Το tvxs.gr σας προτείνει κάθε μέρα ταινίες, ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικές σειρές που αξίζει να δείτε κατά τη διάρκεια της καραντίνας. 

Ads

Η Θεωρία των Πάντων (Cosmote TV – Cinema1, 18.15)

Δραματική ταινία, παραγωγής Μ. Βρετανίας 2014

Η κινηματογραφική βιογραφία του Βρετανού φυσικού, κοσμολόγου και συγγραφέα Στίβεν Χόκινγκ (8 Ιανουαρίου 1942 – 14 Μαρτίου 2018), ταινία φόρος τιμής σε ένα από τα μεγαλύτερα μυαλά της ανθρωπότητας που αφηγείται τα βήματα της ζωής του από τις σπουδές του και την πορεία του στο Κέιμπριτζ, όπου γνώρισε και ερωτεύτηκε την πρώτη σύζυγό του, Τζέιν Γουάιλντ, μέχρι τη διάγνωσή του με τη Νόσο του Κινητικού Νευρώνα και τη μάχη που έδωσε με την ασθένεια που τον καθήλωσε σε αναπηρικό καροτσάκι, επιτρέποντάς του την επικοινωνία μόνο μέσω συσκευής παραγωγής ομιλίας.

Ads

image

Το σενάριο της ταινίας έγραψε ο Άντονι Μακάρτεν ο οποίος βασίστηκε στην αυτοβιογραφία της Τζέιν Γουάιλντ Χόκινγκ «Travelling to Infinity: My Life with Stephen», όπου αφηγείται την σχέση της με τον πρώην σύζυγό της, τη διάγνωσή του με τη Νόσο του Κινητικού Νευρώνα και την επιτυχία του στη φυσική. 

image

Η ταινία βραβεύτηκε με Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου για τον Έντι Ρεντμέιν, τρία BAFTA: Καλύτερης Βρετανικής Ταινίας, Α’ Ανδρικού Ρόλου και Διασκευασμένου Σεναρίου για τον Άντονι Μακάρτεν καθώς και δύο Χρυσές Σφαίρες: Καλύτερης Μουσικής για τον Γιόχαν Γιόχανσον και Α’ Ανδρικού Ρόλου.

Σκηνοθεσία: Τζέιμς Μαρς. Πρωταγωνιστούν: Έντι Ρεντμέιν, Φελίσιτι Τζόουνς, Ντέιβιντ Θιούλις

Μία Φανταστική Γυναίκα (ΕΡΤ2, 22.00)

Δραματική ταινία, συμπαραγωγής Χιλής – Γερμανίας – Ισπανίας 2017.

Η Μαρίνα και ο Ορλάντο είναι ερωτευμένοι και σχεδιάζουν να περάσουν το υπόλοιπο της ζωής τους μαζί. Η Μαρίνα εργάζεται ως σερβιτόρα και φιλοδοξεί να ασχοληθεί επαγγελματικά με το τραγούδι και ο Ορλάντο, είκοσι χρόνια μεγαλύτερός της, είναι ιδιοκτήτης μιας εταιρίας εκτυπώσεων. Δυστυχώς, όμως, ο Ορλάντο ξαφνικά πεθαίνει και η Μαρίνα βρίσκεται απέναντι τόσο στην οικογένειά του, όπου αντιμετωπίζει την εχθρική συμπεριφορά και την απροθυμία των συγγενών του να την συμπεριλάβουν στο πένθος, όσο και στις κοινωνικές προκαταλήψεις στη Χιλή σε ένα μοντέρνο μεν αλλά άσπλαχνο δε  Σαντιάγκο.

image

Η Μαρίνα είναι τρανσέξουαλ κι αυτή είναι η ιστορία του αγώνα της για το δικαίωμα να είναι ο εαυτός της. Έναν αγώνα που δίνει σε όλη τη ζωή της, με σκοπό να γίνει η γυναίκα που είναι σήμερα: μια σύνθετη, δυνατή, ειλικρινής και φανταστική γυναίκα.

