Η νέα Κινηματογραφική Εβδομάδα μας υποδέχεται με τέσσερις καινούργιες ταινίες να κάνουν την εμφάνιση τους στις Αίθουσες. Ξεχωρίζει το «Sicario: Ο Εκτελεστής» του Καναδού σκηνοθέτη Ντενίς Βιλνέβ, με πρωταγωνιστές τον Μπενίτσιο Ντελ Τόρο, τον Τζος Μπρολίν και την Έμιλι Μπλαντ. Ενώ εχθές (Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε η Τελετή Έναρξης του 21ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Αθήνας, το οποίο θα μας κρατήσει συντροφιά, μέχρι και την Κυριακή 4 Οκτωβρίου.

Ads

«Sicario: Ο Εκτελεστής» (Sicario – 2015) του Ντενίς Βιλνέβ (Η.Π.Α.)

image

Η πράκτορας του FBI Κέιτ Μέισερ (Έμιλι Μπλαντ), αφού κατάφερε να καταξιωθεί σ’ ένα ανδροκρατούμενο χώρο, αναλαμβάνει μια αποστολή υψίστης σημασίας. Στρατολογημένη από τον μυστηριώδη Ματ Γκρέιβερ (Τζος Μπρόλιν), εντάσσεται σε μια ομάδα κατά του κλιμακούμενου πολέμου των καρτέλ ναρκωτικών. Με αρχηγό τον αινιγματικό Αλεχάντρο (Μπενίσιο Ντελ Τόρο), η ομάδα βρίσκεται στα σύνορα Η.Π.Α. – Μεξικό με αποστολή να συλληφθεί ο πιο διαβόητος αρχηγός καρτέλ. Στα ισπανικά, Sicario σημαίνει εκτελεστής…

Ads

Ο αξιόλογος Καναδός σκηνοθέτης, Ντενίς Βιλνέβ, που στο παρελθόν μας έχει χαρίσει ταινίες όπως το “Μέσα από τις Φλόγες” του 2010, το “Ο Άνθρωπος Αντίγραφο” του 2013, αλλά και το “Prisoners” επίσης του 2013, επιστρέφει με τη νέα του δημιουργία. Το φιλμ, το οποίο προβλήθηκε τον Μάιο στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του 68ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών, διαθέτει ένα εντυπωσιακό καστ ηθοποιών, το οποίο αποτελείται από τους: Έμιλι Μπλαντ, Μπενίτσιο Ντελ Τόρο, και Τζος Μπρολίν.

Ο Βιλνέβ καταφέρνει να παρουσιάσει μία αξιόλογη περιπέτεια, ρεαλιστική και σε σημεία σκληρή. Πρόκειται για μία προσεγμένη δημιουργία, που εκτός από τις εντυπωσιακές σκηνές δράσεις – και τις ελάχιστες δόσεις μαύρου χιούμορ που οφείλονται κυρίως στον απολαυστικό Τζος Μπρολίν – παρέχει τον χώρο και τη δυνατότητα, στους τρεις αξιόλογους ηθοποιούς που πρωταγωνιστούν, να αναδείξουν το υποκριτικό τους ταλέντο.

«Χέντριξ: Η Τύχη Είναι με τους Βιρτουόζους» (Jimi: All Is by My Side – 2013) του Τζον Ρίντλεϊ (Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Η.Π.Α.)

image

Σε σενάριο και σκηνοθεσία του βραβευμένου με Όσκαρ Σεναρίου, Τζον Ρίντλεϊ (12 Χρόνια Σκλάβος), η ταινία «Χέντριξ: Η Τύχη Είναι με τους Βιρτουόζους» είναι μία βιογραφία για τον θρύλο της μουσικής Τζίμι Χέντριξ, με πρωταγωνιστή τον μουσικό Αντρέ Μπέντζαμιν (André 3000)) των OutKast. Καλύπτοντας μια χρονιά της ζωής του, μεταξύ του 1966-67, όπου ο Τζίμι Χέντριξ ξεκινά ως ένας άγνωστος κιθαρίστας από τη Νέα Υόρκη και φτάνει να ορίζει τη μουσική σκηνή του Λονδίνου, το φιλμ αποτελεί ένα κοντινό πορτραίτο ενός ευαίσθητου νέου μουσικού, στο μεταίχμιο της μεταμόρφωσής του σ’ έναν μουσικό θρύλο.

