Το tvxs.gr σας προτείνει κάθε μέρα ταινίες, ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικές σειρές που αξίζει να δείτε κατά τη διάρκεια της καραντίνας.

Ads

Ψυχρός Πόλεμος (ΕΡΤ2, 22.00)

Δραματική ταινία, συμπαραγωγής Πολωνίας – Γαλλίας – Αγγλίας 2018, του Πάβελ Παβλικόφσκι

«Θα μείνω μαζί σου μέχρι το τέλος του κόσμου». Στην Πολωνία του 1949 ο μουσικός και συνθέτης Βίκτορ γνωρίζει και ερωτεύεται τη νεαρή, δυναμική και ταλαντούχα τραγουδίστρια Ζούλα. Παγιδεύονται σε έναν μοιραίο έρωτα που τους καταδικάζει να βρίσκονται δεμένοι ο ένας με τον άλλον όμως οι πολιτικές συνθήκες, οι διαφορές και τα ελαττώματα τους, αλλά και μια σειρά από ατυχείς συγκυρίες τους χωρίζουν και τους ενώνουν σε έναν έρωτα διαχρονικά αδύνατο.

Ads

Στη διχασμένη Ευρώπη του Ψυχρού Πολέμου ζουν, για τα επόμενα 15 χρόνια, ένα παθιασμένο μα και αδιέξοδο έρωτα που θα τους οδηγήσει από την Πολωνία στο Βερολίνο, στη Γιουγκοσλαβία, στο Παρίσι και πίσω στην πατρίδα τους ενώ η παθιασμένη σχέση τους θα αποδειχτεί μοιραία για τη ζωή τους.

image

Η αριστουργηματική και άκρως σαγηνευτική δημιουργία του βραβευμένου με Οσκαρ Πολωνού σκηνοθέτη για την ταινία του «Ida», είχε τεράστια εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία ενώ χαρακτηρίστηκε από τους κριτικούς διεθνώς ως επικά στυλάτη ταινία που έχει δομηθεί με ανατριχιαστική ακρίβεια από τη μουσική μέχρι τη σκηνοθεσία και φωτογραφία κάθε κάδρου της.

Ο Πάβελ Παβλικόφσκι απέσπασε για το ασπρόμαυρο αυτό κομψοτέχνημά του το Βραβείο Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Καννών, όπου έκανε την επίσημη πρεμιέρα της το 2018 και τρεις υποψηφιότητες στα Όσκαρ το 2019, Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, Καλύτερης Φωτογραφίας και Καλύτερης Σκηνοθεσίας.

Σκηνοθεσία: Πάβελ Παβλικόφσκι. Πρωταγωνιστούν: Τζοάνα Κούλιγκ, Τόμας Κοτ, Άγκατα Κουλέσα, Μπόρις Σικ.

Η Κραυγή ενός Ανθρώπου (Βουλή, 00.00)

Δραματική ταινία συμπαραγωγής Γαλλίας – Βελγίου 2010

Ο Άνταμ, ένας 60χρονος πρώην πρωταθλητής της κολύμβησης, ζει στην Τζαμένα, την πρωτεύουσα του Τσαντ, έρχεται αντιμέτωπος με την αλλαγή της ιδιοκτησίας του πολυτελούς ξενοδοχείου όπου εργάζεται σήμερα ως υπάλληλος στην πισίνα, αλλά και με τον εμφύλιο πόλεμο στου οποίου το έλεος βρίσκεται η χώρα του.
Όταν το ξενοδοχείο εξαγοράζουν οι Κινέζοι αναγκάζεται από τη νέα ιδιοκτησία να παραχωρήσει τη δουλειά του στο γιο του, Αμπντέλ, λόγο της ηλικίας του. Γεγονός που αντιμετωπίζει με θλίψη, καθώς πιστεύει ότι έτσι ταπεινώνεται και μπαίνει στο περιθώριο, μάλιστα πρόωρα.

