Το tvxs.gr σας προτείνει κάθε μέρα ταινίες, ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικές σειρές που αξίζει να δείτε κατά τη διάρκεια της καραντίνας.

Ads

Truman Capote (ΕΡΤ 2. 22.00)
Βιογραφικό δράμα, συμπαραγωγής ΗΠΑ-Καναδά 2005.

Η ταινία αφηγείται τη ζωή του Τρούμαν Καπότε την περίοδο που έγραψε το βιβλίο του «Εν Ψυχρώ».

image

Ads

Τον Νοέμβριο του 1959, βρισκόμενος στο απόγειο της αναγνώρισής του, λόγω της τεράστιας επιτυχίας του τελευταίου του έργου «Πρόγευμα στο Τίφανις», ο περίφημος συγγραφέας Τρούμαν Καπότε, υποκινούμενος από τη δημοσιογραφική περιέργεια, θα ταξιδέψει από τη Νέα Υόρκη στο μακρινό Κάνσας προκειμένου να διερευνήσει την αλήθεια που κρύβεται πίσω από το στυγνό φονικό μιας τετραμελούς φιλήσυχης οικογένειας. Τρία χρόνια αργότερα, το αποτέλεσμα της μελέτης του στον τόπο του εγκλήματος αλλά και της προσέγγισης των δολοφόνων που το προκάλεσαν, θα αποτυπωθεί στο βιβλίο του με τον τίτλο «Εν Ψυχρώ» («In Cold Blood»), που με τη σκληρή του αφήγηση κυριολεκτικά θα σοκάρει την αμερικανική κοινή γνώμη. Συνάμα όμως, θα αλλάξει και ολόκληρο τον δικό του τρόπο σκέψης.

Ο Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν για την ερμηνεία του βραβεύτηκε με Όσκαρ, Χρυσή Σφαίρα, BAFTA και Screen Actors Guild Award Α΄ Ανδρικού ρόλου. Η ταινία έλαβε πέντε συνολικά υποψηφιότητες για Όσκαρ, μεταξύ οποίων τα Καλύτερης Ταινίας και Σκηνοθεσίας, το 2006.

Σενάριο: Νταν Φούτερμαν (βασισμένο στο ομότιτλο βιβλίο του Τζέραλντ Κλαρκ). Σκηνοθεσία: Μπένετ Μίλερ. Πρωταγωνιστούν: Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν, Κάθριν Κίνερ, Κλίφτον Κόλινς Τζούνιορ, Κρις Κούπερ, Μπρους Γκρίνγουντ, Έιμι Ράιαν, Μπομπ Μπάλαμπαν, Μαρκ Πελεγκρίνο.

Τα Σταφύλια της Οργής: 80 χρόνια μετά (ΕΡΤ 3, 22.00)
Ντοκιμαντέρ γαλλικής παραγωγής 2019.

Η ταινία αναλύει το μυθιστόρημα του Τζον Στάινμπεκ «Τα Σταφύλια της Οργής» που εκδόθηκαν το 1939 και προκάλεσε ανατροπές ενώ οι φιλελεύθερες πολιτικές απόψεις του Στάινμπεκ, η απεικόνιση της αρνητικής πλευράς του καπιταλισμού και η επανερμηνεία των ιστορικών γεγονότων των μεταναστεύσεων οδήγησαν σε αντιδράσεις εναντίον του στρατευμένου εναντίον της κοινωνικής αδικίας και της οικονομικής εκμετάλλευσης συγγραφέα, που πίστευε στην πανανθρώπινη συνείδηση και στη δυνατότητα του ανθρώπου να μεγαλουργήσει.

image

Το βιβλίο του βραβεύτηκε με  Πούλιτζερ το 1940 και ο ίδιος με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1962 για το σύνολο του έργου του.

