Η νέα κινηματογραφική εβδομάδα μας υποδέχεται με πέντε νέες ταινίες να πραγματοποιούν την εμφάνισή τους στις Αίθουσες. Ξεχωρίζει το σπουδαίο φιλμ του Κένεθ Λόνεργκαν, «Μια Πόλη Δίπλα στη Θάλασσα», με τον εξαιρετικό Κέισι Άφλεκ. Αξιόλογη πρόταση αποτελεί επίσης η νέα ταινία του Στεφάν Μπριζέ: «Η Ζωή Μιας Γυναίκας».

Ads

Η εβδομάδα διαθέτει επίσης τα νέα φιλμ των Ομάρ Σι και Κίανου Ριβς, «Όλα Αρχίζουν Αύριο» και «Τζον Γουίκ 2» αντίστοιχα, καθώς και το ψυχολογικό θρίλερ, από τον βραβευμένο με Όσκαρ σκηνοθέτη, Γκορ Βερμπίνσκι: «Αντίδοτο στην Ευεξία».

«Μια Πόλη Δίπλα στη Θάλασσα» (Manchester by the Sea – 2016) του Κένεθ Λόνεργκαν (Η.Π.Α.)

image

Ads

Η ταινία «Μια Πόλη Δίπλα στη Θάλασσα» (Manchester by the Sea – 2016) του Κένεθ Λόνεργκαν, εξελίσσεται μέσα από μία συγκινητική, δραματική ιστορία με κοινωνικές προεκτάσεις. Ο Αμερικανός σκηνοθέτης εντρυφεί αργά αλλά σταθερά στις δυσκολίες των ανθρώπινων σχέσεων και ειδικά των οικογενειακών, με φόντο το χάσμα των γενεών, αλλά και τον αλκοολισμό. Ο Κέισι Αφλεκ είναι εξαιρετικός στον πρωταγωνιστικό ρόλο, χαρίζοντας μας την καλύτερη ερμηνεία της αξιόλογης καριέρας του.

Ο Lee (Κέισι Άφλεκ) επιστρέφει στην μικρή πόλη, όπου γεννήθηκε, με αφορμή τον θάνατο του αδελφού του και το γεγονός ότι αναλαμβάνει την κηδεμονία του ανήλικου ορφανού ανιψιού του (Λούκας Χέτζες). Εκεί, θα έρθει αντιμέτωπος με την αποξενωμένη γυναίκα του (Μισέλ Γουίλιαμς) και όλες τις ανοιχτές υποθέσεις του παρελθόντος.

Στην τρίτη του μεγάλου μήκους ταινία ο Κένεθ Λόνεργκαν, επιτυγχάνει την καλλιτεχνική υπέρβαση, παρουσιάζοντας μία σπουδαία ταινία, που αξίζει να συγκαταλέγεται στις καλύτερες κινηματογραφικές δημιουργίες της νέας σεζόν. Έχοντας αποσπάσει δύο Χρυσές Σφαίρες και με έξι Υποψηφιότητες στα επερχόμενα Όσκαρ, το φιλμ του Αμερικανού σκηνοθέτη, «Μια Πόλη Δίπλα στη Θάλασσα» (Manchester by the Sea – 2016), διακατέχεται από τις εξαιρετικές ερμηνείες του Κέισι Αφλεκ και της Μισέλ Γουίλιαμς.