image

Παράλληλα, η κυβέρνηση αντιδρώντας απέναντι στον κίνδυνο να καταλάβουν την εξουσία οι ένοπλοι αντάρτες, απαιτεί από τον ντόπιο πληθυσμό τη συνδρομή του στον πόλεμο με χρήματα και εθελοντές σε μάχιμη ηλικία. Οι αρχές πιέζουν την οικογένεια του Άνταμ να μπει στον πόλεμο. Ο ίδιος δεν έχει χρήματα ενώ το μόνο που του έχει απομείνει είναι ο γιος του που δεν θέλει με τίποτα να χάσει. Οι μέρες κυλούν και οι πιέσεις από τον επικεφαλής των κυβερνητικών αντιπροσώπων, και συνάμα φίλο του, γίνονται εντονότερες.

Η ταινία απέσπασε το Βραβείο της Επιτροπής στο 63ο Φεστιβάλ Καννών.

Σκηνοθεσία: Μαχαμέτ Σαλέχ Χαρούν. Πρωταγωνιστούν: Γιουσούφ Ντζαορό, Ντιούκ Κομά, Εμίλ Αμπόσολο Έμπο, Μαριούς Γελολό.

Barbara (ERTflix)

Βιογραφικό δράμα, γαλλικής παραγωγής 2017

Μια ηθοποιός, η Μπριζίτ, ετοιμάζεται να υποδυθεί την τραγουδίστρια Μπαρμπαρά σε μια ταινία για τη ζωή της, της οποίας τα γυρίσματα ξεκινούν σύντομα. Η Μπριζίτ δουλεύει τον χαρακτήρα της, τα τραγούδια και τις μελωδίες της, τις κινήσεις και τα λόγια της ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες του σκηνοθέτη, Ιβ, και βυθίζεται στο ταπεραμέντο της ηρωίδας που ενσαρκώνει. Ο χαρακτήρας μεγαλώνει μέσα της και την καταλαμβάνει, τόσο ώσπου κανείς δεν μπορεί να ξεχωρίσει την ηθοποιό από τον χαρακτήρα.

Μια ποιητική βιογραφία της μυστηριώδους και θρυλικής Γαλλίδας τραγουδίστριας Μπαρμπαρά, κατά κόσμον Μονίκ Αντρέ Σερφ, παιδί ρωσοεβραίων μεταναστών στο Παρίσι (1930-1997), 20 χρόνια μετά τον θάνατο της. Πρωταγωνιστεί η Ζαν Μπαλιμπάρ σε διπλό ρόλο και σκηνοθετεί ο Ματιέ Αμαρλίκ ο οποίος αφηγείται με ένα ιδιαίτερο τρόπο τη ζωή της ιδιαιτέρως δημοφιλούς στη Γαλλία καλλιτέχνιδας ενώ ερμηνεύει ο ίδιος το ρόλο του σκηνοθέτη Ιβ.

image

Πρόκειται για μία ταινία που αποτίνει φόρο τιμής στην τραγουδίστρια των επιτυχιών «L’ Aigle Noir», «Ma plus Belle Histoire d’ Amour», «Gottingen» και πολλών άλλων, καθώς και ένα σχόλιο πάνω στην κινηματογραφική απόδοση της πραγματικότητας από τον καταξιωμένο Γάλλο ηθοποιό και σκηνοθέτη, που του χάρισε το Βραβείο Ποιητικής Αφήγησης στο Τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα του 70ου Φεστιβάλ Καννών καθώς και δύο Βραβεία Σεζάρ το 2018, Ά Γυναικείου Ρόλου για την Ζαν Μπαλιμπάρ, και Καλύτερου Ήχου.

Σκηνοθεσία: Ματιέ Αμαρλίκ. Πρωταγωνιστούν: Ζαν Μπαλιμπάρ, Ματιέ Αμαρλίκ, Ρολάν Ρομανελί.

Η ταινία προβάλλεται μέχρι και σήμερα, 24 Φεβρουαρίου, στο ERTflix