Το tvxs.gr σας προτείνει κάθε μέρα ταινίες, ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικές σειρές που αξίζει να δείτε κατά τη διάρκεια της καραντίνας.

Ads

Νίνα (Cosmote TV, 16.50)

Βιογραφική ταινία, αμερικανικής παραγωγής 2016, για τη ζωή της Νίνα Σιμόν

image

Ads

Η ταινία αφηγείται κομμάτια από τον μύθο της θρυλικής Αμερικανίδας τραγουδίστριας και ακτιβίστριας Νίνα Σιμόν. Η ιστορία ακολουθεί τον αγώνα της για να ισορροπήσει την καριέρα της στη μουσική, την οικογένεια αλλά και τα πιστεύω της, ένας αγώνας που την αφήνει να ζει μόνη της αυτοεξόριστη στη Γαλλία, μέχρι τη στιγμή που γνωρίζει τον Κλίφτον Χέντερσον, τον μάνατζέρ της, ο οποίος βοηθάει την ιέρεια της soul μουσικής να ξαναβρεί το νόημα στη ζωή και τη μουσική της. Η ταινία επικεντρώνεται στο τελευταίο κομμάτι της ζωής της Νίνα Σιμόν στη Γαλλία με αρκετές αναδρομές στο παρελθόν της.

Σκηνοθεσία: Σίνθια Μορτ Πρωταγωνιστούν: Ζόι Σαλντάνα, Ντέιβιντ Ογελόουο, Κέβιν Μάμπο

Ήρεμο Πάθος (ΕΡΤ 2, 22.00)

Βιογραφικό δράμα, συμπαραγωγής Αγγλίας-Βελγίου 2016, για τη ζωή της Έμιλι Ντίκινσον

Σε μια συντηρητική εποχή μία γυναίκα τολμά να είναι ποιήτρια. Η ζωή της σπουδαίας ρομαντικής ποιήτριας του 19ου αιώνα Έμιλι Ντίκινσον, που έζησε απομονωμένη στη σοφίτα του πατρικού της σπιτιού φορώντας λευκά και φύλαγε το συναρπαστικό έργο της στα συρτάρια της.

image

Ο Βρετανός σκηνοθέτης Τέρενς Ντέιβις («Ένα Τραγούδι για το Ηλιοβασίλεμα») σκιαγραφεί το πορτρέτο μιας σιωπηλής επαναστάτριας τρυπώνοντας μέσα στο καταφύγιο και στην ψυχή της και ακολουθώντας τις στιγμές που φανέρωσε το ανυπότακτο πνεύμα της, από τα νεανικά της χρόνια μέχρι τη σταδιακή απόσυρσή της από τις κοινωνικές συναναστροφές και το θάνατό της, χωρίς κανείς να έχει αναγνωρίσει το έργο της.

image

Η Έμιλι Ντίκινσον γεννήθηκε το 1830 και πέθανε το 1886 στο Άμερστ της Μασαχουσέτης. Ολόκληρη η εργογραφία της -περισσότερα από 1.700 ποιήματα- παρέμεινε ανέκδοτη και κρυμμένη μέχρι και το θάνατό της, με εξαίρεση ελάχιστα μόνο ποιήματα της τα οποία δημοσιεύτηκαν όσο ήταν εν ζωή, κάποια δη ανώνυμα και άλλα εν αγνοία της ίδιας. Ενώ ιδιαίτερη καλλιτεχνική αξία έχουν και οι επιστολές της που διασώθηκαν.

Μετά το θάνατό της αναγνωρίστηκε ως μία από τις σπουδαιότερες Αμερικανίδες ποιήτριες του 19ου αιώνα και μία από τις πιο μυστηριώδεις φιγούρες της παγκόσμιας ποίησης. Ο πρώτος τόμος ποιημάτων της εκδόθηκε, μετά θάνατον, το 1890.

image

Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο Βερολίνο, στην Μπερλινάλε του 2017, ενώ συμμετείχε επίσημα και στα Φεστιβάλ Λονδίνου, Τορόντο και Σαν Σεμπαστιάν.

Σκηνοθεσία-σενάριο: Τέρενς Ντέιβις. Διεύθυνση φωτογραφίας: Φλόριαν Χοφμάιστερ. Πρωταγωνιστούν: Σίνθια Νίξον, Τζένιφερ Ελ, Ντάνκαν Νταφ, Κιθ Καραντάιν, Τζόντι Μέι, Τζοάνα Μπέικον, Έμα Μπελ, Κάθριν Μπέιλι, Ανέτ Μπάντλαντ.