image

Ο Χιλιανός σκηνοθέτης της διεθνώς αναγνωρισμένης ταινίας «Γκλόρια», με πρωταγωνίστρια την Παουλίνα Γκαρσία που απέσπασε την Αργυρή Άρκτο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας στη Μπερλινάλε το 2013 και ήταν η επίσημη πρόταση της Χιλής για Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, αλλά και του πρόσφατου ριμέικ της με την Τζούλιαν Μουρ, «Gloria Bell», για τη «Φανταστική Γυναίκα», τη πέμπτη μεγάλου μήκους ταινία του, απέσπασε Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας το 2018, Αργυρή Άρκτο Καλύτερου Σεναρίου (Σεμπαστιάν Λέλιο και Γκονζάλο Μάζα), Ειδική Μνεία Οικουμενικής Επιτροπής και Βραβείο Teddy στο 67ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματόγραφου Βερολίνου.

Σενάριο: Σεμπαστιάν Λέλιο και Γκονζάλο Μάζα. Σκηνοθεσία: Σεμπαστιάν Λέλιο.

Πρωταγωνιστούν: Ντανιέλα Βέγκα, Φρανσίσκο Ρέγιες, Λούις Νιέκο

Η ταινία, που έχει χαρακτηριστεί ως ένας ύμνος στη διαφορετικότητα, θα είναι διαθέσιμη και στο ERTflix.

Η Ευνοούμενη (Cosmote TV – Cinema2, 23.45)

Δραματική κωμωδία εποχής, συμπαραγωγής Ιρλανδίας – Βρετανίας – Η.Π.Α. του Γιώργου Λάνθιμου

Αρχές του 18ου αιώνα. Ενώ η Αγγλία βρίσκεται σε πόλεμο με τη Γαλλία, η φιλάσθενη Βασίλισσα Άννα της Μεγάλης Βρετανίας (Ολίβια Κόλμαν) κυβερνά με τη βοήθεια της στενής της φίλης, ανεπίσημης συμβούλου και ερωμένης της, Δούκισσας του Μάρλμπορο Σάρα Τσόρτσιλ (Ρέιτσελ Βάις), η οποία ταυτόχρονα φροντίζει για την εύθραυστη σωματική και ψυχική υγεία της Μεγαλειοτάτης. Όταν η Άμπιγκεϊλ Χιλ (Έμμα Στόουν), εξαδέλφη της Λαίδης Σάρα, η οποία έχει χάσει τίτλο και περιουσία λόγω των κακών χειρισμών του πατέρα της καταφτάνει στην αυλή του παλατιού ζητώντας εργασία από την ξαδέλφη της, εκείνη δέχεται να τη βοηθήσει.

image

Η γοητεία της την κάνει αμέσως αγαπητή στην πρώτη κυρία της αυλής η οποία την παίρνει υπό την προστασία της και η Άμπιγκεϊλ βρίσκει την ευκαιρία να επιστρέψει στις αριστοκρατικές της ρίζες. Καθώς οι πολεμικές επιχειρήσεις και τα ζητήματα του κράτους απορροφούν τη Σάρα σε τέτοιο βαθμό, ώστε να μην μπορεί να συναντάται συχνά με την βασίλισσα, η Άμπιγκεϊλ παίρνει τη θέση της ως η συντροφιά της Βασίλισσας. Η φιλία τους της δίνει την ευκαιρία να κάνει πραγματικότητα τις φιλοδοξίες της και δεν θα αφήσει τίποτα να σταθεί εμπόδιο στον δρόμο της ώστε να γίνει εκείνη η «Ευνοούμενη» της Βασίλισσας.

