Η νέα κινηματογραφική εβδομάδα μας υποδέχεται με έξι καινούργιες ταινίες να πραγματοποιούν την εμφάνισή τους στις Αίθουσες. Ξεχωρίζει το «Άγνωστο Κορίτσι» των αδερφών Νταρντέν και η «Παράδοξη Ευτυχία» του Σβεν Τάντικεν. Αξιόλογες προτάσεις αποτελούν επίσης, «Η Πεντάμορφη και το Τέρας» με την Έμα Γουότσον, ενώ την εμφάνιση της κάνει και η νέα κινηματογραφική προσπάθεια του Σον Πεν, «The Last Face», με πρωταγωνιστές την Σαρλίζ Θερόν και τον Χαβιέ Μπαρδέμ.

Ads

«Το Άγνωστο Κορίτσι» (La Fille Inconnue / The Unknown Girl – 2016) των Ζαν Πιέρ Νταρντέν και Λικ Νταρντέν (Βέλγιο, Γαλλία)

image

Η Τζένι (Αντέλ Ενέλ) μια νεαρή γιατρός θα αποτρέψει το νεαρό ασκούμενο βοηθό της να ανοίξει την πόρτα του ιατρείου της σε ένα νεαρό κορίτσι. Η άγνωστη κοπέλα, μετά από λίγες ώρες θα βρεθεί νεκρή. Η Τζένι καταθέτει στην αστυνομία που δεν μπορεί να εξακριβώσει την ταυτότητά της, οτιδήποτε θυμάται εκείνο το βράδυ. Αλλά αμέσως μετά, γεμάτη ενοχές για την αδράνειά της θα ξεκινήσει την δική της έρευνα για να μάθει ποιό ήταν αυτό το κορίτσι και πως έφτασε ως εκεί. Κάθε ασθενής της θα ανακριθεί όσο πιο διακριτικά γίνεται και κάθε ψήγμα πληροφορίας θα εμπλουτίσει το αρχείο της υπόθεσης ρίχνοντας το αμυδρό του φως στη λύση του μυστηρίου. Αν και η ηρωίδα της ταινίας δεν ανήκει στην εργατική τάξη όπως σχεδόν σε όλες τις ταινίες των Νταρντέν μέχρι σήμερα, όμως οι κοινωνικές ανησυχίες είναι ίδιες με τα προηγούμενα φιλμ των πολυβραβευμένων Βέλγων σκηνοθετών. Συντροφιά με την συντετριμμένη από τις τύψεις Τζένι θα οδηγηθούμε σε ένα συναρπαστικό υπαρξιακό και συναισθηματικό ταξίδι που θα θέσει σε κίνδυνο ακόμη και την ίδια τη ζωή της.

Ads

Δύο χρόνια μετά το φιλμ «Δύο Ημέρες, Μία Νύχτα» (Deux Jours, Une Nuit / Two Days, One Night – 2014), με την εξαιρετική Μαριόν Κοτιγιάρ, οι αδερφοί Νταρντέν επιστρέφουν και αναζητούν το «Άγνωστο Κορίτσι», με πρωταγωνίστρια την ανερχόμενη Γαλλίδα ηθοποιό, Αντέλ Χανέλ. Η ταινία προβλήθηκε τον Μάιο του 2016 στο Φεστιβάλ των Καννών, ενώ η ελληνική της πρεμιέρα πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο στο πλαίσιο του 57ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης. Πρωταγωνιστεί η ανερχόμενη Γαλλίδα ηθοποιός Αντέλ Ενέλ, ενώ στην ταινία συναντάμε και μια σειρά από πρόσωπα που είδαμε σε παλιότερες ταινίες των Νταρντέν, όπως: τον Φαμπρίτσιο Ροτζιόνε (“Ροζέτα”), τον Τομά Ντορέ (“Το παιδί και το ποδήλατο”) αλλά και τον Μοργκάν Μαρίν (“Ο γιός”).

Διαβάστε επίσης:
Οι αδερφοί Νταρντέν αναζητούν το «Άγνωστο Κορίτσι»

«Παράδοξη Ευτυχία» (Gleißendes Glück / Original Bliss – 2016) του Σβεν Τάντικεν (Γερμανία)

image

Απεγνωσμένα εγκλωβισμένη σ’ έναν αποτυχημένο γάμο, η Ελένα χάνει όλη της την ελπίδα όταν νιώθει ότι έχει εγκαταλειφθεί και από τον Θεό. Ψάχνοντας για βοήθεια, βλέπει το κλειδί της απελευθέρωσής της στο πρόσωπο ενός ψυχολόγου, του Έντουαρντ Γκλουκ. Αλλά ο Γκλουκ έχει τους δικούς του δαίμονες να παλέψει… Μόνο όταν συναντιούνται, ανακαλύπτουν την τεράστια έλξη τους και πόσο συμπληρώνει ο ένας τον άλλο, σε έναν κόσμο όπου η αγάπη είναι δοκιμασία.

