Το tvxs.gr σας προτείνει κάθε μέρα ταινίες, ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικές σειρές που αξίζει να δείτε κατά τη διάρκεια της καραντίνας. 

Ads

Σαββατοκύριακο στο Παρίσι (ΕΡΤ 3, 22.00)
Κομεντί, συμπαραγωγής Γαλλίας – Μ. Βρετανίας 2013

image

Με την ελπίδα να αναζωογονήσουν τη σχέση τους και με αφορμή την 30η επέτειο του γάμου τους, ένα ζευγάρι Βρετανών, ο Νικ και η Μεγκ Μπάροους, ταξιδεύουν στην πόλη του Φωτός, την πόλη που είχαν περάσει το μήνα του μέλιτος. Η συνάντησή τους με έναν παλιό τους φίλο δεν θα τους αφήσει ανεπηρέαστους, πυροδοτώντας μία αναθεώρηση της κοσμοθεωρίας τους που θα ανοίξει νέα μονοπάτια στη σχέση τους.

Ads

image

Πρόκειται για την τέταρτη συνεργασία του σκηνοθέτη Ρότζερ Μίτσελ («Μια Βραδιά στο Νότινγκ Χιλ») με τον σεναριογράφο Χανίφ Κουρέισι («Ωραίο μου Πλυντήριο»). Μία τρυφερή και συνάμα κυνική κομεντί για το νόημα της ζωής, χωρίς περιττές κοινοτοπίες, με φόντο κάποιες από τις ομορφότερες εικόνες του Παρισιού που έχουμε δει στην οθόνη.

Η ταινία θα είναι διαθέσιμη στο ERTflix για 14 μέρες

  • Σκηνοθεσία: Ρότζερ Μισέλ
  • Σενάριο: Χανίφ Κιουρέισι
  • Διεύθυνση Φωτογραφίας: Ναταλί Ντουράν
  • Μοντάζ: Κριστίνα Χέδερινγκτον
  • Μουσική: Τζέρεμι Σαμς
  • Πρωταγωνιστούν: Τζιμ Μπρόντμπεντ, Λίντσεϊ Ντάνκαν, Τζεφ Γκόλντμπλαμ

Δεσμοί Αίματος (Βουλή Τηλεόραση, 23.00)
Δραματική ταινία, συμπαραγωγής Ισλανδίας-Δανίας-Νορβηγίας-Πολωνίας 2015

image

Σε μια απομακρυσμένη κοιλάδα στην Ισλανδία, δύο αδέλφια, ο Γκάμι και ο Κίντι, ζουν δίπλα-δίπλα, μοιράζονται την ίδια γη, έχουν παρόμοιο τρόπο ζωής αλλά έχουν να μιλήσουν 40 χρόνια καλούνται να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να αντιμετωπίσουν έναν ιό που εξοντώνει τα κοπάδια τους τα οποία αποτελούνται από ένα ξεχωριστό είδος προβάτων, που έχει περάσει σ’ αυτούς από γενιά σε γενιά.
Τα πρόβατα που έχουν κληρονομήσει θεωρούνται από τα σημαντικότερα είδη ζώου της περιοχής κι εκείνοι έχουν βραβευθεί πολλές φορές για τα κριάρια τους, που έλκουν μια μακρινή, αρχαία καταγωγή. Όταν μια θανατηφόρα ασθένεια προσβάλει τα πρόβατα του Κίντι και εξαπλώνεται στην περιοχή ως ιός, οι αρχές αποφασίζουν να θανατωθούν όλα τα πρόβατα της κοιλάδας ώστε να σταματήσουν την απειλή. Καθότι τα πρόβατα είναι η κύρια πηγή του εισοδήματός τους, η απόφαση αυτή θα αναγκάσει τους κτηνοτρόφους της περιοχής να εγκαταλείψουν τη γη τους. Ο Γκάμι και ο Κίντι όμως δεν εγκαταλείπουν και ο καθένας προσπαθεί να αντιμετωπίσει το κακό με τον δικό του τρόπο. Καθώς οι αρχές πλησιάζουν τα αδέλφια θα πρέπει να ενωθούν.

image

H ταινία του Γκρίμουρ Χακόναρσον απέσπασε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα» στο Φεστιβάλ Καννών το 2015, όπου πραγματοποίησε παγκόσμια πρεμιέρα, και ήταν η πρόταση της Ισλανδίας για το Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας το 2016. Την πανελλήνια πρεμιέρα της έκανε στο 56ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης κερδίζοντας το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας – Χρυσός Αλέξανδρος.

  • Σενάριο και σκηνοθεσία: Γκρίμουρ Χακόναρσον
  • Διεύθυνση φωτογραφίας: Στούρλα Μπραντ Γκρέβλεν
  • Μοντάζ: Κρίστιαν Λόντμφιορντ
  • Μουσική: Άτλι Όρβαρσον
  • Πρωταγωνιστούν: Σίγουρδουρ Σιγούργιονσον, Θεοντόρ Γιούλιουσον, Σάρλοτ Μπέβινγκ, Γιον Μπενενίσον, Γκούναρ Γιόνσον, Όλαφουρ Όλαφσον, Γκουντρούν Σιγκουρμπγιόρνσντοτιρ, Ίνγκριντ Γιόνσντοτιρ, Σβέιν Όλαφουρ Γκούναρσον, Γιόρουντουρ Ράγκναρσον, Ορλέιφουρ Εΐναρσον

