Ο Ιούνιος μας αποχαιρετά κινηματογραφικά με τον καλύτερο τρόπο, καθώς η νέα εβδομάδα φέρνει οκτώ νέες ταινίες στις αίθουσες, εκ των οποίων οι έξι, αποτελούν ενδιαφέρουσες και αξιόλογες προτάσεις. Ως εβδομάδα δημιουργών, χαρακτηρίζεται η τρέχουσα, καθώς ξεχωρίζουν οι ταινίες τριών καταξιωμένων σκηνοθετών. Του Νόα Μπάουμπαχ (Όσο Είμαστε Νέοι – 2014), του Μάικλ Γουιντερμπότομ (Ταξίδι στην Ιταλία – 2014) και του Τόμας Βίντερμπεργκ (Μακριά από το Πλήθος – 2015), που αποτελεί και την κινηματογραφική μας πρόταση. Παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη το Ταινιόραμα και αυτές είναι οι προτάσεις μας, για την 7η εβδομάδα προβολών του.

Ads

«Μακριά από το Πλήθος» (Far from the Madding Crowd – 2015) του Τόμας Βίντερμπεργκ (Ηνωμένο Βασίλειο, Η.Π.Α.)

image

Βασισμένο στο κλασικό μυθιστόρημα του Τόμας Χάρντι, το «Μακριά από το Πλήθος» είναι η ιστορία της Μπάθσιμπα Έβερντιν (Κάρεϊ Μάλιγκαν), μιας ανεξάρτητης και δυναμικής νεαρής γυναίκας που κληρονομεί τη φάρμα του θείου της. Οικονομικά αυτόνομη, όμορφη, αλλά και πεισματάρα, η Μπάθσιμπα προσελκύει τρεις πολύ διαφορετικούς αλλά αποφασισμένους μνηστήρες: τον Γκάμπριελ Όουκ (Ματίας Σένερτς), έναν βοσκό μαγεμένο από την ισχυρογνωμοσύνη της, τον Φρανκ Τρόι (Τομ Στέριτζ), έναν όμορφο και απερίσκεπτο λοχία, και τον Ουίλιαμ Μπόλντγουντ (Μάικλ Σιν), έναν ευκατάστατο και ώριμο εργένη. Όσο όμως η Μπάθσιμπα περιτριγυρίζεται από τους τρεις άνδρες και πορεύεται ανάμεσα στα δεσμά του πάθους, της εμμονής και της προδοσίας, πρέπει παράλληλα να βρει και τον δικό της δρόμο προς την ευτυχία και όλα όσα επιθυμεί. Η διαχρονική αυτή ιστορία των επιλογών και του πάθους της ηρωίδας μας, διερευνά τόσο τη φύση των σχέσεων και της αγάπης, όσο και της ανθρώπινης ικανότητας να ξεπερνά τις δυσκολίες χάρη στην προσαρμοστικότητα και την αποφασιστικότητα.

Ads

Με οδηγό ένα καλό σενάριο και δύο υπέροχες ερμηνείες από την Κάρεϊ Μάλιγκαν – An Education (2009), Drive (2011), Ο Υπέροχος Γκάτσμπυ (2013) – και τον εντυπωσιακό Ματίας Σένερτς – Μοσχαροκεφαλή (2011), Rust and Bone (2012) – το φιλμ μας ταξιδεύει με λιτή σκηνοθεσία και προσεγμένη φωτογραφία, στην βικτωριανή Αγγλία. Ο σπουδαίος καλλιτέχνης Τόμας Βίντερμπεργκ –  It’s All About Love (2003), The Hunt (2012) – επιστρέφει με τη νέα του αξιόλογη δημιουργία. Ο Δανός σκηνοθέτης που το 1998 μας χάρισε την πρώτη ταινία του κινηματογραφικού κινήματος Δόγματος ’95, την αριστουργηματική «Οικογενειακή Γιορτή» (The Celebration / Festen), μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη, το  κλασσικό πλέον μυθιστόρημα του Τόμας Χάρντι: «Μακριά από το Αγριεμένο Πλήθος» (1874) – τελευταία φορά που η ιστορία μεταφέρθηκε στο σινεμά ήταν σε σκηνοθεσία του Τζον Σλέσινγκερ το 1967, μ’ ένα συγκλονιστικό σύνολο ηθοποιών, με πρωταγωνίστρια την Τζούλι Κρίστι και στο πλάι της τους: Alan Bates, Peter Finch και Terence Stamp.

