Η πρώτη κινηματογραφική εβδομάδα του νέου έτους μας υποδέχεται με σπουδαίες δημιουργίες, καθώς τέσσερις νέες ταινίες πραγματοποιούν την εμφάνισή τους στις Αίθουσες. Ξεχωρίζει το «Paterson» του Τζιμ Τζάρμους, με τον εξαιρετικό Άνταμ Ντράιβερ, και την υπέροχη Γκολσιφτέ Φαραχανί, αλλά και τα «Νυκτόβια Πλάσματα» του Τομ Φορντ, με την Έιμι Άνταμς και τον Τζέικ Τζίλενχαλ. Αξιόλογη προτάση αποτελεί επίσης η «Σιωπή» του Μάρτιν Σκορτσέζε, με τους: Άντριου Γκάρφιλντ, Άνταμ Ντράιβερ και Λίαμ Νίσον. Ενώ για τους λάτρεις της περιπέτειας και των video games, προτείνουμε το «Assassin’s Creed», με τον Μάικλ Φασμπέντερ, την βραβευμένη με Όσκαρ, Μαριόν Κοτιγιάρ, τον Τζέρεμι Άιρονς και την Αριάν Λαμπέντ.

Ads

«Paterson» (2016) του Τζιμ Τζάρμους (Η.Π.Α.)

image

Κεντρικός χαρακτήρας του έργου είναι ένας οδηγός λεωφορείου (Άνταμ Ντράιβερ) ο οποίος ονομάζεται Πάτερσον, μένει στην μικρή πόλη Πάτερσον του Νιού Τζέρσεϊ και στον ελεύθερό του χρόνο γράφει εκπληκτικά ποιήματα. Η όμορφη γυναίκα του (Γκολσιφτέ Φαραχανί) ονειρεύεται να γίνει σταρ της ηλεκτρικής κιθάρας και ταυτόχρονα ζαχαροπλάστρια σπιτικών κέικ, ενώ ο ιδιόρρυθμος σκύλος τους είναι πάντα έτοιμος για τις χειρότερες σκανταλιές. Ο Πάτερσον αγαπά τη Λόρα, κι αυτή τον αγαπά. Αυτός επικροτεί τις νεόκοπες φιλοδοξίες της. Αυτή υποστηρίζει το ταλέντο του στην ποίηση.

Ads

Η Ταινία Έναρξης του 57ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, όπου και είχαμε την ευκαιρία να την απολαύσουμε. O Τζάρμους μας χαρίζει μια γενναιόδωρη ιστορία και μας δείχνει γιατί οι μικρές ανθρώπινες στιγμές είναι τελικά οι πιο πολύτιμες στη ζωή. Η ταινία μας μυεί στην ποίηση της καθημερινής ζωής με αναπάντεχο χιούμορ. Πρωταγωνιστεί ο εξαιρετικός Άνταμ Ντράιβερ, και η υπέροχη Γκολσιφτέ Φαραχανί. Η ταινία παρατηρεί σιωπηρά τους θριάμβους και τις ήττες της καθημερινής ζωής, όπως και την ποίηση που κρύβεται στις πιο μικρές λεπτομέρειες.

Διαβάστε επίσης:
Η νέα δημιουργία του Τζιμ Τζάρμους: «Paterson»

«Σιωπή» (Silence – 2016) του Μάρτιν Σκορτσέζε (Μεξικό, Ταϊβάν, Η.Π.Α.)

image

Η ταινία έχει ως ήρωες δύο Ιησουίτες μοναχούς (Άντριου Γκάρφιλντ, Άνταμ Ντράιβερ), οι οποίοι αναζητούν στην Ιαπωνία τον χαμένο τους μέντορα (Λίαμ Νίσον). Την εποχή εκείνη, ο Χριστιανισμός ήταν υπό διωγμό και όποιος εξασκούσε την πίστη του απειλούνταν με βασανισμό, ακόμη και εκτέλεση. Η σύγκρουση και η επιβολή του καθολικισμού σε κάθε άτομο χωριστά αλλά και σε κοινωνίες ολόκληρες παραμένει ένα από τα βασικά σημεία της θεματολογίας του Σκορτσέζε. Πρωταγωνιστούν: Λίαμ Νίσον, Άντριου Γκάρφιλντ, Άνταμ Ντράιβερ, Σάιαραν Χάιντς, Ταντανόμπου Ασάνο, Σίνια Τσουκαμότο, Νανά Κομάτσου.