image

Η ταινία έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο 75ο Φεστιβάλ Βενετίας το 2018 όπου τιμήθηκε με το Μεγάλο Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής ενώ έλαβε 10 υποψηφιότητες για Όσκαρ, ανάμεσα τους αυτές για καλύτερη ταινία και σκηνοθεσία, 5 υποψηφιότητες για Χρυσές Σφαίρες καθώς και 12 υποψηφιότητες για Βραβεία BAFTA. Απέσπασε Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας για την Ολίβια Κόλμαν και οκτώ Βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου: Καλύτερης Ευρωπαϊκής Ταινίας και Καλύτερης Ευρωπαϊκής Κωμωδίας καθώς και Σκηνοθεσίας (Γιώργος Λάνθιμος), Α’ Γυναικείου Ρόλου (Ολίβια Κόλμαν), Μοντάζ (Γιώργος Μαυροψαρίδης), Φωτογραφίας (Ρόμπι Ράιαν), Μακιγιάζ (Νάντια Στέισι) και Κοστουμιών (Σάντι Πάουελ).

image

Σενάριο: Ντέμπορα Ντέιβις και Τόνι ΜακΝάμαρα. Σκηνοθεσία: Γιώργος Λάνθιμος.
Πρωταγωνιστούν: Ολίβια Κόλμαν, Ρέιτσελ Βάις, Έμμα Στόουν, Νίκολας Χουλτ, Τζο Άλγουιν, Μαρκ Γκάτις, Τζέιμς Σμιθ.

Η Αγάπη Είναι Παράξενη (Cinobo)

Δραματική ταινία, συμπαραγωγής Η.Π.Α. – Γαλλίας – Βραζιλίας, Ελλάδας 2014

Έχοντας μοιραστεί μια ολόκληρη ζωή ένα ζευγάρι αντρών, μετά από σχέση σαράντα χρόνων, παντρεύεται στο Μανχάταν. Λόγω της επισημοποίησης της σχέσης τους, ο Τζορτζ, καθηγητής μουσικής σε σχολείο, θα χάσει τη δουλειά του. Το ζευγάρι θα χρειαστεί να πουλήσει το κομψό διαμέρισμά του και να χωριστεί σε διαφορετικά σπίτια μέχρι να βρεθεί μια οικονομικά βιώσιμη λύση. Ο Τζορτζ μετακομίζει στο διαμέρισμα δύο φίλων και ο Μπεν, ο ζωγράφος σύντροφός του, στο σπίτι του ανιψιού του, που ζει με τη γυναίκα του και τον έφηβο γιο τους, έχοντας ως μοναδική απασχόληση την αποτύπωση της Νέας Υόρκης στους πίνακές του. Ο αποχωρισμός τους φέρνει αντιμέτωπους με την αβεβαιότητα του μέλλοντος αλλά και με τις εντάσεις από τις οποίες βάλλονται ανάμεσα στις γενιές και στα νέα τους περιβάλλοντα. 

image

Πρόκειται για την πέμπτη μεγάλου μήκους ταινία του Αμερικανού σκηνοθέτη Άιρα Ζακς, με έντονα αυτοβιογραφικά στοιχεία, μία ταινία μανιφέστο για την αγάπη που δεν γνωρίζει ηλικία και συμβάσεις. Μία αγάπη που θα υπομείνει την οικονομική ανέχεια αλλά το πέρασμα του χρόνου και την έλλειψη ανεκτικότητας των άλλων και ιδιαίτερα των νεότερων. Μία, αναμφίβολα, από τις ωραιότερες ταινίες του αμερικανικού ανεξάρτητου σινεμά.

image

Η ταινία πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της τον Ιανουάριο του 2014 στο Φεστιβάλ του Σάντανς και στη συνέχεια ταξίδεψε σε πολλά καταξιωμένα διεθνή φεστιβάλ, στην Μπερλινάλε, στο Κάρλοβι Βάρι και στο Λονδίνο. Στην Ελλάδα την είδαμε στο 55ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, τον Νοέμβριο του 2014.

Σενάριο: Αϊρα Σακς, Μάουρο Ζακάριας. Σκηνοθεσία: Άιρα Σακς.

Πρωταγωνιστούν: Τζον Λίθγκοου, Αλφρεντ Μολίνα, Μαρίσα Τομέι