80 χρόνια μετά, τα θέματα του βιβλίου του είναι επίκαιρα σήμερα περισσότερο από ποτέ: εργασία, δικαιοσύνη, καπιταλισμός, μετανάστευση. Με αποσπάσματα ταινιών και σύγχρονο υλικό, ανέκδοτα αρχεία και επιστολές του Στάινμπεκ, συνεντεύξεις ιστορικών και συγγραφέων, η ταινία αναλύει ένα έργο, από τα γνωστότερα μυθιστορήματα, τόσο καλτ όσο και προφητικό.

Σκηνοθεσία: Μιούριελ Μεϊνάρ. Το ντοκιμαντέρ θα είναι διαθέσιμο στο ERTflix για 14 μέρες.

Minority Report (Open, 21.00)
Ταινία φαντασίας, αμερικανικής παραγωγής 2002 του Στίβεν Σπίλμπεργκ.

Βρισκόμαστε στο έτος 2054. Ο ντετέκτιβ Τζων Άντερτον είναι ο επικεφαλής της ειδικής αστυνομικής ομάδας pre-crime η οποία, προκειμένου να συλλαμβάνει τους δολοφόνους πριν εκτελέσουν τα εγκλήματά τους, στηρίζεται στην πρόβλεψη του μέλλοντος από τους pre-cogs, τρία μεταλλαγμένα ανθρώπινα όντα που προβλέπουν τα εγκλήματα. Όταν όμως το σύστημα στραφεί εναντίον του και ο κορυφαίος αστυνομικός θα κατηγορηθεί για ένα μελλοντικό φόνο, αμφισβητεί τους προγνώστες και ως φυγάς επιχειρεί να ξεδιαλύνει την πλάνη και να αποδείξει την αθωότητα του.

image

Το σενάριο είναι βασισμένο στην ομώνυμη νουβέλα του Φίλιπ Κ. Ντικ, στην οποία ο ο σημαντικότερος συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας του εικοστού αιώνα, όπως θεωρείται από πολλούς, περιγράφει έναν ζοφερό κόσμο, στον οποίο η εξουσία έχει πετύχει την εξάλειψη του εγκλήματος, διαθέτοντας την τεχνολογία να «διαβάζει» τις σκέψεις των πολιτών και να προβαίνει σε προληπτική καταστολή της εγκληματικότητας.

Σκηνοθεσία: Στίβεν Σπίλμπεργκ. Πρωταγωνιστούν: Τομ Κρουζ, Κόλιν Φάρελ, Σαμάνθα Μόρτον.

American Made (ANT1, 00.45 )
Περιπέτεια δράσης, αμερικανικής παραγωγής 2017

Ένας πιλότος συνεργάζεται με τη CIA στη δίωξη των ναρκωτικών στο νότο της Αμερικής κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980 και, παράλληλα, μεταφέρει λαθραία ναρκωτικά για λογαριασμό ενός καρτέλ, στο οποίο εμπλεκόταν και ο Πάμπλο Εσκομπάρ, αποκτώντας αμύθητα κέρδη και ζώντας μία ζωή γεμάτη ρίσκα και ανατροπές. Ένα από τα ανείπωτα σκάνδαλα της CIA, μέσα από την αληθινή ιστορία ενός πιλότου.

image

«Ο Μπάρι Σιλ ήταν γνήσιος καιροσκόπος. Και αφού είχε τη βοήθεια της CIA προκειμένου να μπαινοβγαίνει στην Κεντρική Αμερική χωρίς να γίνεται αντιληπτός, ποιος ο λόγος να επιστρέφει με άδειο αεροπλάνο; Οπότε, σκέφτηκε να συνεργαστεί με το κολομβιανό καρτέλ ναρκωτικών και να αυξήσει ακόμα περισσότερο τα εισοδήματά του. Μολονότι, τον Μπάρι δεν τον αφορούσε το χρήμα τόσο, όσο η πτήση, η αδρεναλίνη και ο κίνδυνος» αναφέρει ο σκηνοθέτης Νταγκ Λίμαν, που στην εν λόγω ταινία του προβάλλει την ιδιαίτερη προσωπικότητα του πιλότου που κατάφερε να εξαπατήσει τον Λευκό Οίκο.

