Το tvxs.gr σας προτείνει κάθε μέρα ταινίες, ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικές σειρές που αξίζει να δείτε κατά τη διάρκεια της καραντίνας. 

Ads

Οι Λένινγκραντ Κάουμποϊς πάνε Αμέρικα (online.filmfestival.gr)
Ντοκιμαντέρ, συμπαραγωγής  Φινλανδίας – Σουηδίας 1989, του Άκι Καουρισμάκι
image
Μια ιδιόρρυθμη ρωσική μπάντα δεν βρίσκει ακολούθους στη Σιβηρία και τα μέλη της παίρνουν τη μεγάλη απόφαση να ταξιδέψουν στη Γη της Επαγγελίας, στις ΗΠΑ, όπου επισκέπτονται διάφορες πόλεις και προσαρμόζουν το μουσικό τους στιλ ανάλογα με την περιοχή όπου βρίσκονται. Η ταινία είναι η ιστορία της περιπλάνησής τους πέρα από τον ωκεανό και στα βάθη της ηπείρου, μία ιστορία για κακόφημα μπαρ και τίμιους ανθρώπους.

Ο Άκι Καουρισμάκι, σε μεγάλα κέφια, υπογράφει ένα ξεκαρδιστικό mockumentary για τη μεγάλη αγκαλιά της Δύσης τη χρονιά που κατέρρεε το Σιδηρούν Παραπέτασμα. Μεγαλεπήβολα όνειρα, Κάντιλακ, μπέργκερ και rock ’n’ roll συντροφεύουν μια ομάδα σουρεαλιστικών χαρακτήρων στο ταξίδι τους προς τη λυτρωτική αναγνώριση.

Η ταινία προβάλλεται, έως τις 14 Μαρτίου, στο 23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του αφιερώματος «Προορισμός: Ταξίδι» και μπορείτε να τη δείτε, κάνοντας εγγραφή, αν δεν έχετε ήδη κάνει, στην πλατφόρμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: https://online.filmfestival.gr/

Αν είχα τέσσερις καμήλες (online.filmfestival.gr)
Ντοκιμαντέρ συμπαραγωγής Γαλλίας – Γερμανίας 1966, του Κρις Μαρκέρ
 image
Αποτελούμενο εξ ολοκλήρου από τις εικόμες που τράβηξε με τη φωτογραφική του μηχανή ο Κρις Μαρκέρ στη διάρκεια των ταξιδιών του σε 26 συνολικά χώρες, το ντοκιμαντέρ αποτελεί ταυτόχρονα ένα οδοιπορικό και έναν διαλογισμό πάνω στη φύση του ανθρώπου, στα μεγάλα γεγονότα που συνταράσσουν τον πλανήτη, στην ομορφιά και την ασχήμια της ζωής. Λίγα χρόνια μετά τη μελλοντολογική μικρού μήκους ταινία «La Jetée», ο Μαρκέρ δοκίμασε ξανά την τεχνική της παράθεσης φωτογραφιών, αυτή τη φορά για ένα ντοκιμαντέρ ως μέρος του πειραματισμού του στη φόρμα του είδους. Το αποτέλεσμα ήταν κάτι πολύ περισσότερο από ένα ταξιδιωτικό ημερολόγιο, καθώς οι αφηγήσεις του δημιουργού και οι ετερόκλητες εικόνες, από το Άγιον Όρος ως την Κίνα, γίνονται συστατικά ενός σφιχτοδεμένου μοντάζ που ενώνει μικρές ιστορίες για χάρη της ευρύτερης εικόνας, σε μια ανάλυση κοινωνικών, πολιτικών και πολιτιστικών αντιθέσεων.

Ads

Η ταινία προβάλλεται, έως τις 14 Μαρτίου στο πλαίσιο του αφιερώματος «Προορισμός: Ταξίδι» του 23ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και μπορείτε να τη δείτε στην πλατφόρμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: https://online.filmfestival.gr/

Οι Τρεις Πικακίδες Έξω από το Έμπινγκ, στο Μιζούρι (Alpha, 21.00)
Δραματική ταινία, συμπαραγωγής Βρετανίας – Η.Π.Α.  2017
image
Μετά από μήνες χωρίς να έχει βρεθεί ο ένοχος στην υπόθεση δολοφονίας της κόρης της, ένα έγκλημα που δεν έχει διαλευκανθεί, και βλέποντας τις ενέργειες της τοπικής αστυνομίας να ατονούν, η Μίλντρεντ Χέιζ κάνει μία τολμηρή κίνηση παραγγέλνοντας τρεις παλιές διαφημιστικές πινακίδες στην είσοδο της μικρής πόλης που ζει, στο Έμπινγκ, στο Μισούρι, με αμφιλεγόμενα μηνύματα για τον σεβάσμιο σερίφη της περιοχής, Γουίλιαμ Γουίλοουμπι. Όταν ο δεύτερος στην ιεραρχία αστυνόμος, Τζέισον Ντίξον, μπλέκεται στην υπόθεση η μάχη μεταξύ της Μίλντρεντ και της αστυνομίας θα επιδεινωθεί.

