Το tvxs.gr σας προτείνει κάθε μέρα ταινίες, ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικές σειρές που αξίζει να δείτε κατά τη διάρκεια της καραντίνας. 

Ads

Οι Μητέρες Μας (Cosmote TV, 21.00)

Δραματική ταινία, συμπαραγωγής Γουατεμάλας-Βελγίου-Γαλλίας 2019.

Γουατεμάλα, 2018. Όλη η χώρα παρακολουθεί τη δίκη των στρατιωτικών που ξεκίνησαν τον εμφύλιο πόλεμο ο οποίος οδήγησε τη χώρα στο χάος και τη βία. Ο Ερνέστο, ένας νέος ανθρωπολόγος που εργάζεται στο Ιατροδικαστικό Ινστιτούτο για την ταυτοποίηση αγνοουμένων της Γενοκτονίας των Μάγια, όπως είναι γνωστή, από το 1981 έως και το 1983, ενώ ταυτόχρονα αναζητά τα ίχνη του πατέρα του. «Για να ζήσει κανείς σε αυτή τη χώρα πρέπει να είναι τρελός ή μεθυσμένος», τον ακούμε να λέει σε ένα φίλο του στην αρχή της ταινίας.

Ads

Μια μέρα, ενώ καταγράφει τη μαρτυρία μιας ηλικιωμένης γυναίκας, ένα δικό της στοιχείο θα τον οδηγήσει στην υποψία ότι ανάμεσα στους αγνοούμενους είναι ο πατέρας του, ένας αντάρτης που εξαφανίστηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου. Κρυφά από την μητέρα του, αφοσιώνεται στην αναζήτηση της αλήθειας για τον πατέρα του, σε μια προσπάθεια, ουσιαστικά, να βρει τον εαυτό του, ανάμεσα στην προσωπική και την ιστορική αλήθεια.

Ο σκηνοθέτης από τη Γουατεμάλα, διακεκριμένος μοντέρ, σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ και θεατρικών παραστάσεων Σεζάρ Ντίαζ, Βέλγος πολίτης σήμερα αλλά μεγαλωμένος στη γενέθλια χώρα του στη διάρκεια της δικτατορίας, ξετυλίγει σε αυτή την πρώτη ταινία του μια σπαραχτική οικογενειακή ιστορία, με φόντο το πρόσφατο παρελθόν της πατρίδας του, βαθιά οικουμενική και αναγνωρίσιμη σε κάθε χώρα που είδε τη δημοκρατία της να δοκιμάζεται από τη βία. Παράλληλα καταθέτει έναν ύμνο για την ανάγκη διατήρησης της μνήμης με κάθε μέσο και με κάθε κόστος.

Σενάριο – σκηνοθεσία: Σεζάρ Ντίαζ. Πρωταγωνιστούν: Αρμάντο Εσπίτια, Έμα Ντιμπ, Ορέλια Κάαλ, Χούλιο Σεράνο Ετσεβαρία
Η ταινία βραβεύτηκε με τη Χρυσή Κάμερα και το βραβείο SACD της Εβδομάδας Κριτικής στο Φεστιβάλ Καννών.

image

Χίτσκοκ Εμπιστευτικό (Βουλή Τηλεόραση, 22.00)

Ντοκιμαντέρ, γαλλικής παραγωγής 2019.

Ο Άλφρεντ Χίτσκοκ είναι γνωστός ως ένας γίγαντας του κινηματογράφου, μάστερ του σασπένς και με εμμονή στις ξανθές ηρωίδες, ενώ είχε τη φήμη ότι ήταν τυραννικός με τους ηθοποιούς του. Αλλά ποιος ξέρει τον πραγματικό Χίτσκοκ;

Κατά την τελευταία δημόσια εμφάνισή του, ο «Hitch» αποτίει φόρο τιμής στη σύζυγο, τη μητέρα, την συνάδελφο και την σύντροφο του Άλμα. Οι δύο τους ήταν αχώριστοι, δημιουργώντας μαζί τα γνωστά αναμφισβήτητα αριστουργήματα. Η συνεργασία τους δεν σταμάτησε ποτέ από την ημέρα που συναντήθηκαν μέχρι το τέλος της ζωής τους. Υπό το φως αυτής της σχέσης, το ντοκιμαντέρ επανεξετάζει και ρίχνει φως στο γιγάντιο θρύλο της κινηματογραφικής τέχνης και η φωνή της Άλμα αποκαλύπτει τη σκοτεινή του πλευρά, τις αντιφάσεις και τις ατέλειές του.

