Με μόλις τρεις νέες ταινίες μας υποδέχεται η καινούργια κινηματογραφική εβδομάδα, αλλά κάθε μία τους έχει και από μια ιδιαίτερα αξιόλογη ιστορία, να μας αφηγηθεί. Οι υπέροχοι «Μισητοί Οκτώ», αποτελούν την όγδοη δημιουργία του Κουέντιν Ταραντίνο, ενώ το «Μεγάλο Σορτάρισμα» του Άνταμ Μακέι, βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα, παρουσιάζει την μεγάλη απάτη της αγοράς ακινήτων στις Ηνωμένες Πολιτείες και την απαρχή της οικονομικής κρίσης. Η «Ιστορία της Nahid» της Ίντα Παναχαντέχ, μας ταξιδεύει στο συντηρητικό Ιράν, όπου μία διαζευγμένη γυναίκα, προσπαθεί να διεκδικήσει τα νόμιμα δικαιώματά της.

Ads

«Οι Μισητοί Οκτώ» (The Hateful Eight – 2015) του Κουέντιν Ταραντίνο (Η.Π.Α.)

image

Στους «Μισητούς Οκτώ», έξι ή οχτώ ή δώδεκα χρόνια μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο, μία άμαξα διασχίζει σαν αστραπή το χειμωνιάτικο τοπίο του Ουαϊόμινγκ. Οι επιβάτες, ο κυνηγός επικηρυγμένων Τζον Ρουθ (Κερτ Ράσελ) και η «Φυγάς» Ντέιζι Ντόμεργκιου (Τζένιφερ Τζέισον Λι), πηγαίνουν στην πόλη Red Rock, όπου ο Ρουθ, γνωστός στα μέρη αυτά ως ο «Κρεμάλας», σκοπεύει να φέρει την Ντόμεργκιου ενώπιον της δικαιοσύνης. Στον δρόμο, συναντούν δύο ξένους: τον ταγματάρχη Μαρκίς Ουόρεν, έναν μαύρο πρώην στρατιώτη του στρατού των Βορείων που πλέον έχει γίνει διαβόητος «Κυνηγός Κεφαλών» (Σάμιουελ Λ. Τζάκσον) και τον Κρις Μάνιξ (Ουόλτον Γκόγκινς), έναν Νότιο αντάρτη που υποστηρίζει ότι είναι ο νέος «Σερίφης» της πόλης.

Ads

Χάνοντας τον δρόμο τους στη χιονοθύελλα, ο Ρουθ, η Ντόμεργκιου, ο Ουόρεν και ο Μάνιξ, αναζητούν καταφύγιο σε μία στάση για άμαξες σε κάποιο ορεινό πέρασμα. Όταν φτάνουν εκεί, συναντούν όχι την ιδιοκτήτρια αλλά τέσσερα άγνωστα πρόσωπα. Ο «Μεξικάνος» Μπομπ (Ντέμιαν Μπιχίρ), ο οποίος φροντίζει την στάση όσο η ιδιοκτήτρια επισκέπτεται τη μητέρα της, έχει αποκλειστεί εκεί με τον «Ανθρωπάκο» Οσβάλντο Μομπρέι (Τιμ Ροθ), τον «Κρεμάλα» του Red Rock, τον «Γελαδάρη» Τζο Γκέιτζ (Μάικλ Μάντσεν) και τον Στρατηγό του στρατού των Νοτίων, τον «Νότιο» Σάνφορντ Σμίδερς (Μπρους Ντερν). Καθώς η χιονοθύελλα τυλίγει την ορεινή στάση, οι οκτώ ταξιδιώτες μας συνειδητοποιούν ότι δεν θα είναι και τόσο εύκολο να φτάσουν τελικά στο Red Rock.

