Τρυφερή αγκαλιά (Cosmote TV, 20.00)

Ads

Δραματική ταινία, γαλλικής παραγωγής 2018.

Ο Τεό, ένα νεογέννητο μωρό, φιλοξενείται στην Πρόνοια ώσπου οι άνθρωποι της κοινωνικής υπηρεσίας του βρουν ένα σπίτι. Η Αλίς αγωνίζεται εδώ και δέκα χρόνια να αποκτήσει ένα παιδί. Τα μονοπάτια τους διασταυρώνονται με αυτά πολλών στοργικών και αφοσιωμένων ανθρώπων, προσδίδοντας μία ανθρώπινη διάσταση στην υιοθεσία και τη γονική φροντίδα.

Κόρη της ηθοποιού Μιού Μιού­ και του τραγουδοποιού Ζιλιέν Κλερκ, η Γαλλίδα σκηνοθέτιδα της ταινίας Ζαν Ερί, τόσο με την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της, «Έγκλημα ψάχνει άλλοθι» (Elle l’ adore) όσο και με τη «Τρυφερή Αγκαλιά» (Pupille), εξασφάλισε δύο υποψηφιότητες Καλύτερης Ταινίας στα Βραβεία Σεζάρ το 2015 και το 2019 αντίστοιχα.

Ads

Η δεύτερη αυτή μεγάλου μήκους ταινία της, η οποία προβάλλεται απόψε, ήταν επίσης υποψήφια στα Βραβεία Σεζάρ και για το Βραβείο Α’ Ανδρικού Ρόλου, Α’ Γυναικείου Ρόλου, Σεναρίου και Μουσικής.

Η σκηνοθέτιδα σχετικά με το θέμα της ταινίας είχε πει ότι το επέλεξε επειδή δεν έχει προβληθεί επαρκώς στον κινηματογράφο αλλά και γιατί ήθελε να μάθει από πρώτο χέρι λεπτομέρειες για τη διαδικασία της υιοθεσίας.

Σκηνοθεσία: Ζαν Ερί. Πρωταγωνιστούν: Ζιλ Λελούς, Σαντρίν Κιμπερλέν, Ελοντί Μπουσέ.

image

Εγώ η Τόνια (ΕΡΤ2, 22:00)

Βιογραφικό δράμα με στοιχεία μαύρης κωμωδίας, παραγωγής ΗΠΑ 2017.

Πρόκειται για την αληθινή ιστορία της Αμερικανίδας πρωταθλήτριας Τόνια Χάρντινγκ η οποία κατηγορήθηκε για τη μεγαλύτερη συνωμοσία στην ιστορία του καλλιτεχνικού πατινάζ. Πολυβραβευμένη ταινία που υπενθυμίζει ότι το ζήτημα της παρενόχλησης στον χώρο του αθλητισμού δεν είναι καινούργιο φαινόμενο.

Το 1991, η Τόνια Χάρντινγκ κέρδισε το Αμερικανικό Πρωτάθλημα Καλλιτεχνικού Πατινάζ, και ήταν η πρώτη γυναίκα που ολοκλήρωσε τριπλό άξελ στην ιστορία του αθλήματος. Τρία χρόνια όμως αργότερα, έγινε το επίκεντρο των ειδήσεων καθώς κατηγορήθηκε για την επίθεση της συναθλήτριάς της Νάνσι Κέριγκαν και αποκλείστηκε για πάντα από την Ένωση Καλλιτεχνικού Πατινάζ των ΗΠΑ. Την επίθεση είχε οργανώσει ο πρώην σύζυγος της Χάρντινγκ, Τζεφ Γκιλούλι και οι συνεργάτες του μαζί με τον σωματοφύλακά της Σον Έκαρντ.

Η ταινία απέσπασε το Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου (Άλισον Τζάνεϊ) το 2018 και ήταν υποψήφια επίσης για τα Όσκαρ Α΄ Γυναικείου Ρόλου (Μάργκο Ρόμπι) και Μοντάζ. Την ίδια χρονιά στις Χρυσές Σφαίρες κέρδισε την κατηγορία του Β΄ Γυναικείου Ρόλου και ήταν υποψήφια στις κατηγορίες Καλύτερης Ταινίας και Α΄ Γυναικείου Ρόλου. Και στα Βραβεία BAFTA επίσης Β΄ Γυναικείου Ρόλου και ήταν υποψήφια σε άλλες τέσσερις κατηγορίες.

Σκηνοθεσία: Κρεγκ Γκιλέσπι. Πρωταγωνιστούν: Μάργκο Ρόμπι, Σεμπάστιαν Σταν, Άλισον Τζάνεϊ, Μπογιάνα Νοβάκοβιτς.

image

Hearts and Bones (Cosmote TV, 22.35)

Δραματική ταινία, παραγωγή Αυστραλίας 2019.

Ένας φωτογράφος, πολεμικός ανταποκριτής, γυρίζει στην έδρα του και ετοιμάζει μία αναδρομική έκθεση της δουλειάς του στις εμπόλεμες ζώνες. Μία από τις φωτογραφίες του όμως, απειλεί να γκρεμίσει τη ζωή ενός Σουδανού πρόσφυγα ο οποίος εμφανίζεται στην πόρτα του με το αίτημα να μην εκθέσει τις φωτογραφίες από τη σφαγή στο χωριό του 15 χρόνια πριν.

Σκηνοθεσία: Μπεν Λόρενς. Πρωταγωνιστούν: Χιούγκο Γουίβινγκ, Άντριου Λούρι, Μακ Ελχίνι.

image

Λουπέν (Netflix)

Μίνι σειρά πέντε επεισοδίων, παραγωγής 2020.

