Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας, στις 8 Μαρτίου, η δημόσια τηλεόραση αφιερώνει το κινηματογραφικό πρόγραμμά της τον Μάρτιο στις γυναίκες.

Ads

Μέσα από τη συχνότητα της ΕΡΤ 2, από την ερχόμενη Δευτέρα 1 Μαρτίου και σχεδόν καθημερινά έως τις 30 του μήνα, θα μεταδοθούν 6 ντοκιμαντέρ, καθώς και 13 ταινίες και 2 μίνι σειρές μυθοπλασίας με πρωταγωνιστικούς ρόλους χαρακτήρες γυναικών: της εργαζόμενης γυναίκας, της γυναίκας αγωνίστριας, της γυναίκας-συζύγου, της γυναίκας-μητέρας, της γυναίκας-λογοτέχνιδας και αληθινές ιστορίες εμβληματικών γυναικών που άφησαν το μοναδικό τους αποτύπωμα στον κόσμο και μεταφέρθηκαν στη μεγάλη οθόνη.

Δευτέρα 1 Μαρτίου, στις 22.00 : «Χίλιες φορές καληνύχτα» (2013)

Η Ζιλιέτ Μπινός υποδύεται μία ικανότατη φωτογράφο εμπόλεμων ζωνών, που η αφοσίωσή της στη δουλειά διαταράσσει τις ισορροπίες στην οικογένειά της.

Ads

image

Τρίτη 2 Μαρτίου, στις 22.00 : «Jackie» (2016)

Η Νάταλι Πόρτμαν υποδύεται την Τζάκι Κένεντι, τη διασημότερη χήρα του πλανήτη, και κερδίζει υποψηφιότητα για Όσκαρ, Χρυσή Σφαίρα και BAFTA.

image

Πέμπτη 4 Μαρτίου, στις 22.00 : «Η μοδίστρα» (2015)

Βραβευμένη μαύρη κωμωδία, η οποία βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Ρόζαλι Χαμ, με την Κέιτ Γουίνσλετ στο ρόλο μιας ταλαντούχας σχεδιάστριας.

image

Παρασκευή 5 Μαρτίου, στις 23.30 : «Tα κορίτσια της μπάντας» (2013)

Βραβευμένο μουσικό ντοκιμαντέρ, αμερικανικής παραγωγής, που αφηγείται τις ιστορίες γυναικών μουσικών της τζαζ από τη δεκαετία του 1930 μέχρι σήμερα. Ταλαντούχες γυναίκες που υπέμειναν σεξισμό, ρατσισμό και μειωμένες ευκαιρίες για δεκαετίες, αλλά συνέχισαν να εμπνέουν και να αναδεικνύουν τα ταλέντα τους σε έναν χώρο που ποτέ δεν τις αποδέχτηκε ισότιμα.

image

Κυριακή 7 Μαρτίου, στις 22.00 : «Μια μέρα για όλο τον κόσμο: Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας – Από το σκοτάδι στο φως»

Η σειρά κοινωνικών ντοκιμαντέρ σε σενάριο και σκηνοθεσία Μαριάννας Οικονόμου κάνει ένα αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Το πρώτο μέρος του αφιερώματος εστιάζει στην κακοποίηση, καταγράφοντας μία θαρραλέα μαρτυρία.

image

Δευτέρα 8 Μαρτίου, στις 20.00 : «Μια μέρα για όλο τον κόσμο: Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας»

Το δεύτερο μέρος του αφιερώματος στην Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας αναδεικνύει τους υγιείς κοινωνικούς αγώνες γυναικών που διεκδικούν την ισοτιμία, τη χειραφέτηση και το σεβασμό.

Δευτέρα 8 Μαρτίου, 22.00 : «Κυρία Σλόαν» (2016)

Δυναμική λομπίστρια, δραστήρια, επιτυχημένη και απόλυτη κυρίαρχος στα πολιτικά παιχνίδια, η Μαντελάιν Ελίζαμπεθ Σλόαν αναλαμβάνει υποθέσεις σε έναν χώρο στον οποίο η διαφθορά φτάνει σε βάθος και χρειάζονται κότσια για να την αποκαλύψεις. Την υποδύεται η Τζέσικα Τσάστεϊν, ρόλο για το οποίο κέρδισε υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα.

image

Τρίτη 9 Μαρτίου, στις 22.00 : «Sagan» (2008)

Η σκανδαλώδης ιστορία και της Γαλλίδας συγγραφέα Φρανσουάζ Σαγκάν, η οποία έγινε διάσημη στην εφηβεία της με το βιβλίο «Καλημέρα θλίψη», με τη Σιλβί Τεστίντ.

image

Πέμπτη 11 Μαρτίου, στις 22.00 : «Η σύζυγος» (2017)

Α΄ τηλεοπτική προβολή της βασισμένης στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Μεγκ Γουόλιτζερ ταινία με την Γκλεν Γκλόουζ, η οποία υποδύεται μία στοργική σύζυγο σε μία ζωή χτισμένη πάνω σε μυστικά και ψέματα, και ήταν υποψήφια για Όσκαρ, κέρδισε Χρυσή Σφαίρα καθώς και το βραβείο SAG του Αμερικανικού Σωματείου Ηθοποιών.

image

Παρασκευή 12 Μαρτίου, στις 23.30 : «Ροξάν Λόουιτ» (2015)

