Το tvxs.gr σας προτείνει κάθε μέρα ταινίες, ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικές σειρές που αξίζει να δείτε κατά τη διάρκεια της καραντίνας.

Ads

Η Κυρία χωρίς τις Καμέλιες (Βουλή Τηλεόραση, 22.00)

Δραματική ταινία, ιταλικής παραγωγής 1953, του Μικελάντζελο Αντονιόνι

Ένας κινηματογραφικός παραγωγός ερωτεύεται την όμορφη Κλάρα Μάνι, πωλήτρια σε ένα κατάστημα στο Μιλάνο και νικήτρια σε ένα διαγωνισμό ομορφιάς που της χαρίζει τον πρώτο της ρόλο σε ένα δράμα της σειράς ενώ αναγνωρίζεται από το κοινό ως το επόμενο μεγάλο αστέρι της κινηματογραφικής βιομηχανίας. Η Κλάρα ενδίδει στις πιέσεις του μεγάλου και πλούσιου παραγωγού και τον παντρεύεται, ο οποίος μάλιστα της υπόσχεται λαμπρή καριέρα στο σινεμά. Η πραγματικότητα, όμως, θα αποδειχτεί πολύ διαφορετική. Εκείνος γίνεται ένας κτητικός και καταπιεστικός σύζυγος, κι εκείνη αν και έχει άλλα όνειρα για τη ζωή της ακολουθεί τις επιλογές του συζύγου της με αποτέλεσμα να νιώθει φυλακισμένη.

Ads

image

Η Λουτσία Μποζέ συνεργάζεται για δεύτερη φορά με τον Αντονιόνι, μετά το «Χρονικό μιας Αγάπης» το 1950, σε μία ταινία που απομυθοποιεί τον λαμπερό κόσμο του σινεμά και σχολιάζει τα αγαπημένα θέματα του μεγάλου Ιταλού δημιουργού: την αλλοτρίωση, τη μοναξιά, τη διάλυση των σχέσεων.

Σενάριο-Σκηνοθεσία: Μικελάντζελο Αντονιόνι. Διεύθυνση Φωτογραφίας: Έντζο Σεραφίν. Μουσική: Τζιοβάνι Φούσκο. Πρωταγωνιστούν: Λουτσία Μποζέ, Τζίνο Τσέρβι, Αντρέα Σέτσι.

Monster (ΕΡΤ 2, 22.00)

Δραματική ταινία, αμερικανικής παραγωγής 2003

Η ταινία που χάρισε το Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου στην Σαρλίζ Θερόν, αφηγείται την ιστορία της Αϊλίν Γουόρνος από την παιδική της ηλικία μέχρι την πρώτη της καταδίκη.

Η Αϊλίν Γουόρνος, ήταν η πρώτη γυναίκα κατά συρροή δολοφόνος των ΗΠΑ και  καταδικάστηκε σε θάνατο για τους φόνους επτά πελατών της, που διέπραξε τη διετία 1989 -1990, στους δρόμους της Φλόριντα όπου εκπορνευόταν για να συντηρήσει τη νεαρή φίλη της, Τύρια Μουρ. Μετά τη σύλληψή της, και πριν την εκτέλεσή της το 2002, πέρασε δώδεκα χρόνια στη φυλακή, προσπαθώντας μέσω δικαστικών αγώνων να αποδείξει ότι σκότωσε σε αυτοάμυνα.

image

Από την ταινία απουσιάζει το οδυνηρό παρελθόν της δολοφόνου, το οποίο κανείς δεν αμφισβήτησε, ωστόσο μένει στη μνήμη για την πολυβραβευμένη ερμηνεία της Σαρλίζ Θερόν που εκτός από το Όσκαρ, απέσπασε, μεταξύ άλλων, Χρυσή Σφαίρα και βραβείο SAG. 

Σκηνοθεσία: Πάτι Τζένκινς. Πρωταγωνιστούν: Σαρλίζ Θερόν, Κριστίνα Ρίτσι, Μπρους Ντερν, Λι Τέργκεσεν, Μπούμπα Μπέικερ.

