Στην αγκαλιά του φιδιού (ΕΡΤ2, 22:00)

Ads

Δραματική περιπέτεια, συμπαραγωγής Κολομβίας-Βενεζουέλας-Αργεντινής 2015.

Εμπνευσμένος από τα ημερολόγια του Ολλανδού εξερευνητή Θίοντορ Κοχ-Γκράνμπεργκ και του Αμερικανού Ρίτσαρντ Έβανς Σουλτς, ο  Κολομβιανός σκηνοθέτης Σίρο Γκέρα υφαίνει ένα μαγικό πέπλο γύρω από τον Αμαζόνιο της Κολομβίας.

Με απόσταση λίγων δεκαετιών, δύο επιστήμονες αναζητούν στον Αμαζόνιο ένα ιερό φυτό με θαυματουργές θεραπευτικές ιδιότητες. Η περιπλάνηση θα οδηγήσει και τους δύο στον ίδιο σαμάνο, τελευταίο επιζώντα της φυλής του. Η σχέση και των δύο μαζί του, αφού περάσει από τα στάδια της γνωριμίας και της φιλίας, θα πάρει μία απρόβλεπτη τροπή.

Ads

Μια περιπετειώδης περιπλάνηση που εστιάζει στις ανεπούλωτες πληγές της αποικιοκρατίας. Η σχέση ανάμεσα στους δύο επιστήμονες και τον ιθαγενή σαμάνο αποτυπώνει, μέσα από την ποιητική ορμή της ασπρόμαυρης φωτογραφίας, μια εθνογραφικού χαρακτήρα σπουδή πάνω στο εκρηκτικό αντάμωμα δύο κόσμων.
Χωρίς ηθικολογίες και διδακτισμούς μιλά για την αθόρυβη καταπάτηση των ηθών και τη βίαιη εξαφάνιση των πολιτισμών του Αμαζονίου. Αφήνει τους ιθαγενείς να μιλήσουν τη γλώσσα τους για να ακουστεί η ίδια η φωνή του Αμαζονίου.

Με αυτήν την ταινία, η Κολομβία, για πρώτη φορά στην κινηματογραφική της ιστορία, βρέθηκε το 2016ανάμεσα στις πέντε χώρες που διεκδίκησαν το Όσκαρ για Καλύτερη Ξενόγλωσση Ταινία. Στο 68ο Φεστιβάλ των Καννών κέρδισε το Βραβείο CICAE
της Διεθνούς Ένωσης Κινηματογράφων Τέχνης.

Σκηνοθεσία:Σίρο Γκέρα. Σενάριο:Σίρο Γκέρα, Ζακ Τουλμόν Βιντάλ. Διεύθυνση φωτογραφίας:Νταβίντ Γκαλέγκο. Μοντάζ:Ετιέν Μπουσάκ. Μουσική: Νασκούι Λινάρες.
Παίζουν:Γιαν Μπιζοβέ, Νίλμπιο Τόρες, Μπριόν Ντέιβις, Αντόνιο Μπολιβάρ, Γιαουενκού Μιγκέ.

image

Τα χρώματα της Ίριδας (Βουλή Τηλεόραση, 00.00)

Ταινία ελληνικής παραγωγής 1974, του Νίκου Παναγιωτόπουλου.

Σε μία παραλία κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων μιας ταινίας, ένας άγνωστος άντρας κρατώντας μια διαφανή ομπρέλα μπαίνει στο πλάνο κατευθύνεται ήρεμα μέσα στη θάλασσα και εξαφανίζεται. Οι άνθρωποι της παραγωγής υποστηρίζουν ότι πρόκειται για διαφημιστικό τρυκ, αλλά ο μουσικός της ταινίας θέλει να ερευνήσει και να προσπαθήσει να διαλευκάνει το μυστήριο περιστατικό.

Το σκηνοθετικό ντεπούτο του Νίκου Παναγιωτόπουλου είναι μια σπουδή πάνω στην «παρανοϊκή» δύναμη της εικόνας, καθώς το σινεμά, μπορεί να θεωρείται τέχνη του πραγματικού είναι εξίσου όμως και μία τέχνη του τεχνητού, μια αναζήτηση των σχέσεων πραγματικότητας και ονείρου, λογικού και παράλογου.
Ο ίδιος ο σκηνοθέτης στους τίτλους αρχής της ταινίας τη χαρακτηρίζει «αντεπιστημονικής φαντασίας, έγχρωμον σινεμασόκ». Χαρακτηριστικά είναι τα περάσματα του κριτικού κινηματογράφου Γιάννη Μπακογιαννόπουλου, της Μιμής Ντενίση, του Διονύση Σαββόπουλου, του Κώστα Τσάκωνα.

