Δύο ντοκιμαντέρ που εξερευνούν ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στην παγκόσμια ιστορία του αθλητισμού, την υπόθεση του πρώην αθλίατρου της Εθνικής Ομάδας Γυμναστικής των ΗΠΑ, Λάρι Νάσαρ, ο οποίος πριν από τρία χρόνια καταδικάστηκε σε φυλάκιση 175 χρόνων για τη σεξουαλική κακοποίηση περισσότερων από 150 νεαρών αθλητριών, προτείνουμε για σήμερα Δευτέρα, τα οποία προβάλλονται στο Netflix, στο ΗΒΟ αλλά και στο YouTube.

Ads

«Αθλήτρια Α» (Netflix)

Η υπόθεση του Λάρι Νάσαρ είναι, μέχρι σήμερα, το μεγαλύτερο σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης στην αθλητική ιστορία. «Η ταινία περιέχει περιγραφές σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων που ίσως θορυβήσουν κάποιους θεατές». Με αυτήν την ανακοίνωση, πριν ακόμη από τους τίτλους έναρξης, ξεκινά το ντοκιμαντέρ «Αθλήτρια Α», αμερικανικής παραγωγής 2020, το οποίο σκηνοθέτησαν οι Μπόνι Κοέν και Τζον Σενκ εστιάζοντας στις αθλήτριες που κακοποίησε ο πρώην γιατρός της Γυμναστικής Ομοσπονδίας των ΗΠΑ, Λάρι Νάσερ, και στα ΜΜΕ που ξεσκέπασαν την τοξική της κουλτούρα, μια κουλτούρα κατάχρησης, διαφθοράς, πρακτικών φίμωσης και συγκάλυψης.

Ήταν η πιο σκανδαλώδης ιστορία εδώ και χρόνια κι όμως, προερχόταν από μια μικρή αίθουσα σύνταξης. Τον Αυγούστο του 2016 ένα άρθρο της Indianapolis Star σχετικά με τους προπονητές Γυμναστικής Ομοσπονδίας των ΗΠΑ που κατηγορούνται για κακοποίηση οδηγεί στην εκρηκτική αποκάλυψη ότι ο επί 29 χρόνια γιατρός του προγράμματος γυναικών, Λάρι Νάσαρ, για πάνω από δύο δεκαετίες κακοποιούσε σεξουαλικά αθλήτριες.

Ads

image

Η ταινία ακολουθεί τους ρεπόρτερ που αποκάλυψαν τις πράξεις κακοποίησης του πρώην γιατρού αλλά και όσους ευθύνονται για τη συγκάλυψη των εγκλημάτων του ενώ ακούμε μαρτυρίες αθλητριών, όπως η Μάγκι Νίκολς, η Τζέιμι Ντάντσερ, η Ρέιτσελ Ντενχόλαντερ και παρακολουθούμε στιγμιότυπα από τη δίκη του.

image

Το ντοκιμαντέρ, το οποίο θα διαγωνίζονταν τον περασμένο Μάρτιο στο Φεστιβάλ της Τραϊμπέκα στη Νέα Υόρκη αλλά μετά από την αναβολή του λόγω της πανδημίας του κορονοϊού έκανε πρεμιέρα στο Netflix, εκτός του ότι ρίχνει φως στην υπόθεση Νάσαρ, ενός εγκληματία παιδεραστή, καταγγέλλει και την νοοτροπία που υπάρχει στον συγκεκριμένο αθλητικό κόσμο, ίσως και σε άλλους, ότι  η νίκη εκτιμάται περισσότερο από την προστασία του αθλητή, ότι τα μετάλλια είναι πιο σημαντικά από τη ζωή και την ηθική υπόσταση του ανθρώπου.

image

Μια έρευνα που διεξήχθη από το Indy Star κατά τη διάρκεια της δίκης του Νασάρ αποκάλυψε ότι στην Αμερικανική Γυμναστική Ομοσπονδία υπάρχει ιστορικό κάλυψης των καταγγελιών για σεξουαλική κακοποίηση. Επανειλημμένα, προπονητές και αξιωματούχοι προστατεύονταν εις βάρος των αθλητών.  «Η Γυμναστική και η Ολυμπιακή Επιτροπή των ΗΠΑ δεν ήθελαν να τρομάξουν τους χορηγούς και δεν ήθελαν να διακινδυνεύσουν τα Ολυμπιακά μετάλλια.

