Η καινούργια κινηματογραφική εβδομάδα μας υποδέχεται με πέντε νέες ταινίες συν μία επανέκδοση, να πραγματοποιούν την εμφάνισή τους στις Αίθουσες. Ξεχωρίζει η νέα ταινία του Τομ Τικβέρ, «Ένα Ολόγραμμα για τον Βασιλιά», με πρωταγωνιστή τον Τομ Χανκς και η «Ομορφότερη Εποχή» της Κατρίν Κορσινί. Σ’ επανέκδοση κυκλοφορεί το φιλμ, «Sweet Sixteen» (1955) του Marc Allégret, με πρωταγωνίστρια την Μπριζίτ Μπαρντό.

Ads

«Ένα Ολόγραμμα για τον Βασιλιά» (A Hologram for the King – 2016) του Τομ Τικβέρ (Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Γερμανία, Μεξικό, Η.Π.Α.)

image

Ένας Αμερικανός επιχειρηματίας (Τομ Χανκς) ταξιδεύει στη Σαουδική Αραβία για να πουλήσει την εφεύρεση του στον πάμπλουτο τοπικό μονάρχη. Εκεί θα αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες μέχρι να συναντήσει τελικά τον βασιλιά, ενώ θα γνωρίσει τον έρωτα στα μάτια μιας γοητευτικής γυναίκας. Η νέα ταινία του Τομ Τικβέρ, είναι μία ρομαντική κομεντί, η οποία βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Ντέιβ Έγκερς. Ερμηνευτικά ο Τομ Χανκς είναι θετικός στον πρωταγωνιστικό ρόλο κερδίζοντας τον θεατή, ενώ η Σαρίτα Τσάουντχαρι (Homeland – 2011) κερδίζει εύκολα τις εντυπώσεις από το υπόλοιπο καστ. Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: Τομ Χανκς, Μπεν Γουίσοου, Αλεξάντερ Μπλακ, Σαρίτα Τσάουντχαρι, Τομ Σκέριτ.

Ads

Ο Τομ Τίκβερ γεννήθηκε το 1965 στο Βούπερταλ της Γερμανίας. Σινεφίλ από παιδί άρχισε να γυρίζει μικρές ταινίες με μια μηχανή Super-8 από τα 11 του. Εργάστηκε αρχικά ως μηχανικός προβολής στο Βερολίνο και στη συνέχεια ως προγραμματιστής ταινιών σε φεστιβάλ. Μετά από δύο ταινίες μικρού μήκους (“Because” – 1990, “Epilogue” – 1993) γύρισε την πρώτη του ταινία μυθοπλασίας μεγάλου μήκους με τον τίτλο “Deadly Maria” το 1993. Το 1994 ίδρυσε μαζί με τους Stefan Arndt, Wolfgang Becker και Dani Levy, την εταιρεία παραγωγής “X Filme Creative Pool”. Το 1998 γύρισε την ταινία που τον έκανε διάσημο στη χώρα του, αλλά και διεθνώς. Το «Τρέξε Λόλα, Τρέξε», αποτέλεσε την πιο εμπορική ταινία στη Γερμανία εκείνη τη χρονιά και τιμήθηκε με το Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ του Σάντανς, ενώ συμμετείχε και στο επίσημο Διαγωνιστικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Βενετίας, διεκδικώντας το Χρυσό Λιοντάρι. Το 2009 σκηνοθέτησε το φιλμ «The International», με τον Κλάιβ Όουεν και τη Ναόμι Γουάτς.

Διαβάστε επίσης:
Δέκα ταινίες που μας ταξίδεψαν στο Βερολίνο

«Η Ομορφότερη Εποχή» (La Belle Saison – 2015) της Κατρίν Κορσινί (Γαλλία, Βέλγιο)