Τρία χρόνια μετά το βραβευμένο με δύο Όσκαρ φιλμ, «Django Unchained »(Django ο Τιμωρός), ο δραστήριος και πολυπράγμων Κουέντιν Ταραντίνο, επιστρέφει με τη νέα του δημιουργία: «Οι Μισητοί Οκτώ» (The Hateful Eight – 2015). Στο καστ συναντάμε κλασσικούς και αγαπημένους συνεργάτες του δημιουργού, που μαζί με νέες προσθήκες, δημιουργούν ένα εντυπωσιακό σύνολο. Η ταινία έχει ήδη αποσπάσει τρεις υποψηφιότητες στις Χρυσές Σφαίρες, ενώ ειδική αναφορά οφείλουμε να κάνουμε στη μουσική της, καθώς το σάουντρακ το υπογράφει ο σπουδαίος Έννιο Μορικόνε. Οι «Μισητοί Οκτώ», περνούν στην κινηματογραφική ιστορία, ως μία από τις καλύτερες δημιουργίες του Αμερικανού σκηνοθέτη. Αν είστε λάτρης του φιλμικού σύμπαντος του Ταραντίνο, θα την αγαπήσετε. Αν πάλι όχι, θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε μία καλή ταινία, με υπέροχη φωτογραφία, ολοκληρωμένους χαρακτήρες και το πρώτο σπουδαίο μουσικό σκορ της νέας κινηματογραφικής σεζόν.

Διαβάστε επίσης:
Χρυσές Σφαίρες – Οι υποψηφιότητες για τα 73α κινηματογραφικά και τηλεοπτικά βραβεία
Έρχονται οι «Μισητοί Οκτώ» του Κουέντιν Ταραντίνο

«Το Μεγάλο Σορτάρισμα» (The Big Short – 2015) του Άνταμ Μακέι (Η.Π.Α.)

image

Στα τέλη του 2008 έσκασε η φούσκα της αμερικάνικης κτηματαγοράς. Οι τιμές των σπιτιών, που είχαν εκτιναχθεί σε δυσθεώρητα ύψη, κατέρρευσαν μέσα σε ελάχιστους μήνες. Μαζί τους συμπαρέσυραν και την παγκόσμια οικονομία, οδηγώντας στη χειρότερη κρίση των τελευταίων ογδόντα ετών. Πώς όμως ένα μεμονωμένο γεγονός οδήγησε σ’ ένα γενικευμένο, παγκόσμιο “κραχ”; Και υπήρχαν άραγε κάποιοι που ωφελήθηκαν από αυτό;

Ο υποψήφιος για Χρυσή Σφαίρα, σεναριογράφος, ηθοποιός και σκηνοθέτης, Άνταμ Μακέι, μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη το βιβλίο του Μάικλ Λιούις: «Το Μεγάλο Σορτάρισμα» (The Big Short). Η ταινία παρουσιάζει πως οι τράπεζες, οι οίκοι αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αλλά ακόμα και η αμερικανική κυβέρνηση, αρνούνταν σκοπίμως να αποκαλύψουν την επικείμενη κατάρρευση της παγκόσμιας οικονομίας, συγκαλύπτοντας την μεγάλη απάτη των στεγαστικών δανείων, τον ψεύτικο κόσμο των ομολογιακών συναλλαγών και της κτηματαγοράς.

«Ελπίζω η ταινία να εξαγριώσει τον κόσμο και να βγουν από την αίθουσα με τη διάθεση να εξετάσουν την ψήφο του κυβερνήτη τους στην τραπεζική αναδιάρθρωση. Πρόκειται για μια απολαυστική, αλλά συνάμα κι αποκαλυπτική ταινία, που αφορά σε ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που άλλαξε τις ζωές όλων μας.» – Άνταμ Μακέι

Το Μεγάλο Σορτάρισμα αφηγείται πώς τέσσερις μη «ειδήμονες» στα υψηλά χρηματοοικονομικά  προέβλεψαν την φούσκα της αγοράς ακινήτων πριν από οποιονδήποτε άλλο. Στη  κινηματογραφική μεταφορά της ιστορίας από τον Άνταμ Μακέι (Anchorman I και ΙΙ, The Other Guys) πρωταγωνιστούν οι βραβευμένοι με Όσκαρ Κρίστιαν Μπέιλ, Μπραντ Πιτ, Μελίσα Λίο και Μαρίζα Τομέι καθώς και οι υποψήφιοι για Όσκαρ Στιβ Καρέλ και Ράιαν Γκόσλινγκ. Το βιβλίο κυκλοφορεί στην Ελλάδα από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος, ενώ η ταινία έχει αποσπάσει και μία υποψηφιότητα στις Χρυσές Σφαίρες.