Η ζωή του εφήβου Ασάν Ντιόπ, ενός Σενεγαλέζου μετανάστη στο σύγχρονο Παρίσι, αναστατώνεται όταν ο πατέρας του κατηγορείται άδικα για ένα έγκλημα που δεν διέπραξε και αυτοκτονεί. Εικοσιπέντε χρόνια μετά, ο Ασάν, αναζητώντας απαντήσεις για το θάνατο του πατέρα του, αντλεί έμπνευση από τις ιστορίες του «Αριστοκράτη Λωποδύτη» Αρσέν Λουπέν, χαρακτήρα που δημιούργησε ο Γάλλος συγγραφέας Μωρίς Λεμπλάν στις αρχές του 20ου αιώνα, και παίρνει εκδίκηση για το θάνατο του πατέρα του.

Πρωταγωνιστεί ο Γαλλοσενεγαλέζος ηθοποιός Ομάρ Σι και τα γυρίσματα του πρώτου μέρους της σειράς έγιναν σε φυσικούς χώρους ενός εκ των διασημότερων μουσείων του κόσμου, του Λούβου, όπου ο Ασάν Ντιόπ σκαρώνει μια λεπτομερώς σχεδιασμένη ληστεία ενός κολιέ της Μαρίας Αντουανέτας. Ο στόχος του Ασάν είναι να εκδικηθεί το θάνατο του πατέρα του αλλά και να ξετυλίξει το κουβάρι της κρυφής πλευράς των προνομιούχων που δρουν υπεράνω του νόμου. Η νέα σειρά του Netflix πραγματεύεται ζητήματα που αφορούν στην ταξική και φυλετική ανισότητα, σε ένα σύστημα δικαίου που αντιμετωπίζει τους ανθρώπους με γνώμονα την κοινωνική τάξη τους.

O Αρσέν Λουπέν, ο αριστοκράτης λωποδύτης, που εμφανίστηκε στην αστυνομική λογοτεχνία το 1907, γεννήθηκε στο Παρίσι των αρχών του αιώνα μας από την πέννα του Μωρίς Λεμπλάν. «Στις σελίδες αυτής της πρώτης λογοτεχνικής εμφάνισης του Αρσέν Λουπέν σκιαγραφείται το πορτραίτο ενός αντιφατικού ήρωα, το πορτραίτο ενός απατεώνα μα και αριστοκράτη, ενός αδίστακτου και ενός τρυφερού άνδρα, ενός διαρρήκτη μα και ενός τιμωρού, ενός Ρομπέν των Δασών της Μπελ Επόκ όπως τον αποκάλεσαν, που πρωταγωνιστεί στις περιπέτειες της δύναμης, του πλούτου και της εξουσίας» (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου «Αρσέν Λουπέν Αριστοκράτης Λωποδύτης» του Μωρίς Λεμπλάν, που κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ερατώ)

Η σειρά, την οποία σκηνοθετεί ο Λουί Λετεριέ («Transporter», «Ο Απίθανος Hulk», «Η Συμμορία των Μάγων»), έχει αγαπηθεί ιδιαιτέρως, ενώ βρίσκεται ανάμεσα στα δέκα δημοφιλέστερα προγράμματα του Netflix σε Γαλλία, Γερμανία και Αμερική καθώς και στην πρώτη θέση των επιλογών των συνδρομητών της πλατφόρμας στη χώρα μας ήδη από τις πρώτες μέρες της προβολής της.  Εκτιμάται, μάλιστα, από το Netflix ότι θα τη δουν περίπου 70 εκατομμύρια θεατές φτάνοντας την επιτυχία δύο άλλων δημοφιλών σειρών, του «Bridgerton» και του «The Queen’s Gambit».

Σύμφωνα με πληροφορίες της πλατφόρμας, το δεύτερο μέρος της σειράς θα είναι διαθέσιμο το καλοκαίρι.

image

Ελβετικές ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ (Ταινιοθήκη της Ελλάδος)

Σημειώστε ότι έως αύριο Τετάρτη θα είναι διαθέσιμες οι ταινίες που προβάλλονται στο πλαίσιο του αφιερώματος «Νέος Ελβετικός Κινηματογράφος – Όταν η  ζωή θρυμματίζει την πραγματικότητα» στην ψηφιακή πλατφόρμα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος το οποίο παρουσιάζεται από την προηγούμενη Τετάρτη.

Οι τρεις ταινίες μυθοπλασίας και τα δύο ντοκιμαντέρ από τον εν πολλοίς άγνωστο στην Ελλάδα ελβετικό κινηματογράφο που συστήνονται στο ελληνικό κινηματογραφόφιλο κοινό από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος και τη Swiss Films, και είναι διαθέσιμες στο δεύτερο μέρος του αφιερώματος έως και αύριο Τετάρτη είναι οι εξής:

  • «Ένας άλλος άντρας» (ταινία μυθοπλασίας, 2008) του Λιονέλ Μπαγέ
  • «Η Σαλαμάνδρα» (ταινία μυθοπλασίας, 1971) του Αλέν Τανέρ
  • «Η γυναίκα με τη Μερσεντές» (ταινία μυθοπλασίας, 2016) του Φρεντερίκ Μερμού
  • «Κλίβελαντ εναντίον Γουόλ Στρίτ» (ντοκιμαντέρ, 2010) του Ζαν-Στεφάν Μπρον.
  • «Ούτε μπάτσοι, ούτε μαύροι, ούτε λευκοί» (ντοκιμαντέρ, 2002) της Ούρσουλα Μέγερ

Οι ταινίες του αφιερώματος προβάλλονται με ελληνικούς υπότιτλους στην ψηφιακή πλατφόρμα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, https://online.tainiothiki.gr/ .

image