Η ταινία έλαβε 7 υποψηφιότητες για Όσκαρ το 2018,  ανάμεσα τους τα Καλύτερης Ταινίας και Σεναρίου, κερδίζοντας το Α΄ Γυναικείου Ρόλου για την Φράνσις ΜακΝτόρμαντ και Β΄Ανδρικού Ρόλου για τον Σαμ Ρόκγουελ. Απέσπασε επίσης το Βραβείο Σεναρίου στο Φεστιβάλ Βενετίας, 4 Χρυσές Σφαίρες: Καλύτερης Ταινίας, Σεναρίου, Α’ Γυναικείου Ρόλου και Β’ Ανδρικού Ρόλου, και 5 BAFTΑ: Kαλύτερης Ταινίας, Καλύτερης Βρετανικής Ταινίας, Σεναρίου, Α’ Γυναικείου Ρόλου και Β’ Ανδρικού Ρόλου.

  • Σκηνοθεσία – Σενάριο: Μάρτιν ΜακΝτόνα
  • Διεύθυνση Φωτογραφίας: Μπεν Ντέιβις
  • Μοντάζ: Τζον Γκρέγκορι
  • Μουσική: Κάρτερ Μπέργουελ
  • Πρωταγωνιστούν: Φράνσις ΜακΝτόρμαντ, Σαμ Ρόκγουελ,  Γούντι Χάρελσον, Τζον Χοκς, Πίτερ Ντίνκλατζ

Cinderella Man (Open, 21.00)
Δραματική ταινία, αμερικανικής παραγωγής 2005

Η αληθινή ιστορία του πυγμάχου Τζιμ Μπράντοκ, ο οποίος την περίοδο του οικονομικού κραχ στην Αμερική για να θρέψει την οικογένειά του ανέβηκε ξανά στο ρινγκ σε σχετικά μεγάλη ηλικία και έγινε όχι μόνο παγκόσμιος πρωταθλητής αλλά και λαϊκό ίνδαλμα.
image
Η ταινία ακολουθεί βήμα προς βήμα τη διαδρομή του από την οικονομική εξαθλίωση και την απόγνωση στην παραμυθένια δόξα. Με συμμάχους την ανάγκη του για επιβίωση και τη θέλησή του για μία δεύτερη ευκαιρία καταφέρνει να κερδίσει σε δεκαπέντε γύρους έναν κορυφαίο πρωταθλητή, ο κόσμος τον αποθεώνει και του δίνει το παρατσούκλι «Cinderella Man». Προτάθηκε για τρία Όσκαρ, Β΄ Ανδρικού Ρόλου, Καλύτερου Μοντάζ, Καλύτερου Μακιγιάζ, και δύο Χρυσές Σφαίρες, Α’ και Β΄ Ανδρικού Ρόλου.

  • Σκηνοθεσία: Ρον Χάουαρντ
  • Σενάριο: Κλιφ Χόλινσγουέρθ, Ακίβα Γκόλντσμαν
  • Διεύθυνση Φωτογραφίας: Σαλβατόρε Τοτίνο
  • Μοντάζ: Μάικ Χιλ, Ντάν Χάνλεϊ
  • Μουσική: Τόμας Νιούμαν
  • Πρωταγωνιστούν: Ράσελ Κρόου, Πολ Τζιαμάτι, Ρενέ Ζελβέγκερ, Κρέιγκ Μπίρκο

Sagan (ΕΡΤ 2, 22:00 )
Βιογραφικό δράμα, γαλλικής παραγωγής 2008
image
Γαλλία, 1950: Από το Καρτιέ Λατέν μέχρι το Σαν Τροπέ και τη Νέα Υόρκη, μια νεαρή Παριζιάνα γίνεται το είδωλο μιας ολόκληρης γενιάς. Το 1954, η 19χρονη Φρανσουάζ Σαγκάν εκτοξεύτηκε στο λογοτεχνικό στερέωμα με το πρώτο της μυθιστόρημα, «Καλημέρα θλίψη». Επιδεικτική, σκανδαλώδης και υποτιμημένη, η Σαγκάν έζησε μια ζωή στα απόλυτα άκρα. Κέρδιζε και έχανε ολόκληρες περιουσίες στη ρουλέτα, αγόραζε και κατέστρεφε πανάκριβα σπορ αυτοκίνητα, έπινε, χόρευε και ξενυχτούσε σε πάρτι μέχρι το πρωί, αφήνοντας μια σειρά εραστών στο πέρασμά της.

Μια ματιά στην ιδιωτική ζωή και συγγραφική καριέρα της Φρανσουάζ Σαγκάν από τη μεγάλη επιτυχία του πρώτου μυθιστορήματός της έως το θάνατό της, το 2004.

  • Σκηνοθεσία: Ντιάν Κουρίς
  • Σενάριο: Nτιάν Κουρίς, Κλερ Λεμαρεσάλ, Μαρτίν Μορικόνι
  • Διεύθυνση Φωτογραφίας: Μισέλ Αμπράμοβιτς
  • Μοντάζ: Σιλβί Γκαντμέρ
  • Μουσική: Αρμάντ Αμάρ
  • Πρωταγωνιστούν: Σιλβί Τεστούντ, Πιερ Παλμάντ, Ζαν Μπαλιμπάρ, Ντενίς Πονταλιντές, Αριέλ Ντομπάλ, Γκιγιόμ Γκαλιέν, Λιονέλ Αμπελάνσκι