Το ντοκιμαντέρ αναδεικνύει την ανθρώπινη πλευρά του Άλφρεντ Χίτσκοκ μέσα από το βλέμμα της συζύγου και συνεργάτιδάς του Άλμα Ρεβίλ Χίτσκοκ, αλλά και μέσω των αναμνήσεων της κόρης τους Πατρίτσια καθώς του βιογράφου του Πάτρικ Μακγκίλιγκαν.

Μέσα από αρχειακό υλικό και αποσπάσματα των ταινιών του, η ταινία διερευνά το ρόλο που διαδραματίζουν οι γυναίκες καθ ‘όλη τη σταδιοδρομία του σκηνοθέτη. Η Άλμα φυσικά -ο πιο απαιτητικός κριτικός του και ο πιο λαμπρός- αλλά και όλες οι συνεργάτιδες του που έπαιξαν ρόλο στην εξέλιξη του έργου του.

Σε μια εποχή που η παρενόχληση και στον κόσμο του κινηματογράφου είναι ένα σημαντικό σημείο συζήτησης, η ταινία εξετάζει τις αμφιλεγόμενες σχέσεις του Χίτσκοκ με τις ηθοποιούς που συνεργάστηκε.

Σκηνοθεσία: Laurent Herbiet
Το σενάριο της ταινίας συνυπογράφει ο σκηνοθέτης με τον συγγραφέα και βιογράφο του Άλφρεντ Χίτσκοκ, Πάτρικ Μακγκίλιγκαν («Alfred Hitchcock: A Life in Darkness and Light»)

image

Τρούμαν (ΕΡΤ 2, 23.00)

Δραματική κομεντί, συμπαραγωγής Ισπανίας – Αργεντινής 2015.

Ο Χουλιάν (Ρικάρντο Ντάριν) δέχεται μια αναπάντεχη επίσκεψη από τον παιδικό του φίλο Τομάς (Χαβιέ Καμάρα) και η συνάντησή τους, η πρώτη έπειτα από πολλά χρόνια, θα είναι και η τελευταία τους. Έχοντας διαγνωσθεί με καρκίνο σε τελικό στάδιο, ο Χουλιάν αποφασίζει ότι δεν θέλει να κάνει άλλες θεραπείες αλλά να ασχοληθεί με τα κληρονομικά του, την κηδεία του και το πιο σημαντικό απ’ όλα: να βρει ένα σπίτι για τον αγαπημένο του σκύλο, Τρούμαν.  Καθώς οι δύο άντρες περιφέρονται στους δρόμους της Μαδρίτης, επισκέπτονται βιβλιοπωλεία, εστιατόρια, γιατρούς και κτηνίατρους, ένας ιδιαίτερος δεσμός αναπτύσσεται ανάμεσά τους.

Όσο και να προσπαθεί να έχει τον έλεγχο, ο Τζούλιαν πρέπει να αντιμετωπίσει το χάος και την αβεβαιότητα που συνοδεύει τη γνώση του επικείμενου θανάτου και την αδυναμία να φροντίσει για τα πάντα πριν φύγει από τη ζωή.

