Το tvxs.gr σας προτείνει κάθε μέρα ταινίες, ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικές σειρές που αξίζει να δείτε κατά τη διάρκεια της καραντίνας. 
  
 Jackie (ΕΡΤ 2, 22.00)
Δραματική ταινία, συμπαραγωγής Η.Π.Α., Γαλλίας, Χιλής
 
Στις 22 Νοεμβρίου του 1963, κατά τη διάρκεια μιας περιοδείας στο Ντάλας, ο Τζον Φ. Κένεντι δολοφονείται και το ροζ ταγέρ της Τζάκι (Νάταλι Πόρτμαν) ποτίζεται από το αίμα του συζύγου της. Ο κόσμος και η πίστη της θρυμματίζονται. Παρά το τραύμα της μάχεται ενάντια στη θλίψη της και καλείται να παρηγορήσει τα δύο της μικρά παιδιά, να οργανώσει την κηδεία του άντρα της και να αδειάσει το σπίτι που ζει, τον πρόσφατα από την ίδια ανακαινισμένο Λευκό Οίκο. Παράλληλα συνειδητοποιεί ότι οι τρεις μέρες που ακολουθούν θα καθορίσουν την ιστορική κληρονομιά του συζύγου της, αλλά και το πώς η ίδια θα μείνει στην Ιστορία.

Ads

image

Η πρώτη ταινία σε αγγλική γλώσσα του Χιλιανού σκηνοθέτη Πάμπλο Λαραΐν («Post Mortem», «No», «Μυστική­ Λέσχη», «Νερούδα», «Έμα») εστιάζει στη συνέντευξη της Τζάκι Κένεντι σε έναν δημοσιογράφο μία εβδομάδα μετά από τη δολοφονία του συζύγου της στο Ντάλας. Σε αυτήν την ιδιαιτέρως εξομολογητική συνέντευξη, η Τζάκι ανακαλεί στη μνήμη της τις τελευταίες χαοτικές ημέρες και τα γεγονότα που την μετέτρεψαν από τη μία στιγμή στην άλλη στη διασημότερη χήρα του πλανήτη.

image

Ads

Η ταινία κέρδισε το Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου στο 73ο Φεστιβάλ Βενετίας, και ήταν ήταν υποψήφια για τρία Όσκαρ καθώς και Χρυσή Σφαίρα Α΄ Γυναικείου Ρόλου (Νάταλι Πόρτμαν).

Σκηνοθεσία: Πάμπλο Λαράιν. Σενάριο: Νόα Οπενχάιμ. Πρωταγωνιστούν: Νάταλι Πόρτμαν, Πίτερ Σάρσγκαρντ, Μπίλι Κράνταπ, Γρέτα Γκέργουιγκ.

Η ταινία θα είναι διαθέσιμη για 7 μέρες στο ERTFLIX.

Το Τελευταίο Σημείωμα (Cosmote TV, 22.40)
Δραματική ταινία, ελληνικής παραγωγής 2017, του Παντελή Βούλγαρη
 
Με κεντρικό πρόσωπο τον 34χρονο Ναπολέοντα Σουκατζίδη, ο οποίος εκτελούσε χρέη διερμηνέα για τον Γερμανό διοικητή του στρατοπέδου Χαϊδαρίου κατά τη διάρκεια της κατοχής, ξετυλίγεται η τραγική ιστορία των 200 αγωνιστών οι οποίοι εκτελέστηκαν από τους ναζιστές κατακτητές την 1η Μαΐου του 1944 στην Καισαριανή.

image
 
Ο Ναπολέων Σουκατζίδης, Κρητικός, μικρασιατικής καταγωγής, αγωνιστής του λαϊκού κινήματος και κρατούμενος σε εξορίες και φυλακές από το 1936, την περίοδο της φυλακής του στο Χαϊδάρι εκτελούσε χρέη διερμηνέα του Γερμανού διοικητή του στρατοπέδου Καρλ Φίσερ. Μπροστά από τα μάτια του περνούσε όλο το δράμα της γερμανικής αγριότητας στα κατοχικά χρόνια, με τον ίδιο συνεχώς μάρτυρα βασανιστηρίων, τραγικών περιστατικών και βαριάς ατμόσφαιρας στους θαλάμους με το πλήθος των συγκρατούμενων του.