Ο Σκορσέζε σκηνοθέτησε τη «Σιωπή», βασισμένος στο σενάριο που έγραψε με τον Τζέι Κοκς (Gangs of New York, The Age of Innocence). Η ταινία βασίζεται στο βραβευμένο μυθιστόρημα που έγραψε ο Ιάπωνας συγγραφέας, Σιουσάκου Έντο το 1966 και εξετάζει το πνευματικό και θρησκευτικό ερώτημα περί της σιωπής του Θεού μπροστά στον ανθρώπινο πόνο.

Μετά το αριστουργηματικό φιλμ του 1988, «The Last Temptation of Christ» (βασισμένο στο ομώνυμο διήγημα του Νίκου Καζαντζάκη), αλλά και το «Kundun» του 1997, ο Σκορσέζε, επιστρέφει σε μία αγαπημένη του θεματική, με μία ταινία που θέτει και πάλι στο επίκεντρο της, την αγωνία του ανθρώπου απέναντι στη θρησκεία. Όμως σε αντίθεση με τα δύο προηγούμενα έργα του, ο σπουδαίος Αμερικανός σκηνοθέτης αποτυγχάνει να εμβαθύνει και περιορίζεται στην εξιστόρηση μίας μονοδιάστατης εικόνας, με περιορισμένη οπτική γωνία. Μόνη διέξοδος μοιάζει η άψογη κινηματογράφηση, η μαγεία της φωτογραφίας και κυρίως οι καλές ερμηνείες των τριών βασικών πρωταγωνιστών του: Άντριου Γκάρφιλντ, Άνταμ Ντράιβερ και Λίαμ Νίσον.

«Νυκτόβια Πλάσματα» (Nocturnal Animals – 2016) του Τομ Φορντ (Η.Π.Α.)

image

Διασκευάζοντας ελεύθερα το μυθιστόρημα «Tony and Susan» του Όστιν Ράιτ (1993) ο Τομ Φορντ, πιστός στην πολύπλοκη, θεατρικά στιλιζαρισμένη αισθητική του, αφηγείται την ιστορία της Σούζαν (Έιμι Άνταμς), μιας γοητευτικής επιμελήτριας εκθέσεων ζωγραφικής, που βιώνει ένα δυστυχισμένο γάμο με τον απόμακρο Χάτον (Άρμι Χάμερ). Ένα βράδυ που είναι, για άλλη μια φορά, μόνη στο σπίτι, αποφασίζει να διαβάσει το πρώτο βιβλίο του πρώην άντρα της, Έντουαρντ (Τζέικ Τζίλενχαλ), τον οποίο δεν έχει δει 19 ολόκληρα χρόνια, με τίτλο «Νυκτόβια Πλάσματα» το οποίο και της έχει αφιερώσει. Ο ήρωας του μυθιστορήματος, ο Τόνι, καθηγητής μαθηματικών, πηγαίνει με το αυτοκίνητο την οικογένειά του από το Ντάλας στην έρημο του Τέξας, αλλά στη διαδρομή, συναντά τη συμμορία του Άαρον Τέιλορ-Τζόνσον που απαγάγει τη γυναίκα του (Άιλα Φίσερ) και την κόρη του…

