ, τιμήθηκε με Χρυσή Σφαίρα το 2008.


https://www.youtube.com/watch?v=

«Καθηγητής Με Το Ζόρι» (The Rewrite – 2014) του Μαρκ Λόρενς (Η.Π.Α.), με πρωταγωνιστές τους: Χιου Γκραντ, Μαρίσα Τομέι, Άλισον Τζάνεϊ, Τζέι Κέι Σίμονς, Κρις Έλιοτ, Μπέλα Χίθκοτ και Άζα Ναόμι Κινγκ.

image

Μια φορά κι έναν καιρό, ο σεναριογράφος Κιθ Μάικλς (Χιου Γκραντ) τα είχε όλα – μία Χρυσή Σφαίρα, μια τεράστια επιτυχία με την υπογραφή του κι ανεξάντλητα αποθέματα Βρετανικού χιούμορ και γοητείας. Αυτά όμως συνέβησαν δεκαπέντε χρόνια πριν. Τώρα είναι χωρισμένος, πλησιάζει τα πενήντα και δεν έχει γράψει τίποτα καλό εδώ και χρόνια, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Ένα πανεπιστήμιο στη Νέα Υόρκη ψάχνει καθηγητές σεναρίου και ο Κιθ αναγκάζεται να δεχτεί, αρχικά για βιοποριστικούς λόγους.

Αυτή είναι η τέταρτη μεγάλου μήκους ταινία του σκηνοθέτη Μαρκ Λόρενς, ενώ αξίζουμε να σημειώσουμε ότι σε όλες ήταν πρωταγωνιστής ο Χιου Γκραντ: Two Weeks Notice (2002), Music and Lyrics (2007), Did You Hear About the Morgans? (2009). Ο «Καθηγητής Με Το Ζόρι» είναι μάλλον η πιο επιτυχημένη συνεργασία τους, όπου παρά το τετριμμένο σενάριο, η χημεία του Γκραντ με την Μαρίσα Τομέι είναι καλή, ενώ σε δεύτερο ρόλο βλέπουμε και τον βραβευμένο πλέον με Όσκαρ ηθοποιό, Τζέι Κέι Σίμονς.

«Λύσσα Κακιά» (2015) του Νίκου Ζερβού (Ελλάδα), με πρωταγωνιστές τους: Ζωή Ζέρβα, Βίκυ Κουλιανού, Τζώνυ Θεοδωρίδη, Στέλλα Γιαμπουρά, Τάκη Χρυσικάκο, Γιώργο Καραμίχο, Σταύρο Κανελλίδη, Όλγα Θανασιά, Λορέντζο Καριερε, Αναστάση Κολοβό και Γιάννη Ζουγανέλη.

image

Η «Λύσσα Κακιά» εστιάζει στην καθημερινότητα των φοιτητών μιας σχολής υποκριτικής: στα ερωτικά τους, στα θέματα της σχολής και γενικότερα στα προβλήματα που έχουν, τα οποία και αντιμετωπίζουν με χιούμορ. Πρόκειται για μια νεανική κωμωδία σε σενάριο της Ζωής Ζέρβα, η οποία έχει και τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Μαζί της η Στέλλα Γιαμπουρά, η Βίκυ Κουλιανού, που υποδύεται την αυστηρή καθηγήτρια και ο Γιώργος Καραμίχος, στον ρόλο ενός μπάρμαν ο οποίος είναι φίλος των παιδιών που σπουδάζουν στη σχολή, ενώ ο Τάκης Χρυσικάκος είναι ο πατέρας της πρωταγωνίστριας και έχει δικό του μαγαζί για τατουάζ.

Είχαμε την ευκαιρία να δούμε την ταινία στην πρώτη της επίσημη προβολή, παρουσία των περισσότερων συντελεστών. Μία ταινία που κινείται στο γνωστό ύφος των ταινιών του Ζερβού («Ο Δράκουλας των Εξαρχείων», «Τήλε – κανίβαλοι», «Βίτσια Γυναικών», «Γυναίκες Δηλητήριο») και απευθύνεται κατά βάση στους λάτρεις του συγκεκριμένου κινηματογραφικού είδους…

Ο Νίκος Ζερβός, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Συνειδητά το έργο δεν έχει καμία σχέση με την κρίση και την Ελληνική επικαιρότητα. Αν θες να μιλήσεις για την κρίση, κάνεις μια ταινία σκληρή και καταγγελτική. Διαφορετικά πας στο άλλο άκρο και κάνεις μια ανάλαφρη κωμωδία για να χαλαρώσει ο κόσμος και να γελάσει λίγο.»

«Σφυρίζοντας Από Έρωτα» (Playing It Cool / A Many Splintered Thing – 2014) του Τζάστιν Ρίαρντον (Η.Π.Α.), με πρωταγωνιστές τους: Κρις Έβανς, Μισέλ Μόναχαν, Άντονι Μακί, Όμπρεϊ Πλάζα, Τόφερ Γκρέις, Λουκ Γουίλσον και Γιόαν Γκράφαντ.