Η καινούργια κινηματογραφική εβδομάδα μας υποδέχεται με πέντε νέες ταινίες συν δύο επανεκδόσεις, να πραγματοποιούν την εμφάνισή τους στις Αίθουσες. Ξεχωρίζει η πρώτη μεγάλους μήκους ταινία του Σ. Κρεγκ Ζάχλερ, «Τσεκούρι από Κόκκαλο», με πρωταγωνιστή τον Κερτ Ράσελ. Σε πιο καλοκαιρινούς ρυθμούς μας καλεί η γοητευτική Μπλέικ Λάιβλι που κολυμπάει «Σε Ρηχά Νερά», ενώ η εβδομάδα διαθέτει και 3D blockbuster: «Star Trek Beyond». Σ’ επανέκδοση κυκλοφορεί το αξιόλογο φιλμ, «Η Γιορτή της Μπαμπέτ», βραβευμένο με Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, καθώς και η σέξι κωμωδία του Μπίλι Γουάιλντερ, «Επτά Χρόνια Φαγούρα», με την Μέριλιν Μονρόε.

Ads

«Τσεκούρι από Κόκκαλο» (Bone Tomahawk – 2015) του Σ. Κρεγκ Ζάχλερ (Η.Π.Α., Ηνωμένο Βασίλειο)

image

Όταν μια φυλή άγριων κανίβαλων Ινδιάνων απαγάγει την όμορφη Σαμάνθα (Λίλι Σίμονς) από την μικρή πόλη Λαμπερή Ελπίδα, μια ετερόκλητη ομάδα πιστολάδων καθοδηγούμενη από τον Σερίφη Φράνκλιν Χαντ (Κερτ Ράσελ), ξεκινά να τη φέρουν πίσω. Όμως οι εχθροί τους είναι πιο αδίστακτοι από όσο κανείς μπορεί να φανταστεί, βάζοντας έτσι την αποστολή, αλλά και την ίδια την επιβίωση τους, σε θανάσιμο κίνδυνο.

Ads

Το «Τσεκούρι από Κόκκαλο» αποτελεί το σκηνοθετικό ντεμπούτο του πρωτοεμφανιζόμενου Σ. Κρεγκ Ζάλερ, ο οποίος κατάφερε να συγκεντρώσει ένα ενδιαφέρον σύνολο ηθοποιών και να κερδίσει εύκολα τις εντυπώσεις, σ’ αυτό το ατμοσφαιρικό και βίαιο γουέστερν, που συνδυάζει ιδανικά την περιπέτεια με το θρίλερ, διαθέτοντας βέβαια και τις απαραίτητες δόσεις χιούμορ. Πρωταγωνιστεί ο Κερτ Ράσελ, ο οποίος μετά τους «Μισητούς Οκτώ» του Κουέντιν Ταραντίνο, επιστρέφει και ξαναφορά τις μπότες και τα σπιρούνια του, για να ηγηθεί ενός ετερόκλητου αλλά αξιόλογου καστ. Ο Ράσελ, γίνεται ο οδηγός μας σ’ ένα σκληρό και ωμό οδοιπορικό μιας τρομοκρατημένης αποστολής διάσωσης στην Παλιά Δύση, σε μια ταινία που ανατρέπει όλες τις συμβάσεις του είδους. Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: Κερτ Ράσελ, Ρίτσαρντ Τζένκινς, Πάτρικ Γουίλσον, Μάθιου Φοξ, Ντέιβιντ Αρκέτ, Λίλι Σίμονς.

«Σε Ρηχά Νερά» (The Shallows – 2016) του Ζομ Κολέ-Σερά (Η.Π.Α.)

image

Η Nancy Adams (Μπλέικ Λάιβλι) κάνει σερφ σε μια παραδεισένια παραλία στην άκρη του πουθενά, όταν θα γίνει το υποψήφιο γεύμα ενός τεράστιου λευκού καρχαρία. Παρόλο που βρίσκεται μόλις διακόσια μέτρα περίπου από την ακτή, η επιβίωσή της θα εξαρτηθεί από μια σειρά δοκιμασιών που πρέπει να υποστεί, αφού το λευκό κήτος καιροφυλακτεί μέσα στο νερό σε κάθε της κίνηση.