image

Βρισκόμαστε στο 1971. Η Ντελφίν, κόρη αγροτών, μετακομίζει στο Παρίσι για να απελευθερωθεί από τα δεσμά της οικογένειάς της και να ξανακερδίσει την οικονομική της ανεξαρτησία. Η Καρόλ είναι Παριζιάνα, ζει με τον Μανυέλ, κι είναι ενεργά αναμεμειγμένη με τις ζυμώσεις του φεμινιστικού κινήματος. Η συνάντησή τους θα φέρει τα πάνω κάτω στις ζωές τους. Η νέα αξιόλογη δημιουργία της Κατρίν Κορσινί (Τρεις Κόσμοι – 2012, Φεύγω – 2009), όπου με φόντο το φεμινιστικό κίνημα, παρουσιάζει τη φιλία και τον έρωτα δύο διαφορετικών γυναικών, που ερμηνεύονται ιδανικά από τις Ίζια Χιγκελέν / Izïa Higelin (ως Ντελφίν – Delphine) και Σεσίλ Ντεφράνς / Cécile de France (ως Κάρολ – Carole). Η ταινία προβλήθηκε και στο 56ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στην καθιερωμένη Ημέρα Γαλλοφωνίας TV5 MONDE. Αξίζει τέλος να σημειώσουμε ότι οι δύο πρωταγωνίστριες, κέρδισαν με τις ερμηνείες τους δύο Υποψηφιότητες στα Γαλλικά Βραβεία Σεζάρ, στις Κατηγορίες Καλύτερου Α’ και ‘Β Γυναικείου Ρόλου.

«Δεν είμαστε ενάντια των αντρών, αλλά υπέρ των γυναικών» – Ντελφίν

«Ήθελα να τιμήσω τις φεμινίστριες, που πολύ συχνά έχουν χλευαστεί κι αποκαλεστεί νευρωτικές. Δεν θεωρώ τον εαυτό μου φεμινίστρια, αλλά συμμερίζομαι την αγωνία τους. Έχω συνειδητοποιήσει ωστόσο ότι οφείλω μέρος της ελευθερίας μου σ’ εκείνες. Πολλές από τις φεμινίστριες ήταν φυλόφιλες που χάρη σ’ αυτό το κίνημα ακούστηκαν. Στην πραγματικότητα, οι ομοφυλόφιλες παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο στη χειραφέτηση των γυναικών γενικότερα. Με συγκινεί η ενέργεια και η τόλμη του κινήματος. Δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο σήμερα. Ο φεμινισμός βάζει μπροστά το ανθρωπιστικό στοιχείο κι αποτελεί την κύρια αρχή της ταινίας μας. Η ιστορία αναμιγνύεται με την προσωπική ζωή της Ντελφίν και της Κάρολ. Η Ντελφίν νιώθει άβολα με την προσωπική της ζωή, ωστόσο βρίσκει το θάρρος να παλέψει για έναν ομοφυλόφιλο και να εναντιωθεί σ’ έναν γιατρό που είναι κατά της έκτρωσης.» – Κατρίν Κορσινί

Κυκλοφορούν επίσης:
«Κάθαρση: Έτος Εκλογών» (The Purge: Election Year – 2016) του Τζέιμς Ντε Μόνακο (Γαλλία, Η.Π.Α.)

image

Δύο χρόνια μετά την επιλογή να μην σκοτώσει τον άνδρα που σκότωσε τον γιο του, ο πρώην αξιωματικός της αστυνομίας Barnes, προσλαμβάνεται ως επικεφαλής της ασφάλειας της  γερουσιάστριας Charlene Ronan, πρωτοπόρου στην επόμενη προεδρική εκλογή, λόγω της υπόσχεσής της να εξαλείψει την Κάθαρση. Πρωταγωνιστούν: Ελίζαμπεθ Μίτσελ, Φρανκ Γκρίλο, Ρέιμοντ Τζ. Μπάρι, Ίθαν Φίλιπς.

Ολοκληρώνοντας την τριλογία του, ο Τζέιμς Ντε Μόνακο επιστρέφει στην καρέκλα του σκηνοθέτη και μετά τα φιλμ «The Purge» του 2013, με πρωταγωνιστεί τον Ήθαν Χοκ, και «The Purge: Anarchy» του 2014, παρουσιάζει την «Κάθαρση: Έτος Εκλογών». Με λίγη καλή θέληση, το έργο θα μπορούσε να αποτελέσει μία κοινωνική σάτιρα για τα όσα συμβαίνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες με φόντο τον νόμο περί οπλοκατοχής. Δυστυχώς όμως, η στυλιζαρισμένη βία με αισθητική από βίντεο κλιπ, η υπερβολική χρήση του stop motion και οι επιτηδευμένες, αλλά επιφανειακές σκηνές δράσεις, δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια επιλογής στον θεατή πέρα από ένα σινεμά διασκέδασης μέτριας ποιότητας.