Βραβευμένη στο διεθνές φεστιβάλ του Karlovy Vary, η ταινία, «Παράδοξη Ευτυχία / Original Bliss» του Sven Taddicken, με τους Martina Gedeck (Οι Ζωές των Άλλων) και Ulrich Tukur (Η Λευκή Κορδέλα), είναι βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα της A.L. Kennedy.

«Μπορείτε να δείτε τις λέξεις σε αυτή τη σελίδα και, επειδή αυτές συνηθίζω να επιλέγω, θα σας φανερώσουν τη μορφή μου. Βρίσκομαι εδώ για να με διαβάσετε, όπως θα διαβάζατε την αποτύπωση του σώματός μου σε ένα κρεβάτι μετά από μια ανήσυχη νύχτα.» – A.L. Kennedy, Original Bliss

Διαβάστε επίσης:
Με «Παράδοξη Ευτυχία» ολοκληρώνεται το Adaptation Film Festival

«Η Πεντάμορφη και το Τέρας» (Beauty and the Beast – 2017 / 3D) του Μπιλ Κόντον (Η.Π.Α.)

image

Η Μπελ (Έμα Γουότσον) είναι μια νεαρή κοπέλα που φυλακίζεται από το Τέρας στο κάστρο του, ως αντάλλαγμα για την απελευθέρωση του πατέρα της, Μωρίς (Κέβιν Κλάιν). Παρά τον φόβο της, γίνεται φίλη με το στοιχειωμένο προσωπικό του κάστρου και μαθαίνει να προσπερνά την εξωτερική εμφάνιση του Τέρατος(Νταν Στίβενς), διακρίνοντας την αληθινή καρδιά του Πρίγκιπα που κρύβεται μέσα του. Εντωμεταξύ, ένας κυνηγός που ακούει στο όνομα Γκαστόν (Λουκ Έβανς) έχει βαλθεί να παντρευτεί την Μπελ, αλλά και να κατατροπώσει το Τέρας με κάθε κόστος.

Μία από τις πιο γνωστές και συμβολικές ιστορίες αγάπης, επιστρέφει με μια εκθαμβωτική live-action υπερπαραγωγή από την Disney. Η «Πεντάμορφη και το Τέρας» φέρει τη σκηνοθετική υπογραφή του Μπιλ Κόντον (Όσκαρ Σεναρίου για το Gods and Monsters), που χορογραφεί ένα εντυπωσιακό θέαμα με την αίγλη της κορυφαίας ταινίας κινουμένων σχεδίων του 1991, λαμπερούς πρωταγωνιστές και μαγική ατμόσφαιρα. Η σκηνογραφία και τα κοστούμια ζωντανεύουν επάξια τον θρυλικό κόσμο της πρώτης ταινίας, ενώ η χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας απογειώνει την εικόνα, μεταφέροντας μας στον ονειρικό κόσμο της Disney.

Η δημοφιλής ιστορία και οι χαρακτήρες της, επιστρέφουν σε μια «ζωντανή» διασκευή της κλασσικής ταινίας της Disney «Η Πεντάμορφη και το Τέρας», μιας μεταφοράς που γιορτάζει μια από τις πιο αγαπημένες ιστορίες που ειπώθηκαν ποτέ. Κυκλοφορεί μεταγλωττισμένο, με υπότιτλους και σε 3D. Πρωταγωνιστούν: Έμα Γουότσον, Γιούαν Μακγκρέγκορ, Έμα Τόμπσον, Νταν Στίβενς, Ίαν Μακέλεν, Τζος Γκαντ, Στάνλεϊ Τούτσι, Κέβιν Κλάιν, Γκούγκου Μπάθα-Ρο. Στην ελληνική μεταγλώττιση ακούγονται: Αλεξάνδρα Λέρτα, Γιάννης Παλαμίδας, Άλεξ Παναγή, Δημήτρης Κοντογιάννης, Στρατής Στηλ, Χρήστος Θάνος, Αλέξης Ζερβάνος, Πένυ Δεληγιάννη, Λίλη Τέγου, Μάγκυ Χαραλαμπδίου, Αλέξανδρος Ντούνης, Τάσος Κωστής, Σία Κοσκινά.

«The Last Face» (2016) του Σον Πεν (Η.Π.Α.)

image

Το «The Last Face» αφορά στον έρωτα μεταξύ της Δρ. Ρεν Πίτερσεν (Σαρλίζ Θερόν), διευθύντριας ενός διεθνούς οργανισμού ανθρωπιστικής βοήθειας, και του Δρ. Μιγκέλ Λεόν (Χαβιέ Μπαρδέμ), ενός γιατρού και μέλους των Γιατρών του Κόσμου. Τοποθετημένη στο ολέθριο φόντο της ταλανισμένης από τον πόλεμο Λιβερίας, ο Μιγκέλ και η Ρεν πρέπει να βρουν ένα τρόπο να κρατήσουν τη σχέση τους ζωντανή κάτω από τρομακτικά δύσκολες συνθήκες, ενώ παράλληλα, το πάθος τους για την αξία της ανθρώπινης ζωής έρχεται σε αντίθεση με τις εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις τους για την επίλυση των συγκρούσεων που τους περιβάλλουν.