Διαβάστε επίσης:
Χρυσές Σφαίρες – Οι υποψηφιότητες για τα 73α κινηματογραφικά και τηλεοπτικά βραβεία

«Η Ιστορία της Nahid» (Nahid – 2015) της Ίντα Παναχαντέχ (Ιράν)

image

Η Ναχίντ, μια νεαρή διαζευγμένη γυναίκα ζει με τον γιο της σε μια μικρή πόλη στο Ιράν, όταν ερωτεύεται έναν άνδρα που θέλει να την παντρευτεί. Ενώ σύμφωνα με τους Ιρανικούς κανόνες σε περίπτωση διαζυγίου την επιμέλεια του παιδιού έχει ο πατέρας, εκείνος την παραχωρεί στη Ναχίντ, με τον όρο ότι δεν θα ξαναπαντρευτεί. Προσπαθώντας να διατηρήσει την κηδεμονία του παιδιού της, αλλά και εκείνον που αγαπά, η Ναχίντ αναγκάζεται να σκεφτεί τον προσωρινό γάμο (Sighe) ως διέξοδο.

Μία από τις καλύτερες ταινίες που είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τον Σεπτέμβριο στο 21ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, κάνει την εμφάνιση της αυτή την εβδομάδα στις Κινηματογραφικές Αίθουσες. Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της Ίντα Παναχαντέ, «Η Ιστορία της Nahid», η οποία πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της τον Μάιο στο τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα, του Φεστιβάλ Καννών, όπου και απέσπασε το Ειδικό Βραβείο Ελπιδοφόρου Μέλλοντος. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ναχίντ ερμηνεύει η χαρισματική Σαρέχ Μπαγιάτ (Ένας Χωρισμός – 2011) συστήνοντας ένα δυναμικό, απρόβλεπτο και γεμάτο ένταση χαρακτήρα.

«Ως γυναίκα σκηνοθέτης, με ενδιέφεραν πάντα τα ζητήματα των γυναικών στο Ιράν, και κατ’ επέκταση, στη Μέση Ανατολή. Η “Ιστορία της Nahid” είναι μία από τις πρωτοποριακές ιρανικές ταινίες, οι οποίες παρουσιάζουν θέματα των διαζευγμένων γυναικών, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματός τους για την επιμέλεια των παιδιών, και το ζήτημα του προσωρινού γάμου. Με την πραγματοποίηση αυτής της ταινίας και προβάλλοντας τη ζωή της Ναχίντ στην οθόνη, έχω υπογραμμίσει τις αγωνιώδεις ζωές όλων αυτών των γυναικών. Ελπίζω παρουσιάζοντας τέτοια ζητήματα να μπορέσουμε να κάνουμε τη διαφορά, τουλάχιστον σε πολιτιστικό επίπεδο. Οι παραδοσιακές κοινωνίες εστιάζουν στη μητρότητα της γυναίκας και συνεπώς στον κυρίαρχο ρόλο της γυναίκας να ζει και να λειτουργεί σαν «μητέρα» – το να είσαι όμως μητέρα και το τι μπορεί να περιλαμβάνει η μητρότητα δεν αναγνωρίζεται πραγματικά σε τέτοιες κοινωνίες.» – Ίντα Παναχαντέχ

Διαβάστε επίσης:
Αυτές είναι οι 15 ταινίες που ξεχωρίζουν στις Νύχτες Πρεμιέρας