Η θαυμάσια ταινία του Σεσκ Γκάι, η οποία κέρδισε πέντε Βραβεία Γκόγια: καλύτερης ταινίας, καλύτερης σκηνοθεσίας, καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου, Α΄ ανδρικού ρόλου, Β΄ ανδρικού ρόλου, είναι ένα ειλικρινές πορτρέτο του θάρρους και της αποδοχής του θανάτου, που εστιάζει στις μικρές λεπτομέρειες της ανθρώπινης αλληλεπίδρασης και στο νόημα που βρίσκεται κρυμμένο στην καθημερινότητα.

Σκηνοθεσία: Σεσκ Γκάι. Σενάριο: Τομάς Αραγκέι, Σεσκ Γκάι. Παίζουν: Ρικάρντο Ντάριν, Χαβιέρ Καμάρα, Ντολόρες Φόνζι, Άλεξ Μπρέντεμιουλ, Ελβίρα Μίνγκεζ, Έντουαρντ Φερνάντεζ, Πέδρο Κάσαμπαλνκ, Χαβιέρ Γκουτιέρεζ, Χοσέ Λουί Γκόμεζ.

Η ταινία, η οποία είναι διαθέσιμη και στο ΕΡΤflix, προβάλλεται στην ΕΡΤ2 σήμερα Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου.

image

Δείτε επίσης:

Οι Ένορκοι (Open, 21.00)

Μία εταιρεία κατασκευής όπλων βρίσκεται κατηγορούμενη σε μια μεγάλη δίκη. Ένας αδίστακτος σύμβουλος ενόρκων προσπαθεί να επηρεάσει την απόφαση αλλά θα βρεθεί μπλεγμένος όταν ένας από αυτούς αρχίζει να ζητάει μεγάλα χρηματικά ποσά για να αλλοιώσει την απόφαση του δικαστικού σώματος.
Σκηνοθεσία: Γκάρι Φλέντερ. Πρωταγωνιστούν: Ντάστιν Χόφμαν, Τζιν Χάκμαν, Ρέιτσελ, Βάις, Τζον Κιούζακ. Δραματική ταινία, αμερικανικής παραγωγής 2003.

Ψυχρή Καταδίωξη (Star, 22.15)

Έχοντας μόλις ανακηρυχτεί Πολίτης της Χρονιάς στη μικρή ορεινή κωμόπολη όπου ζει και οδηγεί το εκχιονιστικό του, ο Νελς Κόξμαν έρχεται αντιμέτωπος με τον ξαφνικό χαμό του γιου του. Αρνούμενος να δεχτεί τον θάνατό του από υπερβολική δόση, δεν θα αργήσει να ανακαλύψει ότι πρόκειται για δολοφονία, πίσω από την οποία κρύβεται η συμμορία ενός τοπικού βαρόνου των ναρκωτικών. Κι ανίκανος να διαχειριστεί το πένθος που τον απομακρύνει ολοένα και περισσότερο από τη σύζυγό του, θα ξεκινήσει μια αιματηρή εκστρατεία εκδίκησης, μόνος εναντίον όλων.
Σκηνοθεσία: Χανς Πέτερ Μόλαντ. Πρωταγωνιστούν: Λίαμ Νίσον, Τομ Μπέιτμαν, Τομ Τζάκσον, Εμι Ρόσουμ

Η Μέρα της Βαστίλης (Alpha, 23.00)

Ο Μάικλ είναι ένας μετρ της μικροκλοπής. Ξαφρίζει του πάντες χωρίς να αντιληφθούν τίποτα παρά μόνο όταν είναι πλέον αργά. Μέχρι την ημέρα που θα κλέψει τη λάθος τσάντα και θα μπει στο στόχαστρο τρομοκρατών αλλά και της Interpol ενώ ένας πρώην πράκτορας της CIA θα βρεθεί στο δρόμο του.
Ταινία δράσης, στην πόλη του Φωτός με τον βραβευμένο με Χρυσή Σφαίρα Ίντρις Έλμπα και τον Ρίτσαρντ Μάντεν (Game of Thrones), συμπαραγωγής Βρετανίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Λουξεμβούργου 2016. Σκηνοθεσία: Τζέιμς Γουότκινς (Η Γυναίκα με τα Μαύρα).