Η Εκδρομή, 1966 – Διόρθωση, 2007 (Onassis Channel)

Από τις 19 Φεβρουαρίου τρεις βραβευμένοι σκηνοθέτες των Βραβείων ΙΡΙΣ 2020, οι Σύλλας Τζουμέρκας, Ζαχαρίας Μαυροειδής και Διονύσης Σαμιώτης, επιλέγουν ο καθένας δύο ελληνικές ταινίες που τους καθόρισαν και ενέπνευσαν το έργο τους, οι οποίες προβάλλονται αντίστοιχα για τρία συνεχόμενα σαββατοκύριακα στο κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση στο YouTube,  στο πλαίσιο της δράσης «Σινεμά, Ανοιχτό».

Από σήμερα Παρασκευή έως την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου θα είναι διαθέσιμες στο κοινό οι δύο ταινίες που επέλεξε για αυτό το τριήμερο, και προλογίζει την ψηφιακή προβολή τους, ο σκηνοθέτης Ζαχαρίας Μαυροειδής, βραβευμένος με την Ίριδα Σεναρίου της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου το 2020 για την ταινία του «Απόστρατος». Πρόκειται για τις ταινίες «Η Εκδρομή» του Τάκη Κανελλόπουλου και η «Διόρθωση» του Θάνου Αναστόπουλου.

Η Εκδρομή (1966)

Το 1941 και ενώ ο πόλεμος κορυφώνεται, σε μια κωμόπολη κοντά στη γραμμή του μετώπου, η γυναίκα ενός υπολοχαγού κι ένας λοχίας ερωτεύονται παράφορα. Όταν κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης ο υπολοχαγός τραυματίζεται και οδηγείται στο νοσοκομείο, οι δυο εραστές θα τολμήσουν τη μόνη δυνατή διέξοδο. Μια εκδρομή, μια πορεία χωρίς επιστροφή προς τα σύνορα.

image

Η ταινία είχε αποσπάσει το Βραβείο Φωτογραφίας και Τιμητική Διάκριση Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1966 καθώς και τα βραβεία Μουσικής και Α’ Γυναικείου Ρόλου από την Πανελλήνια  Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου.

Σκηνοθεσία: Κώστας Κανελλόπουλος. Σενάριο: Γιώργος Κιτσόπουλος. Διεύθυνση Φωτογραφίας: Συράκος Δανάλης. Μουσική: Νίκος Μαμαγγάκης.
Πρωταγωνιστούν: Λίλυ Παπαγιάννη, Άγγελος Αντωνόπουλος, Κώστας Καραγιώργης.

Διόρθωση (2007)

Με αφορμή ένα πραγματικό γεγονός, η ταινία παρακολουθεί τα βήματα ενός άντρα που αποφυλακίζεται, σε μια οδύσσεια στη σύγχρονη ακρωτηριασμένη «τριτοκοσμική» Αθήνα, ανάμεσα σε περιθωριακούς, μετανάστες, άστεγους, κλειστές ομάδες και σύγχρονους πατριώτες. Στη διαδρομή του θα συναντήσει μια γυναίκα κι ένα παιδί. Είναι άραγε οι τρεις τους τα μέλη μιας διασπασμένης οικογένειας, ή θύτες και θύματα μιας κοινωνίας που η βιαιότητα και οι συγκρούσεις της τούς αποτρέπουν να ζήσουν μαζί;

Η «Διόρθωση» έκανε διεθνή πρεμιέρα στο Τμήμα Forum του Φεστιβάλ Βερολίνου 2008, απέσπασε περισσότερα από 10 βραβεία και συμμετείχε σε περισσότερα από 40 φεστιβάλ σε όλον τον κόσμο, ενώ ήταν η πρόταση της Ελλάδας για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας το 2008 και στις επιλογές της χρονιάς από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου.

image

Σενάριο: Θάνος Αναστόπουλος, Βασίλης Ραΐσης. Σκηνοθεσία: Θάνος Αναστόπουλος. Διεύθυνση Φωτογραφίας: Ηλίας Αδάμης. Μοντάζ: Ναπολέων Στρατογιαννάκης. Πρωταγωνιστούν : Γιώργος Συμεωνίδης, Ορνέλα Καπετάνι, Σαβίνα Αλιμάνι, Νίκος Γεωργάκης, Μπουγιάρ Αλιμάνι, Δημήτρης Λιόλιος, Νικολέτα Κυράνα, Έντα Γκέμι, Αρμάντο Νταούτι, Γκέργκι Μπέγκα.