Η παθιασμένη και συγκινητική ιστορία δύο εραστών που τους ενώνουν, αλλά και τους χωρίζουν, οι βίαιες συγκρούσεις στην Αφρική. Οι βραβευμένοι με Όσκαρ, Σαρλίζ Θερόν και Χαβιέ Μπαρδέμ, σε ένα χρονικό πολέμου και έρωτα υπό τον σκηνοθετικό φακό του Σον Πεν. Η ταινία «The Last Face», πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο επίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ Καννών, τον Μάιο του 2016. Πρωταγωνιστούν: Σαρλίζ Θίρον, Χαβιέ Μπαρδέμ, Ζαν Ρενό, Αντέλ Εξαρχόπουλος, Τζάρεντ Χάρις. Παρά το εξαιρετικό καστ, ο Σον Πεν στη νέα του σκηνοθετική προσπάθεια (Into the Wild – 2007), αποτυγχάνει να διεισδύσει σε βάθος, ίσως στο σημαντικότερο πρόβλημα της εποχής μας, την προσφυγική κρίση. Το σενάριο του Erin Dignam, μετατρέπεται σταδιακά στην αχίλλειος πτέρνα ενός φιλμ που είχε όλες τις καλές προθέσεις και προϋποθέσεις, για κάτι καλύτερο…

«Τρέξε!» (Get Out – 2017) του Τζόρνταν Πιλ (Η.Π.Α.)

image

Ο Αφρο-Αμερικάνος Κρις θα συνοδεύσει τη λευκή κοπέλα του, Ρόουζ (Άλισον Ουίλιαμς – Girls), στο πατρικό της για να περάσουν ένα Σαββατοκύριακο με τους γονείς της (Μπράντλεϊ Γουίτφορντ και Κάθριν Κίνερ) και τον αδερφό της, Τζέρεμι (Κέιλεμπ Λάντρι Τζόουνς – X-Men: First Class). Αρχικά ο Κρις θεωρεί πως, η παράξενη ατμόσφαιρα που επικρατεί στο σπίτι, όπου το υπηρετικό προσωπικό είναι μαύροι, αλλά και κατά τη διάρκεια μιας ετήσιας οικογενειακής συνάθροισης οφείλεται στη διαφυλετική επιλογή της Ρόουζ. Σύντομά όμως βρίσκεται αντιμέτωπος με την τρομακτική αλήθεια. Στο σκηνοθετικό του ντεμπούτο ο σεναριογράφος Τζόρνταν Πιλ, καταπιάνεται με το αγαπημένο του είδος και υπογράφει ένα πρωτότυπο θρίλερ, διαφυλετικών προεκτάσεων…

«Ένα Βήμα Τη Φορά» (Patients / Step By Step – 2016) των Μεντί Ιντίρ και Γκραντ Κορ Μαλάντ (Γαλλία)

image

Μπάνιο, ντύσιμο, περπάτημα, μπάσκετ. Όλα τα παραπάνω, είναι πράγματα που ο Μπεν δεν μπορεί πλέον να κάνει, όταν φτάνει σε ένα κέντρο αποκατάστασης μετά από ένα τρομακτικά σοβαρό ατύχημα. Πλέον, οι νέοι του φίλοι είναι τετραπληγικοί, παραπληγικοί, άνθρωποι με κρανιοεγκεφαλικά τραύματα. Μαζί, θα μάθουν να είναι υπομονετικοί. Θα αντιταχθούν. Θα ξεπεράσουν τον ίδιο τους τον εαυτό. Θα προδώσουν και θα γοητεύσουν ο ένας τον άλλο. Μα πάνω απ’ όλα, θα βρουν την ενέργεια για να μάθουν και πάλι τί σημαίνει να ζεις.  

Ο διάσημος Γάλλος μουσικός, Γκραν Κορ Μαλάντ, σκηνοθετεί μία ταινία για την ανθρώπινη θέληση, εμπνευσμένη από προσωπικά του βιώματα. Το βιβλίο «Πάντα Ήρωες» κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο, σε μετάφραση της Χάρις Αλεξίου. Πρωταγωνιστούν: Πάμπλο Πολί, Σουφιάν Γκεράμπ, Νελιά Αρζούν, Μούσα Μανσαλί, Φρανκ Φαλίζ, Αντάμα Μπάθιλ, Ντομινίκ Μπλανκ

«Είναι ένας φόρος τιμής στο κουράγιο και τη θέληση… Όχι στον ήρωα. Στη δύναμη μίας έκτης αίσθησης που σου δίνει την επιθυμία να ζήσεις, παρά τα εμπόδια που σου έχουν παρουσιαστεί. Έζησα πλάι σε ανθρώπους, το κουράγιο των οποίων δεν μπορώ καν να το περιγράψω. Εγώ τα κατάφερα, ενώ πολλοί από αυτούς, όχι. Η ταινία είναι αφιερωμένη σε αυτούς.» – Φαμπιέν Μαρσό (ψευδώνυμο: Γκραν Κορ Μαλάντ)