Αγκάθι (ΕΡΤ 2, 23.45)
Δραματική ταινία, συμπαραγωγής Ελλάδας – Δανίας 2017

image

Η Λίζα και ο Γιάκομπ παντρεύονται και αποφασίζουν να φύγουν το ίδιο βράδυ για ταξίδι του μέλιτος σε μια απομονωμένη εξοχική κατοικία στην επαρχία της Δανίας. Ο Γιάκομπ δεν γνωρίζει τον προορισμό τους, καθώς η Λίζα έκανε όλες τις προετοιμασίες μυστικά, σχεδιάζοντας το ταξίδι τους ως έκπληξη στον αγαπημένο της. Όλα συμβαίνουν σύμφωνα με το σχέδιο της, μέχρι που η ίδια αρχίζει να διαπιστώνει πως η έκπληξη της εξελίσσεται απρόβλεπτα καταστροφική για τη σχέση τους βλάπτοντας την αγάπη τους και μετατρέποντας την πίστη τους σε φόβο.

image

Πρόκειται για την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία ενός ταλαντούχου Έλληνα σκηνοθέτη που ζει στη Δανία, η οποία σφραγίζει την πρώτη συμπαραγωγή που έγινε μεταξύ Ελλάδας και Δανίας. Το Νοέμβριο του 2016 η ταινία απέσπασε το βραβείο Eurimages Lab Project στο τμήμα Work in Progress της Αγοράς του 57ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για την «ενεργή συμμετοχή του στην ανανέωση του ευρωπαϊκού κινηματογράφου». Την επόμενη χρονιά έκανε την πρεμιέρα της στη Θεσσαλονίκη και κέρδισε το πρώτο βραβείο με τίτλο «Νέος Κινηματογράφος» που απένειμε στο πλαίσιο του φεστιβάλ η ΕΡΤ.

  • Σκηνοθεσία: Γαβριήλ Τζάφκας
  • Σενάριο: Γαβριήλ Τζάφκας, Άρνε Γκρόνμπεκ
  • Διεύθυνση Φωτογραφίας: Ντέιβιντ Μπάουερ
  • Μοντάζ: Σόρεν Έμπε, Γαβριήλ Τζάφκας
  • Μουσική: Σόφι Μπιρκ, Άσμπγιορν Ντερντάου
  • Πρωταγωνιστούν: Νέελ Ρόνχολτ, Γιενς Σέττερ Λάσσεν, Βίμπεκε Χάστρουπ, Όλαφ Γιοχάνεσσεν

Έξι βραβευμένα ντοκιμαντέρ (online.filmfestival.gr)

image

Η αναμέτρηση με την κορυφή του Έβερεστ από τον πρώτο Σέρβο ορειβάτη που την κατέκτησε, ένα αρχιτεκτονικό ταξίδι σε ένα εμβληματικό κτίριο στο Βελιγράδι, η σημερινή γενιά του Τσέρνομπιλ, η κληρονομιά της σλαβόφωνης μουσουλμανικής μειονότητα των Γκόρανι στο νότιο Κοσσυφοπέδιο καθώς και δύο απρόσμενες ιστορίες αγάπης, αφηγούνται τα έξι ντοκιμαντέρ, βραβευμένα σε κινηματογραφικά φεστιβάλ γειτονικών χωρών, τα οποία φιλοξενούνται στην πλατφόρμα του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, online.filmfestival.gr .

Και οι έξι ταινίες απέσπασαν βραβεία και διακρίσεις στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Beldocs στη Σερβία και στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Astra στη Ρουμανία και προβάλλονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Οι προβολές πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του 23ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το οποίο θα κορυφωθεί το διάστημα 24 Ιουνίου – 4 Ιουλίου στους φυσικούς του χώρους, εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες, αλλά και online. Μέχρι το καλοκαίρι, όπως έχουν ανακοινώσει οι διοργανωτές του, το φεστιβάλ θα πραγματοποιεί διαδικτυακές προβολές ταινιών, κρατώντας ζωντανό τον  δίαυλο επικοινωνίας του φεστιβάλ με το κοινό του.

Τα έξι ντοκιμαντέρ τα οποία προβάλλονται έως αύριο Κυριακή 4 Απριλίου είναι τα εξής:

  • 4 χρόνια σε 10 λεπτά  του Μλάντεν Κοβάσεβιτς (Σερβία, 2018)
  • Κέντρο  του Ιβάν Μάρκοβιτς (Σερβία – Γερμανία, 2018)
  • Όλα δεν θα πάνε καλά  των Αντριάν Πίρβου, Γελένα Μαξιόμ (Ρουμανία – Ουκρανία, 2020)
  • Γκόρα  του Στέφαν Μαλέσεβιτς (Σερβία – Βοσνία-Ερζεγοβίνη, 2017)
  • Γιοζεφίν & Φλορίν  των Έλεν Φισκ, Γιοάνα Κάρλμπεργκ (Σουηδία, 2019)
  • Παρακαλώ μείνετε στη γραμμή σας  του Πάβελ Κουζούιοκ (Αυστρία, 2020)

Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες για τις ταινίες εδώ  και σημειώστε ότι εισιτήρια μπορείτε να προμηθευτείτε μέχρι αύριο Κυριακή στις 23:59, ενώ μπορείτε να δείτε τις ταινίες έως και τη Δευτέρα 5/4 στις 23:59.