«Όσο Είμαστε Νέοι» (While We’re Young – 2014) του Νόα Μπάουμπαχ (Η.Π.Α.)

image

Ο Μπεν Στίλερ και η Ναόμι Γουότς είναι αντίστοιχα ο Τζος και η Κορνήλια Σρέμπνικ, ένα παντρεμένο μεσήλικο ζευγάρι. Πατέρας της Κορνήλια, είναι ο διάσημος και καταξιωμένος σκηνοθέτης Leslie Breitbart (Charles Grodin). Το ζευγάρι προσπάθησε στο παρελθόν να αποκτήσει παιδί, αλλά δε μπόρεσαν κι αποφάσισαν ότι θα ζήσουν μ’ αυτό… Καθώς όμως ο Τζος δουλεύει επάνω στο νέο του ντοκιμαντέρ, είναι προφανές ότι έχει φτάσει στα όρια του και αισθάνεται ότι κάτι λείπει από τη ζωή του με την Κορνήλια. Αντίθετα ο Τζέιμι και η Ντάρμπι- ο Άνταμ Ντράιβερ και η Αμάντα Σέιφριντ, αντίστοιχα – είναι ένα νεαρό, αυθόρμητο ζευγάρι, έτοιμο ανά πάσα στιγμή να τα παρατήσει όλα για να ακολουθήσει ότι το παθιάζει. Για τον Τζος, είναι σαν να έχει ανοίξει ένα παράθυρο στα νιάτα του – ή στα νιάτα που θα ήθελε να έχει. Σύντομα οι ανήσυχοι σαραντάρηδες, θα κάνουν στην άκρη τους φίλους τους της ίδιας ηλικίας – μεταξύ των οποίων και ο Beastie Boy, Άνταμ Χόροβιτζ – για να ακολουθήσουν τα βήματα των ανέμελων νεαρών. «Πριν γνωριστούμε» παραδέχεται ο Τζος στο Τζέιμι, «τα μοναδικά δύο αισθήματα που είχα μέχρι τώρα ήταν σκεπτικισμός και περιφρόνηση».

Δύο χρόνια μετά το υπέροχο, ασπρόμαυρο φιλμ «Frances Ha» (2012), ο ταλαντούχος σκηνοθέτης Νόα Μπάουμπαχ, επιστρέφει, με τη νέα του ταινία, χωρίς όμως να καταφέρει να ανταποκριθεί στις υψηλές προσδοκίες που ο ίδιος δημιούργησε. Όπως και στο «Greenberg» του 2010, ο Μπάουμπαχ επιμένει και πάλι να δώσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στον Μπεν Στίλερ, που όμως ούτε αυτή την φορά είναι αντάξιος των συνθηκών, κρινόντας μοιραία και την εξέλιξη της ιστορίας. Σχετικά ικανοποιητική η παρουσία των δύο γυναικείων ρόλων, της Ναόμι Γουότς και της Αμάντα Σέιφριντ, ενώ εκείνος που κλέβει τις εντυπώσεις με την ενέργεια του, είναι ο Άνταμ Ντράιβερ (Frances Ha – 2012, Girls (TV Series) – 2012-2016, ενώ σύντομα θα τον δούμε και πάλι στην μεγάλη οθόνη στο Star Wars: Episode VII). Παρόλα αυτά ο Μπάουμπαχ, καταφέρνει να παρουσιάσει μία ολοκληρωμένη και σύγχρονη ταινία, με κεντρικό άξονα τον χρόνο που περνά, τη φιλοδοξία και το άγχος της επιτυχία στην καθημερινότητα μας, καθώς και το πορτραίτο ενός γάμου που δοκιμάζεται από την εισβολή της νιότης.