«Ο Θρύλος του Ταρζάν» (The Legend of Tarzan – 2016) του Ντέιβιντ Γέιτς (Η.Π.Α.)

image

Πάνε χρόνια από τότε που ο κάποτε γνωστός ως Ταρζάν (Αλεξάντερ Σκάρσγκαρντ) άφησε πίσω του την αφρικανική ζούγκλα για την κοσμοπολίτικη ζωή του Τζον Κλέιτον Γ΄, λόρδου του Γκέιστοουκ, µε την πολυαγαπημένη του σύζυγο Τζέιν (Μάργκοτ Ρόµπι) στο πλευρό του. Όταν τον προσκαλούν να επιστρέψει στο Κονγκό, ως έφορος της Κυβέρνησης, δεν γνωρίζει ότι είναι πιόνι σε μια σκοτεινή υπόθεση απληστίας και εκδίκησης, σχεδιασμένη από τον Βέλγο Στρατηγό, Λεόν Ροµ (Κριστόφ Βαλτς). Αυτοί όμως, που κρύβονται πίσω από την τρομερή σκευωρία δεν έχουν ιδέα τι πρόκειται να επακολουθήσει.

Η σκηνοθεσία είναι του Ντέιβιντ Γέιτς, σκηνοθέτη των τελευταίων τεσσάρων ταινιών «Χάρι Πότερ». Πρωταγωνιστούν: ο Αλεξάντερ Σκάρσγκαρντ (γνωστός και ως Έρικ στη σειρά του HBO, «True Blood»), ο υποψήφιος για Όσκαρ, Σάµιουελ Λ. Τζάκσον («Pulp Fiction», «Captain America»), η Μάργκοτ Ρόµπι («Focus», «Suicide Squad»), ο υποψήφιος για Όσκαρ, Ντζίµον Χούνσου («Blood Diamond», «Gladiator»), ο υποψήφιος για Όσκαρ, Τζον Χερτ («The Elephant Man», «Harry Potter») και ο δις βραβευμένος µε Όσκαρ, Κριστόφ Βαλτς («Inglourious Basterds», «Django Unchained»). Η ταινία κυκλοφορεί στις αίθουσες σε 2D και 3D.

«Το Μυστικό Που Έμεινε Κρυμμένο» (Boomerang – 2015) του Φρανσουά Φαβράτ (Γαλλία)

image

Επιστρέφοντας μαζί με την αδελφή του, την Agathe, στο νησί Noirmoutier, όπου πέρασαν τα παιδικά τους χρόνια, ο Antoine δεν υποψιαζόταν πόσο θα ξαναγύριζε στη μνήμη του το παρελθόν, σαν ένα μπούμερανγκ. Μυστικά, λόγια ανείπωτα, ψέματα: οι αναμνήσεις από τις διακοπές και κάποια αναπάντητα ερωτήματα ανασύρονται στην επιφάνεια… Κι αν η μυστηριώδης εξαφάνιση της μητέρας του δεν ήταν αυτό που νόμιζε;

Βασισμένος στο μυθιστόρημα «Boomerang» της Tatiana de Rosnay, ο Φρανσουά Φαβράτ παρουσιάζει την τρίτη μεγάλου μήκους ταινία του, μετά το «The Role of Her Life» του 2004 και το «Bitter Victory» του 2009. Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: Λοράν Λαφίτ, Μελανί Λοράν, Όντρεϊ Ντάνα.

Σε επανέκδοση:
«Sweet Sixteen» (School for Love – 1955) του Μαρκ Αλεγκρέτ (Γαλλία)

image

Ένα ερωτικό γαλλικό δράμα του 1955, με πρωταγωνιστές τις τότε ανερχόμενες σταρ Μπριζίτ Μπαρντό, Ιζαμπέλ Πία και τον Ζαν Μαρέ σε σκηνοθεσία του Μαρκ Αλεγκρέτ. Στο Ωδείο της Βιέννης οι μαθήτριες έχουν μάτια μονάχα για τον όμορφο δάσκαλο της μουσικής, τον τενόρο Eric Walter. Η Bardot είναι μια από τις μαθήτριες που φοιτούν στο ξακουστό ωδείο. Εκείνη και οι συμμαθήτριες της τραγουδάνε, χορεύουν και διδάσκονται υποκριτική, υπό την κηδεμονία του μαέστρου Eric. Για τα κορίτσια στα πρόθυρα της εφηβείας, ο Eric είναι ένα αντικείμενο λατρείας. Σε αυτή την ερωτική γαλλική ταινία, δύο όμορφες γυναίκες, η Sophie (Brigitte Bardot) και η Elisa (Isabelle Pia) θα ανταγωνιστούν για την αγάπη του ίδιου άντρα. Η ιστορία εκτυλίσσεται στη Βιέννη – μια πόλη που αναδεικνύει τον ρομαντισμό, αλλά και την κοριτσίστικη περιέργεια…