image

Έτσι το κάλυψαν. Και σε κάποιο σημείο είχαν εμπλακεί τόσο πολύ στην κάλυψη του σκανδάλου που είχαν εμπλακεί και στην υπόθεση. Έτσι έσκαψαν ακόμη περισσότερο για να το θάψουν και να προστατευτούν από την εγκληματική και αστική ευθύνη», λέει η Τζένιφερ Σέι, πρωταθλήτρια γυμναστικής των ΗΠΑ.

Το συναρπαστικό κι ανατριχιαστικό ντοκιμαντέρ προβάλλεται στο Netflix με ελληνικούς υπότιτλους.

«At the Heart of Gold: Inside the USA Gymnastics Scandal» (HBO)

Πρόκειται για ένα ακόμη ντοκιμαντέρ για το σκάνδαλο σεξουαλικών κακοποιήσεων που συγκλόνισε τον αθλητικό κόσμο πριν από τρία χρόνια, το οποίο έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Τραϊμπέκα την άνοιξη του 2019 ενώ λίγο μετά ενσωματώθηκε και παρουσιάζεται στο πρόγραμμα του ψηφιακού καναλιού HBO.

image

Η ταινία έχει βασιστεί στην πολυετή έρευνα των παραγωγών Στίβεν Ουνγκερλέντερ και Ντέιβιντ Ούλιχ, έχει σκηνοθετηθεί από την Έριν Λι Καρρ και αποτυπώνει έναν κόσμο όπου οι γυναίκες ξοδεύουν τη νιότη τους αναζητώντας τη νίκη σε παγκόσμια επίπεδο, κατάσταση που αντιπαραβάλλεται με μία κουλτούρα όπου κυριαρχεί η κατάχρηση και οι ζωές τους καταστρέφονται για πάντα. Περιέχοντας αποκλειστικές συνεντεύξεις αθλητριών της  Γυμναστικής Ομοσπονδίας των ΗΠΑ, οι οποίες έκαναν θαρραλέες προσπάθειες για να αποκαλύψουν ένα επικίνδυνο σύστημα που έδινε αποκλειστικά και μόνο προτεραιότητα στη νίκη έναντι ακόμη και της προστασίας τους, η ταινία εξετάζει τις συγκλονιστικές ιστορίες τους και τον τρόπο με τον οποίο οι δράστες μπόρεσαν να παραμείνουν ανεξέλεγκτοι για δεκαετίες όπως ο αθλίατρος Λάρι Νάσαρ, ο οποίος κρίθηκε ένοχος τον Ιανουάριο του 2018 για συστηματική και πολυετή σεξουαλική κακοποίηση των περισσοτέρων πρωταθλητριών Γυμναστικής Ομοσπονδίας των ΗΠΑ από το 1990 και μετά.

image

Η σκηνοθέτρια Έριν Λι Καρρ στην παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας πριν από δύο χρόνια δήλωσε χαρακτηριστικά: «Αυτό δεν είναι ένα φίλμ για τον Λάρι Νάσαρ. Ανήκει στις επιζήσασες. Αυτή η ταινία είναι δική σας». Το ντοκιμαντέρ της, το οποίο περιλαμβάνει δεκάδες συνεντεύξεις γυναικών που κακοποιήθηκαν από τον καταδικασμένο γιατρό και παράλληλα αποκαλύπτει το επικίνδυνο σύστημα των πρακτικών της αμερικανικής Γυμναστικής Ομοσπονδίας, στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα για το τραύμα και τη θεραπεία αλλά και την αδελφοσύνη. Οι συντελεστές της ταινίας προτρέπουν το κοινό να πιστέψει τις επιζήσασες και να απαιτήσει μια πλήρη αναθεώρηση του συστήματος λαμβάνοντας σοβαρά υπόψιν του τις μαρτυρίες που έχουν καταγράψει.

image

image

Το ντοκιμαντέρ προβάλλεται στο ΗΒΟ ενώ μπορείτε να το βρείτε στο YouTube (χωρίς ελληνικούς υπότιτλους) εδώ: