Το tvxs.gr σας προτείνει κάθε μέρα ταινίες, ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικές σειρές που αξίζει να δείτε κατά τη διάρκεια της καραντίνας.

Ads

Η Νύχτα (Βουλή Τηλεόραση, 22.00)
Δραματική ταινία ιταλο-γαλλικής παραγωγής 1961 του Μικελάντζελο Αντονιόνι.

Ο Τζιοβάνι (Μαρτσέλο Μαστρογιάνι), ένας επιτυχημένος συγγραφέας, και η γυναίκα του Λίντια (Ζαν Μορό) είναι ένα ζευγάρι ευκατάστατων αστών. Αφού επισκεφθούν τον αγαπημένο τους φίλο Τομάζο που είναι βαριά άρρωστος στο νοσοκομείο, πηγαίνουν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Τζιοβάνι (σ.σ. στην σεκάνς εμφανίζεται φευγαλέα ο Ουμπέρτο Έκο) και έπειτα σε ένα κλαμπ για να καταλήξουν σε μια γιορτή στην έπαυλη ενός επιχειρηματία, όπου ενώ πληροφορούνται το θάνατο του Τομάζο, και θα μείνουν μέχρι το ξημέρωμα. Κατά τη διάρκεια της γιορτής, ο Τζιοβάνι φλερτάρει με την κόρη του οικοδεσπότη, Βαλεντίνα, και η Λύδια με έναν όμορφο νέο, τον Ρομπέρτο. Καθώς η νύχτα κυλά, γίνεται όλο και πιο έντονη η απουσία επικοινωνίας ανάμεσά τους και η κόπωση ή η αδιαφορία που έχει διαβρώσει τη σχέση τους. Το ξημέρωμα το ζευγάρι απομακρύνεται από τους υπόλοιπους και ο διάλογός τους θεωρείται ως ένας από τους πιο πικρούς στην ιστορία του κινηματογράφου. Εκείνη διαβάζει ένα παθιασμένο ερωτικό γράμμα που της είχε στείλει κάποτε και εκείνος δεν αναγνωρίζει καν ότι είναι δικό του.

image

Ads

Γυρισμένη σε διάφορα σημεία της πόλης του Μιλάνου, κινώντας τους ηττημένους από τη δύναμη της συνήθειας πρωταγωνιστές στο μεγαλοαστικό της περιβάλλον, η ταινία επικεντρώνεται στη ζωή του ζευγαριού κατά τη διάρκεια μίας νύχτας, στο υπαρξιακό κενό και στη φθορά της σχέσης τους. Είναι η δεύτερη ταινία, μετά από την «Περιπέτεια» και πριν από την «Έκλειψη», της τριλογίας του Αντονιόνι. Της «τριλογίας της αποξένωσης», ή «τριλογίας της αλλοτρίωσης» όπως έχει χαρακτηριστεί, της αλλοτρίωσης του ενός ανθρώπου από τον άλλον, αλλά και από τον εαυτό του και το περιβάλλον του.

H ταινία βραβεύτηκε με τη Χρυσή Άρκτο στο Βερολίνο το 1961, βραβείο που έλαβε για πρώτη φορά, έως τότε, ιταλική ταινία στη Μπερλινάλε (σ.σ. Το σπουδαίο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου που λαμβάνει χώρα στο Βερολίνο κάθε Φεβρουάριο από το 1951, φέτος, λόγω των ειδικών συνθηκών της πανδημίας, αναμένεται να διεξαχθεί στις αρχές Μαρτίου εξ ολοκλήρου διαδικτυακά ( https://tvxs.gr/news/sinema/mperlinale-2021-en-meso-pandimias-diadiktyak… ) )

Πρωταγωνιστούν:  Μαρτσέλο Μαστρογιάνι, Ζαν Μορό, Μόνικα Βίτι, Μπέρναρντ Βίκι.

Οι φλέβες της Γης (ΕΡΤ 3, 22.00)
Δραματική ταινία συμπαραγωγής Γερμανίας – Μογκολίας 2020.

Ο Ερντέν, πατέρας του Αμρά, είναι ο αρχηγός των τελευταίων νομάδων που αντιστέκονται στις εταιρείες εξόρυξης χρυσού στη στέπα της Μογγολίας. Μετά από τον θάνατο του πατέρα του σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, ο Αμρά συνεχίζει τον αγώνα του στη μνήμη του πατέρα του, αλλά με την ευφυία και τα εργαλεία ενός 11χρονου αγοριού.

image

Σενάριο: Μπάιαμμπασουρεν Ντάβαα, Τζίσκα Ρίκελς.
Σκηνοθεσία: Μπάιαμμπασουρεν Ντάβαα.
Πρωταγωνιστούν: Μπατ Ιρίντου Μπατμούνκχ, Ενερέλ Τουμέν, Γιάλαλτ Νάμσραι

Η ταινία προβάλλεται σε πρώτη τηλεοπτική μετάδοση και θα είναι διαθέσιμη για 14 μέρες στο ERTflix.

Ο Μισισιπής Καίγεται (ΕΡΤ 2, 23.00)
Πολιτικό θρίλερ, αμερικανικής παραγωγής 1988.

Δύο πράκτορες του FBI καταφτάνουν στον Μισισιπή για να ερευνήσουν ένα τριπλό έγκλημα και να εντοπίσουν τους, κάτω από ανεξιχνίαστες συνθήκες, τρεις εξαφανισμένους νεαρούς ακτιβιστές υπέρ της πολιτικής ισότητας το 1964, έναν Αφροαμερικανό και δύο λευκούς, αντιμετωπίζοντας τις εχθρικές διαθέσεις της ρατσιστικής κοινότητας του αμερικανικού Νότου: τη Κου-Κλουξ-Κλαν, τις ρατσιστικές αστυνομικές αρχές, αλλά και τη σιωπή ανάμεσα στους κατοίκους των τοπικής κοινωνίας που ενίσχυε την ατιμωρησία.

image

image

Πρόκειται για μία περιοχή όπου δρα ανεμπόδιστα η Κου-Κλουξ-Κλαν, με ισχυρή επιρροή στον ντόπιο λευκό πληθυσμό, η οποία διώκει, βασανίζει και λυντσάρει συλλήβδην ανυπεράσπιστους ανθρώπους βυθίζοντας την κοινότητά τους στον τρόμο.
Μια προσεκτικά εξυφασμένη συνωμοσία αποσιώπησης των γεγονότων που σφράγισαν τη μοίρα των τριών αγνοούμενων, υποκινούμενη από τις τοπικές αρχές, δυναμιτίζει το έργο των ομοσπονδιακών πρακτόρων. Κι ενώ η έρευνα βαλτώνει για μέρες, λόγω αδυναμίας εύρεσης ικανοποιητικών στοιχείων, η σύζυγος του βοηθού του σερίφη σπάει απροσδόκητα τη σιωπή.

Η ταινία είχε επτά υποψηφιότητες για Όσκαρ το 1989, αποσπώντας τελικά το Όσκαρ Φωτογραφίας (Πίτερ Μπιζιού), και τρία βραβεία BAFTA.

Σκηνοθεσία: Άλαν Πάρκερ. Πρωταγωνιστούν: Τζιν Χάκμαν, Γουίλιαμ Νταφόε, Φράνσις Μακ Ντόρμαντ, Μπραντ Ντούριφ.

Μικροκύματα (Βουλή Τηλεόραση, 00.00)

Το Φεστιβάλ της Δράμας ταξιδεύει για ένα ακόμη βράδυ Παρασκευής στο κανάλι της Βουλής.  Δείτε απόψε έξι βραβευμένες ελληνικές ταινίες μικρού μήκους κινουμένων σχεδίων:

Dinner for few  του Νάσου Βακάλη (2014). Μία δεκάλεπτη ταινία που απεικονίζει μια κοινωνικοπολιτική αλληγορία της ανθρώπινης ύπαρξης σε μια ιεραρχικά δομημένη κοινωνία μέσα στο πέρασμα του χρόνου. Κατά τη διάρκεια του δείπνου, το σύστημα λειτουργεί σαν μια καλολαδωμένη μηχανή. Συνεχώς τροφοδοτεί τους λίγους που ανόητα καταναλώνουν όλους τους πόρους, ενώ άλλοι καταφέρνουν να μαζέψουν μόλις ό,τι λίγο πέφτει από το τραπέζι. Αναπόφευκτα, όταν οι πόροι εξαντληθούν όλοι οδηγούνται σε μια καταστροφική και βίαιη λύση. Δυστυχώς, το γέννημα αυτής της ριζικής και βαθιάς αλλαγής αποδεικνύεται ότι δεν είναι ένα σημάδι ελπίδας, αλλά η φτυστή εικόνα αυτού που το δημιούργησε.

image

Heatwave   του Φωκίωνα Ξένου (2019). Το καλοκαίρι ένα ιδιότροπο πλήθος καταλαμβάνει μια παραλία σε ελληνικό νησί. Καθώς ο ήλιος καίει όλο και πιο πολύ, οι άνθρωποι χάνονται στα μικρά προσωπικά τους προβλήματα. Παρ’ όλα αυτά, ένα μικρό κορίτσι κι ένα αγόρι τολμούν να δείξουν σε όλους πώς να περνάνε καλά.

image

Icebergs   της Ειρήνης Βιανέλλη (2018). Βασισμένη στο διήγημα «Σκηνές» του βραβευμένου σεναριογράφου Ευθύμη Φιλίππου, η 9λεπτη ταινία είναι μία υπαρξιακή μαύρη κωμωδία που αποτελείται από 14 σύντομες ιστορίες που κινούνται από το κοινότοπο έως το παράλογο.

image

Δε λες Κουβέντα    του Thomas Kunstler (2016). Η ιστορία μιας ρεμπέτικης νύχτας στο λιμάνι του Πειραιά, την εποχή του μεσοπολέμου, γεμάτη μουσική, έρωτα, τσακωμό με την αστυνομία και νοσταλγία.

image

Του Κολυμπητή   των Στ. Στασινού, Ν. Μυρμηρίδη (1985). Η ταινία που χρησιμοποίησε αριστοτεχνικά την τεχνική της κούκλας (stop motion), χρειάστηκε 3 ½ χρόνια για να ολοκληρωθεί, και βασίστηκε στους στίχους ενός δημοτικού τραγουδιού, αφηγείται με αλληγορία τη δραματικότητα των ανθρώπινων σχέσεων κυρίως των ερωτικών.

image

Αέναον του Αντώνη Ντούσια (2019)

H επανάσταση είμαστε εμείς (online.tainiothiki.gr)

Ντοκιμαντέρ της Ιλάρια Φρέτσια που προβάλλεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και χαρτογραφεί την μετατροπή της Ιταλίας σε πολιτιστικό κέντρο της διεθνούς εικαστικής πρωτοπορίας το διάστημα 1967 – 1977.

Πρόκειται για την ταινία έναρξης του 1ου Φεστιβάλ Ιταλικού Κινηματογράφου Cinema Made in Italy / Athens, που ξεκινάει σήμερα, Παρασκευή, με 16 ταινίες μυθοπλασίας και τεκμηρίωσης νέας παραγωγής στο online πρόγραμμα του το οποίο θα είναι διαθέσιμο στο κοινό για ένα δεκαήμερο έως τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου στην ψηφιακή πλατφόρμα τηςΤαινιοθήκης της Ελλάδος.

Στην διάρκεια της ανήσυχης αυτής δεκαετίας, 1967-1977, σπουδαίοι καλλιτέχνες όπως οι  Μαρίνα Αμπράμοβιτς, Χέρμαν Νιτς, Γιόζεφ Μπόις αλλά και ο Έλληνας καλλιτέχνης Γιάννης Κουνέλλης πειραματίζονται ελεύθερα με μια προκλητική ματιά, δημιουργώντας μια τέχνη που βγαίνει από γκαλερί και μουσεία και αποτελεί έκφραση κοινωνικής και πολιτικής αλλαγής. Είναι η εποχή της arte povera, μιας τάσης νέων καλλιτεχνών να αμφισβητήσουν την εμπορικότητα της ζωγραφικής και της τέχνης γενικά, ενσωματώνοντας στα έργα τους «φτωχά» υλικά, ενώ γκαλερίστες και τεχνοκριτικοί ανοίγουν τις πόρτες τους στους πιο τολμηρούς καλλιτέχνες.