Η δουλειά μίας από τις μεγαλύτερες φωτογράφους μόδας της εποχής μας, της Ροξάν Λόουιτ, σε ένα ντοκιμαντέρ με πολλούς διάσημους γκεστ.

image

Σάββατο – Κυριακή 13-14 και 20-21 Μαρτίου, στις 22.00 : «Αξιότιμη κυρία» (2014)

Κατασκοπικό θρίλερ 8 επεισοδίων, αμερικανικής και αγγλικής παραγωγής, που αφηγείται το προσωπικό ταξίδι μίας γυναίκας η οποία προσπαθεί να διορθώσει τα λάθη του παρελθόντος. Διαπλοκή, παλιά καλά κρυμμένα μυστικά και οικογενειακές ενοχές ζωντανεύουν με πρωταγωνίστρια τη βραβευμένη με Χρυσή Σφαίρα Μάγκι Τζίλενχαλ.

image

Δευτέρα 15 Μαρτίου, στις 22.00 : «Ωραίο μου διαζύγιο» (2018)

A΄ τηλεοπτική προβολή της ταινίας με θέμα τη γυναικεία χειραφέτηση όπου η Μισέλ Λαρόκ αναλαμβάνει τόσο τη σκηνοθεσία όσο και τον πρωταγωνιστικό ρόλο.

image

Τρίτη 16 Μαρτίου, στις 22.00 : «Γυναίκα είδωλο» (2006)

Η αληθινή ιστορία της ανόδου και της πτώσης της Έντι Σέτζγουικ, μούσας του Άντι Γουόρχολ, την οποία υποδύεται η Σιέννα Μίλερ.

image

Πέμπτη 18 Μαρτίου, στις 22.00 : «Σκοτεινός ποταμός» (2017)

Ταινία βασισμένη σε μυθιστόρημα της Ρόουζ Τρεμέιν με την Ρουθ Γουίλσον που  υποδύεται μία δυναμική γυναίκα που επιστρέφει στην οικογενειακή της φάρμα έτοιμη να διεκδικήσει όχι μόνο τη θέση της στην οικογενειακή επιχείρηση αλλά και στη ζωή που άφησε πίσω της πριν από 15 χρόνια.

image

Παρασκευή 19 Μαρτίου, στις 23.30 : «Πέγκι Γκούγκενχαϊμ: Εθισμένη στην τέχνη» (2015)

Ντοκιμαντέρ που αποκαλύπτει την προσωπική ζωή μίας από τις ισχυρότερες γυναίκες στον κόσμο της τέχνης, της συλλέκτριας Πέγκι Γκούγκενχαϊμ που έμελλε να γίνει κεντρική φιγούρα στο κίνημα της μοντέρνας τέχνης.

image

Δευτέρα 22 Μαρτίου, στις 22.00 : «Και μόνο την αλήθεια» (2008)

Η Κέιτ Μπέκινσεϊλ ερμηνεύει το ρόλο μιας μαχητικής ρεπόρτερ που εργάζεται σε μεγάλη ημερήσια εφημερίδα της Ουάσιγκτον, σε ένα πολιτικό θρίλερ που βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα.

image

Τρίτη 23 Μαρτίου, στις 22.00 : «Στον κόσμο της Κοκό Σανέλ» (2009)

Η Οντρέ Τοτού υποδύεται τη θρυλική σχεδιάστρια μόδας Κοκό Σανέλ στην πορεία της πριν φτάσει να γίνει σύμβολο κομψότητας και φινέτσας – οσκαρική υποψηφιότητα για τα κοστούμια της ταινίας.

image

Παρασκευή 26 Μαρτίου, στις 23.30 : «Ξεπερνώντας τα όρια» (2018)

Πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας και τις εκδηλώσεις λατρείας των θαυμαστών, το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει την προετοιμασία της Μαργκαρίτα Μαμούν, της Ρωσίδας «βασίλισσας» της ρυθμικής γυμναστικής και χρυσής ολυμπιονίκη το 2016, κάτω από συνθήκες ακραίας πίεσης.

image

Σάββατο – Κυριακή 27-28 Μαρτίου, στις 22.00 : «Έμμα»

Το κλασικό μυθιστόρημα της Τζέιν Όστεν ζωντανεύει σε μία ρομαντική σειρά εποχής παραγωγής του BBC. Η Ρομόλα Γκαράι ήταν υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα για την ερμηνεία της στον ομώνυμο ρόλο.

image

Δευτέρα 29 Μαρτίου, στις 22.00 : «Πλανητάριο» (2016)

H Νάταλι Πόρτμαν και η Λίλι-Ρόουζ Ντεπ υποδύονται δύο αδερφές μέντιουμ που εμπλέκονται σε ένα σαγηνευτικό παιχνίδι μυστικισμού, έρωτα, πολέμου και της ίδιας της μαγείας του σινεμά.

image

Τρίτη 30 Μαρτίου, στις 22.00 : «Barbara» (2017)

Η βραβευμένη στις Κάννες ταινία του Ματιέ Αμαλρίκ με πρωταγωνίστρια τη βραβευμένη με Σεζάρ για την ερμηνεία της Ζαν Μπαλιμπάρ, στην ποιητική βιογραφία της θρυλικής τραγουδίστριας Μπαρμπαρά.

image