«Ποτέ δεν ξέρεις ακριβώς για ποιο λόγο γράφεις για αυτά που τελικά γράφεις. Υποθέτω ότι η φόρα να δημιουργήσεις κάτι είναι πολύ βαθιά ριζωμένη στην προσωπική ψυχολογία του καλλιτέχνη για να έχει ενδιαφέρον για οποιονδήποτε άλλο, αλλά ελπίζεις το αποτέλεσμα να έχει ενδιαφέρον. Το αγαπημένο μου κομμάτι όταν κάνω μια ταινία είναι όταν μια ιστορία που αρχικά φύτρωσε στη φαντασία μου γίνεται συναισθηματικό κτήμα άλλων ανθρώπων. Η ιστορία καλλιεργείται και ανθίζει μέσα από τη φροντίδα, τα συναισθήματα και τις ιδέες των συνεργατών σου. Γίνεται μια συλλογική φαντασία που ανήκει σε όλους, μέχρι που τελικά περνάει στο κοινό. Εκεί ελπίζεις να γίνει κομμάτι τις προσωπικής του ζωής, με τον τρόπο που οι ταινίες που αγαπώ έχουν γίνει κομμάτι δικό μου.» – Κένεθ Λόνεργκαν

«Η Ζωή Μιας Γυναίκας» (Une vie / A woman’s life – 2016) του Στεφάν Μπριζέ (Γαλλία, Βέλγιο)

image

Νορμανδία, 1819. Η Ζαν είναι μια νέα γυναίκα γεμάτη όνειρα και αθωότητα, που επιστρέφει σπίτι μετά από τα σχολικά της χρόνια που τα πέρασε στο μοναστήρι. Παντρεύεται έναν ευγενή της περιοχής, αλλά σύντομα αυτός αποδεικνύεται τσιγκούνης κι άπιστος. Σιγά σιγά οι ψευδαισθήσεις της Ζαν διαλύονται.

Μετά το εξαιρετικό φιλμ «Ο νόμος της αγοράς» (The Measure of a Man – 2015), ο Στεφάν Μπριζέ επιστρέφει με μία όμορφη ταινία εποχής, για το τέλος του ρομαντισμού και την συνειδητοποίηση της πραγματικότητας, που έρχεται με την ενηλικίωση, βασισμένη σ’ ένα μυθιστόρημα του Γκι ντε Μωπασάν. Πρωταγωνιστούν: Γιολάντ Μορώ, Ζαν-Πιερ Νταρουσέν, Τζουντίτ Γκεμλά, Σουόν Αρλό. Βραβείο FIPRESCI (Διεθνής Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου) στο 73o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας 2016 και συμμετοχή στο 57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 2016.

«Η ίδια η ανθρωπότητα, η ευαισθησία αλλά και η «ταπεινή αλήθεια» είναι στοιχεία που τα συναντάμε στην ταινία «Η ζωή μιας γυναίκας». Πρόκειται για το χρονικό μιας πικρής κοινωνικής ανασφάλειας που βιώνουμε και στη Γαλλία του σήμερα, αλλά η μοίρα της Jeanne Le Perthuis des Vauds, ανάγεται ως μια άτυχη αδελφή της Έμμα Μποβαρύ. Η λεπτότητα του παιχνιδιού της Judith Chemla προβάλει ευαίσθητη την τραγωδία που βιώνει η Jeanne, ένα θύμα της υποκρισίας του γάμου και της ανδρικής κυριαρχίας. Επίσης, βλέπουμε την ακρίβεια των ερμηνειών των Yolande Moreau και Jean-Pierre Darroussin – στην οθόνη ως βαρόνη Αδελαΐδα και Simon Baron-Jacques Le Perthuis des Vauds αντίστοιχα  – που αποτυπώνουν την κοινωνική τύφλωση και την πτώχευση της αριστοκρατίας μετά την Αποκατάσταση της Μοναρχίας.» – Στεφάν Μπριζέ

«Όλα Αρχίζουν Αύριο» (Two Is a Family / Demain tout commence – 2016) του Ούγκο Γκελέν (Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο)

image

Η ανάλαφρη, χωρίς καμία έγνοια, ζωή του Σάμιουελ, ανατρέπεται όταν μια μέρα ξαφνικά μια γυναίκα εμφανίζεται στην πόρτα του με ένα μωρό. Η γυναίκα ενημερώνει τον Σάμιουελ ότι το παιδί είναι δικό του κι εξαφανίζεται. Στην προσπάθειά του να βρει τη μητέρα του μωρού, ο πρωταγωνιστής μετακομίζει στο Λονδίνο, όπου και καταλήγει να μεγαλώνει τη μικρή Γκλόρια μόνος του. Πρωταγωνιστούν: Ομάρ Σι, Κλεμάνς Ποεσί, Αντουάν Μπερτράντ, Άσλι Γουότερς, Γκλόρια Κόλστον.