Στην ταινία απονεμήθηκε στο 15o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το Βραβείο Διεύθυνσης Φωτογραφίας.

Σενάριο και σκηνοθεσία: Νίκος Παναγιωτόπουλος. Διεύθυνση φωτογραφίας: Νίκος Καβουκίδης. Μοντάζ: Τάκης Δαυλόπουλος. Μουσική: Σταμάτης Σπανουδάκης. Σκηνικά και κοστούμια: Διονύσης Φωτόπουλος.
Πρωταγωνιστούν: Νικήτας Τσακίρογλου, Βαγγέλης Καζάν, Έλενα Κυρανά, Γιώργος Διαλεγμένος, Τάκης Βουλαλάς, Καίτη Ιμπροχώρη, Κώστας Αρζόγλου, Κώστας Σφήκας.

image

20.000 Μέρες στη Γη (ΕΡΤflix)

Ντοκιμαντέρ,  βρετανικής παραγωγής 2014, για τη ζωή του Νικ Κέιβ πάνω στη γη.

Έπειτα από μια ολιγόλεπτη εισαγωγή, κατά τη διάρκεια της οποίας διαδοχικά πλάνα αρχείου και φωτογραφίες συνοψίζουν τη μέχρι τώρα ζωή, για την ακρίβεια τις 19.999 συνολικά μέρες στη γη, του Νικ Κέιβ, το ντοκιμαντέρ πετυχαίνει το δημοφιλή μουσικό να ξυπνάει στην κρεβατοκάμαρά του.

Από τη στιγμή εκείνη η κάμερα τον ακολουθεί για ένα 24ωρο πριν και κατά τη διάρκεια της ηχογράφησης του δίσκου «Push the sky away». Αυτό που ακολουθεί είναι ένα σχεδόν συνειρμικό και σταθερά αιφνίδιο πανόραμα ενός πολυπρόσωπου καλλιτέχνη, δοσμένο μέσα από την απροσδόκητα εξομολογητική διάθεση του ιδίου και χάρη σ’ έναν δεξιοτεχνικό συνδυασμό ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας που κατορθώνουν να ξεδιπλώσουν το ταλέντο και άγνωστες πτυχές του ροκ σταρ Νικ Κέιβ.

Πρόκειται για μία από τις ομορφότερες ταινίες πάνω στη γη, η οποία θα είναι διαθέσιμη ως ένα προσωρινό εισιτήριο ελευθέρας στο μυαλό και στην ιδιοσυγκρασία της συναρπαστικής αυτής περίπτωσης μουσικού, στην ψηφιακή ταινιοθήκη της δημόσιας τηλεόρασης έως τις 24 Μαρτίου.

Το πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ τιμήθηκε μεταξύ άλλων με το Βραβείο Σκηνοθεσίας και Μοντάζ στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σάντανς τον Ιανουάριο του 2014 όπου έκανε παγκόσμια πρεμιέρα. Επίσης, την ίδια χρονιά στην Ελλάδα, κέρδισε τη «Χρυσή Αθηνά» στο διαγωνιστικό τμήμα Μουσική & Φιλμ του 20ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, με την κριτική επιτροπή να ξεχωρίζει την ταινία για την «άψογη απόδοση ενός στιλ τραγουδοποιίας στο μέσο του κινηματογράφου και την επινόηση ενός νέου μουσικού είδους».

Σενάριο: Νικ Κέιβ, Ίαν Φόρσαϊθ, Τζέιν Πόλαρντ. Σκηνοθεσία: Ίαν Φόρσαϊθ, Τζέιν Πόλαρντ
Φωτογραφία: Έρικ Γουίλσον. Μουσική: Νικ Κέιβ, Γουόρεν Έλις. Μοντάζ: Τζόναθαν Άμος.
Εμφανίζονται: Νικ Κέιβ, Γουόρεν Έλις, Κάιλι Μινόκ, Μπλίξα Μπάργκελντ, Σούζι Μπικ, Άρθουρ Κέιβ.

image