«Ο Χέντριξ δεν ήθελε καν να τραγουδά. Δεν ήθελε να είναι ο επικεφαλής της μπάντας που έπαιζε. Δεν του άρεσε καν η φωνή του. Αυτό που βλέπουμε στη συγκεκριμένη ταινία είναι αυτό το πρόσωπο, τον χαρακτήρα που κρύβεται πίσω από αυτόν τον ταλαντούχο κιθαρίστα. Και τον κόσμο που τον περιβάλλει και τον υποστηρίζει με την αγάπη του. Αυτοί τον ενθαρρύνουν να ασχοληθεί περισσότερο με τη μουσική. Και έτσι γίνεται ο Χέντριξ που όλοι γνωρίσαμε και αγαπήσαμε.» – Αντρέ Μπέντζαμιν

Πέρα από τη σκηνοθεσία, ο Τζον Ρίντλεϊ υπογράφει και το σενάριο της ταινίας, ενώ αξίζει να σημειώσουμε ότι η ταινία δεν περιλαμβάνει κανένα τραγούδι του Χέντριξ, καθώς το Ίδρυμα που διαχειρίζεται τα δικαιώματά του, δεν έδωσε την άδεια στους δημιουργούς του φιλμ.

Κυκλοφορούν επίσης:
«Ο Λαβύρινθος: Πύρινες Δοκιμασίες» (Maze Runner: The Scorch Trials – 2015) του Γουές Μπολ (Η.Π.Α.)

image

Ο Τόμας (Ντίλαν Ο’ Μπράιεν) και οι τολμηροί σύντροφοί του έχουν βγει πια από τον εφιαλτικό Λαβύρινθο αλλά βρίσκονται αντιμέτωποι με την μεγαλύτερή τους πρόκληση μέχρι τώρα: την μυστηριώδη και παντοδύναμη οργάνωση γνωστή ως Τμήμα Παγκόσμιας Καταστροφής (WCKD). Όσο φιλόξενοι και περιποιητικοί κι αν είναι οι άνδρες που τους περισυνέλεξαν μετά την απόδρασή τους, ο Τόμας δεν μπορεί να αφήσει στην άκρη τις αμφιβολίες του σχετικά με τα αληθινά τους κίνητρα. Σιγά-σιγά εκείνος και οι φίλοι του συνειδητοποιούν ότι ο έξω κόσμος κρέμεται από μια κλωστή και ότι μια μοίρα χειρότερη από τον θάνατο περιμένει όλους όσοι μείνουν πίσω, στην απέραντη ερειπωμένη περιοχή της Πύρινη Γης. Ενώνοντας τις δυνάμεις τους με αντιστασιακούς πολεμιστές, τα μέλη της ομάδας αντιμετωπίζουν τις κατά πολύ ανώτερες δυνάμεις του WCKD και αποκαλύπτουν τα σοκαριστικά της σχέδια. Σ’ έναν κόσμο όπου τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται, οι πρωταγωνιστές θα προσπαθήσουν να κάνουν μια καινούρια αρχή, χωρίς όμως να υποπτεύονται ότι μερικές φορές η αλήθεια είναι πιο σκληρή από το ψέμα.

Οι «Πύρινες Δοκιμασίες» είναι το δεύτερο κεφάλαιο της μπεστ σέλερ σειράς βιβλίων «Maze Runner» του Τζέιμς Ντάσνερ. Το πρώτο βιβλίο εκδόθηκε το 2009 και είναι βασισμένη σε μια κεντρική ιδέα, με άφθονο σασπένς και μυστήριο, που θυμίζει τους «Αγώνες Πείνας» και την τηλεοπτική σειρά «Lost».

«Minions » (&3D – 2015) του των Κάιλ Μπαλντά, Πιέρ Κοφέν (Η.Π.Α.)

image

Μετά τα animation “Εγώ, ο Απαισιότατος” και “Εγώ, ο Απαισιότατος 2”, τα Minions αυτονομούνται. Τα κίτρινα, αυτά, πλασματάκια, πλέον αποκτούν μια ολότελα δική τους ταινία, όπου ό,τι πιο εξωφρενικό υπάρχει, θα τους συμβεί. Παρακολουθούμε λοιπόν, τη διαδρομή των σκανταλιάρικων, μικροσκοπικών ζιζανίων από την εποχή της δημιουργίας της Γης, προς τη Νέα Υόρκη της δεκαετίας του ’60 σε αναζήτηση νέου, δόλιου αφεντικού, μετά από, τον Ναπολέοντα, τον Δράκουλα, έναν Αιγύπτιο Φαραώ και τον φονικό δεινόσαυρο T-Rex… Ένα διαφορετικό ταξίδι στην Ιστορία, με τα Minions να υπηρετούν διάσημους «κακούς», κάνοντας κλασσικές και αλλεπάλληλες γκάφες, ώσπου θα βρουν αυτό που αναζητούσαν στο πρόσωπο της σατανικής Σκάρλετ…

Το ρόλο της (συμπλεγματικής) κακιάς αναλαμβάνει φωνητικά, στο πρωτότυπο, η Σάντρα Μπούλοκ, ενώ εκείνον του αφηγητή, που ανοίγει και κλείνει την ταινία, ο Τζέφρι Ρας με τη χαρακτηριστική, βαριά, φωνή που εμπεριέχει την κατάλληλη δόση ειρωνείας, λειτουργώντας αντισταθμιστικά στα πάντα χαρωπά minions.