Η νέα κινηματογραφική εβδομάδα μας υποδέχεται με πέντε καινούργιες ταινίες να πραγματοποιούν την εμφάνισή τους στις Αίθουσες, συν ένα ντοκιμαντέρ. Ξεχωρίζει το ασπρόμαυρο φιλμ «Η πιο Ευτυχισμένη Μέρα στη Ζωή του Όλλι Μάκι» του Γιούχο Κουοσμάνεν και φυσικά η επιστροφή της πιο τρελής παρέας του βρετανικού σινεμά, με το «T2 Trainspotting» του Ντάνι Μπόιλ.

Ads

Η εβδομάδα διαθέτει και blockbuster, καθώς ο Χιου Τζάκμαν ενσαρκώνει για μία τελευταία φορά (;) τον «Γουλβερίν», στο εκρηκτικό «Λόγκαν» του Τζέιμς Μάνγκολντ. Αξίζει επίσης να σημειώσουμε  ότι την Παρασκευή 3 Μαρτίου, σηκώνει αυλαία το 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, με το Tvxs.gr να δίνει και φέτος δυναμικά το παρών, με κριτικές, παρουσιάσεις, αλλά και προτάσεις για τις προβολές της διοργάνωσης.

«Η πιο Ευτυχισμένη Μέρα στη Ζωή του Όλλι Μάκι» (The Happiest Day in the Life of Olli Maki – 2016) του Γιούχο Κουοσμάνεν (Φιλανδία, Σουηδία, Γερμανία)

image

Ads

Το καλοκαίρι του 1962, ο Όλλι Μάκι αγωνίζεται για τον τίτλο του Πρωταθλητή Κόσμου στην κατηγορία φτερού. Ο δρόμος για την επιτυχία, από την επαρχία της Φινλανδίας μέχρι την καρδιά του Ελσίνκι, μοιάζει να είναι βέβαιος. Το μόνο που χρειάζεται είναι να χάσει βάρος και να συγκεντρωθεί στην προπόνηση. Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα. Ο Όλλι έχει ερωτευτεί τη Ράιγια!

Το μεγάλο μήκους σκηνοθετικό ντεμπούτο του Γιούχο Κουοσμάνεν, που του χάρισε το μεγάλο βραβείο στο τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα» του Φεστιβάλ Καννών, είναι μία χιουμοριστική ιστορία αγάπης αλλά και μια γλυκόπικρη ωδή στη χαμένη αθωότητα. Μία όμορφη ταινία, από τις καλύτερες που είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τον Νοέμβριο στο 57ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης. Αποτέλεσε την επίσημη πρόταση της Φινλανδίας για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.

Διαβάστε επίσης:
«Η πιο Ευτυχισμένη Μέρα στη Ζωή του Όλλι Μάκι» είναι σε ασπρόμαυρο φόντο

«T2 Trainspotting» (2017) του Ντάνι Μπόιλ (Ηνωμένο Βασίλειο)

image

Το «T2 Trainspotting» τοποθετείται 20 χρόνια μετά την ταινία του 1996 όταν οι δρόμοι των πρωταγωνιστών ξανασυναντιούνται. Η νέα ταινία βασίζεται σε άλλο βιβλίο του Irvine Welsh με τίτλο Porno. Ο Renton επιστρέφει στη Σκωτία μετά από χρόνια στο Άμστερνταμ όπου δούλευε ως μάνατζερ σε νυχτερινό κλαμπ και ζούσε με τα λεφτά που κέρδισε η συμμορία από τους εμπόρους ναρκωτικών στην πρώτη ταινία. Ενώ ο Renton προσπαθεί να μείνει μακριά από τα προβλήματα και τον Begbie, η παλιοπαρέα ενώνεται για μια δουλειά που αφορά τη βιομηχανία διασκέδασης ενηλίκων.