Στην ταινία «Σε Ρηχά Νερά» ο σκηνοθέτης Ζομ Κολέ-Σερά (Orphan, Unknown), θα βουτήξει σε βαθιά νερά και αχαρτογράφητες περιοχές, όπου οι πιο ενδόμυχοι φόβοι μας συμπυκνώνονται, με συμβολικό τρόπο, στην πληθωρική παρουσία ενός λευκού καρχαρία. Στο τιμόνι της παραγωγής βρίσκεται ο πολύπειρος Lynn Harris (Se7en, The Notebook, Magnolia), ενώ το σενάριο υπογράφει ο  Anthony Jaswinski (Kristy, Vanishing on 7th Street). Παρά τα κλισέ που καιροφυλακτούν, σε μία τέτοια ταινία – είδους, το «Σε Ρηχά Νερά» βλέπετε σχετικά ευχάριστα, χάρης κυρίως στην υπέροχη φωτογραφία που διαθέτει, αλλά και τη σαγηνευτική του πρωταγωνίστρια, την γοητευτική Μπλέικ Λάιβλι…

«Star Trek Beyond» (2016) του Τζάστιν Λιν (Η.Π.Α.)

image

Στην ταινία «Star Trek Beyond» το πλήρωμα του Εντερπράιζ με επικεφαλής τον ατρόμητο κυβερνήτη Τζέιμς Τ. Κερκ (Κρις Πάιν) εξερευνά τις πιο απόμακρες περιοχές του αχαρτογράφητου διαστήματος κι έρχονται αντιμέτωποι μ’ έναν νέο, μυστηριώδη εχθρό που απειλεί να αφανίσει το πλήρωμα, την ίδια στιγμή που τους κάνει να αμφισβητήσουν όλα όσα γνωρίζουν για την Ομοσπονδία και τα ιδανικά που αυτή πρεσβεύει. Πρωταγωνιστούν: Ίντρις Έλμπα, Σάιμον Πεγκ, Ζόι Σαλντάνα, Κρις Πάιν, Ζάκαρι Κουίντο, Τζον Τσο, Άντον Γιέλτσιν, Σοφία Μπουτέλα, Καρλ Ούρμπαν.

Ένα τίμιο blockbuster, με καλή χρήση της τρισδιάστατης τεχνολογίας, εντυπωσιακά οπτικά εφέ, δράση, χιούμορ αλλά και νοσταλγία, καθώς παράλληλα η ταινία του του Τζάστιν Λιν (Fast & Furious), αποτιεί φόρο τιμής στις ταινίες της σειράς που έχουν προηγηθεί και ιδιαίτερα στον θρυλικό Λέοναρντ Νίμοϊ (26 Μαρτίου 1931 – 27 Φεβρουαρίου 2015), που καθιερώθηκε ως ο Mr. Spock.

Κυκλοφορούν επίσης:
«Στάσου στο Ύψος σου» (Un Homme à la Ηauteur – 2016) του Λοράν Τιράρ (Γαλλία)

image

Η Ντιάν, μία πρόσφατα χωρισμένη δικηγόρος, λαμβάνει ένα τηλεφώνημα από τον Αλεξάντρ, έναν γοητευτικό αρχιτέκτονα που δεν γνωρίζει. Ο Αλεξάντρ έχει βρει το τηλέφωνό της και την καλεί για να της το επιστρέψει. Η συζήτησή τους κυλά τόσο ωραία που αποφασίζουν να συναντηθούν κι από κοντά. Όταν, όμως, βρεθούν, το ραντεβού τους παίρνει μια αναπάντεχη τροπή: ο Αλεξάντρ είναι αισθητά μικρόσωμος. Ο χαρισματικός, βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός, Ζαν Ντιζαρντάν («The Artist», «Μνημείων Άνδρες», «Ο Λύκος της Wall Street») πρωταγωνιστεί στη γαλλική ρομαντική κομεντί, «Στάσου στο Ύψος σου». Μαζί του η Βιρζινί Εφιρά και ο Σεντρίκ Καν.

«Ένας Προδότης στα Μέτρα μας» (Our Kind of Traitor – 2016) της Σουζάνα Γουάιτ (Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία)

image

Ένα συνηθισμένο ζευγάρι Άγγλων, ο Πέρι (Γιούαν ΜακΓκρέγκορ) και η Γκέιλ (Ναόμι Χάρις), βρίσκονται στο Μαρόκο για διακοπές. Εκεί θα γνωρίσουν τον Ρώσο Ντιμά (Στέλαν Σκάρσγκαρντ) και θα κάνουν παρέα. Αυτό που δεν γνωρίζουν είναι ότι ο Ντιμά είναι μέλος της ρωσικής μαφίας. O Ντιμά εξαναγκάζει τον Πέρι να μεταφέρει απόρρητες πληροφορίες στις αγγλικές μυστικές υπηρεσίες. Το ζευγάρι θα βρεθεί ξαφνικά διαμέσου ενός διεθνούς παιχνιδιού κατασκοπίας και βρώμικης πολιτικής. Ο Πέρι και η Γκέιλ Θα ταξιδέψουν με τη βία από το Παρίσι στη Βιέννη και από εκεί στις Γαλλικές Άλπεις και τελικά στο Λονδίνο προκειμένου να βρουν έναν σύνδεσμο με την Βρετανική κυβέρνηση. Πρωταγωνιστούν: Γιούαν ΜακΓκρέγκορ, Ναόμι Χάρις, Στέλαν Σκάρσγκαρντ, Ντέμιαν Λιούις. Το σενάριο υπογράφει ο Χοσεΐν Αμίνι («Τα δύο πρόσωπα του Ιανουαρίου», «Drive»), ενώ η ιστορία βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Τζον Λε Καρέ («Και ο Κλήρος Έπεσε στον Σμάιλι»).

