Το tvxs.gr σας προτείνει κάθε μέρα ταινίες, ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικές σειρές που αξίζει να δείτε κατά τη διάρκεια της καραντίνας.

Ads

Η Διαδρομή (Cosmote TV, 21.00)

Θρίλερ, αμερικανικής παραγωγής 2004

Ο Μαξ, ο Βίνσεντ, ένα ταξί και μία κούρσα 600 δολαρίων στους δρόμους του νυχτερινού Λος Άντζελες. Ο Μαξ, ένας φιλήσυχος ταξιτζής στο Λος Άντζελες, ζει μια εφιαλτική βραδιά όταν ένας πελάτης του, ο Βίνσεντ, αποδεικνύεται επαγγελματίας δολοφόνος. Άθελά του, γίνεται συνένοχος σε πέντε φόνους στη σειρά, ενώ διαισθάνεται ότι θα είναι αυτός το τελευταίο θύμα.

Ads

image

Σκηνοθεσία: Μάικλ Μαν. Πρωταγωνιστούν: Τομ Κρουζ, Τζέιμι Φοξ, Τζέιντα Πίνκετ Σμιθ, Μαρκ Ράφαλο

Υψηλά Εγκλήματα (Open, 21.00)

Δικαστικό θρίλερ, αμερικανικής παραγωγής 2002, με τον Μόργκαν Φρίμαν

Μια επιτυχημένη δικηγόρος, η Κλερ, αγνοεί ότι ο άνδρας της, Τομ, ασκώντας μια μυστική στρατιωτική αποστολή, πριν από δεκαπέντε χρόνια, διέπραξε ένα ειδεχθές έγκλημα πολέμου με θύματα άμαχους πολίτες του Ελ Σαλβαδόρ. Η Κλερ αρχικά πιστεύει ότι πρόκειται για λάθος, όμως ο Τομ παραδέχεται ότι πράγματι πήρε μέρος σε μια μυστική επιχείρηση η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη σφαγή για την οποία κατηγορείται αλλά τη διαβεβαιώνει για την αθωότητά του, λέγοντας ότι οι αληθινοί δράστες προσπαθούν να τον παγιδέψουν.

Οι κατηγορίες που τον βαρύνουν επισύρουν την εσχάτη των ποινών και η υπεράσπισή του αποτελεί για την Κλερ τη μεγαλύτερη πρόκληση, η οποία ζητά τη βοήθεια ενός έμπειρου στρατιωτικού δικηγόρου για να αποδείξουν την αθωότητά του στο στρατοδικείο.

image

Η ταινία βασίζεται στο ομότιτλο μυθιστόρημα («High Crimes») του Ζόζεφ Φάιντερ.

Σκηνοθεσία: Καρλ Φράνκλιν. Πρωταγωνιστούν: Μόργκαν Φρίμαν, Τζιμ Καβίζελ, Άσλι Τζαντ.

Χίλιες Φορές Καληνύχτα (ΕΡΤ 2, 22.00)

Δραματική ταινία συμπαραγωγής Νορβηγίας-Ιρλανδίας-Σουηδίας 2013, του  Έρικ Πόουπ

H Ρεμπέκα (Ζιλιέτ Μπινός) είναι μία από τις γνωστότερες φωτογράφους πολέμου και μία από τις πέντε καλύτερες στον κόσμο. Η αφοσίωση στην επικίνδυνη δουλειά της, όμως, της δημιουργεί οικογενειακά προβλήματα, τα οποία κορυφώνονται όταν σε μια αποστολή, ενώ φωτογραφίζει μια γυναίκα υπεύθυνη για βομβιστική επίθεση στην Καμπούλ, τραυματίζεται σοβαρά.

image

Επιστρέφοντας πίσω, ο άντρας της, Μάρκους (Νικολάι Κόστερ-Βαλντάου), και οι κόρες της δεν μπορούν πλέον να αντέξουν το φόβο και την αγωνία ενός ενδεχόμενου σοβαρότερου τραυματισμού της, ή ακόμη και θανάτου της σε κάποια αποστολή, και ζητούν στη Ρεμπέκα να διαλέξει μεταξύ της δουλειάς και της οικογένειάς της.