«Μόλις είχα τελειώσει την δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία μου, όταν οι παραγωγοί Στεφάν Σελεριέ και Φιλίπ Ρουσελέ μου πρότειναν να διαβάσω το σενάριο του Ζαν-Αντρέ Γερλέ, που ήταν μερικώς βασισμένο σε μία μεξικανική ταινία. Αυτό που με τράβηξε αμέσως, ήταν το μοίρασμα της δράσης μεταξύ Νότιας Γαλλίας και Λονδίνου. Το Λονδίνο είναι μία ξεχωριστή πόλη με πληθώρα ποικιλόμορφων σκηνικών που δεν έχει εκμεταλλευτεί αρκετά το γαλλικό σινεμά.» – Ούγκο Γκελέν

«Τζον Γουίκ 2» (John Wick: Chapter 2 – 2017) του Τσαντ Σταχέλσκι (Η.Π.Α.)

image

Ο John Wick (Κίανου Ριβς) αναγκάζεται να επιστρέψει πίσω στην ενεργό δράση όταν ένας πρώην συνεργάτης συνωμοτεί για να πάρει τον έλεγχο μιας σκιώδους συντεχνίας διεθνών εκτελεστών. Δεσμεύεται με όρκο αίματος να τον βοηθήσει, ταξιδεύοντας ως στη Ρώμη, όπου ο John με κίνδυνο της ζωής του θα βρεθεί αντιμέτωπος απέναντι στους πιο ψυχρούς εκτελεστές της υφηλίου.

Οι περιπέτειες του πρώην εκτελεστή, John Wick συνεχίζονται σ΄αυτή τη δεύτερη ταινία. Πρωταγωνιστούν: Κίανου Ριβς, Λόρενς Φίσμπερν, Ίαν Μακ Σέιν, Πίτερ Στορμάρε, Τζον Λεγκουιζιάμο, Ντέιβιντ Πάτρικ Κέλι, Κόμον, Λανς Ρέντικ.

«Αντίδοτο στην Ευεξία» (A Cure for Wellness – 2016) του Γκορ Βερμπίνσκι (Η.Π.Α., Γερμανία)

image

Ο Ντέιν Ντεχάαν υποδύεται τον Λόκχαρτ, έναν φιλόδοξο χρηματιστή της Wall Street, ο οποίος στέλνεται από την εταιρία του σε ένα απομονωμένο θεραπευτικό σπα στις ελβετικές Άλπεις. Ο Λόκχαρτ έχει μία αποστολή: πρέπει να πείσει τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρίας, τον Πέμπροκ (Χάρι Γκρένερ), που βρίσκεται ως ασθενής στο σπα, κι έχει δηλώσει στο προσωπικό  της εταιρίας του ότι δεν έχει καμία πρόθεση να γυρίσει στη Νέα Υόρκη, να επιστρέψει στα καθήκοντά του. Ο Λόκχαρτ φτάνει στο ήσυχο σανατόριο, όπου οι ασθενείς υποτίθεται ότι λαμβάνουν μία θαυματουργή θεραπεία. Όταν όμως αρχίσει να ξετυλίγει τα τρομακτικά μυστικά του, η λογική του δοκιμάζεται, καθώς η διάγνωσή του καταλήγει στην ίδια περίεργη ασθένεια που κρατάει όλους τους ένοικους στο κέντρο, λαχταρώντας τη θεραπεία. Ένα ψυχολογικό θρίλερ, από τον βραβευμένο με Όσκαρ σκηνοθέτη, Γκορ Βερμπίνσκι («The Ring: Σήμα Κινδύνου»).