Σενάριο: Γκάρι Σπινέλι. Σκηνοθεσία: Νταγκ Λίμαν. Πρωταγωνιστούν: Τομ Κρουζ, Σάρα Ράιτ, Ντόναλ Γκλίσον, Κέιλεμπ Λάντρι Τζόουνς

7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

Με πέντε ταινίες τεκμηρίωσης από πέντε διαφορετικές χώρες, εκ των οποίων οι τέσσερις σε πανελλήνια πρώτη προβολή, μία στο αφιέρωμα «Διεκδικώντας την Ελευθερία» και δύο για την «Ισότητα των φύλων», συνεχίζεται σήμερα, Τρίτη, το7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου το οποίο πραγματοποιείται διαδικτυακά μέσα από την ιστοσελίδα https://www.peloponnisosdocfestival.com.

Ειδικότερα, το σημερινό πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει τα ντοκιμαντέρ:

Φόρμαν εναντίον Φόρμαν
Τσεχικής παραγωγής 2019.

image

Βιογραφικό ντοκιμαντέρ για τον βραβευμένο με Όσκαρ Τσέχο σκηνοθέτη Μίλος Φόρμαν (18 Φεβρουαρίου 1932 -13 Απριλίου 2018),  δημιουργό σημαντικών ταινιών στην ιστορία του κινηματογράφου («Στη Φωλιά του Κούκου», «Αμαντέους»).

Από την νεανική του ηλικία στην Τσεχοσλοβακία υπό τον ναζιστικό ζυγό και την μετέπειτα κομμουνιστική διακυβέρνηση έως τις πρώτες του επιτυχίες στο εξωτερικό με τη σχολή του τσέχικου νέου κύματος, και από την εξορία του στη Νέα Υόρκη, έπειτα από την Άνοιξη της Πράγας, έως τη διεθνή καταξίωση.  Ένα πορτραίτο στο βάθος της προσωπικότητας ενός παρία, με αποκλειστική πρόσβαση στο αρχείο της οικογένειάς του, από τη βραβευμένη δημιουργό ντοκιμαντέρ Χελένα Τρεστίκοβα.

Με τα μάτια ανοιχτά
Ισπανικής παραγωγής 2019.

Η Άλμπα είναι μια 20χρονη κοπέλα που ζει ενάντια στις κοινωνικές δομές. Μέσα από τις συζητήσεις με την οικογένειά της και τις αυθόρμητες συζητήσεις της με τη σκηνοθέτιδα αλλά και μέσα από τα προβλήματα της καθημερινότητάς της, μαθαίνουμε την ιστορία της.

Σενάριο και σκηνοθεσία:  María Monreal Otano
Η ταινία συμμετέχει στο αφιέρωμα «Ισότητα των φύλων» και πραγματοποιεί πανελλήνια πρώτη προβολή.

Ο χρόνος είναι με το μέρος μας
Βελγικής παραγωγής 2019.

Τον Οκτώβριο του 2014 η εξέγερση του κινήματος Balai Citoyen οδήγησε στην ανατροπή του δικτάτορα της Μπουρκίνα Φάσο, Μπλεζ Κομπαορέ. O ράπερ Σερζ Μπαμπαρά ή αλλιώς Σμόκι βρισκόταν μεταξύ των εξεγερθέντων. Πλέον σήμερα, θεωρείται από τους ενορχηστρωτές αυτής της πολιτικής αλλαγής. Η ταινία εισάγει το κοινό στην καθημερινή ζωή του Σμόκι, ως ηγέτη και ταυτόχρονα ως καλλιτέχνη. Μεγάλη επιρροή για τον Σερζ Μπαμπαρά ήταν ο πρώην πρόεδρος της Μπουρκίνα Φάσο, Τομά Σανκαρά.

