Το tvxs.gr σας προτείνει κάθε μέρα ταινίες, ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικές σειρές που αξίζει να δείτε κατά τη διάρκεια της καραντίνας. 

Ads

Μια ζωή σε θυμάμαι να φεύγεις – Ταινιοθήκη της Ελλάδας

image

Το διαδικτυακό αφιέρωμα της Ταινιοθήκης με θέμα «Μνήμες Δκτατορίας» που περιλαμβάνει εμβληματικές ταινίες, πήρε παράταση έως αύριο Πέμπτη 29 του μήνα. Ανάμεσα στις ταινίες που προβάλλονται, είναι και αυτή που σας προτείνουμε σήμερα της Φρίντας Λιάππα https://online.tainiothiki.gr/

Ads

Μια ερωτική ιστορία στην Αθήνα του 1977, ανάμεσα σε μια αριστερή δημοσιογράφο και έναν ηθοποιό που έχει εγκαταλείψει το θέατρο, η οποία δανείζεται τον τίτλο ενός λαϊκού τραγουδιού του Μητροπάνου, το «Μια ζωή σε θυμάμαι να φεύγεις». Η πολιτική, η Αριστερά, το καλλιτεχνικό αδιέξοδο του δημιουργού, το θέατρο, οι σχέσεις αρσενικού-θηλυκού, με τον άντρα πάντα να φεύγει, κατά πως λέει και ο τίτλος της ταινίας (και του τραγουδιού).

Η σκηνοθέτιδα από τη Μεσσήνη σκιαγραφεί ανάγλυφα και με αιχμηρό τρόπο μια συγκεκριμένη γενιά και μια συγκεκριμένη εποχή: αυτή της μεταπολίτευσης. Με τους Μπέττυ Αρβανίτη, Δημήτρη Πουλικάκο και Νένα Μεντή.

Οι Σαμαρίτες (Samaritain) ΕΡΤ 3 – 23.00

Ωριαίο ντοκιμαντέρ παραγωγής Γαλλίας 2018. Οι Σαμαρείτες είναι μια μοναδική μειονότητα στη Μέση Ανατολή. Είναι οι μοναδικοί με διπλή υπηκοότητα, Ισραηλινή και Παλαιστινιακή. Με μόλις 780 μέλη, είναι πλέον στα όρια της εξαφάνισης. Στη Δυτική Ακτή, στα όρη της Ναμπλούς, ο Αμπνταλάχ Κοέν, ο εγγονός του αρχιερέα, ψάχνει να βρει τον δρόμο του.

Επτά Χρόνια στο Θιβέτ – Mega 23.10

image

Το 1939 ένας Αυστριακός ορειβάτης επιχειρεί ανάβαση στα Ιμαλάια. Όταν ξεσπά ο πόλεμος, αιχμαλωτίζεται από τους Βρετανούς. Θα αποδράσει, θα καταφύγει στο Θιβέτ και θα γνωριστεί με τον τότε έφηβο Δαλάι Λάμα. Η αληθινή ιστορία του ορειβάτη Χάινριχ Χάρερ ενέπνευσε τον Ζαν Ζακ Ανό για αυτή την ταινία.

Δραματική περιπέτεια (ΗΠΑ, 1997)
Σκηνοθεσία: Ζαν-Ζακ Ανό
Παίζουν: Μπραντ Πιτ, Ντέιβιντ Θιούλις, Μπ. Ντ. Γουόνγκ, Μάκο
Διάρκεια: 130’

Γκοντάρ αγάπη μου – Cinobo

image

Ο Μισέλ Χαζαναβίσιους του “The Artist” τολμά και σκηνοθετεί μια αλλιώτικη βιογραφική ματιά στη ζωή και το έργο του Γκοντάρ μέσα από μια ποπ ρομαντική κομεντί γεμάτη γκονταρικές αναφορές και εστιασμένη στον μεγάλο του έρωτα με την Αν Βιζέμσκι και γύρω από τον Μάη του ‘68. Με τον Λουί Γκαρέλ στο ρόλο του μεγάλου auteur.

Παρίσι 1967. Ο Ζαν-Λικ Γκοντάρ, ο πιο διάσημος κινηματογραφιστής της γενιάς του γυρίζει την “Κινέζα” με τη γυναίκα που αγαπά, την 20 χρόνια μικρότερη του Αν Βιαζέμσκι. Ευτυχισμένοι και ερωτευμένοι καθώς είναι, παντρεύονται. Αλλά οι κακές κριτικές που παίρνει η ταινία οδηγούν τον δημιουργό στην ενδοσκόπηση. Ο Μάης του ΄68 θα εντείνει τη διεργασία και η κρίση που περνάει ο Ζαν-Λικ θα τον αλλάξει σε βάθος. Από διάσημος σκηνοθέτης θα μετατραπεί σε μαοϊστή περιθωριακό καλλιτέχνη, εξίσου παρεξηγημένο όσο και ακατανόητο.