Διαβάστε επίσης:
«Frances Ha» με την υπέροχη Γκρέτα Γκέργουικ

«Ταξίδι στην Ιταλία» (The Trip to Italy – 2014) του Μάικλ Γουιντερμπότομ (Ηνωμένο Βασίλειο)

image

Δύο φίλοι, έξι γεύματα σε διαφορετικές τοποθεσίες κι ένα road trip στην Ιταλία και συγκεκριμένα σε: Λιγουρία, Τοσκάνη, Ρώμη, Αμάλφι και Κάπρι. Ο Rob (Ρομπ Μπράιντον) και ο Steve (Στιβ Κούγκαν) αναλαμβάνουν για δεύτερη φορά, να παρουσιάσουν για λογαριασμό της εφημερίδας The Observer, την κριτική τους για ορισμένα εστιατόρια. Ο Rob, πατέρας ενός μικρού παιδιού, κουρασμένος από τις ευθύνες του, αναζητά λίγη περιπέτεια. Ο Steve έχει περάσει μια περίοδο σκληρής δουλειάς στο Λος Άντζελες μακριά από το σπίτι του, αλλά τώρα βρίσκεται σε μια παύση από την εργασία του.  Έχοντας πια το χρόνο να επιστρέψει στην Ευρώπη θέλει να δει τα παιδιά του. Οι δυο φίλοι, συζητούν για τη ζωή, την αγάπη, τις ταινίες και το μέλλον.

Το φιλμ όμως δεν αναλώνεται μόνο ως μία γαστρονομική εξερεύνηση αλλά κυρίως ως ένα πολιτιστικό ταξίδι, καθώς οι δύο ηθοποιοί, ακολουθούν τα βήματα των Άγγλων ρομαντικών ποιητών Byron και Shelley στην Ιταλία, αναζητώντας τα σημεία που οι δυο ποιητές πέρασαν μια καθοριστική για το έργο τους χρονική περίοδο. Μαζί με τον Rob και τον Steve, ταξιδεύουμε στα ξενοδοχεία που μένουν και τα εστιατόρια που επισκέπτονται, παρακολουθούμε τις κουζίνες και τους σεφ που μαγειρεύουν γι’ αυτούς. Βέβαια το τέλος σ’ αυτό το ταξίδι – όπως και σε όλα τα όμορφα ταξίδια – παραμένει ανοιχτό. Ο Rob έχει μια προσφορά για εργασία που θα σήμαινε και πάλι την αναχώρησή του για τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ και ο Steve προσπαθεί να βρει έναν τρόπο να επιστρέψει σε μια πιο ήσυχη και κάπως οικογενειακή ζωή.

Η επιτυχημένη ομάδα του 2010 με το φιλμ «The Trip» (που έγινε και τηλεοπτική σειρά), επιστρέφει με τη δεύτερη ταινία τους. Αυτή τη φορά όμως, αφήνουν πίσω τους τη βροχερή Μ. Βρετανία και ταξιδεύουν στην ηλιόλουστη Ιταλία, με το αποτέλεσμα να τους δικαιώνει απόλυτα. Στην καρέκλα του σκηνοθέτη συναντάμε και πάλι τον βραβευμένο με BAFTA δημιουργό, Michael Winterbottom (In This World – 2002). Μαζί του, οι αποδεδειγμένα καλοί ηθοποιοί και stand up comedians, o Στιβ Κούγκαν και ο Ρομπ Μπράιντον. Όντας φίλοι και εκτός πλατό, οι δύο Βρετανοί ηθοποιοί, έχουν καταπληκτική χημεία μεταξύ τους και αυτό περνά και στον θεατή. Οι ατάκες διαδέχονται η μία την άλλη, το κλασσικό βρετανικό χιούμορ δηλώνει παρών, οι μιμήσεις δίνουν και παίρνουν, ενώ για τους πιο απαιτητικούς, δεν είναι λίγες οι αναφορές σε κλασσικές και αγαπημένες ταινίες, όπως η «Η Περιφρόνηση» (Le Mepris – 1963) του Ζαν-Λυκ Γκοντάρ…