Σ’ επανέκδοση:
«Η Γιορτή της Μπαμπέτ» (Babette’s Feast – 1987) του Γκάμπριελ Αξέλ (Δανία)

image

Η ιστορία της ταινίας διαδραματίζεται σ’ ένα απομακρυσμένο ψαροχώρι της Δανίας. Εκεί ζουν δύο ανύπαντρες αδελφές παπαδοκόρες κάνοντας αγαθοεργίες και προσφέροντας φαγητό στους ανήμπορους. Οι δύο αδελφές – Μαρτίνα και Φιλίππα – υπήρξαν πολύ όμορφες στα νιάτα τους και παρότι είχαν ερωτικές αλλά και επαγγελματικές προτάσεις, αποφάσισαν να μείνουν στο χωριό τους κοντά στον πάστορα πατέρα τους και να συνεχίσουν το ενάρετο έργο του. Η Μπαμπέτ εμφανίζεται μία μέρα στην πόρτα τους και ζητάει καταφύγιο, καθότι είναι πρόσφυγας τους εμφυλίου πολέμου της Γαλλίας. Οι δύο αδελφές δίνουν τροφή και στέγη στην Μπαμπέτ, η οποίο γίνεται η οικονόμος τους σπιτιού. Μετά από 14 χρόνια κοινής ζωής, η Μπαμπέτ ενημερώνεται πως κέρδισε στο λαχείο 10.000 φράγκα. Όλοι σκέφτονται πλέον ότι θα φύγει για να φτιάξει και πάλι τη ζωή της. Η Μπαμπέτ όμως ζητάει μία και μοναδική χάρη από της δύο αδελφές, να ετοιμάσει ένα δείπνο για αυτές και τα μέλη της εκκλησίας, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του πάστορα. Αυτές δέχονται με δυσκολία και έτσι η Μπαμπέτ αρχίζει τις ετοιμασίες του δείπνου μέρες νωρίτερα καθότι πηγαίνει στη Γαλλία για να κάνει τις αγορές των τροφίμων και των κρασιών που θα χρειαστεί για το δείπνο.

Η «Γιορτή της Μπαμπέτ» (Babette’s Feast – 1987) του Γκάμπριελ Αξέλ, είναι μία πανέμορφη αλληγορία πάνω στη χαρά και στις απολαύσεις της ζωής, αλλά παράλληλα αποτελεί και μία ελεγεία στην ανιδιοτελή αγάπη. Το φιλμ από τη Δανία, έχει τιμηθεί μεταξύ άλλων με Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, καθώς και με το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας της Βρετανικής Ακαδημίας – BAFTA. Πρωταγωνιστούν: Στεφάν Οντράν, Γιαρλ Κιούλε και η μούσα του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, η υπέροχη Μπίμπι Άντερσον. Η ταινία θα κυκλοφορήσει στις θερινές αίθουσες με ψηφιακή αποκαταστημένη κόπια.

«Επτά Χρόνια Φαγούρα» (The Seven Year Itch – 1955) του Μπίλι Γουάιλντερ (Η.Π.Α.)

image

Ένας βαριεστημένος πια παντρεμένος άντρας (Τομ Γιούελ), που έχει μείνει μόνος για τις διακοπές στην αποπνικτική ζέστη της πόλης, συναντά την ελκυστική καινούρια γειτόνισσά του (Μέριλιν Μονρόε), με την οποία αρχίζει να περνά όλο και περισσότερο χρόνο. Σύντομα η φαντασία του καλπάζει, επηρεασμένος από την θεωρία ότι οι περισσότεροι άντρες έχουν εξωσυζυγικές σχέσεις τον έβδομο χρόνο του γάμου τους. Θα καταφέρει να αντισταθεί στον πειρασμό;

Ο σπουδαίος Αυστροαμερικανός δημοσιογράφος και σκηνοθέτης, Μπίλι Γουάιλντερ, είναι ένας από τους λίγους δημιουργούς ο οποίος κατάφερε μεταξύ άλλων να αξιοποιήσει το ταλέντο και τη λάμψη της Μέριλιν Μονρόε. Η πρώτη τους συνεργασία ολοκληρώθηκε το 1955, με το έργο: «Επτά Χρόνια Φαγούρα» (The Seven Year Itch). Η ταινία κυκλοφορεί στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες σ’ επανέκδοση, δίνοντας μας την ευκαιρία να ξαναθυμηθούμε επί της μεγάλης οθόνης, μία άκρως παιχνιδιάρικη και σέξι κωμωδία.

Διαβάστε επίσης:
Ο ιδιοφυής και πολυτάλαντος Μπίλι Γουάιλντερ
Μέριλιν Μονρόε: Η άνοδος και η πτώση ενός λαμπερού αστεριού