Σενάριο και σκηνοθεσία: Katy Léna Ndiaye.
Η ταινία, η οποία κέρδισε το Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ στο Luxor African Film Festival του Καϊρου το 2020, συμμετέχει στο αφιέρωμα «Διεκδικώντας την Ελευθερία» και πραγματοποιεί πανελλήνια πρώτη προβολή.

Κόρη της Καμόρα
Παραγωγή Σλοβενίας 2019

Η Κριστίνα Πίντο – η πρώτη γυναίκα δολοφόνος της Καμόρα – παλεύει με τις προκλήσεις που έχει μία «κανονική» ζωή, έπειτα από 24 χρόνια στη φυλακή.

image

Σενάριο: Anka Pirš. Σκηνοθεσία: Siniša Gačić
Η ταινία πραγματοποιεί πανελλήνια πρώτη προβολή.

Πατέρας
Παραγωγής Δανίας 2020.

image

Ο Μπρένταν, ένας Αμερικανός ανθρωπολόγος που αδυνατούσε μέχρι χθες να προσαρμοστεί σε έναν συμβατικό τρόπο ζωής, ερωτεύτηκε μια γυναίκα από την Δανία και έγινε ο πατέρας δύο βρέφών στην Κοπεγχάγη όπου πλέον η ανιαρή ζωή του στο σπίτι γίνεται το μοναδικό αντικείμενο μελέτης του. Έχοντας εγκαταλειφθεί από την μητέρα του όταν ήταν παιδί, ξαφνικά καταλαβαίνει το συναίσθημα της φυλακής, το οποίο ένιωσε εκείνη: «Πρέπει να βρούμε μια άλλη λέξη αντί της αγάπης», συλλογίζεται.
Τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ διήρκησαν πέντε χρόνια και αυτό το κωμικοτραγικό ημερολόγιο είναι μια, απαλλαγμένη από ταμπού, ματιά στην έννοια της πατρότητας.

Σενάριο: Brendan Cooney. Σκηνοθεσία: Lars Emil Leonhardt, Brendan Cooney.
Η ταινία συμμετέχει στο αφιέρωμα «Ισότητα των φύλων» και πραγματοποιεί πανελλήνια πρώτη προβολή.

Η κάθε ταινία είναι διαθέσιμη για 24 ώρες την ημέρα προβολής της, από τις 00:00 μέχρι τις 23:59, ενώ επιτρέπονται μέχρι 200 θεάσεις σε κάθε ταινία. Η πρόσβαση είναι δωρεάν, αλλά δεν μπορεί να γίνει κάποιου είδους κράτηση.

Στο τέλος κάθε ταινίας, μόνο την ημέρα της προβολής της, το κοινό μπορεί να στείλει την ψήφο του για το Bραβείο Kοινού Καλύτερου Διεθνούς Ντοκιμαντέρ, το οποίο φέτος θα απονεμηθεί τον Μάιο.

Online συνεντεύξεις με τους σκηνοθέτες

Ένας από τους στόχους του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, σύμφωνα με τους διοργανωτές, είναι να φέρνει το κοινό της Πελοποννήσου πιο κοντά στους δημιουργούς των ταινιών που παρουσιάζει. Φέτος, λόγω των συνθηκών της πανδημίας που επέβαλαν την διαδικτυακή διεξαγωγή του, συνεργάτες και εθελοντές του φεστιβάλ πήραν συνεντεύξεις από τους σκηνοθέτες του online προγράμματος, τις οποίες μπορεί να παρακολουθήσει κάποιος επιλέγοντας την ενότητα «Συνέντευξη», σε όποια ταινία διατίθεται. Οι συνεντεύξεις με τους σκηνοθέτες των ταινιών που περιλαμβάνονται στο αφιέρωμα «Διεκδικώντας την Ελευθερία» πραγματοποιήθηκαν από τους φοιτητές του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.