«Χορωδία» (Boychoir – 2014) του Φρανσουά Ζιράρ (Η.Π.Α.)

image

Με πρωταγωνιστή τον βραβευμένο με δύο Όσκαρ, Ντάστιν Χόφμαν – Kramer vs. Kramer (1979), Rain Man (1988) – και με την σκηνοθετική υπογραφή του Φρανσουά Ζιράρ – σκηνοθέτη του «Cirque Du Soleil» και του βραβευμένου με Όσκαρ Μουσικής, «Το Κόκκινο Βιολί» – η ταινία «Χορωδία» αποκαλύπτει ό,τι το εξαιρετικό ενυπάρχει σε κάθε άνθρωπο αρκεί να τολμήσει το όνειρο. Ένα 12χρονο αγόρι (το υποδύεται ο πρωτοεμφανιζόμενος Γκάρετ Γουόρινγκ) που πρόσφατα έχασε τους γονείς του, καταλήγει σ’ ένα μουσικό οικοτροφείο, με τα δίδακτρα πληρωμένα από έναν ανώνυμο ευεργέτη. Κανείς δεν περιμένει ότι αυτό το ατίθασο και μοναχικό πλάσμα θα καταφέρει να μπει στο συγκρότημα Boychoir – μια χορωδία αγοριών, που ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο διατηρώντας υψηλά το κύρος της σχολής της.

Πρόκειται για μια συγκινητική ταινία, για μικρούς και μεγάλους, γεμάτη μουσική και ταλέντο, πράγμα που αποδεικνύεται από την αρχή μέχρι το τραγούδι των τίτλων τέλους, “The Mystery of Your Gift” που ερμηνεύεται από τον υποψήφιο για Grammy Τζος Γκρόμπαν. Παρά το γεγονός ότι η ταινία έχει μέτριο και προβλέψιμο σενάριο, που διακατέχεται δυστυχώς από αρκετά κλισέ του είδους, ωστόσο το φιλμ καταφέρνει και επιβιώνει μέχρι το τέλος, εξαιτίας κυρίως της υπέροχης κλασσικής μουσικής του, αλλά και λόγω της ερμηνευτικής δεινότητας του Ντάστιν Χόφμαν. Ο σπουδαίος ηθοποιός, μετά από καιρό, έχει την ευκαιρία να μας θυμίσει επί της μεγάλης οθόνης, γιατί δικαίως θεωρείται ως ένας από τους σπουδαιότερους Αμερικανούς ερμηνευτές, όλων των εποχών. Στα θετικά και η μικρή παρουσία της Κάθι Μπέιτς.

«Slow West» (2015) του Τζον Μακλίν (Ηνωμένο Βασίλειο, Νέα Ζηλανδία)