Στη σκηνοθετική καρέκλα βρίσκεται και πάλι ο Ντάνι Μπόιλ ενώ στο καστ επιστρέφει η ομάδα της πρώτης ταινίας, με πρωταγωνιστές τους: Γιούαν Μακγκρέγκορ ως Mark ‘Rent Boy’ Renton, Τζόνι Λι Μίλερ, ως Simon ‘Sick Boy’ Williamson, Ρόμπερτ Καρλάιλ ως Begbie και ο Γιούεν Μπρέμνερ. Η πιο τρελή παρέα του βρετανικού σινεμά επιστρέφει με κέφι και ενέργεια. Ξεπερνώντας τη σύγκριση με την πρώτη ταινία, πρόκειται για ένα φιλμ με χιούμορ, προκλητικό και εικαστικά τολμηρό.

Διαβάστε επίσης:
Μάικλ Φασμπέντερ και Κέιτ Γουίνσλετ στον «Στιβ Τζομπς» του Ντάνι Μπόιλ
Η πιο τρελή παρέα του βρετανικού σινεμά επιστρέφει: «T2 Trainspotting»

«Υποψίες» (Frenzy / Abluka – 2015) του Εμίν Αλπέρ (Τουρκία, Γαλλία, Κατάρ)

image

Εν μέσω της έντονης πολιτικής βίας στην Κωνσταντινούπολη, ο Καντίρ αφήνεται ελεύθερος με αναστολή για δύο χρόνια με την προϋπόθεση ότι θα γίνει πληροφοριοδότης της αστυνομίας, συλλέγοντας πληροφορίες για τρομοκρατικές δραστηριότητες και ψάχνοντας για βόμβες σε δοχεία απορριμμάτων. Πρωταγωνιστούν: Μεχμέτ Οζγκούρ, Μπερκάι Έιτς, Τουλίν Οζέν, Μουφίτ Καγιασάν, Οζάν Άκμπαμπα.

Με τη χρήση επιδέξιας σκηνοθεσίας, ο Εμίν Αλπέρ καταφέρνει και αναδεικνύει την κοινωνική φρενίτιδα στην Κωνσταντινούπολη, σ’ ένα επίκαιρο και ταυτόχρονα διαχρονικό φιλμ. Δυο βραβεία στο Φεστιβάλ Βενετίας 2015, καλύτερης ταινίας και σκηνοθεσίας σε παράλληλο τμήμα της διοργάνωσης.

«Slava» (Glory – 2016) των Κριστίνα Γκρόζεβα και Πέταρ Βαλτσάνοφ (Βουλγαρία, Ελλάδα)

image

Ο Τσάνκο Πέτροφ βρίσκει εκατομμύρια λέβα στις ράγες του σιδηροδρόμου, κατά τη καθημερινή του επιθεώρηση. Αποφασίζει να παραδώσει τα χρήματα στην αστυνομία και το κράτος τον τιμά με μια εκδήλωση προς τιμήν του. Η Τζούλια Στάνκοβα, επικεφαλής Δημοσίων Σχέσεων του Υπουργείου Μεταφορών, παίρνει το παλιό του ρολόι, οικογενειακό κειμήλιο, για να μπορέσει να του απονεμηθεί ένα καινούριο – δώρο για το ήθος του. Στην πορεία το νέο ρολόι χαλάει και η Στάνκοβα έχει χάσει το παλιό. Εδώ ξεκινά η απεγνωσμένη μάχη του τίμιου εργάτη να επανακτήσει το οικογενειακό του κειμήλιο και τη χαμένη του αξιοπρέπεια. Πρωταγωνιστούν: Στέφαν Ντενολιούμποφ, Μαργκίτα Γκόσεβα, Κίτονταρ Τοντόροφ, Μίλκο Λαζάροφ. Μια ελληνοβουλγαρική παραγωγή, από τους σκηνοθέτες της ταινίας “Το Μάθημα”.

