Το tvxs.gr σας προτείνει κάθε μέρα ταινίες, ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικές σειρές που αξίζει να δείτε κατά τη διάρκεια της καραντίνας.

Ads

Σαν κλέφτες (Ταινιοθήκη της Ελλάδος)

Όταν ο Λιονέλ μαθαίνει τυχαία πως η οικογένειά του κατάγεται από την Πολωνία, μια αλληλουχία γεγονότων θα αλλάξει τη ζωή του και τη ζωή της αδερφής του Λουσί, για πάντα. Τα δύο αδέρφια ξεκινούν για την Ανατολική Ευρώπη με ένα «δανεικό» αμάξι από το Radio Suisse, χωρίς να είναι εντελώς σίγουροι αν είναι όντως απόγονοι μιας πολωνικής οικογένειας.

Το μόνο σίγουρο είναι η εμπλοκή τους σε μια καταδίωξη με αυτοκίνητα στην Σλοβακία, όπως και το κλεμμένο αυτοκίνητο, ο λευκός γάμος και τα ψεύτικα διαβατήρια.

Ads

Ο δρόμος για την Βαρσοβία είναι μια περιπέτεια!

Η ταινία μυθοπλασίας του Λιονέλ Μπαγέ, παραγωγής 2006, παρουσιάζεται στο πλαίσιο του πρώτου μέρους του αφιερώματος «Νέος Ελβετικός Κινηματογράφος – Όταν η  ζωή θρυμματίζει την πραγματικότητα», στην ψηφιακή πλατφόρμα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος έως και αύριο, Σάββατο. Το αφιέρωμα θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 03/02. 

Ο γνωστός Ελβετός σκηνοθέτης, μέλος της Bande à Part και ένας από τους σημαντικούς εκπροσώπους του σύγχρονου ελβετικού κινηματογράφου, παρουσιάζει στο πλαίσιο του αφιερώματος δύο ταινίες του, «Σαν κλέφτες» (27-30/1) και «Ένας άλλος άντρας» (31/1-03/2),  και θα συμμετάσχει σε μια συζήτηση η οποία  θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα στις 19.00, μέσω zoom, για το ελβετικό κινηματογραφικό τοπίο και τον ρόλο του σκηνοθέτη ως δασκάλου, καθώς εκτός από κινηματογραφικός δημιουργός ο Λιονέλ Μπαγέ είναι και έμπειρος καθηγητής πανεπιστημίου (École cantonale d`art de Lausanne).

Η συζήτηση, η οποία θα διεξαχθεί με ταυτόχρονη διερμηνεία στα ελληνικά και μπορείτε να την παρακολουθήσετε κάνοντας την εγγραφή σας εδώ , έχει τίτλο «Bande à Part: Κινηματογράφος μεταξύ παράδοσης και μέλλοντος».

Ο σκηνοθέτης, συνομιλώντας με τον ιστορικό τέχνης και επιμελητή του αφιερώματος Ίνγκο Σταρζ, παρουσιάζει τη δουλειά του σε μια περίοδο που οι κινηματογραφικές παραγωγές και προβολές έχουν αλλάξει δραματικά. Συντονίζει η Μαρία Κομνηνού, πρόεδρος ΔΣ της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, ομότιμη καθηγήτρια στο ΕΚΠΑ.

Να σημειωθεί πως στο δεύτερο μέρος του αφιερώματος, από την Κυριακή 31 Ιανουαρίου έως την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου, που θα προβληθούν ακόμη πέντε ταινίες της σύγχρονης ελβετικής κινηματογραφίας από τη δεκάδα που παρουσιάζεται συνολικά, θα διεξαχθεί και μία ακόμη διαδικτυακή συζήτηση με προσκεκλημένο το ντοκιμαντερίστα Ζαν-Στεφάν Μπρον, τη Δευτέρα 01/2. 

Να υπενθυμίσουμε ότι οι υπόλοιπες ταινίες του πρώτου μέρους του αφιερώματος, οι οποίες προβάλλονται έως και αύριο, Σάββατο, είναι το ντοκιμαντέρ «Η υπόθεση Μπλόχερ» (2013) του Ζαν-Στεφάν Μπρον και οι ταινίες μυθοπλασίας «Συνένοχοι» (2009) του Φρεντερίκ Μερμού, «Σπίτι με θέα» (2008) της Ούρσουλα Μέγερ με την Ιζαμπέλ Ιπέρ, «Στη λευκή πόλη» (1983) του Αλέν Τανέρ στην οποία πρωταγωνιστεί ο Μπρούνο Γκανζ.

Οι ταινίες προβάλλονται με ελληνικούς υπότιτλους στην πλατφόρμα https://online.tainiothiki.gr/ .