image

Ο 16χρονος αριστοκράτης Τζέι (Κόντι Σμιτ-Μακφί) μεγαλώνει στα Χάιλαντς της Σκωτίας μαζί με την Ρόουζ (Κάρεν Πιστόριους), την κόρη ενός ταπεινού αγρότη. Ενώ οι δυο τους συνειδητοποιούν ότι η φιλία τους με τα χρόνια εξελίχθηκε σε κάτι περισσότερο, ο πατέρας της Ρόουζ αποφασίζει να μεταφέρει την οικογένειά του στην Αμερική. Συντετριμμένος για την απώλειά του, ο Τζέι γυρνά την πλάτη του στην προνομιούχο ζωή του και ξεκινά να βρει τη χαμένη του αγάπη στη νέα ήπειρο. Εκεί, συναντά έναν επικίνδυνο και μυστηριώδη περιπλανώμενο, τον Σίλας Σέλεκ (Μάικλ Φασμπέντερ). Παρόλο που μια τέτοια συνάντηση κανονικά θα οδηγούσε σε μια μονομαχία μέχρι θανάτου, ο Σίλας επιλέγει να μην σκοτώσει τον Τζέι και αντίθετα του προσφέρει προστασία, σε αντάλλαγμα για χρήματα. Μαζί, διασχίζουν ένα πανέμορφο αλλά και δυσοίωνο τοπίο, που κατοικείται από κάθε είδους και καταγωγής ανθρώπους, όπως τον εκκεντρικό και απειλητικό Πέιν (Μπεν Μέντελσον), του οποίου το παρελθόν είναι χαραγμένο στο κορμί του με συμβολικά τατουάζ…

Ο Μάικλ Φασμπεντερ («Hunger», «Shame», «12 Χρόνια Σκλάβος») καλπάζει στην Άγρια Δύση του 19ου αιώνα σ’ ένα δυνατό και ατμοσφαιρικό γουέστερν που κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ του Σάντανς. Πρόκειται για την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Τζον Μακλίν, του βραβευμένου με BAFTA σκηνοθέτη για την μικρού μήκους ταινία «Pitch Black Heist» στην οποία πρωταγωνιστούσε επίσης ο Φασμπέντερ. Ο ανερχόμενος νεαρός πρωταγωνιστής Κόντι Σμιτ-Μακφί είναι ικανοποιητικός στον βασικό ρόλο, ενώ τις εντυπώσεις κερδίζει ο έμπειρος Αυστραλός ηθοποιός, Μπεν Μέντελσον – The Place Beyond the Pines (2012), Lost River (2014). Τα γυρίσματα έγιναν εξ ολοκλήρου στη Νέα Ζηλανδία, με τη σκωτσέζικη μουσική εποχής να συνοδεύει ιδανικά το υπαρξιακό αυτό road movie.

«Ξεχασμένες Ζωές» (Still Life – 2013) του Ουμπέρτο Παζολίνι (Ηνωμένο Βασίλειο,Ιταλία)

image

Η δουλειά του σχολαστικού John May (Έντι Μαρσάν) είναι να εντοπίζει με κάθε τρόπο τους συγγενείς όσων έχουν πεθάνει μόνοι και να οργανώνει τις κηδείες τους. Είναι τόσο παθιασμένος με τη δουλειά του που κάνει πολλά περισσότερα από αυτά που ορίζει το απλό καθήκον. Ταυτίζεται με τους «ξεχασμένους πελάτες» του και προσπαθεί να τους καταλάβει μέσα από αυτά που έχουν αφήσει πίσω τους. Τους συνοδεύει στην τελευταία τους κατοικία, ενώ με σεβασμό και αξιοπρέπεια, επιλέγει τη μουσική της κηδείας και γράφει ο ίδιος τους επικήδειους λόγους, ακόμα κι αν είναι ο μοναδικός που θα τους ακούσει… Η ζωή του είναι τακτοποιημένη, καλοκουρδισμένη και ήρεμη, μέχρι που θα αναλάβει την τελευταία του υπόθεση. Πρόκειται για τον γείτονα του, έναν ηλικιωμένο αλκοολικό άντρα που βρίσκεται νεκρός. Ο May ψάχνει στο ακατάστατο διαμέρισμα του για στοιχεία και η έρευνα του αποκαλύπτει έναν πληθωρικό άντρα που έχει αφήσει το σημάδι του σε πολλούς ανθρώπους. Παράλληλα όμως θα ανακαλύψει και την αποξενωμένη κόρη του πελάτη του. Οι δύο μοναχικές ψυχές έλκονται και ο May αρχίζει, έστω και τώρα, να ζει πιο αυθόρμητα.