Εκείνη υπόσχεται ότι δεν θα ταξιδέψει ποτέ πια σε εμπόλεμη ζώνη, αλλά, δυσκολεύεται να ζήσει μια φυσιολογική οικογενειακή ζωή. Όταν κάποια στιγμή της προσφέρεται μία δουλειά αποφασίζει να πάει να φωτογραφίσει ένα καταυλισμό προσφύγων στην Κένυα. Το πρότζεκτ θεωρείται τόσο ασφαλές που η Ρεμπέκα έχει τη δυνατότητα να ταξιδέψει εκεί μαζί με την κόρη της, Στεφ.

Ο Νορβηγός σκηνοθέτης Έρικ Πόουπ («Χαβάη, Όσλο») προτού στραφεί στο σινεμά, τη δεκαετία του ’80, δούλευε ως φωτογράφος σε πολεμικές ανταποκρίσεις και το σενάριο της ταινίας βασίζεται σε μεγάλο μέρος σ’ αυτές τις εμπειρίες του.

Η ταινία κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο Μόντρεαλ το 2013.

Σκηνοθεσία: Έρικ Πόουπ. Σενάριο: Έρικ Πόουπ, Χάραλντ Ρόσενλοβ-Ιγκ, Κίρστεν Σέρινταν. Διεύθυνση φωτογραφίας: Τζον Κρίστιαν Ρόζενλουντ. Μοντάζ: Σοφία Λίντγκρεν.

Μουσική: Αρμάντ Αμάρ. Πρωταγωνιστούν: Ζιλιέτ Μπινός, Νικολάι Κόστερ-Βαλντάου, Λορίν Κάνιν, Μαρία Ντόιλ Κένεντι.

Μόνο 6.5 (Cosmote TV, 23.10)

Αστυνομικό θρίλερ, ιρανικής παραγωγής 2019, του Σαΐντ Ρουσταΐ

Πρωτοστατώντας στη σταυροφορία ενάντια στη διάβρωση της ιρανικής κοινωνίας από τα ναρκωτικά, ένας αστυνομικός, ο Σαμάντ, βάζει στο στόχαστρο το διαβόητο έμπορο ναρκωτικών Νάσερ, ελπίζοντας ότι με τη σύλληψή του θα περιοριστεί το πρόβλημα της χρήσης ουσιών στην πόλη. Στην πορεία, ο αστυνομικός βυθίζεται σε έναν κόσμο διαφθοράς και εγκλήματος, σε μία σισύφεια μάχη που αφήνει άπαντες ηττημένους.

Η αρχική πλοκή ενός αγωνιώδους αστυνομικού θρίλερ σύντομα αλλάζει ύφος και τέμπο, αποτυπώνοντας τα αμέτρητα αδιέξοδα ενός εφιαλτικού κόσμου απληστίας και θανάτου, απ’ όπου δεν υπάρχει διαφυγή. Μια ζοφερή ματιά στην αναποτελεσματικότητα τόσο του νόμου και όσο και των καλών προθέσεων, όταν ο εχθρός είναι θηρίο με αμέτρητα κεφάλια.

Στο Ιράν η κατοχή ναρκωτικών ουσιών τιμωρείται με τη θανατική ποινή. Παρ΄ όλα αυτά, σε μια χώρα 80 εκατομμυρίων, καταγράφονται ετησίως 6.5 εκατομμύρια χρήστες ναρκωτικών.

image

Πρόκειται για τη δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του Ιρανού σκηνοθέτη και Σαΐντ Ρουσταΐ, που πραγματοποίησε την πρεμιέρα της στο τμήμα Orizzonti του Φεστιβάλ της Βενετίας. Το μεγάλου μήκους ντεμπούτο του «Life and a Day» απέσπασε εννέα βραβεία στο Φεστιβάλ της Τεχεράνης, μεταξύ των οποίων και αυτά της Καλύτερης Σκηνοθεσίας και του Καλύτερου Σεναρίου.