Το μαγικό των ανθρώπων – Ντόρα Μπακοπούλου (ΕΡΤ2, 20.00)

Απόψε το «Μαγικό των ανθρώπων», η σειρά ντοκιμαντέρ σε ιδέα και επιστημονική επιμέλεια της Φωτεινής Τσαλίκογλου και σε σκηνοθεσία της Πέννυς Παναγιωτοπούλου, που προβάλλεται στη συχνότητα της ΕΡΤ2 κάθε Παρασκευή, αφήνεται στη μαγεία της Ντόρας Μπακοπούλου και στη συγκίνηση που προκαλεί ερμηνεύοντας Σοπέν, Σούμαν, Ραβέλ, Mάνο Χατζιδάκι.

Η έξοχη πιανίστρια στο 15ο ντοκιμαντέρ της σειράς με τίτλο «Ντόρα Μπακοπούλου – Μουσική της Ψυχής Θεραπαινίς» μοιράζεται κομμάτια της ζωής της, μιας ζωής που νοηματοδοτείται από το πάθος για τη μουσική και από μια ακαταμάχητη περιέργεια για τα πράγματα. Κάτι που τη συνοδεύει από την αρχή της ζωής της.

Με αιχμηρή ευφυία και ακατάβλητη δύναμη η Ντόρα Μπακοπούλου προσφέρει στο τηλεοπτικό κοινό έναν ύμνο στη χαρά της ζωής. Σε πείσμα των καιρών, και των καταστάσεων, βρίσκει τρόπο να μας εξημερώνει την ψυχή και να μας ταξιδεύει σε μονοπάτια έκστασης και υπέρβασης.
«Είμαι μέσα στη μουσική. Η ζωή μου όλη διέπεται από την πράξη μου μέσα στη μουσική. Ένας αναλλοίωτος δεσμός που μ έχει γοητεύσει από μικρό παιδί. Θυμάμαι ακόμη τα όνειρα που έβλεπα, όταν κοιμόμουνα με τη μητέρα μου κι άκουγα των ‘Χορό των Λουλουδιών’, του Τσαικόφσκι».

Με λένε Σάρα (ΕΡΤ3, 22.00)

Ιστορικό δράμα, παραγωγής ΗΠΑ 2019, βασισμένο σε αληθινά γεγονότα.

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η 13χρονη Πωλονοεβραία Σάρα έχει χάσει την οικογένειά της στο Ολοκαύτωμα. Μετά από μια εξουθενωτική απόδραση στην ουκρανική ύπαιθρο, η Σάρα κλέβει την ταυτότητα της Χριστιανής της φίλης και βρίσκει καταφύγιο σε ένα μικρό χωριό, όπου φιλοξενείται από έναν αγρότη και τη νεαρή γυναίκα του.

Σενάριο: Ντέιβιντ Χίμελσταϊν. Σκηνοθεσία: Στίβεν Ορίτ. Πρωταγωνιστούν: Σουζάνα Σάροβι, Μιχαλίνα Ολστσάντ, Αλεξάντρα Πίσουλα, Πιότρ Νερλέβσκι, Παβέλ Κρολικόφσκι.

Η ταινία θα είναι διαθέσιμη για 14 μέρες στο ERTFLIX.

Το σύνδρομο του Βερολίνου (ΕΡΤ2, 23.00)

Δραματική ταινία μυστηρίου, συμπαραγωγής Αυστραλίας – Γαλλίας 2017.

Η τρίτη μεγάλου μήκους ταινία της εξαιρετικής Αυστραλής σκηνοθέτιδας Κέιτ Σόρτλαντ («Somersault» – 2004, «Παιδιά του πολέμου» – 2012, «Black Widow» – 2020)

Κατά τη διάρκεια των διακοπών της στο Βερολίνο, ένα απόγευμα κάπου κοντά στο Checkpoint Charlie, η Αυστραλή φωτογράφος Κλαιρ γνωρίζει τον Άντι. Η έλξη είναι αμοιβαία. Ακολουθεί μια νύχτα πάθους κι όταν εκείνος την προσκαλεί να μείνει μαζί του, η Κλαιρ πιστεύει ότι βρήκε ένα μέρος που μπορεί να αποκαλεί σπίτι.

Αυτό που αρχικά φαίνεται να είναι η αρχή για ένα ρομάντζο, παίρνει μία απροσδόκητη και τρομακτική μορφή όταν ξυπνά το επόμενο πρωί και  συνειδητοποιεί ότι δε μπορεί να φύγει.

Πρωταγωνιστούν: Τερέσα Πάλμερ, Μαξ Ρίμελ, Λούσι Αρόν