Πέντε χρόνια μετά το φιλμ «Machan» (2008), ο καταξιωμένος Ιταλός παραγωγός Ουμπέρτο Παζολίνι – ανιψιός του σπουδαίου σκηνοθέτη Λουκίνο Βισκόντι – επιστρέφει πίσω από την κάμερα, με τη δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του. Πρόκειται για μία λυρική, μελαγχολική ιστορία, που εξελίσσεται αργά με μικρές δόσεις μαύρου χιούμορ και που κορυφώνεται σ’ ένα υπέροχο, όσο και συγκινητικό φινάλε. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο, συναντάμε τον αξιόλογο Βρετανό ηθοποιό, Έντι Μαρσάν – Filth (2013), Jonathan Strange & Mr Norrell (2015) Tv Series. Μία εμπνευσμένη δραματική κομεντί, ντυμένη με υπέροχη μουσική επένδυση (Rachel Portman), που πραγματεύεται τη ζωή, τη μοναξιά και την αγάπη, υφαίνοντας το πορτρέτο ενός ήσυχου, φιλότιμου και αλτρουιστή ήρωα στην τελευταία του αποστολή, τον οποίο ενσαρκώνει υποδειγματικά o Μαρσάν. Το φιλμ προβλήθηκε το 2013 στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βενετίας, όπου και απέσπασε το Βραβείο Art Cinema Καλύτερης Ταινίας, το Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας στο Τμήμα Ορίζοντες και το Βραβείο Κριτικών Pasinetti.

Κυκλοφορούν επίσης:
«Εξολοθρευτής: Γένεsys» (Terminator: Genisys – 2015) του Άλαν Τέιλορ (Η.Π.Α.) με πρωταγωνιστές τους: Εμίλια Κλαρκ, Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ, Τζέι Κόρτνεϊ, Τζ. Κ. Σίμονς, Τζέισον Κλαρκ, Μπιούνγκ-Χουν Λι, Άαρον Γουίλιαμσον και Ματ Σμιθ.

image

Η νέα κινηματογραφική εβδομάδα διαθέτει και το απαραίτητο blockbuster, το οποίο μας μεταφέρει στο 2032. Ο John Connor, ηγέτης της αντίστασης συνεχίζει τον πόλεμο ενάντια στις μηχανές. Στην επίθεση του Λος Άντζελες, οι φόβοι του για το άγνωστο μέλλον αρχίζουν να αναδύονται όταν οι κατάσκοποι της TECOM αποκαλύπτουν μια νέα συνωμοσία από τη SkyNet, κατά την οποία θα τους επιτεθούν και από τα δύο μέτωπα.

Ταξίδια στον χρόνο, σκηνές δράσης και καταδίωξης, καθώς και μέτρια χρήση της τεχνολογίας του 3D, συνθέτουν το παζλ της ταινίας «Εξολοθρευτής: Γένεsys», το οποίο εγκαινιάζει με αυτό τον τρόπο μία νέα τριλογία… Με πρωταγωνιστές, τον Τζέι Κόρτνεϊ (A Good Day to Die Hard – 2013), την εντυπωσιακή Εμίλια Κλαρκ – η δημοφιλής «Καλίσι» της τηλεοπτικής επιτυχίας Game of Thrones – και φυσικά τον Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ. Το φιλμ απευθύνεται αποκλειστικά στους λάτρεις της περιπέτειας και του συγκεκριμένου franchise. Στα αξιοσημείωτα, η πάντα θετική παρουσία του Τζ. Κ. Σίμονς.

«Παγιδευμένη Ψυχή: Κεφάλαιο 3» (Insidious: Chapter 3 – 2015) του Λι Γουάνελ (Καναδάς, Η.Π.Α.), με πρωταγωνιστές τους: Ντέρμοτ Μαλρόνεϊ, Λιν Σάγιε, Στέφανι Σκοτ, Χέιλι Κιγιόκο και Άνγκους Σάμσον.