Σκηνοθεσία – Σενάριο: Σαΐντ Ρουσταΐ. Πρωταγωνιστούν: Πέιμαν Μααντί, Ναβίντ Μοχαμαντζαντέ, Φαρχάντ Ασλανί

Ευτυχισμένοι Πρίγκιπες (ΕΡΤ 2, 00.00)

Ντοκιμαντέρ, ελληνικής παραγωγής 2018, του Πάνου Δεληγιάννη

Σε μία από τα πιο σκληρές φαβέλες του Ρίο ντε Τζανέιρο μία ομάδα παιδιών ξεκινάει την ενασχόλησή της με την τέχνη του θεάτρου και γίνεται το καταφύγιο τους που μεταμορφώνει την καθημερινότητά τους ενώ τα παιδιά ανοίγουν τα φτερά για μια ελεύθερη πτήση πάνω από τους φόβους τους, διεκδικώντας τα όνειρά τους.

Το έργο που ονειρεύονται να ανεβάσουν στο θέατρο, με τον Έλληνα δάσκαλό τους, είναι ο «Ευτυχισμένος Πρίγκιπας» του Όσκαρ Ουάιλντ, και γίνεται η ευκαιρία για πρωτοφανείς αλλαγές στον τρόπο που βλέπουν τον εαυτό τους, το γκέτο τους, και τις ακραίες αντιφάσεις της πόλης τους. Μιας πόλης που ισορροπεί ανάμεσα στην τυφλή βία και τις ξέφρενες φιέστες, ενώ οι μικροί ήρωες προσπαθούν να ισορροπήσουν ανάμεσα στο όνειρό τους για το θέατρο και την ιδιαίτερα σκληρή καθημερινή ζωή της φαβέλας, όπου όπλα και κρουστά χτυπάνε στον ίδιο ξέφρενο ρυθμό.

image

Πρόκειται για το πρώτο ντοκιμαντέρ του Πάνου Δεληγιάννη και προέρχεται από τους προσωπικούς του δεσμούς του με τη «θαυμάσια πόλη», τον κόσμο της φαβέλας, το σκοτεινό και φωτεινό πάθος της βραζιλιάνικης πραγματικότητας.

Σκηνοθεσία: Πάνος Δεληγιάννης. Σενάριο: Νατάσσα Σέγκου, Πάνος Δεληγιάννης, Σωτήρης Καραμεσίνης. Διεύθυνση φωτογραφίας: Χριστίνα Μουμούρη. Μοντάζ: Δημοσθένης Ράπτης. Παραγωγός: Αργύρης Παπαδημητρόπουλος. Πρωταγωνιστούν: Σωτήρης Καραμεσίνης, Σοζάνα Μπάρος, Μαρία Αουγκούστα Μοντέρα, Φλάβια Μπίτενκουρτ

Η Αιχμάλωτη (Star, 00.15)

Ψυχολογικό θρίλερ, καναδικής παραγωγής 2014, του Ατόμ Εγκογιάν

Ο Μάθιου και η Τίνα ζουν στο Οντάριο του Καναδά και είναι οι γονείς της 9χρονης Κασσάνδρα, ενός χαρισματικού παιδιού που έχει ταλέντο στο πατινάζ στον πάγο. Μία μέρα, ο Μάθιου βγαίνει από το αυτοκίνητό του, αφήνοντας την κόρη του στο πίσω κάθισμα, κι όταν επιστρέφει εκείνη δε βρίσκεται εκεί.

Οκτώ χρόνια μετά την περίεργη εξαφάνιση της 9χρονης Κασσάνδρας, έρχονται στην επιφάνεια ορισμένα στοιχεία που δείχνουν ότι ενδέχεται να είναι ακόμη ζωντανή, μπλεγμένη σ’ ένα δίκτυο παιδοφιλίας. Η αστυνομία, οι γονείς της και μέλη της τοπικής κοινωνίας θα προσπαθήσουν και πάλι να ξεδιαλύνουν το μυστήριο που καλύπτει την εξαφάνισή της. Ενώ οι Αρχές διερευνούν την πιθανότητα απαγωγής της, ο Μάθιου, απογοητευμένος από την έλλειψη προόδου στις έρευνες, αλλά και εξοργισμένος από τις υποψίες ότι εκείνος έπαιξε κάποιο ρόλο στην εξαφάνιση της, παίρνει την κατάσταση στα χέρια του.

image

Σκηνοθεσία: Ατόμ Εγκογιάν. Πρωταγωνιστούν: Ράιαν Ρέινολντς, Σκοτ Σπίντμαν, Ροζάριο Ντόσον, Κέβιν Ντουράντ