Μια ιδιοκτήτρια γκαλερί τέχνης στοιχειώνεται από το μυθιστόρημα του πρώην συζύγου της, ένα βίαιο θρίλερ που ερμηνεύει σαν συγκεκαλυμμένη απειλή και μια συμβολική ιστορία εκδίκησης. Η νέα ταινία του Τομ Φορντ (A Single Man – 2009) – με πρωταγωνιστές τους Έιμι Άνταμς, Ίσλα Φίσερ, Τζέικ Γκίλενχαλ, Άρμι Χάμερ, Άαρον Τέιλορ Τζόνσον, Μάικλ Σάνον, Λόρα Λίνεϊ – προβλήθηκε τον Σεπτέμβριο στο Διαγωνιστικό Τμήμα του 73ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Βενετίας, όπου και απέσπασε τον Αργυρό Λέοντα – Μεγάλο Βραβείο Επιτροπής. Χρυσές Σφαίρες 2017: 3 Υποψηφιότητες (Σκηνοθεσίας, Σεναρίου και Β’ Αντρικού Ρόλου).

Εξαιρετική για ακόμα μία φορά η Έιμι Άνταμς – ίσως η πιο αδικημένη Αμερικανίδα ηθοποιός της εποχής μας, με πέντε υποψηφιότητες για Όσκαρ, αλλά κανένα χρυσό αγαλματίδιο στην κατοχή της – παραδίδει και πάλι μία σπουδαία ερμηνεία, μετά το φιλμ επιστημονικής φαντασίας «Η Άφιξη» (Arrival – 2016) του Ντένις Βιλνέβ. Δίπλα της στέκονται επάξια, ο Τζέικ Γκίλενχαλ και ο Μάικλ Σάνον, ενώ η θετική έκπληξη έρχεται από τον Άαρον Τέιλορ-Τζόνσον, σ’ έναν καταλυτικό ρόλο. Η σκηνοθεσία του Τομ Φορντ είναι προσεγμένη, ακροβατώντας ιδανικά ανάμεσα στις δύο παράλληλες ιστορίες που πραγματεύεται το φιλμ του, ενώ τις εντυπώσεις κερδίζει το μαγευτικό μουσικό σκορ του Άμπελ Κορζενιόφσκι.

Διαβάστε επίσης:
Χρυσές Σφαίρες 2017 – Οι Υποψηφιότητες

Κυκλοφορούν επίσης:
«Assassin’s Creed» (2016) του Τζάστιν Κουρζέλ (Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Χονγκ Κονγκ, Η.Π.Α.)

image

Το δημοφιλές βιντεοπαιχνίδι δράσης, μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη με τους Μάικλ Φασμπέντερ και Μαριόν Κοτιγιάρ στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Μέσω μιας επαναστατικής τεχνολογίας που ξεκλειδώνει τις γενετικές του μνήμες, ο Κάλουμ Λιντς (Μάικλ Φασμπέντερ) βιώνει τις περιπέτειες του προγόνου του, Αγκιλάρ, στην Ισπανία του 15ου αιώνα. Ο Κάλουμ ανακαλύπτει ότι κατάγεται από μια μυστηριώδη κρυφή αδελφότητα, τους Assassins, και συγκεντρώνει γνώσεις και ικανότητες για να αντιμετωπίσει την καταπιεστική και παντοδύναμη οργάνωση Templar στο σήμερα.

Το «Assassin’s Creed» έχει ως πρωταγωνιστές τον υποψήφιο για Όσκαρ, Μάικλ Φασμπέντερ («X-Men: Ημέρες Ενός Ξεχασμένου Μέλλοντος», «12 Χρόνια Σκλάβος») και την βραβευμένη με Όσκαρ, Μαριόν Κοτιγιάρ («Ο Σκοτεινός Ιππότης: Η Επιστροφή», «Ζωή σαν Τριαντάφυλλο»). Την ταινία σκηνοθετεί ο Τζάστιν Κουρζέλ («Snowtown», «Macbeth»), ενώ το καστ συμπληρώνουν ο Τζέρεμι Άιρονς και η Αριάν Λαμπέντ.