image

Έξω από το στρατόπεδο, η μνηστή του Ναπολέοντα, η νοσοκόμα Χαρά Λιουδάκη. Οι συναντήσεις τους στη φυλακή ήταν για ελάχιστες στιγμές στα επισκεπτήρια και πάντα υπό την επιτήρηση ενόπλων φρουρών. Ωστόσο εκείνη, με σθένος, βαθιά αγάπη και καρτερία στέκεται δίπλα στον αρραβωνιαστικό της, υπομένοντας καθημερινά την επανασύνδεσή τους. Τα αντίποινα των Γερμανών στην ενέδρα της ελληνικής αντίστασης στον Στρατιωτικό Διοικητή Λακωνίας, σε χαράδρα της περιοχής των Μολάων, θέτουν σε διαφορετική ροή την ιστορία τους και να κάνουν ακόμα ασθενέστερη οποιαδήποτε ελπίδα για το μέλλον.
 
Η ταινία κλείνει με την πλήρη καταγραφή των ονομάτων των 200 αγωνιστών που εκτελέστηκαν στην Καισαριανή την Πρωτομαγιά του 1944.
 
Σκηνοθεσία: Παντελής Βούλγαρης. Σενάριο: Ιωάννα Καρυστιάνη, Παντελής Βούλγαρης. Φωτογραφία: Σίμος Σαρκετζής. Μοντάζ: Τάκης Γιαννόπουλος. Μουσική: The Boy. Σκηνικά: Σπύρος Λάσκαρης. Κοστούμια: Γιούλα Ζωϊοπούλου. Πρωταγωνιστούν: Ανδρέας Κωνσταντίνου, Αντρέ Χένικε, Βασίλης Κουκουλάνι, Μελία Κράιλινγκ, Τάσος Δήμας, Λουκάς Κυριαζής, Λευτέρης Λαμπράκης, Μανώλης Ψαρουδάκης, Βασίλης Σύρρος.

Χωρίς Οίκτο (Star, 23.45)
Κατασκοπικό θρίλερ δράσης, συμπαραγωγής Βρετανίας, Η.Π.Α. 2013
 
Ένας προβληματικός πρώην στρατιώτης των Ειδικών Δυνάμεων, ο Τζόι Τζόουνς, άστεγος και φυγάς από στρατοδικείο, περιπλανιέται στον εγκληματικό υπόκοσμο του Λονδίνου προσπαθώντας να κλέψει την ταυτότητα ενός άλλου ανθρώπου που θα τον μεταμορφώσει σε έναν εκδικητικό άγγελο…

image
 
Σκηνοθεσία: Στίβεν Νάιτ. Πρωταγωνιστούν: Τζέισον Στέιθαμ, Άγκατα Μπουζέκ, Μπένεντικτ Γουόνγκ.

Jarhead (ANT1, 00.45)
Δραματική ταινία, συμπαραγωγής Η.Π.Α. – Γερμανίας 2005
 
Η ταινία βασίζεται στα απομνημονεύματα του πεζοναύτη Άντονι Σουόφορντ, φοιτητής από το Σακραμέντο, που υπηρέτησε τον αμερικανικό στρατό στο Σώμα Πεζοναυτών, και αφηγείται τις αληθινές εμπειρίες του, ο οποίος ενώ εκπαιδεύτηκε σκληρά κάτω από την αφόρητη ζέστη της ερήμου για να πολεμήσει στον πόλεμο του Κόλπου, δεν συμμετείχε σε καμιά συμπλοκή και έζησε ένα θέατρο του παραλόγου, σύμφωνα με τις περιγραφές του. Η κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου του πρώην πεζοναύτη αποτυπώνει ακριβώς αυτόν τον παραλογισμό του στρατιωτικού μηχανισμού.

image
 
 Σκηνοθεσία: Σαμ Μέντες. Πρωταγωνιστούν: Τζέικ Γκίλεγχαλ, Πίτερ Σάρσγκαρντ, Τζέιμι Φοξ.