Η ταινία, μόνο σήμερα ημέρα έναρξης του φεστιβάλ (από τις 12 το μεσημέρι έως τα μεσάνυχτα) θα προβάλλεται ελεύθερα για όλους. Στην συνέχεια όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να την παρακολουθήσουν με εισιτήριο. Από αύριο Σάββατο θα είναι διαθέσιμες στο κοινό όλες οι ταινίες του φεστιβάλ με εισιτήριο.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ταινίες από τα μεγαλύτερα διεθνή φεστιβάλ, με την Αλίντα Βάλι, τον Πάολο Κόντε, την Μαρίνα Αμπράμοβιτς, τον Ρομπέρτο Μπενίνι, τον Έλιο Τζερμάνο, τον Πιερφραντσέσκο Φαβίνο και πολλούς άλλους γνωστούς ηθοποιούς.

Συζήτηση με θέμα την καλλιτεχνική έκρηξη που σημειώθηκε στην Ιταλία στα τέλη του ’60

Τις ταινίες από την πατρίδα του Φελίνι, του Βισκόντι, του Παζολίνι και του Αντονιόνι, πλαισιώσουν δύο ενδιαφέροντα webinars, που θα πραγματοποιηθούν μέσω zoom, και απαιτείται εγγραφή, αύριο και μεθαύριο.

Οι online αυτές συζητήσεις, με θέμα την καλλιτεχνική έκρηξη που σημειώθηκε στην Ιταλία στα τέλη του ’60, αλλά και τις Ιταλίδες σταρ, διοργανώνονται αύριο Σάββατο, 13/2, και την Κυριακή 14/2, αντίστοιχα, στις 7 μ.μ., με αφορμή  τις ταινίες «Η επανάσταση είμαστε εμείς»,  «Aλίντα» και «Αδελφές Μακαλούζο» οι οποίες θα προβληθούν στο φεστιβάλ.

Η επανάσταση είμαστε εμείς (αύριο, Σάββατο, στις 19:00)

«Η τέχνη είναι η μόνη δύναμη που απελευθερώνει την ανθρωπότητα από κάθε καταστολή», Γιόζεφ Μπόις.

Στην Ιταλία, η πολιτιστική επανάσταση άκμασε στα τέλη της δεκαετίας του ’60 οδηγώντας σε μια από τις πιο λαμπρές στιγμές στην ιστορία της τέχνης της χώρας. Η τέχνη βγήκε από τις γκαλερί και τα μουσεία και έγινε έκφραση κοινωνικής και πολιτικής αλλαγής. Η Ιταλία καλωσόρισε τους πιο τολμηρούς διεθνής καλλιτέχνες, όπως τον Γιόζεφ Μπόις, τον Χέρμαν Νιτς, τη Μαρίνα Αμπράμοβιτς και τον Γιάννη Κουνέλλη. Μια σπάνια συγκυρία κατά την οποία η τέχνη εξέφρασε πολιτικές και πνευματικές δυναμικές της τότε ιταλικής κοινωνίας .

image

Ομιλητές: Αφροδίτη Γκόνου (σύμβουλος προγράμματος σύγχρονης τέχνης, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης), Μαρία Κομνηνού (πρόεδρος ΔΣ της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, ομότιμη καθηγήτρια ΕΚΠΑ), Δρ. Κατερίνα Κοσκινά (ιστορικός τέχνης, επιμελήτρια εκθέσεων), Αντρέα Κουσουμάνο (καλλιτεχνικός διευθυντής της BAM-Biennale Archipelago Mediterraneo, Παλέρμο), Ιλάρια Φρέτσια, σκηνοθέτις της ταινίας  «H επανάσταση είμαστε εμείς», Λουντοβίκο Πρατέσι (συν-σεναριογράφος της ταινίας, επιμελητής και ιστορικός τέχνης).  Συντονισμός: Ελίζα Σόρογκα (καλλιτέχνις παραστατικών τεχνών).

image

Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στα Αγγλικά με ταυτόχρονη διερμηνεία στα ελληνικά.
Για να την παρακολουθήσετε εγγραφείτε εδώ: https://us02web.zoom.us/webinar/register/WN_wM_1aB7rSuKlwnik2ph5tg

Tρέιλερ ταινίας :