Το tvxs.gr σας προτείνει κάθε μέρα ταινίες, ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικές σειρές που αξίζει να δείτε κατά τη διάρκεια της καραντίνας. 

Ads

Σκοτεινός Ποταμός (ΕΡΤ 2, 22.00)
Δραματική ταινία, βρετανικής παραγωγής 2017, της Κλιό Μπάρναρντ
image

Η Άλις επιστρέφει στο Γιόρκσαϊρ της Βορειοανατολικής Αγγλίας μετά τον θάνατο του πατέρα της, επισκέπτοντας τη γενέτειρά της για πρώτη φορά μετά από δεκαπέντε χρόνια. Αποφασισμένη να διεκδικήσει το μερίδιο της από την περιουσία που τους άφησε ο πατέρας τους, θα έρθει αντιμέτωπη με τον αποξενωμένο αδερφό της, Τζο, που μετά βίας αναγνωρίζει, αλλά και με τις επώδυνες παιδικές αναμνήσεις της. Ο αδερφός της, κουρασμένος από τις προσπάθειες χρόνων να διατηρήσει το οικογενειακό αγρόκτημα, είναι αποφασισμένος να το πουλήσει προς μεγάλη έκπληξη και απογοήτευση της αδερφής του. Η διαφωνία τους θα φέρει στην επιφάνεια τραυματικές μνήμες για την Άλις, που ήταν αδρανείς για χρόνια.

image

Ads

Η τρίτη αυτή μεγάλου μήκους ταινία της σκηνοθέτριας του σπουδαίου και πολυβραβευμένου «Εγωιστή Γίγαντα» είναι εμπνευσμένη από το μπέστ σέλερ «Trespass» της Βρετανίδας μυθιστοριογράφου Ρόουζ Τρεμέιν και ο τίτλος της προέρχεται από το ποίημα του γνωστού Άγγλου ποιητή Τεντ Χιουζ (συζύγου της  Αμερικανίδας ποιήτριας Σύλβια Πλαθ) «Σκοτεινό Ποτάμι» (Dark River). Το τραγούδι των τίτλων, «An Acre of Land», ερμηνεύει η υπέροχη P J Harvey.

  • Σκηνοθεσία – Σενάριο: Κλιό Μπάρναρντ
  • Πρωταγωνιστούν: Ρουθ Γουίλσον, Σον Μπιν, Μαρκ Στάνλεϊ, ‘Εσμε Κριντ-Μάιλς

Η ταινία είναι διαθέσιμη και στο ERTflix

Άμλετ (Cosmote TV, 22:30)
Δραματική ταινία εποχής, βρετανικής παραγωγής 1948, του Λόρενς Ολίβιε

image

Ο νεαρός Πρίγκιπας Άμλετ της Δανίας δεν μπορεί να ξεπεράσει τη θλίψη από τον απροσδόκητο θάνατο του πατέρα του, ούτε να αποδεχτεί τον εσπευσμένα επακόλουθο γάμο της μητέρας του, Βασίλισσας Γερτρούδης, με το θείο του Κλαύδιο, ο οποίος ανέβηκε στο θρόνο. Όταν εμφανίζεται μπροστά του το φάντασμα του Βασιλιά και του αποκαλύπτει ότι υπεύθυνος για το θάνατο του είναι ο Κλαύδιος, τότε ο Άμλετ γεμίζει από οργή και αποφασίζει να πάρει εκδίκηση. Σχεδιάζει να αποκαλύψει την ενοχή του αδερφού του πατέρα του παριστάνοντας τον τρελό. Γεγονός που έχει τραγικές συνέπειες όσον αφορά τις σχέσεις του με τους υπόλοιπους και κυρίως στην αγάπη που τρέφει για την Οφηλία, κόρη του βασιλικού συμβούλου Πολώνιου.

image

Βραβευμένη με τέσσερα Όσκαρ, Καλύτερης Ταινίας, Α΄ Ανδρικού Ρόλου, Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης και Κοστουμιών, η λαμπρή μεταφορά στη μεγάλη οθόνη του γνωστού και δημοφιλούς έργου του Ουίλιαμ Σαίξπηρ από τον σπουδαίο ηθοποιό του θεάτρου και του κινηματογράφου Λόρενς Ολίβιε αποτέλεσε την πρώτη βρετανική παραγωγή που βραβεύτηκε με Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας. Τιμήθηκε, επίσης, με τον Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ Βενετίας και, μεταξύ άλλων, απέσπασε δύο Χρυσές Σφαίρες, Καλύτερης Ξένης Ταινίας και Ανδρικής Ερμηνείας. Ο κινηματογραφικός Άμλετ του Λόρενς Ολίβιε χάρισε στον ίδιο το πρώτο και μοναδικό Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου ενώ ήταν ο μοναδικός ηθοποιός που έλαβε Όσκαρ έχοντας σκηνοθετήσει τον εαυτό του, μέχρι τη νίκη του Ρομπέρτο Μπενίνι για τη ταινία του «Η Ζωή Είναι Ωραία» πέντε δεκαετίες αργότερα.

  • Σκηνοθεσία: Λόρενς Ολίβιε
  • Διεύθυνση Φωτογραφίας: Ντέσμοντ Ντίκινσον
  • Μοντάζ: Χέλγκα Κέλερ
  • Μουσική: Γουίλιαμ Γουόλτον
  • Πρωταγωνιστούν: Λόρενς Ολίβιε, Τζιν Σίμονς, Άιλιν Χέρλι Μπέιζιλ Σίντνεϊ, Φίλιξ Άιλμερ, Τέρενς Μόργκαν, Νόρμαν Γουόλαντ, Έσμοντ Νάιτ, Στάνλεϊ Χόλογουεϊ, Άντονι Κουέιλ, Χάρκουρτ Γουίλιαμς

O Στρατηγός (ERTflix)
Βιογραφικό δράμα, ιρλανδο-βρετανικής παραγωγής 1998

image

Το 1981, ο Τζον Μπούρμαν πέφτει θύμα ληστείας στο σπίτι του στο Δουβλίνο. Η αστυνομία θεωρεί πιθανότερο ένοχο τον ήδη διάσημο, εκείνη την εποχή, κακοποιό, Μάρτιν Κάχιλ, επονομαζόμενο και ως «Στρατηγό». Κάπως έτσι, ο Μπούρμαν αποφάσισε να κάνει μια ταινία για τη ζωή του Κάχιλ.
Ο Μάρτιν Κάχιλ ήταν ένας από τους διασημότερους και προσφιλέστερους κακοποιούς της δεκαετίας του 1980. Έκανε εντυπωσιακές ληστείες γελοιοποιώντας συνεχώς τους φορείς κοινωνικών θεσμών: τους πολιτικούς, τους θρησκευτικούς ηγέτες, την αστυνομία και διάφορες οργανώσεις.

  • Σκηνοθεσία – Σενάριο: Τζον Μπούρμαν
  • Πρωταγωνιστούν: Μπρένταν Γκλίζον, Άντριαν Ντάνμπαρ, ΓιονΒόιτ, Μαρία Ντόιλ Κένεντι, Αντζελίνα Μπολ

Η ταινία θα είναι διαθέσιμη στο ERTflix έως τις 22 Απριλίου