«Λόγκαν» (Logan – 2017) του Τζέιμς Μάνγκολντ (Η.Π.Α.)

image

2024. Δέκα χρόνια μετά τα γεγονότα του «X-Men: Ημέρες ενός Ξεχασμένου Μέλλοντος», ο Λόγκαν έχει υποσχεθεί να αφήσει πίσω του το βίαιο παρελθόν του, ενώ οι δυνάμεις του, που του επέτρεπαν να θεραπεύεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, έχουν ατονήσει. Αυτό θα αλλάξει όταν μία σατανική οργάνωση, υπό την ηγεσία του Ναθάνιελ Έσεξ, προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τους εναπομείναντες μεταλλαγμένους στον κόσμο, μετατρέποντάς τους σε όπλα. Ο Λόγκαν θα χρειαστεί να απελευθερώσει τον Γουλβερίν για να αποτρέψει τα σχέδιά τους, με τη βοήθεια ενός νεαρού κοριτσιού που είναι κλώνος του.

Με τον Τζέιμς Μάνγκολντ να επιστρέφει στο σκηνοθετικό «τιμόνι» μετά το «Γουλβερίν» του 2013, όλα δείχνουν πως θα έχουμε ένα εκρηκτικό φινάλε (;) στο franchise του διάσημου ήρωα, με τον Χιου Τζάκμαν στον ρόλο του Γουλβερίν. Σε αυτό συνηγορεί και το διάσημο καστ, με γνώριμούς μας από το σύμπαν των X-Men, όπως ο Πάτρικ Στιούαρτ ως Καθηγητής Ξαβιέ, αλλά και νέες προσθήκες όπως αυτή του Βρετανού Στίβεν Μέρτσαντ («Ένας Χρόνος είναι Αρκετός») και του Μπόιντ Χόλμπρουκ («Narcos», «Το Κορίτσι που Εξαφανίστηκε»), μεταξύ άλλων.

«Τα Σημάδια του Ουρανού» (Whispers of the Sky -2016) της Μάρω Αναστοπούλου (Ελλάδα)
Σάββατο 4 και Κυριακή 5 Μαρτίου, στις 16:00
Κινηματογράφος Άστορ (Σταδίου 28)

image

Στην απόμακρη Αμοργό οι άνθρωποι μοχθούν κι απολαμβάνουν τη ζωή με το δικό τους μοναδικό τρόπο. Ο καπετάν Κωνσταντής και ο Λεωνίδας ο βοσκός έχουν ζήσει όλη τους τη ζωή σε αυτή τη μικρή γωνιά της γης κι όμως δεν γνωρίζονται. Η καθημερινότητά τους καθορίζεται από μία κοινή παράμετρο: τα σημάδια τ’ ουρανού. Οι Αμοργιανοί κουβαλούν γνώσεις αιώνων για την πρόβλεψη του καιρού. Είναι τα σημάδια του ουρανού, οι άνεμοι, τα αστέρια, τα σύννεφα και η θάλασσα που τους μηνύουν για το αύριο. Ο αέναος κύκλος της ζωής είναι ο κύκλος των εποχών, της γέννησης και του θανάτου μα και μία διαρκής υπενθύμιση της απλής ομορφιάς που πλέει ανενόχλητη γύρω μας.

Η λυρικότητα με την οποία η σκηνοθέτης καταφέρνει να περιγράψει, αλλά και συνδέσει το περιβάλλον, με τους ανθρώπους και τη φύση, βρίσκεται στο επίκεντρο του αξιόλογου ντοκιμαντέρ «Τα Σημάδια του Ουρανού», το οποίο είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε πέρσι τον Μάρτιο κατά την πρεμιέρα του στο 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, εκεί όπου απέσπασε το Βραβείο της Διεθνούς Επιτροπής Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI), για ελληνική παραγωγή. Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με την σκηνοθέτιδα που θα συντονίσουν η Ουρανία Μαυρίκη και ο Γιάννης Πόθος.