«Αυτό είναι ένα γράμμα μου στον κόσμο που δεν μου απάντησε ποτέ..»

Αγαπώντας τον Πάμπλο (Star, 23.50)

Βιογραφία, συμπαραγωγής Ισπανίας-Βουλγαρίας 2017

Η ιλιγγιώδης άνοδος και η κατακόρυφη πτώση του μεγαλύτερου βαρόνου ναρκωτικών στον κόσμο, Πάμπλο Εσκομπάρ, μέσα από τα μάτια της διάσημης δημοσιογράφου και τηλεοπτικής παρουσιάστριας της Κολομβίας και ερωμένης του Βιρχίνια Βαγιέχο. Η ταινία καταγράφει την «ηγεμονία» του καρτέλ του Εσκομπάρ στην Κολομβία, σε μια περίοδο βίας και τρομοκρατίας που χώρισε τη χώρα στα δύο και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων κατά τη διάρκεια του αμερικανο-κολομβιανού «πολέμου των ναρκωτικών» τη δεκαετία του ‘90.

image

Η ταινία είναι βασισμένη στα απομνημονεύματα της B. Βαγιέχο με τίτλο «Loving Pablo, Hating Escobar».

image

Σκηνοθεσία: Φερνάντο Λεόν ντε Αρανόα. Πρωταγωνιστούν : Χαβιέρ Μπαρδέμ, Πενέλοπε Κρουζ, Πίτερ Σκάρσγκαρντ, Τζούλιετ Ρεστρέπο

Δίπλα στη Θάλασσα (ΑΝΤ1, 00.45)

Δραματική ταινία, γαλλοαμερικανικής παραγωγής 2015

image

Το καλοκαίρι του 1973, μία πρώην χορεύτρια και ο συγγραφέας σύζυγος της κάνουν διακοπές σε μία παραλιακή αλλά απομονωμένη και ήσυχη γαλλική κωμόπολη. Η επαφή τους με τους κατοίκους της θα δώσει νέα πνοή στον κουρασμένο γάμος τους αλλά η άφιξη ενός νιόπαντρου ζευγαριού στο διπλανό δωμάτιο του ξενοδοχείου τους θα φέρει στην επιφάνεια τα χρόνια προβλήματά τους και θα τους φέρει αντιμέτωπους με οδυνηρές αποφάσεις.

Σκηνοθεσία: Αντζελίνα Τζολί. Πρωταγωνιστεί η ίδια και οι Μπραντ Πιτ, Μελβίλ Πουπό, Μελανί Λοράν.

Γουέστγουντ: Πανκ, Είδωλο, Ακτιβίστρια (Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης)

Ντοκιμαντέρ, βρετανικής παραγωγής 2018

Οι πολλές και ταραχώδεις ζωές της πρωτοπόρου σχεδιάστριας μόδας, πασίγνωστη για τις δημιουργίες της ανά τον κόσμο, όπως τις αφηγείται για πρώτη φορά η ίδια στο φακό της Λόρνα Τάκερ.

Η εκκεντρική και πρωτοπόρος Βρετανίδα σχεδιάστρια Βίβιεν Γουέστγουντ, με τον τότε σύντροφό της και μάνατζερ των Σεξ Πίστολς Μάλκολμ ΜακΛάρεν, έκανε την πανκ παγκοσμίως γνωστή μέσα από τις κολεξιόν της και καθιερώθηκε ως  παγκόσμιο σύμβολο του πανκ κινήματος των 70s (το 1969 άνοιξε κατάστημα με την ονομασία «Let it Rock» στην Κίνγκς Ρόουντ του Λονδίνου, το οποίο ταυτίστηκε με το κίνημα της πανκ).

image

Χρησιμοποιώντας αρχειακό υλικό και συνεντεύξεις με συνεργάτες της, η ταινία διατρέχει τις δεκαετίες που διαμόρφωσαν την προσωπικότητα της καλλιτέχνιδας, που έδωσε άλλη διάσταση στις παραμάνες και το καρό, και ακούραστης ακτιβίστριας για την προστασία του περιβάλλοντος.

Η ταινία προβάλλεται στο ειδικό αφιέρωμα της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης «Σινεμά και Μόδα: πίσω από τον καθρέφτη», στην online πλατφόρμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, online.filmfestival.gr,  έως και αύριο.

Σκηνοθεσία: Λόρνα Τάκερ. Την ταινία παρουσιάζει ο σχεδιαστής Νίκος Δάλλας.